ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Η επιχείρηση «Παράκαμψη» της Greenhill και το δάνειο του CVC Capital

Πώς σχεδιάζει η πλευρά των Ολλανδών να ξεπεράσει την αντίσταση των εφοπλιστών στη Συνέλευση, τα δανεικά για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και η πολιτική ένταση για την Πειραιώς.
 • Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι αντιμαχόμενες παρατάξεις ενόψει την Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ την ερχόμενη Παρασκευή, 2 Απριλίου. Η πλευρά των Ολλανδών επιχειρεί να κινητοποιήσει όσο το δυνατό περισσότερους μετόχους της Ελλάκτωρ, ώστε να δώσουν το παρόν στη συνέλευση, υπερψηφίζοντας την πρόταση της διοίκησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ.
 • Δεδομένου ότι, για να υπερψηφιστεί η πρόταση, θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 των παρισταμένων στη συνέλευση μετόχων, οι Ολλανδοί επιδιώκουν να πετύχουν την εκπροσώπηση μετόχων που ελέγχουν ποσοστό κοντά στο 80%, ώστε, ακόμα και αν οι πλευρά των εφοπλιστών που ελέγχει κάτι παραπάνω από 25% καταψηφίσει το θέμα της αύξησης να υπερψηφιστεί από τους υπόλοιπους μετόχους. Με λίγα λόγια να τους παρακάμψουν.
 • Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, αν και η διοίκηση της Ελλάκτωρ έχει έναν σύμμαχο: την τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στη Συνέλευση από απόσταση. Βέβαια, συμμετοχή δεν σημαίνει και υπερψήφιση των προτάσεων της διοίκησης.
 • Από την πλευρά τους, οι εφοπλιστές μέσω της Greenhill πραγματοποίησαν μια ακόμα δημόσια παρέμβαση χθες, καλώντας τους μετόχους της Ελλάκτωρ, με ένα κείμενο που μετέδιδε αισιοδοξία και προσδοκίες, να συνεργαστούν, για την αναβάθμιση του κατασκευαστικού τομέα με στόχο τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός.
 • Σε λίγες ώρες θα δούμε τι θα γίνει στη συνέλευση, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν αναβολή.
 • Σε συζητήσεις με συστημική τράπεζα ακούγεται ότι βρίσκεται το CVC Capital για τη σύναψη δανείου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εξαγορά του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα. Η τράπεζα που θα χρηματοδοτήσει το deal δεν θα είναι φυσικά η Εθνική, θα ήταν κάπως περίεργο να χρηματοδοτήσει η Εθνική την πώληση της θυγατρικής της.
 • Το ότι θα είναι άλλη τράπεζα βέβαια δεν αλλάζει την ουσία: ότι οι επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (από την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ, μέχρι την εξαγορά των περιφερειακών αεροδρομίων) γίνονται με τραπεζικό δανεισμό μέσω εγχώριων τραπεζών, τουτέστιν ελάχιστο νέο χρήμα μπαίνει στο σύστημα.
 • Αυτό βέβαια δεν μας εμποδίζει στη χώρα να πανηγυρίζουμε. Άλλωστε έχουμε μια έφεση προς τους πανηγυρισμούς, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
 • Από την άλλη, βέβαια, είναι ευτύχημα που η Εθν. Ασφαλιστική κατέληξε σε έναν σοβαρό επενδυτή και είναι βέβαιο ότι η εμπλοκή του CVC στον ασφαλιστικό κλάδο θα συμβάλει θετικά στην αναδιάρθρωση και τη συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Generali προχώρησε στην εξαγορά της AXA Ελλάδος.
 • Χρόνια είχαμε να δούμε τέτοια έξαψη των πολιτικών παθών για τις τράπεζες, με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Αρκετοί, πάντως, εκτιμούν ότι η μετωπική επίθεση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή για την υπόθεση της Τρ. Πειραιώς στην πραγματικότητα είναι γραμμή άμυνας ενόψει της Προανακριτικής για τον πρώην υπουργό, Νίκο Παππά. Πρόκειται για λίαν δυσάρεστη υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι βέβαιο ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας θα έχει να πει πολλά.
 • Αγαπημένο χόμπι του Ερντογάν έχουν γίνει οι μεταμεσονύχτιες καρατομήσεις κεντρικών τραπεζιτών. Τα ξημερώματα, δημοσιεύτηκε διάταγμα για την απομάκρυνση και του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας, τη θέση του οποίου παίρνει τραπεζίτης προερχόμενος από τη Morgan Stanley. Με αυτές τις πρακτικές οικονομικής διακυβέρνησης, που μόνο εμπιστοσύνη δεν εμπνέουν στην αγορά, η λίρα κατέρρευσε στις αγορές της Ασίας, υποχωρώντας στις 8,26 λίρες/δολ., ενώ το πρωί η ισοτιμία βρισκόταν στις 8,02. Χθες,ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει την αγορά, με δηλώσεις στο Bloomberg, όπου τόνισε ότι δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη μια άμεση μείωση επιτοκίων. Ό,τι και αν έχτισε, όμως, το πρωί ο κεντρικός τραπεζίτης, φρόντισε να το γκρεμίσει τη νύχτα ο Ερντογάν.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis-kivernisi
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «μπηχτή» Μητσοτάκη σε παρόχους, η Ελλάκτωρ και οι περίεργες καταθέσεις στη Folli

