ΓΔ: 875.44 -0.15% Τζίρος: 107.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Η επιχείρηση «Παράκαμψη» της Greenhill και το δάνειο του CVC Capital

Πώς σχεδιάζει η πλευρά των Ολλανδών να ξεπεράσει την αντίσταση των εφοπλιστών στη Συνέλευση, τα δανεικά για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και η πολιτική ένταση για την Πειραιώς.
 • Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι αντιμαχόμενες παρατάξεις ενόψει την Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ την ερχόμενη Παρασκευή, 2 Απριλίου. Η πλευρά των Ολλανδών επιχειρεί να κινητοποιήσει όσο το δυνατό περισσότερους μετόχους της Ελλάκτωρ, ώστε να δώσουν το παρόν στη συνέλευση, υπερψηφίζοντας την πρόταση της διοίκησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ.
 • Δεδομένου ότι, για να υπερψηφιστεί η πρόταση, θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 των παρισταμένων στη συνέλευση μετόχων, οι Ολλανδοί επιδιώκουν να πετύχουν την εκπροσώπηση μετόχων που ελέγχουν ποσοστό κοντά στο 80%, ώστε, ακόμα και αν οι πλευρά των εφοπλιστών που ελέγχει κάτι παραπάνω από 25% καταψηφίσει το θέμα της αύξησης να υπερψηφιστεί από τους υπόλοιπους μετόχους. Με λίγα λόγια να τους παρακάμψουν.
 • Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, αν και η διοίκηση της Ελλάκτωρ έχει έναν σύμμαχο: την τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στη Συνέλευση από απόσταση. Βέβαια, συμμετοχή δεν σημαίνει και υπερψήφιση των προτάσεων της διοίκησης.
 • Από την πλευρά τους, οι εφοπλιστές μέσω της Greenhill πραγματοποίησαν μια ακόμα δημόσια παρέμβαση χθες, καλώντας τους μετόχους της Ελλάκτωρ, με ένα κείμενο που μετέδιδε αισιοδοξία και προσδοκίες, να συνεργαστούν, για την αναβάθμιση του κατασκευαστικού τομέα με στόχο τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός.
 • Σε λίγες ώρες θα δούμε τι θα γίνει στη συνέλευση, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν αναβολή.
 • Σε συζητήσεις με συστημική τράπεζα ακούγεται ότι βρίσκεται το CVC Capital για τη σύναψη δανείου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εξαγορά του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα. Η τράπεζα που θα χρηματοδοτήσει το deal δεν θα είναι φυσικά η Εθνική, θα ήταν κάπως περίεργο να χρηματοδοτήσει η Εθνική την πώληση της θυγατρικής της.
 • Το ότι θα είναι άλλη τράπεζα βέβαια δεν αλλάζει την ουσία: ότι οι επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (από την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ, μέχρι την εξαγορά των περιφερειακών αεροδρομίων) γίνονται με τραπεζικό δανεισμό μέσω εγχώριων τραπεζών, τουτέστιν ελάχιστο νέο χρήμα μπαίνει στο σύστημα.
 • Αυτό βέβαια δεν μας εμποδίζει στη χώρα να πανηγυρίζουμε. Άλλωστε έχουμε μια έφεση προς τους πανηγυρισμούς, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
 • Από την άλλη, βέβαια, είναι ευτύχημα που η Εθν. Ασφαλιστική κατέληξε σε έναν σοβαρό επενδυτή και είναι βέβαιο ότι η εμπλοκή του CVC στον ασφαλιστικό κλάδο θα συμβάλει θετικά στην αναδιάρθρωση και τη συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Generali προχώρησε στην εξαγορά της AXA Ελλάδος.
 • Χρόνια είχαμε να δούμε τέτοια έξαψη των πολιτικών παθών για τις τράπεζες, με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Αρκετοί, πάντως, εκτιμούν ότι η μετωπική επίθεση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή για την υπόθεση της Τρ. Πειραιώς στην πραγματικότητα είναι γραμμή άμυνας ενόψει της Προανακριτικής για τον πρώην υπουργό, Νίκο Παππά. Πρόκειται για λίαν δυσάρεστη υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι βέβαιο ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας θα έχει να πει πολλά.
 • Αγαπημένο χόμπι του Ερντογάν έχουν γίνει οι μεταμεσονύχτιες καρατομήσεις κεντρικών τραπεζιτών. Τα ξημερώματα, δημοσιεύτηκε διάταγμα για την απομάκρυνση και του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας, τη θέση του οποίου παίρνει τραπεζίτης προερχόμενος από τη Morgan Stanley. Με αυτές τις πρακτικές οικονομικής διακυβέρνησης, που μόνο εμπιστοσύνη δεν εμπνέουν στην αγορά, η λίρα κατέρρευσε στις αγορές της Ασίας, υποχωρώντας στις 8,26 λίρες/δολ., ενώ το πρωί η ισοτιμία βρισκόταν στις 8,02. Χθες,ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει την αγορά, με δηλώσεις στο Bloomberg, όπου τόνισε ότι δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη μια άμεση μείωση επιτοκίων. Ό,τι και αν έχτισε, όμως, το πρωί ο κεντρικός τραπεζίτης, φρόντισε να το γκρεμίσει τη νύχτα ο Ερντογάν.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.
Κορονοϊός, Αστυνομία, Αστυνόμευση, Πλατεία Βαρνάβα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μεγάλη εβδομάδα της Πειραιώς, το ομόλογο της Ελλάκτωρ και το lockdown - Βατερλό

Η εβδομάδα που θα μεταμορφώσει την Τρ. Πειραιώς μετοχικά, κεφαλαιακά και χρηματιστηριακά, η πίεση στο ομόλογο της Ελλάκτωρ και η νέα υποβάθμιση από την S&P και το Βατερλό της κυβέρνησης με το δεύτερο lockdown.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ουρές για Πειραιώς, το ξεχασμένο ακίνητο της Πήγασος και το μέρισμα της Jumbo

Το ένθερμο ενδιαφέρον για τις νέες μετοχές της Πειραιώς και τα «ψιλά γράμματα» της αύξησης, η περίεργη αγορά ακινήτου της Πήγασος από την Ελλάκτωρ με «αλμυρό» τίμημα και η ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ρίσκο των NPEs, τα επικίνδυνα δάνεια των 24 δισ. και τα ακίνητα της Fourlis

Πού πηγαίνει το ρίσκο των πωλήσεων NPEs, τα υψηλά της Mytilineos, η «έκρηξη» εισαγωγών υγειονομικού υλικού από την Κίνα, οι αγωγές που δεν πείθουν στην Ελλάκτωρ και το «ξεκλείδωμα» αξίας από την Fourlis.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Brexit της Alpha και ο προβληματισμός Στουρνάρα για την επόμενη ημέρα

Η μετακόμιση της Alpha Bank από το Λονδίνο στο Λουξεμβούργο, η ασυνήθιστη επιφυλακτικότητα του διοικητή της ΤτΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία και ο διακοσμητικός ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ταμιευτήρας Μόρνου, ΕΥΔΑΠ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ξένοι κρίνουν τον νέο CEO του ΤΧΣ και ολλανδική αλαζονεία vs ελληνικής πονηριάς

Τα νέα επεισόδια στην Ελλάκτωρ, η μεγάλη πρόοδος για την επένδυση στο Ελληνικό, η συμφωνία της ΕΥΔΑΠ με το Δημόσιο, ο Γερμανός που έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα και πως οι Βρετανοί κέρδισαν τη μάχη των εμβολιασμών.