ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο μονοψήφιος δείκτης NPEs της Attica, η ΓΕΚ Τέρνα και τα παρατράγουδα στην Πειραιώς

Το «φάουλ» της FTSE Russell με τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, πώς η Attica Bank θα βρεθεί με μονοψήφιο δείκτη NPEs, τι περιμένει η αγορά από τη ΓΕΚ Τέρνα και η άδοξη προσγείωση του ΧΑ.
  • Όταν η κουτοπονηριά ορισμένων δικών μας επενδυτών συναντά μια απροσδόκητη γκάφα ενός κορυφαίου οίκου παροχής δεικτών, της FTSE Russell εν προκειμένω, τα αποτελέσματα είναι τραγελαφικά. Από τη Δευτέρα, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, η FTSE Russell ενημέρωσε ότι θα υπολογίσει το νέο αριθμό μετοχών και αυτό θα επηρεάσει τη βαρύτητα της μετοχής στον FTSE Global Small Cap Index. Η γκάφα έγκειται στο ότι ο οίκος έδωσε ημερομηνία για την εφαρμογή των αλλαγών 29 Απριλίου, δηλαδή πριν εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές. Κάποιοι έξυπνοι στην Αθήνα θεώρησαν ότι στις 29 Απριλίου θα έλθουν υποχρεωτικά να αγοράσουν γύρω στα 18 εκατ. μετοχές της Πειραιώς τα παθητικά funds που ακολουθούν το δείκτη, τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμες προς διαπραγμάτευση μόλις 50 εκατ. μετοχές (εκ των οποίων τα 30 εκατ. μετοχών είναι «κλειδωμένα» στο ΤΧΣ), αφού δεν θα έχουν εισαχθεί τα 1,2 δισ. μετοχές της ΑΜΚ. Σκέφθηκαν, λοιπόν, «ιδού η ευκαιρία για ένα καλό μεροκάματο εις βάρος των κουτόφραγκων» και έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές. Χθες το απόγευμα, όμως, το όνειρο αυτό τελείωσε. Ο οίκος FTSE Russell κατάλαβε ότι είναι αδιανόητο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να εφαρμοστούν αλλαγές πριν μπουν σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές, γιατί η Πειραιώς έχει τώρα μόλις 50 εκατ. μετοχές και πρόκειται να εισαχθούν 1,2 δισ. νέες. Έτσι, ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές θα γίνουν από τις 10 Μαΐου, δηλαδή μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.
  • Για τον οίκο FTSE Russell, ήταν μια γκάφα που σίγουρα μπορούσε να αποφευχθεί, αν οι αναλυτές του δεν εξέδιδαν μηχανικά τις ανακοινώσεις, αμέσως μετά την αύξηση κεφαλαίου, αλλά έμπαιναν στον κόπο να δουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της αύξησης, που μάλλον είναι εξαιρετικά σπάνια (50 εκατ. μετοχές παλαιές 1,20 δισ. νέες). Όσο για τους έξυπνους που ήθελαν να πιάσουν κορόιδα τους κουτόφραγκους των παθητικών funds, μάλλον βγαίνουν καμένοι από την ατυχή κατάληξη του σχεδίου τους.
  • Σημειώνεται ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς βρέθηκε και χθες κοντά στο +30%, φτάνοντας στα 3,3 ευρώ για να κλείσει τελικά στα 2,7 ευρώ με άνοδο +4,41%.
  • Πυρετός συναντήσεων και διαβουλεύσεων για την επόμενη ημέρα της Attica Bank βρίσκονται σε εξέλιξη. Με τις συστημικές τράπεζες να έχουν αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των σχεδίων εξυγίανσης των ισολογισμών και την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPEs στο τέλος του έτους, η σκυτάλη περνά στην Attica Bank. Και η Attica Bank όχι απλά την πήρε, αλλά έτρεξε και με χίλια, καθώς με την τιτλοποίηση Ωμέγα, ύψους 3 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε χθες η τράπεζα πετυχαίνει την εξολόθρευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον δείκτη NPEs να συρρικνώνεται στο 1%. Με την τιτλοποίηση Ωμέγα, παράλληλα με την πώληση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, αντιμετωπίζονται διάφορες τεχνικού τύπου εκκρεμότητες της πρώτης τιτλοποίησης της τράπεζας (Artemis) επιτρέποντας την ένταξη της τιτλοποίησης στο σχέδιο Ηρακλής ΙΙ.
  • Με ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση και των αποτελεσμάτων του 2020 της τράπεζας σήμερα. Η Attica Bank είναι δεδομένο ότι θα ανακοινώσει μεγάλες ζημιές (στο εννεάμηνο είχαν διαμορφωθεί στα 33 εκατ. ευρώ) λόγω της νέας τιτλοποίησης και της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δανείων της. Δεδομένου ότι δεν έχει προχωρήσει σε ελιγμούς τύπου hive down, όπως έκαναν οι περισσότερες συστημικές, με ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ζημιές. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν δεδομένη την αύξηση κεφαλαίου και την είσοδο νέων επενδυτών. Ωστόσο το μοντέλο που θα ακολουθηθεί μένει να εξειδικευτεί.
  • Το βέβαιο είναι ότι όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας η διοίκηση Πανταλάκη τους αξιοποίησε δημιουργικά, σχεδιάζοντας όλο αυτό το φιλόδοξο σχέδιο για την εξολόθρευση των «κόκκινων» δανείων,  αλλά και τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα, την κεφαλαιακή ενίσχυση και την πλήρη επάνοδο της τράπεζας στην κανονικότητα. 
  • Περιττό να προσθέσουμε ότι το σχέδιο Πανταλάκη έχει παρουσιαστεί αναλυτικά στον επόπτη, την Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος έχει δώσει το πράσινο φως για την υλοποίησή του.
  • Πολύ καλά, όπως αναμενόταν, ήταν τα αποτελέσματα της Τέρνα Ενεργειακή για τη χρήση του 2020 που ανακοινώθηκαν χθες. Η εφετινή χρονιά μοιραία θα επηρεαστεί από την αμερικανική περιπέτεια, και τις επιπτώσεις της μεγάλης κακοκαιρίας που οδήγησε σε μεγάλες καταστροφές στην πολιτεία του Τέξας, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει προσδιοριστεί η ακριβής επίπτωση στα μεγέθη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η διοίκηση της εταιρίας ακολουθεί στάση αναμονής, περιμένοντας προφανώς να δει την τύχη ανάλογων περιπτώσεων πριν αποσαφηνίσει τη θέση της. Η αγορά πάντως φαίνεται ότι έχει προεξοφλήσει το χειρότερο σενάριο, που είναι η εταιρία να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη επένδυσή της στο Τέξας, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλεια κεφαλαίων περίπου 115 εκατ. δολ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει επίπτωση στα EBITDA η οποία όμως, όπως εκτιμά η εταιρία, σύντομα θα αναπληρωθεί δεδομένων των σημαντικών επενδύσεων που υλοποιούνται.
  • Η σκυτάλη των αποτελεσμάτων περνά σήμερα στη ΓΕΚ Τέρνα και η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον να δει τις επιδόσεις του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας σε μια πολύ δύσκολη, για τον κλάδο, χρονιά λόγω της πανδημίας. Και δεν είναι μόνο η πανδημία, καθώς τα έργα που έχουν προχωρήσει την τελευταία διετία, για διάφορους λόγους, είναι ελάχιστα. Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν τον κύκλο εργασιών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα και το κυριότερο βελτίωση της ποιότητας των κερδών με ενίσχυση των επαναλαμβανόμενων πηγών, δηλαδή των παραχωρήσεων. Σε ότι αφορά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της εταιρείας, αν συνυπολογιστούν και τα ώριμα έργα που είναι προς υπογραφή, φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.
  • Το «τσουρούφλισμα» της συνεδρίασης της Δευτέρας, σε όσους τοποθετήθηκαν στο άνοιγμα, εξελίσσεται σε κάψιμο μετά το χθεσινό -1,06% του Γενικού Δείκτη. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας για παράδειγμα άνοιξε την Δευτέρα στα 2,66 ευρώ έκανε πράξεις και στα 2,68 ευρώ για να κλείσει χθες στα 2,51 ευρώ. Ανάλογη η εικόνα και για τη μετοχή της Alpha Bank, που τη Δευτέρα άνοιξε στα 1,2970 ευρώ και χθες έκλεισε στα 1,2510 ευρώ. 
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα οικονομικά της μετακόμισης, τα μαθηματικά της Lamda και η σιγή της Περιφέρειας