Το πρόβλημα του ακριβού ίντερνετ που επεσήμανε ο Πρωθυπουγός, οι περίεργες μετακινήσεις καταθέσεων στη Folli Follie, οι περικοπές στην Ελλάκτωρ, το ράλι της ΔΕΗ και η αθόρυβη δουλειά στον ΟΔΔΗΧ.
Κωστής Χατζηδάκης- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι πανηγυρισμοί για τα NPLs, η «χαρά» Χατζηδάκη για ΔΕΠΑ και το κάζο Πατούλη

Οι πρόωροι πανηγυρισμοί για τα «κόκκινα» δάνεια, υπουργικοί διαγκωνισμοί για τη δόξα της ΔΕΠΑ Υποδομών, πως «έχασαν» το ράλι της Ελλάκτωρ εγχώριοι θεσμικοί και το κάζο του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη στο Ράλλυ Ακρόπολις.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank και οι Ολλανδοί, το «στοίχημα» της Άκτωρ και ο πληθωρισμός

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η κρίσιμη συνέλευση της Attica Bank, η «συμφωνία» Ολλανδών - εφοπλιστών για το πρόβλημα της Ελλάκτωρ και το φάσμα του πληθωρισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Ελλάκτωρ, η ΔΕΠΑ Υποδομών και ο απόηχος του ανασχηματισμού

Η μεγάλη άνοδος της τιμής του ομολόγου της Ελλάκτωρ, η αποσφράγιση των προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, πως η “κακή στιγμή” του ανασχηματισμού θύμισε το φάσμα του πολιτικού κινδύνου και η καρατόμηση Χρυσοχοϊδη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανασχηματισμός από το... Κονέκτικατ, το άδοξο «τέλος» Ζαββού και η Eurobank

Τα λάθη σχεδιασμού και οι αναταράξεις του ανασχηματισμού, το μέρισμα της Eurobank, οι ελπίδες της Ελλάκτωρ για το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατάργηση της θέσης υφυπουργού για τα τραπεζικά.
ellaktor_office
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «κόκκινα» δάνεια των πυρκαγιών, το ράλι της Ελλάκτωρ και οι ψηφιακοί νομάδες

Οι εκτιμήσεις για το ύψος των «κόκκινων» δανείων εξαιτίας των πυρκαγιών, η οικονομικά ανορθόδοξη άποψη του ότι η καταστροφή (από τις φωτιές) θα μετατραπεί σε ευκαιρία, το αποχαιρετιστήριο Υπουργικό Συμβούλιο και το λειψό κάλεσμα των ψηφιακών νομάδων.