ΓΔ: 782.13 0.95% Τζίρος: 38.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:33:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xatzidakis, energeia
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Ο project manager α λα ελληνικά, η βαριά ήττα Καλλιτσάντση και η θύελλα στις αγορές

Ο στενός συνεργάτης του Κ. Χατζηδάκη που θα λύσει «αμισθί» το πρόβλημα με τις συντάξεις, η αρνητική ψήφος των εφοπλιστών στην πρόταση Καλλιτσάντση και ένας ακόμη νόμος που μένει ανεφάρμοστος.
 • Όταν ο νέος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, γνωστοποίησε την πρόθεσή του για την τοποθέτηση project manager προκειμένου να «τρέξει» και επιλύσει το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων (οι οποίες φτάνουν σήμερα τις 170.000) αρκετοί είπαν «επιτέλους μια καλή κίνηση». Αφού το σύστημα δεν δουλεύει ας μπει ένας επαγγελματίας, από μεγάλη εταιρία, με εμπειρία, να μελετήσει το θέμα και να αλλάξει τις διαδικασίες ώστε να επιλυθεί οριστικά το ντροπιαστικό, για την εποχή μας, αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια πολλές χιλιάδες πολιτών.
 • Και, πράγματι, λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε ο project manager. Όμως, κάπου εδώ αρχίζουν τα «αλλά». Καθώς ο project manager, Μιχάλης Κεφαλογιάννης –ξάδελφος του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη- ήταν για πολλά χρόνια δεξί χέρι του κ. Χατζηδάκη (είχαν συνεργαστεί στην υπόθεση της Ολυμπιακής), ενώ ήταν συντονιστής της ομάδας της ΝΔ για τις Επενδύσεις και την Ρευστότητα.
 • Δεν αμφιβάλω για την επάρκεια και την πλούσια εμπειρία του κ. Κεφαλογιάννη και μακάρι να πετύχει στο δύσκολο έργο του. Ωστόσο δυσκολεύομαι να καταλάβω τις φιοριτούρες του κ. Χατζηδάκη περί ιδιώτη project manager όταν η όλη υπόθεση θυμίζει περισσότερο την τοποθέτηση ενός στενού συνεργάτη του υπουργού και στελέχους της Νέας Δημοκρατίας ως επικεφαλής μιας ομάδας του υπουργείου. Προς τι όλο αυτό το σόου με τον ιδιώτη project manager;
 • Τέλος, η στήλη δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να αντιληφθεί την έννοια του «αμισθί». Τι θα πει παρέχουν υπηρεσίες αμισθί; Ποιος επαγγελματίας δουλεύει δωρεάν; Εκτός βέβαια αν είσαι πρώην στενός συνεργάτης του υπουργού και σου ζήτησε να βάλεις «πλάτη» σε μια δυσκολία. 
 • Ταπεινωτικά τελείωσε το ταξίδι του Αναστ. Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ. Παρά τα πολλά λόγια και τον ακόμα περισσότερο θόρυβο που προκάλεσε όλο αυτό το διάστημα, χωρίς κανένα σοβαρό σχέδιο όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, τελικά ούτε οι σύμμαχοι (Ι. Μπάκος και Δ. Καυμενάκης) δεν ψήφισαν υπερ της πρότασής του για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η καταψήφιση της πρότασης ήρθε να επιβεβαιώσει τις υποψίες παραγόντων της αγοράς ότι κάτι «έσπασε» στη σχέση Αναστ. Καλλιτσάντση και των δυο εφοπλιστών.
 • Η μάχη ήταν χαμένη, και το ήξερε ο κ. Καλλιτσάνσης, εξού και η μεταφορά των προσωπικών του αντικειμένων από την Ελλάκτωρ σε άλλη εταιρία, όπως αποκάλυψε η στήλη, αλλά και η αποχαιρετιστήρια επιστολή που απέστειλε την προηγούμενη Παρασκευή στο προσωπικό του ομίλου.
 • Η τελευταία μάχη οδήγησε σε ρήξη τα δυο αδέλφια, Αναστάσιο και Δημήτρη, προκαλώντας τους βαθιά «τραύματα» και πολλοί προδικάζουν ότι η ένταση μεταξύ των δύο θα έχει συνέχεια.
 • Με τη Wall Street να κλείνει με απώλειες κοντά στο -3%, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θα ήθελε η αγορά, και την Ευρώπη να κλυδωνίζεται λόγω της πανδημίας και των κακών χειρισμών στο θέμα των εμβολίων, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να πει κανεις για την αγορά και τις μετοχές. Υπομονή μέχρι να εκτονωθεί η ένταση. Ένταση που ενισχύεται από το πολύ διογκωμένο speculative trading.
 • Αίσθηση προκάλεσε το σφυροκόπημα στην Εθνική Τράπεζα (-8,23%), μετοχή που τις προηγούμενες ημέρες είχε δείξει αξιοσημείωτη αντοχή. Το «χαρτί» έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας (1,8110 ευρώ) και οι πρωινοί (γύρω στις 11.30 η μετοχή είχε αναρριχηθεί στα 1,9880 ευρώ σημειώνοντας άνοδο +0,73%) υπέστησαν μια μικρή πανωλεθρία.
 • Μέσα στην πυκνή επικαιρότητα των ημερών, δεν πήρε την προβολή που αξίζει η χθεσινή επικύρωση από τα κράτη της ευρωζώνης της νέας συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Πρόκειται για μια αναβάθμιση του ESM, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα γίνει και ο έσχατος χρηματοδότης σε περιπτώσεις εκκαθάρισης τραπεζών. Τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές τράπεζες; Το έχει εξηγήσει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης: όπως έλεγε στους αναλυτές κατά την ενημέρωση για τα αποτελέσματα 9μήνου 2020, η απόφαση να εφαρμοστεί νωρίτερα η χρηματοδοτική υποστήριξη της εκκαθάρισης τραπεζών από τον ESM σημαίνει ότι θα ενταθεί η πίεση στις τράπεζες για να επιτύχουν το στόχο της μείωσης του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το όριο του 5%.
 • Είναι παράδοση στην Ελλάδα να ψηφίζονται νόμοι και να μένουν ανεφάρμοστοι επειδή καθυστερεί η έκδοση υπουργικών αποφάσεων. «Θύμα» αυτής της πρακτικής έχει πέσει και ο νόμος που αλλάζει εκ βάθρων τον τρόπο αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου, με τη δημιουργία ενιαίου συντονιστικού κέντρου, υπό το διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, ώστε να μην κάνει τα δικά της καθεμιά από τις εμπλεκόμενες αρχές και υπηρεσίες. Επιπλέον, ο νόμος καθιερώνει νέες πρακτικές, όπως η παροχή αμοιβών σε πληροφοριοδότες, που θα βοηθήσουν στην εξάρθρωση μεγάλων κυκλωμάτων λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων κ.α. Ο νόμος ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και σε λίγο κλείνουμε δίμηνο καθυστέρησης στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα τον ενεργοποιήσει, σαν να μην ενοχλείται κανείς από το πάρτι λαθρεμπορίου που γίνεται αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα στην αγορά καυσίμων (σε λίγο η καθαρή βενζίνη θα είναι εξαίρεση στον κανόνα της νοθείας).   

