ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 06:18:22 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας

Ο σταθερά αισιόδοξος Φ. Καραβίας και η «απογείωση» της Τρ. Πειραιώς

Η πρόβλεψη του CEO της Eurobank για τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή, η εκτίναξη της μετοχής της Πειραιώς πάνω από το 1 ευρώ, τα λογύδρια Σταϊκούρα και οι έλεγχοι σε επενδυτές ομολόγων.
 • Σταθερά αισιόδοξος παραμένει ο Φωκίων Καραβίας, ότι αυτό που φοβούνται πολλοί δεν θα συμβεί στην Eurobank. Αναφερόμαστε, βεβαίως, στον κίνδυνο να «κοκκινίσουν» πολλά από τα δάνεια που έχουν μπει σε αναστολή πληρωμής λόγω της πανδημίας. Μιλώντας χθες στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, προέβλεψε με αρκετή σιγουριά ότι στο τέλος αυτής της περιπέτειας μόνο το 20% των δανείων που μπήκαν σε αναστολή θα γίνουν μη εξυπηρετούμενα (σε απόλυτα ποσά, 1 - 1,2 δισ. ευρώ).
 • Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Καραβίας εξαρχής ήταν αισιόδοξος γι’ αυτό το ζήτημα. Είχε τονίσει παλαιότερα ότι όσοι πήραν τις αναστολές είναι δανειολήπτες που παρέμεναν οικονομικά υγιείς ως τα τέλη του 2019, άρα ήταν λίγες οι πιθανότητες να αθετήσουν τώρα τις υποχρεώσεις τους. Ο επικεφαλής της Eurobank δεν αλλάζει τις προβλέψεις του, παρότι πολλοί αναλυτές και οργανισμοί εκτιμούν ότι γενικά, σε επίπεδα τραπεζικού συστήματος, υπάρχει κίνδυνος ακόμη και 40% - 50% αυτών των δανείων, που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, να γίνουν τελικά μη εξυπηρετούμενα. Ο κ. Καραβίας, πάντως, μίλησε μόνο για τη Eurobank και όχι γενικά για το τραπεζικό σύστημα και, σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα ισχύει το «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος».
 • Το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε ο έλεγχος από την τότε Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (ΔΕΟΕ), για το αν οι αγορές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στις οποίες προχώρησαν το 2014 φυσικά και νομικά πρόσωπα, δικαιολογούνταν από την περιουσιακή τους κατάσταση. Οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά από τη νέα κυβέρνηση -ευτυχώς το κράτος έχει συνέχεια- με πολύ φτωχά αποτελέσματα. Το μόνο απτό αποτέλεσμα είναι η ταλαιπωρία των φορολογούμενων, οι περισσότεροι από τους οποίους μετάνιωσαν την ώρα και την στιγμή που αγόρασαν αυτά τα αναθεματισμένα κρατικά ομόλογα.
 • Λήγουν τα παράγωγα σήμερα και πολλές φορές η λήξη χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταβλητότητα. Όλα δείχνουν ότι η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με ισχυρά κέρδη για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα. Χθες η αγορά κινήθηκε διορθωτικά, αλλά όχι όσο θα επιθυμούσαν κάποιοι. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι -1,92% και αρκετοί πίστεψαν ότι θα δούμε μια γενναία διόρθωση, δεδομένων των μεγάλων βραχυπρόθεσμων κερδών, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Αντίθετα μετά τις 16.00 βγήκαν πολλές αγορές και οι απώλειες μαζεύτηκαν στο -1,27%.
 • Ακόμα πιο εντυπωσιακές οι τράπεζες: ο δείκτης του κλάδου έκλεισε με οριακή πτώση -0,08%, ενώ είχε βρεθεί να υποχωρεί μέχρι -3,2%. Όπως σημειώνουν χρηματιστές, υπήρξαν πολλές και επιθετικές εντολές αγοράς τραπεζών που «σκούπισαν» πολύ χαρτί.
 • Η μετοχή βέβαια που έχει κάνει πολλούς να τρίβουν τα μάτια τους είναι της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία χθες έκλεισε στο 1 ευρώ. Δεν γνωρίζω κανέναν που να περίμενε ότι μετά την ανακοίνωση της μετατροπής των CoCos σε μετοχές υπέρ του ΤΧΣ, η μετοχή της θα επέστρεφε τόσο γρήγορα στην περιοχή του 1 ευρώ. Αν υπολογιστούν και οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν από την μετατροπή των CoCos, τότε η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ανέρχεται σε 832 εκατ. ευρώ πλησιάζοντας πολύ την Alpha Bank, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ανήλθε χθες στα 1,024 δισ. ευρώ.
 • Η άποψη της στήλης είναι ότι η αγορά έχει αλλάξει κύκλο και οι επενδυτές αγοράζουν επιθετικά τράπεζες και άλλες μετοχές προεξοφλώντας πολλά θετικά για το 2021, χωρίς να προχωρούν σε βαθιές αναλύσεις για τα μεγέθη και τους επιμέρους κλάδους.   
 • Την οικονομική κατάρτιση του Χρήστου Σταϊκούρα δεν την αμφισβητούν πολλοί. Ωστόσο σε θέματα πολιτικής διαχείρισης φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια ελλείμματα. Για παράδειγμα, όταν παρουσιάζει μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καλό είναι να απαλείφει από τις ομιλίες του τα λογύδρια που αναφέρονται στη μεγάλη αποτελεσματικότητα και την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης.
 • Στη χθεσινή παρουσίαση των μέτρων στήριξης αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να ευλογήσει τα γένια της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου της, σαν να βρισκόταν σε προεκλογικό τηλεοπτικό πάνελ. Σίγουρα ένας απελπισμένος επιχειρηματίας που περιμένει κάποιο δάνειο ή μια αναστολή πληρωμής φόρων και ένας εργαζόμενος που περιμένει επίδομα προτιμούν σε αυτή την περίπτωση να ακούσουν την ουσία των ανακοινώσεων, χωρίς πολλές πολιτικές φιοριτούρες. Όσο και αν πιστεύει ο κ. Σταϊκούρας ότι κερδίζει πόντους με τέτοια λογύδρια, στην πραγματικότητα χάνει.
 • Τρέχει η κυβέρνηση να υλοποιήσει φιλόδοξα project για την προσέλκυση ξένων τραπεζών, εργαζομένων υψηλής κατάρτισης (ψηφιακοί νομάδες), επενδυτών υψηλού εισοδήματος που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως φορολογική έδρα και άλλα πολλά.
 • Εξαιρετικά όλα αυτά και πρωτότυπα και out of the box όπως λένε οι αγγλοσάξονες, ωστόσο, υπάρχει ένα κεντρικό ελάττωμα στον σχεδιασμό: δεν υπάρχουν υποδομές. Δεν υπάρχει δίκτυο. Δεν υπάρχει αξιόπιστο internet, όπως είδαμε με την περιπέτεια της τηλεκπαίδευσης. Για να μην επαναλάβουμε το πόσο κοστίζουν στην Ελλάδα οι σχετικές υπηρεσίες.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικό, Lamda Development
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «παλαβός» του ΕΦΚΑ, το πραγματικό στοίχημα για το Ελληνικό και το κουρασμένο ΧΑ

Το deal της Τρ. Πειραιώς για γραφεία στο Ελληνικό και το ενδιαφέρον από τη Eurobank, ο ασφαλισμένος που ψάχνει στον ΕΦΚΑ ένσημα από το 1958 και η ανάγκη του ΧΑ για εισροή νέων κεφαλαίων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «τσουνάμι» δημοσίων έργων 3,5 δισ. το ρωσικό μπόνους στη Mytilineos και οι ΜμΕ

Πώς ευνοείται η Mytilineos από τους ρωσικούς δασμούς στις μεταλλουργίες, η κυβερνητική παρέμβαση στις τράπεζες για τους μικρομεσαίους, οι δημοπρατήσεις έργων ύψους 3,5 δισ. που αναγεννούν την κατασκευαστική αγορά και η έλευση του «Ηρακλής ΙΙ».
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι άσκοποι πανηγυρισμοί Σταϊκούρα, οι άφαντοι Ρώσοι και η αφύπνιση της Lamda

Οι δύο λόγοι που ακυρώνουν τις θριαμβολογίες για το ομόλογο, οι τοποθετήσεις στη Lamda ενόψει της σύμβασης, το πολιτικό παιχνίδι της Μόσχας με τον τουρισμό, το σχόλιο Λαγκάρντ για το bitcoin και η έξοδος της ΓΕΚΕ από το ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος του Δένδια​​​​​, οι νέες ζημιές της ΔΕΗ και η αθόρυβη έκπληξη της Mytilineos​​

Η ανησυχία για μια ρεβάνς Τσαβούσογλου, η επιστροφή της ΔΕΗ σε αρνητικό αποτέλεσμα, τα καλά νέα από για τη Eurobank από την τιτλοποίηση "Mexico" και το αθόρυβο ράλι της Mytilineos.