ΓΔ: 894.3 0.00% Τζίρος: 58.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ελλάκτωρ

Η μετακόμιση Αναστ. Καλλιτσάντση και η ασυνήθιστη «συμμαχία» Eurobank - Alpha

Τα ερωτήματα για τη μετακίνηση προσωπικών αντικειμένων σε άλλο κτήριο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, πώς «συντονίστηκαν» η Eurobank και η Alpha Bank για τη Σοφία Μπεκατώρου και η διπλή ανάγνωση της ανακοίνωσης της Fitch.
 • Φορτηγό μεταφορικής εταιρείας βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην έδρα της Ελλάκτωρ, μόλις λίγα 24ώρα πριν την κρίσιμη «μάχη» για τον έλεγχο της εταιρείας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της στήλης, τη μετακόμιση πραγματοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, μεταφέροντας προσωπικά του αντικείμενα σε άλλο κτήριο. Τι μπορεί να σημαίνει η κίνηση του κ. Καλλιτσάντση για τη μεταφορά των προσωπικών του αντικειμένων σε νέο χώρο; Έμμεση παραδοχή ότι η «μάχη» είναι χαμένη, με τον ολλανδικό όμιλο να επικρατεί; Μήπως ότι, ακόμα και στην περίπτωση που οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης επικρατήσουν, άλλος θα είναι διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ; Μήπως ο κ. Καλλιτσάντσης θέλει απλά να ανανεώσει το γραφείο του σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα μετά την συνέλευση; Ή μήπως κάτι άλλο;
 • Όπως και να έχει, δεν είναι πολύ συνηθισμένο ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας να μεταφέρει τα πράγματά του λίγα 24ώρα πριν από την συνέλευση που θα κρίνει το μέλλον της εταιρείας (και το δικό του…). Η μετακόμιση, σε συνδυασμό με την επιστολή που απέστειλε ο κ. Καλλιτσάντσης την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στους εργαζομένους του ομίλου, η οποία μετέδιδε μια μελαγχολία, πιθανότατα κρύβουν σημαντικές εξελίξεις τις οποίες θα δούμε πολύ σύντομα.
 • Πάντως, χθες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα, ο κ. Καλλιτσάντσης μετέδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους μετόχους προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να μπλέξει η εταιρεία σε μια επικίνδυνη περιπέτεια σύγκρουσης συμφερόντων του μετόχου Reggeborgh μεταξύ των συμμετοχών του. «Διακύβευμα είναι η επιλογή της αυτόνομης ανάπτυξης που βασίζεται σε σταθερά βελτιούμενη κερδοφορία ή η οπισθοδρόμηση», τόνισε. Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ επιτέθηκε στη Reggeborgh και για το νέο Δ.Σ. που προτείνει: «Η σύνθεση των μελών του ΔΣ που προτείνεται εγείρει θέματα σύγκρουσης συμφερόντων όσον αφορά τους προτεινόμενους πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, ως εκ της προηγούμενης θέσεώς τους στο ΤΑΙΠΕΔ. Από τη θέση εκείνη τοποθετήθηκαν κατά των συμφερόντων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θα κληθούν τον Μάρτιο να υπερασπιστούν ενώπιον του ΣτΕ, από τη νέα τους θέση στο ΔΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα συμφέροντα της εταιρείας ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ, που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες εκπροσωπούσαν, δηλαδή ενάντια στις δικές τους γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις».
 • Δεν έχουμε συνηθίσει, ειδικά στην Ελλάδα, εταιρείες να στηρίζουν και να επαινούν η μια την άλλη. Και μάλιστα εταιρείες που ανταγωνίζονται στον ίδιο επιχειρηματικό κλάδο. Αυτό συνέβη όμως προχθές μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank, με αφορμή τη δυσάρεστη υπόθεση της Ελληνίδας αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου.
 • Η Eurobank, μέσω του λογαριασμού της στο LinkedIn, κοινοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα μήνυμα στήριξης της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία έσπασε τη σιωπή και παρουσίασε τα όσα δραματικά βίωσε. «Η Ελληνίδα αθλήτρια ιστιοπλοΐας και χρυσή ολυμπιονίκης μας, Sofia Bekatorou, ήταν η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος σε ελληνική ολυμπιακή αποστολή, κάνοντάς μας υπερήφανους με τις επιτυχίες και τις διακρίσεις της. Το θάρρος της και η γενναιότητά της να σπάσει τη σιωπή της αποτελεί παράδειγμα ευαισθητοποίησης και αφύπνισης για μία κοινωνία που καταδικάζει κάθε μορφή έμφυλης βίας. Στηρίζουμε την απόφασή της με το ίδιο σθένος που στηρίζουμε την προσπάθειά της εδώ και 20 χρόνια στον χώρο του αθλητισμού», έγραψε η Eurobank, post που λίγες ημέρες μετά η Alpha Bank προώθησε από τον λογαριασμό της, σχολιάζοντας: «Μαζί στην προσπάθεια για μια κοινωνία αμοιβαίου σεβασμού και αξιοπρέπειας».
 • Η κίνηση της Alpha, να κοινοποιήσει το μήνυμα του ανταγωνιστή, προκάλεσε άμεσα την αντίδραση της Eurobank, ευχαριστώντας δημόσια για την κίνηση του ανταγωνιστή: «Ευχαριστούμε την ομάδα της Alpha Bank που αποδεικνύει ότι είμαστε όλοι ενωμένοι! Μαζί καταδικάζουμε κάθε μορφή έμφυλης βίας».
 • Έρχεται η γέφυρα του Γέφυρα 2, όπως είχε γράψει το Business Daily. Το πρόγραμμα Γέφυρα 2, για το οποίου δουλεύουν εντατικά στην κυβέρνηση, θα προσφέρει κάλυψη σε ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις για διάστημα 9 μηνών και αναμένεται να είναι έτοιμο τον  Απρίλιο. Για το μεσοδιάστημα, και να μπορέσουν οι δικαιούχοι να ανταπεξέλθουν μέχρι τον Απρίλιο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναβίωση της επιδότησης τόκων, του προγράμματος που είχε «τρέξει» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Η επιδότηση τόκων και εν συνεχεία το Γέφυρα 2 εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν πάνω από 100.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στην σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα των δανείων που είναι σε καθεστώς αναστολής πληρωμών.
 • Μπορεί να διαβάσει κανείς με δύο τρόπους την ανακοίνωση της Fitch, την Παρασκευή. Όποιος συνηθίζει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, θα πει, ίσως, ότι σε μια δύσκολη στιγμή για την οικονομία καλό είναι που επιβεβαιώνεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Η λιγότερο αισιόδοξη ανάγνωση, όμως, λέει ότι χάθηκε μια ευκαιρία για την Ελλάδα να αλλάξει σε «θετική» η προοπτική (outlook), κάτι που θα σήμαινε ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα ήταν σχεδόν βέβαιη η αναβάθμιση της χώρας. Με άλλα λόγια, πηγαίνει πιο πίσω η πολυπόθητη κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade).
 • Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Όλα εξηγούνται από τη νέα πρόβλεψη της Fitch για το ρυθμό ανάπτυξης του 2021. Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα εξελίχθηκαν χειρότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, γι’ αυτό και οίκος «κόβει» την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης του 2021 στο 3% -θυμίζουμε ότι η τελευταία πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, που σύντομα θα αναθεωρηθεί, προέβλεπε 4,8%. Εν ολίγοις, το δεύτερο lockdown κοστίζει αρκετά στη χώρα σε ανάπτυξη και καθυστερεί την αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Μάλλον έχουν πιο σωστή προσέγγιση όσοι δουν το ποτήρι των ανακοινώσεων της Fitch μισοάδειο.
 • Κρίσιμη εβδομάδα για τις αγορές, και τη δική μας, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να φαίνεται ότι κινείται διορθωτικά μετά το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων. Όσοι προσέβλεπαν σε μια ευχάριστη έκπληξη από την Fitch, που θα μπορούσε να αποτελέσει καύσιμο για υψηλότερα επίπεδα, απογοητεύτηκαν, καθώς δεν υπήρξε μεταβολή ούτε στο outlook.
 • Στις τράπεζες πέφτει βαριά η σκιά των αυξήσεων, αν και είναι σαφές ότι εκτός της Τράπεζας Πειραιώς, για την οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί ΑΜΚ μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, οι άλλες συστημικές ούτε σχεδιάζουν, ούτε χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου. Αλλά και στην Πειραιώς η φημολογία μάλλον προτρέχει καθώς, όσο δεν υπάρχει ξεκάθαρη ορατότητα για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, η όλη κουβέντα περί ΑΜΚ δεν έχει και πολύ στέρεες βάσεις. Επιπλέον πολλοί αναλυτές διατυπώνουν αμφιβολίες αν η αύξηση θα γίνει πριν το stress test. Διότι γιατί κάποιος επενδυτής να βάλει κεφάλαια σε μια τράπεζα όταν δύο – τρεις μήνες μετά θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του stress test;  
 • Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου εταιρείες με μεγάλο ειδικό βάρος στη Wall Street: Apple, Microsoft, Facebook και Tesla.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανασχηματισμός από το... Κονέκτικατ, το άδοξο «τέλος» Ζαββού και η Eurobank

Τα λάθη σχεδιασμού και οι αναταράξεις του ανασχηματισμού, το μέρισμα της Eurobank, οι ελπίδες της Ελλάκτωρ για το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατάργηση της θέσης υφυπουργού για τα τραπεζικά.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
Skaramanga
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιτυχία στον Σκαραμαγκά, ο ανταρτοπόλεμος στην Ελλάκτωρ και τα δισ. στον τουρισμό

Τι σηματοδοτεί η έλευση ισχυρού επενδυτή στα ναυπηγεία, οι υπόνοιες για παιχνίδι καθυστερήσεων στην αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, τα απογοητευτικά μαθηματικά της τουριστικής σεζόν και το δράμα της Ιατρικής Σχολής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι επενδυτές της Alpha Bank, το ραντεβού για Ελλάκτωρ και το «ζέσταμα» Αβραμόπουλου

Τα σενάρια για τον Τζον Πόλσον, το ολλανδικό ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της Alpha Bank, η συνάντηση Μπουλούτα - εφοπλιστών και η επάνοδος Αβραμόπουλου στα φώτα της δημοσιότητας.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι συμβαίνει με την Alpha, o ιδρώτας του Χρ. Σταϊκούρα και η παραφωνία της Lamda

Τι ψιθυρίζει η χρηματιστηριακή πιάτσα για το ράλι της Alpha, η δύσκολη διαπραγμάτευση Σταϊκούρα για τις φοροελαφρύνσεις, η ήττα των εφοπλιστών της Ελλάκτωρ, ο προβληματισμός για τη μετοχή της Lamda Development και η ονειρεμένη «μέθοδος bitcoin».