ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα χαμόγελα στον ΟΔΔΗΧ, η αίτηση της Eurobank, οι ταμειακές on line και η Βουλγαρία

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των επιτελών του ΟΔΔΗΧ, και της κυβέρνησης, η ανταπόκριση των επενδυτών στην έκδοση του 15ετούς ομολόγου. «Η σημερινή έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα», τόνισε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, και δικαίως, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
 • Ασφαλώς είναι πολύ σημαντικό ότι προσφέρθηκαν σχεδόν 19 δις. ευρώ, έναντι 2 – 2,5 δις. που ζητούσε το Ελληνικό Δημόσιο. Και επίσης πολύ σημαντικό ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,88%.
 • Ωστόσο το σημαντικότερο όλων είναι ότι τα δυο παραπάνω επιτεύχθηκαν σε έκδοση 15ετίας, η λήξη των οποίων είναι μετά το 2030, περίοδος όπου βιωσιμότητα του χρέους, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι εξασφαλισμένη. Το ότι η αγορά δεν φαίνεται να προβληματίζεται για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους είναι πολύ σημαντικό.
 • Μια λεπτομέρεια σε αυτή την επιτυχία του ΟΔΔΗΧ είναι το πώς θα αξιοποιηθούν τα 2,5 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν χθες. Σε λίγο θα δείτε να μειώνεται το στοκ των εντόκων γραμματίων κατά το ποσό αυτό, κάτι που σημαίνει ότι τα ήδη αρνητικά επιτόκια στα έντοκα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο. Να και ένα παράπλευρο κέρδος από τη χθεσινή έκδοση.
 • Φουλ δουλεύουν οι μηχανές στην Eurobank προκειμένου η τράπεζα να καταθέσει την αίτηση για την ένταξη στο σχέδιο Ηρακλής. Η τράπεζα περιμένει από μέρα σε μέρα το rating για την μεγάλη τιτλοποίηση και αμέσως μετά θα προχωρήσει στην κατάθεση της αίτησης, πιθανότατα στις αρχές Φεβρουαρίου.
 • Η Eurobank προχωρά στην αίτηση, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί ακόμα η μεγάλη εκκρεμότητα της στάθμισης του κινδύνου των τίτλων που θα έχουν την εγγύηση του Ηρακλή. Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδιάφορο για την τράπεζα, αν δηλαδή ο συντελεστής στάθμισης RWA θα είναι ή όχι μηδέν…
 • Ο μόνος που δεν ανησυχεί για το RWA είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Ζαββός. Για κάποιους απροσδιόριστους λόγους ο κ. Ζαββός, θεωρούσε την εποπτική αντιμετώπιση του σχεδίου Ηρακλής ως ζήτημα λυμένο, αυτόματα λυμένο, και δεν ασχολήθηκε. Έτσι κινηθήκαμε για πολλούς μήνες αμέριμνα με δεδομένο ότι το RWA θα είναι στο μηδέν, και σε λίγες ημέρες μπαίνει ο Φεβρουάριος και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.
 • Και επειδή τίποτα στη ζωή δεν λύνεται αυτόματα θυμίζω εδώ την λίαν αιχμηρή, για τη γλώσσα της ΕΚΤ, παρατήρηση προς την κυβέρνηση, η οποία στην πραγματικότητα αφορά τον αρμόδιο υφυπουργό και μόνο, για την μη διαβούλευση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων με την εποπτική αρχή, «(Η ΕΚΤ) προτείνει την ουσιαστική και έγκαιρη διαβούλευση της αιτούσας αρχής με όλους τους οικείους φορείς, περιλαμβανομένων των εποπτικών αρχών, καθώς τέτοιου είδους διαβουλεύσεις είναι πιθανόν να ρίξουν φως σε πτυχές του σχεδίου νόμου που κατά τα λοιπά ενδέχεται να μην καθίστανται άμεσα αντιληπτές», έγραψαν οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ για το σχέδιο Ηρακλής.
 • Κερδάμε, όπως λέγαμε το 2015.
 • Μαζί με τους ανθρώπους του ΟΔΔΗΧ χαμογελούν και οι άνθρωποι της Alpha Bank. Καθώς η μεγάλη επιτυχία της Δημοκρατίας ανοίγει το δρόμο για την έκδοση της τράπεζας. Η Alpha θα βγει στις αγορές σε πολύ λίγες ημέρες, για την άντληση 500 εκατ. ευρώ μέσω Tier 2, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.
 • Στην αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών με άλλες νέας τεχνολογίας θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου οι επαγγελματίες και όσοι δεν συμμορφωθούν κινδυνεύουν με πρόστιμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η διασύνδεση των ταμειακών με το Taxis εντός του 2020, με στόχο, όπως διαβάζω, η εφορία να περάσει πλήρως στην ψηφιακή εποχή!
 • Πολλά μπράβο στην κυβέρνηση. Ωστόσο σημειώνω ότι οι ταμειακές μηχανές στην γειτονική μας Βουλγαρία είναι διασυνδεδεμένες με την βουλγαρική εφορία από το 2011. Για να έχουμε και μια αίσθηση του μέτρου για το πού βρισκόμαστε ως χώρα.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «τσουνάμι» δημοσίων έργων 3,5 δισ. το ρωσικό μπόνους στη Mytilineos και οι ΜμΕ

Πώς ευνοείται η Mytilineos από τους ρωσικούς δασμούς στις μεταλλουργίες, η κυβερνητική παρέμβαση στις τράπεζες για τους μικρομεσαίους, οι δημοπρατήσεις έργων ύψους 3,5 δισ. που αναγεννούν την κατασκευαστική αγορά και η έλευση του «Ηρακλής ΙΙ».
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο επαναστατικός σουρεαλισμός, η μετοχή – ομόλογο και τα δάνεια της Τρ. Πειραιώς

Η αναμονή για την έγκριση του Ηρακλή ΙΙ και το αίτημα των servicers, η σταθερότητα της μετοχής της Alpha Bank, τα νέα δάνεια της Τρ. Πειραιώς και η επίθεση στην Ευρώπη με χορηγό το ΕΣΠΑ.
embolia-emboliasmoi-emboliastika kentra
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα άδεια εμβολιαστικά κέντρα, το νέο project της Alpha και ο αναλυτής της Lansdowne

Ο «πονοκέφαλος» για την έλλειψη εμβολίων, οι επικείμενες ανακοινώσεις της Alpha Bank, το μυστικό επιτυχίας του ομολόγου της ΔΕΗ και οδυνηρή διάψευση του αναλυτή που προέβλεπε κατάρρευση.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μετακόμιση Αναστ. Καλλιτσάντση και η ασυνήθιστη «συμμαχία» Eurobank - Alpha

Τα ερωτήματα για τη μετακίνηση προσωπικών αντικειμένων σε άλλο κτήριο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, πώς «συντονίστηκαν» η Eurobank και η Alpha Bank για τη Σοφία Μπεκατώρου και η διπλή ανάγνωση της ανακοίνωσης της Fitch.
opap-tzogos-stoixima
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί καθυστερούν οι εγγυήσεις για το Cairo, η επάνοδος του ΟΠΑΠ και η κόπωση στο ΧΑ

Η δυστοκία του υπουργείου Οικονομικών στην υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», το πλήρες σχέδιο του ΟΠΑΠ για επανεκκίνηση στο δίκτυο καταστημάτων και η έλλειψη «καυσίμων» στο Χρηματιστήριο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο σταθερά αισιόδοξος Φ. Καραβίας και η «απογείωση» της Τρ. Πειραιώς

Η πρόβλεψη του CEO της Eurobank για τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή, η εκτίναξη της μετοχής της Πειραιώς πάνω από το 1 ευρώ, τα λογύδρια Σταϊκούρα και οι έλεγχοι σε επενδυτές ομολόγων.