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «μάχη» Jumbo – Mytilineos, τα νέα επεισόδια στην Ελλάκτωρ και η προσέλκυση πλούσιων

Πώς η Mytilineos βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την κεφαλαιοποίηση της Jumbo, το «αντάρτικο» του διδύμου εφοπλιστών και η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει εκατομμυριούχους στην Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η προφητεία του Α. Ρέτσου, το νέο μυστήριο με Ελλάκτωρ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Η απαισιοδοξία του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα δικαιώματα ψήφου στην Ελλάκτωρ που ασκούνται χωρίς μεταβίβαση μετοχών και πώς θα γίνονται έργα πριν αρχίσουν πληρωμές από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μετακόμιση Αναστ. Καλλιτσάντση και η ασυνήθιστη «συμμαχία» Eurobank - Alpha

Τα ερωτήματα για τη μετακίνηση προσωπικών αντικειμένων σε άλλο κτήριο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, πώς «συντονίστηκαν» η Eurobank και η Alpha Bank για τη Σοφία Μπεκατώρου και η διπλή ανάγνωση της ανακοίνωσης της Fitch.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ανοιχτά νυχάδικα - κλειστά δικαστήρια, εξελίξεις στην Εγνατία και το μπαρούτι στις υποδομές

Το παράδοξο των κλειστών δικαστηρίων που δεν φαίνεται να ενοχλεί τους δικαστές, η αναμενόμενη παράταση από το ΤΑΙΠΕΔ του διαγωνισμού για την Εγνατία, τι θα ψηφίσουν οι τράπεζες στη συνέλευση της Ελλάκτωρ και η δήλωση της Λαγκάρντ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το φάσμα των αυξήσεων στις τράπεζες και η αγορά με δόσεις στην Ελλάκτωρ

Το έργο των 420 εκατ. ευρώ που προστίθεται στο ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ψύχραιμη προσέγγιση στη συζήτηση για τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου και τα μυστήρια με τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελλάκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ολλανδική αντεπίθεση, το «κούρεμα» της Intralot και η διόρθωση

Τα δύο «καυτά» ερωτήματα της Reggeborgh προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η μεγάλη πτώση του ομολόγου της Intralot, η υπερασπιστική γραμμή του Τζ. Κουτσολιούτσου και οι προβλέψεις για διόρθωση στις αγορές.