ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ελλάκτωρ

Γράμμα Καλλιτσάντση στο προσωπικό: Τι λέει για τη μεγάλη «μάχη» στην Ελλάκτωρ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Με επιστολή του προς τους εργαζόμενους ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ αναφέρεται στις μετοχικές εξελίξεις, την είσοδο των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη και τις επιδιώξεις Reggeborgh, την αύξηση κεφαλαίου και την επόμενη ημέρα του Ομίλου.

Με αιχμές αλλά και την αναφορά ότι «ελπίζω ότι οι προθέσεις του να ενισχύσει τον όμιλο είναι ειλικρινείς» σχολιάζει την «μάχη» με τον Ολλανδικό όμιλο Reggeborgh ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, σε επιστολή που απέστειλε την προηγούμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στους εργαζόμενους του Ομίλου.

Παράλληλα ο κ. Καλλιτσάντσης αναφέρεται στην πορεία της Ελλάκτωρ τα τελευταία 2,5 χρόνια, την πρόοδο που επιτεύχθηκε, τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν καθώς και στην αλλαγή στη μετοχική σύνθεση με την είσοδο των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη.

«Όλοι παρακολουθείτε με αγωνία τις εξελίξεις στο μετοχικό σχήμα, που θα έχουν σε κάθε περίπτωση επιπτώσεις στην πορεία του Ομίλου. Θα ήθελα λοιπόν να σας ενημερώσω, από τη δική μου θέση, για το τι συμβαίνει και ποιες οι πιθανές επιπτώσεις», τονίζει στην επιστολή.

«Πορευτήκαμε μαζί 2,4 χρόνια, χρόνια δύσκολα, με πολύ αγώνα και πολλές θυσίες από όλους. Αγώνα για να βγει ο Όμιλος όχι απλά όρθιος, αλλά και πιο δυνατός μετά από μια σειρά ζημιογόνων χρήσεων που συσσώρευσαν στην Κατασκευή από 2014 έως το 2018 συνολικές ζημιές 374 εκατ. ευρώ καθώς και συνολικές υποχρεώσεις προς την αγορά και τις τράπεζες κατά 511 εκατ. ευρώ. Από τον Ιούλιο του ’18 μέχρι σήμερα η Άκτωρ ενισχύθηκε από τον Όμιλο με 400 εκατ., πράγμα που έγινε δυνατό χάρις στην έκδοση του διεθνούς πράσινου Ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ του ’19 και του Ιαν. του ’20. Σήμερα η κατασκευή χρωστάει συνολικά 250 εκατ. δηλαδή μείωσε τις υποχρεώσεις της κατά 63% και έχει μηδενικά χρέη προς στις τράπεζες».

 

Ο κ. Καλλιτσάντσης στην επιστολή αναφέρεται στις Παραχωρήσεις που κέρδισαν το έργο της Μαρίνας Αλίμου, την διεκδίκηση της Εγνατίας Οδού, την ιδιαίτερα θετική πορεία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη στρατηγική συμφωνία με την EDPR για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1 δις. ευρώ.

Η εξυγίανση και η αύξηση κεφαλαίου

Στην επιστολή τονίζεται ότι πλέον ο όμιλος έχει εξυγιανθεί με συνολική ρευστότητα πάνω από 400 εκατ. ευρώ ωστόσο οι πρόσθετες ζημίες που συσσωρεύτηκαν από έργα της Μέσης Ανατολής και φωτοβολταϊκά στο εξωτερικό επέβαλαν την αύξηση κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ. Αποδίδει τις ζημιές σε «υποκοστολογημένες συμβάσεις προ του 2018» προσθέτοντας ότι «η αύξηση σε συνδυασμό με την υποστήριξη του ομίλου διασφαλίζει στην Άκτωρ τα τελευταία 40 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να κλείσει οριστικά τις πληγές του παρελθόντος».

 Τι λέει για τις μετοχικές αλλαγές

«Η Farallon, ο δανειστής της Pemanoaro, της εταιρείας με την οποία αποκτήσαμε με τον αδελφό μου Δημήτρη το 25,6% των μετοχών της Ελλάκτωρ, προχώρησε στην εκποίηση των μετοχών, όπως δικαιούνταν με βάση τη δανειακή σύμβαση.

Σήμερα το 25,6% ελέγχεται από την εταιρεία AKRON των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη. Οι κύριοι αυτοί είναι πεπεισμένοι για την δυναμική του Ομίλου και την δυνατότητά του, να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει αξία και προοπτική για όλους τους εμπλεκομένους: μετόχους και εργαζομένους.

Παράλληλα οι κύριοι αυτοί έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν το πρόγραμμα εξυγίανσης της σημερινής διοίκησης και θα το στηρίξουν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση στης 27 Ιανουαρίου 2021».

 «Σοβαρά ερωτηματικά» για την Reggeborgh

Στην επιστολή του ο κ. Καλλιτσάντσης αναφέρει την εμφάνιση του νέου μετόχου, το Ολλανδικό σχήμα της οικογένειας Vessels (Reggeborgh), το οποίο αποκτώντας το δικαίωμα αγοράς του ποσοστού του κ. Λ. Μπόμπολα (12,55%) καθώς και αγοράζοντας μετοχές μέσω του ΧΑ (14,2%) ελέγχει σήμερα το 27% της Ελλάκτωρ καθώς και την πρόθεση του νέου μετόχου να τοποθετήσει νέα διοίκηση.

«Ως εδώ θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για ένα μετοχικό παιχνίδι που όμως δεν επηρεάζει τον ίδιο τον Όμιλο, απλά δείχνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο ισχυροί επενδυτές, που πιστεύουν ότι ο Όμιλος έχει προοπτική και αξία.

Βέβαια, εδώ ακριβώς ανακύπτουν κάποια σοβαρά ερωτηματικά καθώς ο Όμιλος Reggeborgh κατέχει ήδη το 30% του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του Ομίλου, περίπου διπλάσιο από το 16% του κ. Περιστέρη, άρα τα συμφέροντά του εκεί είναι σαφώς μεγαλύτερα. Επιπλέον το 5μελές Δ.Σ. που προτείνει έχει σοβαρά θέματα σύγκρουσης συμφερόντων.

Παρ’ όλα αυτά, θέλω να ελπίζω ότι οι προθέσεις του να ενισχύσει τον Όμιλο είναι ειλικρινείς».

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση στην οποία θα κριθεί ποιο σχήμα θα αποκτήσει τον μετοχικό έλεγχο της Ελλάκτωρ

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΑΙΠΕΔ-Άρης Ξενόφος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Προκλήσεις για τη νέα διοίκηση, αίνιγμα η αύξηση κεφαλαίου

Ποια είναι τα ανοικτά μέτωπα που αντιμετωπίζει από την πρώτη ημέρα η διοίκηση υπό τον Άρη Ξενόφο μετά την επικράτηση της Reggeborgh στη γενική συνέλευση. Από μηδενική βάση εξετάζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμα για τη... μητέρα των «μαχών» τα δύο «στρατόπεδα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Με ποιες θέσεις θα προσπαθήσουν να πείσουν τους μετόχους στην αυριανή συνέλευση οι δύο πλευρές που ερίζουν για τον έλεγχο του ομίλου. Τι λένε για το κρίσιμο θέμα του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παράταση 20 ημερών στη «ελληνοολλανδική μάχη» για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ

Η συνέλευση αναβλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δημ. Μπάκου καθώς και του κ. Αναστάσιου Καλλιτσάντση. Στις 27 Ιανουαρίου η επαναληπτική συνέλευση.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύριο αρχίζει η αύξηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Οι νέες ισορροπίες των μετόχων

Το χρονοδιάγραμμα από την αποκοπή του δικαιώματος ως την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Πώς θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση με ενίσχυση της θέσης της Reggeborgh. Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια.