ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
Φωτο: Ελλάκτωρ

Ευθ. Μπουλούτας: Τι είπε για την επόμενη ημέρα και τις προτεραιότητες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Οι συνεχιζόμενες ζημιές του κατασκευαστικού κλάδου προβλημάτισαν τους αναλυτές. Θα εξομαλυνθεί η κατάσταση μέχρι το τέλος του έτους σύμφωνα με τον διευθ. συμβουλο.

Στις συνεχείς ζημιές του κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, της θυγατρικής ΑΚΤΩΡ, επικεντρώθηκαν οι αναλυτές κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Η μείωση των εσόδων του κατασκευαστικού κλάδου κατά 26% στο πρώτο εξάμηνο και η αύξηση των ζημιών στα 27,9 εκατ. (από 17,3 εκατ.), ακόμα και χωρίς την πρόβλεψη των 26,1 εκατ. ευρώ μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για το μετρό της Ντόχα, απασχολεί την αγορά.

Η διοίκηση απάντησε πως η ΑΚΤΩΡ υπέγραψε στο πρώτο εξάμηνο νέες συμβάσεις 197 εκατ. ευρώ, ενώ από τότε μέχρι σήμερα είναι προσωρινός μειοδότης σε πρόσθετα έργα 98 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η μεγάλη σύμβαση των 320 εκατ. ευρώ για την Ψυτάλλεια, που δεν έχει αποφασιστεί αν θα πάει οριστικά στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευθύμιος. Μπουλούτας σημείωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση με την ΑΚΤΩΡ η οποία είχε επιβαρυνθεί σημαντικά και εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας και των «αμαρτιών» του παρελθόντος. Ο κ. Μπουλούτας είπε πως στις αρχές Αυγούστου ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της ΑΚΤΩΡ ενώ συνεχίζεται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του κατασκευαστικού βραχίονα.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων φτάνει τα 1,7 δισ. ευρώ.

Για τον τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) η διοίκηση είπε πως ο όμιλος απέκτησε άδειες παραγωγού από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για έργα συνολικής ισχύος 140 MW στη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον έχει καταθέσει αιτήσεις για αιολικά πάρκα ισχύος 97 MW, και έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 417 MW.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουλούτα η συνεργασία με την πορτογαλική EDPR για ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Εύβοια προχωρά κανονικά. Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχονταν σε 493 MW στο τέλος εξαμήνου ενώ άλλα 88 MW αιολικών αναμένεται να παραδοθούν μετά το 2023.

Για τον υπό σχεδιασμό διαγωνισμό που αφορά τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, μετά και την προσφορά των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Project (ύψους 1,5 δισ. ευρώ) για την Εγνατία Οδό υπήρξε ερώτηση στον κ. Μπουλούτα. Απάντησε πως η σημερινή σύμβαση ολοκληρώνεται στα τέλη του 2024 και πως δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη της υπόθεσης. Για το Cambas Project στο παλαιό οινοποιείο Καμπά, η διοίκηση είπε πως αναμένονται ανακοινώσεις περί τα τέλη του χρόνου. Ο κ. Μπουλούτας είπε πως όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο της επένδυσης, τότε θα εξεταστεί και το μοντέλο χρηματοδότησης.

Στις παραχωρήσεις, στο πρώτο εξάμηνο η κυκλοφορία της Αττικής Οδού εμφανίζεται αυξημένη κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Με βάση στοιχεία οκταμήνου η αύξηση φτάνει το 6%. Η διοίκηση τόνισε πως το τελευταίο διάστημα η κυκλοφορία κινείται ακόμα και σε επίπεδα μεγαλύτερα του 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξετάζει όλες τις επιλογές για το 25% του κλάδου των ΑΠΕ η Ελλάκτωρ

Η κατασκευαστική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πως αποφάσισε να παραχωρήσει στην WA&AD περίοδο αποκλειστικότητας για την διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ έως και την 31.03.2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η «μάχη» της Ελλάκτωρ για την Αττική Οδό: Έργο «κλειδί» για την επόμενη ημέρα

Κρίσιμη για το μέλλον του ομίλου θεωρεί η διοίκηση της Ελλάκτωρ τη διατήρηση της Αττικής Οδού στο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων. Σκληρός ανταγωνισμός στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένονται τουλάχιστον επτά διεκδικητές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πίσω στα κέρδη η ΑΚΤΩΡ το α' τρίμηνο 2022 μετά τις ζημιές των 470 εκατ.

Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια ανάταξης του κατασκευαστικού τομέα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ, Χρ. Παναγιωτόπουλος. Τι λέει για τα νέα έργα, το κτήμα Καμπά και την κόντρα των μετόχων.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η ΑΚΤΩΡ, αναγκαία η ενίσχυση με νέα κεφάλαια

Ανησυχία επικρατεί στους διοικητικούς κύκλους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η αύξηση κεφαλαίου από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας χάνει αρκετά εκατ. ευρώ κάθε μήνα.
ΤΑΙΠΕΔ-Άρης Ξενόφος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Προκλήσεις για τη νέα διοίκηση, αίνιγμα η αύξηση κεφαλαίου

Ποια είναι τα ανοικτά μέτωπα που αντιμετωπίζει από την πρώτη ημέρα η διοίκηση υπό τον Άρη Ξενόφο μετά την επικράτηση της Reggeborgh στη γενική συνέλευση. Από μηδενική βάση εξετάζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμα για τη... μητέρα των «μαχών» τα δύο «στρατόπεδα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Με ποιες θέσεις θα προσπαθήσουν να πείσουν τους μετόχους στην αυριανή συνέλευση οι δύο πλευρές που ερίζουν για τον έλεγχο του ομίλου. Τι λένε για το κρίσιμο θέμα του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών.