Τα βαρίδια της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το φάσμα της ανεργίας και το bonus της Alpha

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Την καταβολή έκτακτης αμοιβής προς το προσωπικό του δικτύου της Alpha Bank ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βασίλειος Ψάλτης, σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους της τράπεζας. Θα πρόκειται για εφάπαξ παροχή με μοναδικό κριτήριο τον αριθμό των ημερών απασχόλησης κατά το διάστημα ισχύος των περιοριστικών μέτρων.
 • Συνεχίζει με ένταση η Eurobank τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση του project Cairo. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση από στελέχη της τράπεζας και τους συμβούλους τους στην Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών η οποία θα εξετάσει την παροχή της κρατικής εγγύησης. Στην παρουσίαση που έχει προγραμματιστεί θα εξεταστούν διάφορες πτυχές της τιτλοποίησης με βασικότερη το πώς η πανδημία θα επηρεάσει το cash flow. Οι άνθρωποι της Eurobank εκφράζουν την σιγουριά τους για την έκβαση της υπόθεσης.
 • Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τους αναλυτές, καθώς τα αποτελέσματα του 2019 ήταν, όπως αναμενόταν, διόλου ευχάριστα. Η αύξηση του καθαρού δανεισμού, η μεγάλη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων και η διεύρυνση των ζημιών για τη χρήση 2019 στα 105,6 εκατ. ευρώ δείχνουν πως η αντιστροφή της αρνητικής πορείας ήταν πιο δύσκολη σε σχέση με τις προσδοκίες της διοίκησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα διοίκηση έχει πραγματοποιήσει πολλά βήματα προς τα εμπρός, ωστόσο τα βαρίδια του παρελθόντος είναι πιο βαριά από όσο είχε εκτιμηθεί.
 • Το ερώτημα είναι αν, μετά τις μεγάλες ζημιές από τα έργα φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία, έχουν αποτυπωθεί στα αποτελέσματα όλες οι «αμαρτίες» του παρελθόντος ή θα υπάρξουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις και το 2020, με δεδομένες τις αρνητικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.
 • Επιπλέον η περιορισμένη διεθνής παρουσία στις κατασκευές καθιστά τον όμιλο περισσότερο εξαρτημένο από το γνωστό, πολυετή κύκλο υλοποίησης έργων στη χώρα μας.
 • Από την άλλη πλευρά, στα θετικά προσμετρώνται η αναμενόμενη επιτάχυνση αρκετών διαγωνισμών, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την καραντίνα στην οικονομία. Επίσης αναμένεται να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στην Αττική Οδό με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ να ελπίζει σε παράταση της σύμβασης. Επιπλέον, ο όμιλος διαθέτει το μοναδικό ανοικτό εμπορικό κέντρο στην Αττική, το Smart Park, που παρουσιάζει εξαιρετική πορεία. Η πανδημία ενισχύει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Smart Park σε μια περίοδο που θα αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις τα κλειστά εμπορικά κέντρα.
 • Στο ευαίσθητο θέμα της συμφωνίας με την Gazprom και τις ρήτρες take or pay αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υφυπουργός Ενέργειας Γερ. Θωμάς. Όπως τόνισε, η έκθεση της ΔΕΠΑ είναι ελεγχόμενη ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, χαρακτηρίζοντας τρομερά τα νούμερα που ακούστηκαν.
 • Τα νούμερα που έπαιξαν ήταν σημαντικά μεγαλύτερα από τα πραγματικά, ακόμη και στην περίπτωση που η ΔΕΠΑ δεν έπαιρνε ούτε ένα κυβικό εκατοστό αέριο με oil indexing από την Gazprom.
 • Γενικά στη χώρα έχουμε μια ροπή προς την υπερβολή, ωστόσο στην περίπτωση της ΔΕΠΑ είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι λόγοι, καθώς η επικείμενη ιδιωτικοποίηση δημιουργεί έναν πρόσθετο θόρυβο από παίχτες που θέλουν, και άλλους που δεν θέλουν, να συμμετέχουν στην διεκδίκησή της.
 • Scriptor: Ο (πραγματικός) φόβος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως κάθε ευρωπαϊκής κυβέρνησης, είναι η απότομη αύξηση της ανεργίας. Πρόχειροι υπολογισμοί καταλήγουν στο εφιαλτικό συμπέρασμα ότι τον επόμενο μήνα είναι πιθανόν να έχουμε αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 200 χιλιάδες. Με παρόμοια δεδομένα, οι άνεργοι θα ξεπεράσουν (ξανά) το εκατομμύριο στην αρχή του καλοκαιριού. Το σενάριο τρόμου συνοδεύεται από μια άλλη παρατήρηση: πολλές επιχειρήσεις (πόσες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε) θα προτιμήσουν να μην λάβουν καμία ενίσχυση, ώστε να μην υποχρεωθούν στη διατήρηση συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων, λόγω της απαγόρευσης απολύσεων που θα τις συνοδεύει. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει σχήμα που θα καταλήγει σε ισχυρή ελάφρυνση του εργατικού κόστους. Όλα εξαρτώνται από την ευελιξία με την οποία η αγορά εργασίας θα προσαρμοστεί στους κανόνες διανομής των χρημάτων που θα διατεθούν μέσω του προγράμματος SURE που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 • Την σημασία της ανάσχεσης της ανεργίας ως κλειδί για την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπογραμμίζει, σε κάθε ευκαιρία, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas, Γιώργος Γεωργακόπουλος. Και στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι τα κίνητρα για την στήριξη των επιχειρήσεων πρέπει πρώτα και κύρια να στοχεύουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο κούκος που δεν φέρνει την άνοιξη στην Άβαξ και οι αδελφοί Καλλιτσάντση

Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο των αδελφών Καλλιτσάντση από ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ολιγοήμερη παράταση για το Galaxy, ο μουτζούρης του ΕΤΜΕΑΡ και οι δυσθεώρητες υποχρεώσεις της ΑΒΑΞ.