ΓΔ: 904.09 0.09% Τζίρος: 65.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σχέδιο «Ηρακλής»: Γιατί διατηρούν επιφυλάξεις οι τράπεζες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ως υπερβολικά συντηρητικό σχέδιο χαρακτηρίζουν τον «Ηρακλή» τραπεζικά στελέχη, που εκτιμούν ότι δεν αρκεί για να οδηγήσει σε ριζική εξυγίανση των ισολογισμών. Ποιο είναι οι «κρυφοί» κίνδυνοι για τις τράπεζες.

Επιφυλακτικές παραμένουν οι τράπεζες για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου «Ηρακλής» και μετά την δημοσιοποίηση της απόφαση της Κομισιόν, την οποία παρουσίασε το Business Daily την προηγούμενη Παρασκευή, η οποία περιέχει περισσότερε τεχνικές λεπτομέρειες για το σχέδιο.

Αν και οι διοικήσεις των τραπεζών περιμένουν την κατάθεση του σχετικού σχεδίου νόμο για να τοποθετηθούν αναλυτικά, ωστόσο η γενική αίσθηση είναι ότι το σχέδιο δεν θα κάνει τη διαφορά. Όπως εκτιμούν, λειτουργεί επικουρικά στις μεγάλες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων που είναι σε εξέλιξη, και στις οποίες οι τράπεζες θα προχωρούσαν ούτως ή άλλως, ωστόσο δεν φαίνεται να λειτουργεί για τις επόμενες συναλλαγές «κόκκινων» δανείων καθώς το κόστος είναι απαγορευτικό για τις τράπεζες.

Και αυτό υπό την αίρεση του πώς θα αντιδράσει ο επόπτης, δηλαδή η ΕΚΤ, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργος Ζαββός, προχώρησαν στην σύνταξη του σχεδίου χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με την ΕΚΤ ώστε να διασφαλιστεί ότι η εποπτική αρχή θα αποδεχθεί με κατανόηση ορισμένες τεχνικές πτυχές, όπως για παράδειγμα να προσμετρήσει ως μηδενικού ρίσκου τις κρατικές εγγυήσεις, ύψους 9 δις. ευρώ, του σχεδίου. Εν πολλοίς από την στάση της ΕΚΤ, στις τάξεις της οποίας υπάρχουν πολλές διαφορετικές φωνές και τάσεις, θα κριθεί η τύχη του σχεδίου.  

Το σχέδιο «Ηρακλής» κρίνεται από τις τράπεζες ως υπερβολικά συντηρητικό, που έχει ακολουθήσει πιστά την ιταλική συνταγή με μικρές μόνο αλλαγές που επιβάλλονταν από την ελληνική πραγματικότητα, και το οποίο δεν αρκεί για να οδηγήσει στην ριζική εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Αποτελεί σίγουρα, μια πολύ θετική εξέλιξη, ωστόσο δεν αντιμετωπίζει με την αποφασιστικότητα που χρειάζεται το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, σημειώνουν τραπεζικές πηγές.

Αυτό που φαίνεται να έχει αγνοήσει η κυβέρνηση με το σχέδιο «Ηρακλής» είναι ότι αν προχωρήσουν να κάνουν πλήρη χρήση του σχεδίου, το κόστος που βαρύνει τις τιτλοποιήσεις δανείων χαμηλότερης αξιολόγησης θα βαρύνει τις τράπεζες με σημαντικές ζημιές, με κίνδυνο να ενεργοποιηθεί ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC) και η έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου, εξέλιξη που οι τράπεζες και οι μέτοχοι δεν θεωρούν ανεκτή.

Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη νέων πρωτοβουλιών που θα αντιμετωπίσουν το θέμα των τραπεζικών ισολογισμών με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα με κάποιους να μιλούν για Ηρακλή ΙΙ, και άλλους να υπενθυμίζουν την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται... Ηρακλής στις τράπεζες: Γιατί άργησε τρία χρόνια

Το σχέδιο για μεγάλη μείωση των «κόκκινων» δανείων με κρατικές εγγυήσεις παίρνει σύντομα την έγκριση της Κομισιόν. Οι καθυστερήσεις και παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποφασιστικές κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» το σχέδιο Ηρακλής, συναγερμός στις τράπεζες

Δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ για τις τεχνικές παραμέτρους. Στο σκοτάδι οι τραπεζικές διοικήσεις, άγνωστο αν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το σχέδιο. Προειδοποίησαν Σταϊκούρα, Στουρνάρα για ενδεχόμενο φιάσκο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον Σταϊκούρα οι τραπεζίτες για το σχέδιο «Ηρακλής»

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το σχέδιο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Αχίλλειος πτέρνα» του σχεδίου η υπερβολική ομοιότητα με την ιταλική συνταγή. Αναγκαίες οι προσαρμογές στην ελληνική πραγματικότητα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΝΤ: Δεν αρκεί ένας «Ηρακλής» για να σωθούν οι τράπεζες

Το Ταμείο χαρακτηρίζει τις τράπεζες «δυσλειτουργικό κινητήρα ανάπτυξης». Συνιστά στην κυβέρνηση να υιοθετήσει συνολική στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια, «φωτογραφίζοντας» και το σχέδιο της Τρ. Ελλάδος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μονοψήφιος δείκτης «κόκκινων» δανείων χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου

Το μεγάλο στοίχημα του 2021 για τράπεζες, κυβέρνηση και οικονομία. Γιατί είναι αισιόδοξες οι τράπεζες. Από τι θα κριθεί η «αναίμακτη» για τους μετόχους εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ηρακλής ΙΙ»: Ο κύβος ερρίφθη για οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Ο υφυπ. Οικονομικών Γ. Ζαββός μετέφερε χθες στους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών την απόφαση της κυβέρνησης για την άμεση παρουσίαση της επέκτασης των κρατικών εγγυήσεων στην Κομισιόν.