Πόσα εξοικονομεί η Τρ. Πειραιώς με τη μετακόμιση στο Ελληνικό, οι προβλέψεις Αθανασίου για τριπλάσια αξία της Lamda, γιατί έμειναν κενές διοικητικές θέσεις στην Τρ. Αττικής και οι καθυστερήσεις στην επιδότηση επιχειρήσεων.
dimitris koutsoumpas
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εθελουσία στην Attica Bank, το καταστατικό των ΕΛΠΕ και το Rolex του Δ. Κουτσούμπα

Η επικείμενη ανακοίνωση των όρων για εθελουσία στην Attica Bank, η κίνηση της Eurobank κόντρα στο ρεύμα, τι λένε οι αριθμοί για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η αλλαγή στο καταστατικό των ΕΛΠΕ που προκαλεί απορίες και το Rolex του Δ. Κουτσούμπα.
Εμποριο, Καταστηματα, Μαγαζια
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η έκτακτη συνεδρίαση του MSCI, ο κίνδυνος για το ΧΑ και η επανάσταση των εμπόρων

Η αντίστροφή μέτρηση για το άνοιγμα της αγοράς, τα θετικά νέα της Attica Bank, ο κίνδυνος μιας διεθνούς διόρθωσης των τιμών των μετοχών, ο τρίτος μέτοχος στην ΓΕΚ Τέρνα και η έκτακτη... αναθεώρηση του MSCI.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «πόρτα» της ΕΤΕ στους «μικρούς» για το Frontier και το χτύπημα στη ΔΕΗ

Γιατί η διοίκηση της ΕΤΕ «έκοψε» τις μικρότερες εταιρίες διαχείρισης από το Frontier, τα περίεργα με τη μετοχή της Πειραιώς, πώς προέκυψε το premium στη ΓΕΚ Τέρνα και η γερμανική αταξία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το τέλος της εμπλοκής της ΤτΕ με τα «κόκκινα» και η μεγάλη εβδομάδα για MIG

Πώς έφθασαν ως το Χρηματιστήριο Αθηνών οι παγωμένοι άνεμοι από το Τέξας, με ποιο τρόπο σηματοδότησε ο Γ. Στουρνάρας τη λήξη της πρωτοβουλίας του για τα «κόκκινα» δάνεια και οι ειδικοί όροι στο διαγωνισμό για ΔΕΔΔΗΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς ο Πόλσον εκνεύρισε το ΤΧΣ, η βύθιση των αγορών και το «μοίρασμα» της Γραμμής 4

Τα πολλά προβλήματα του σχεδίου Πόλσον για την Τρ. Πειραιώς, η «βουτιά» στις αγορές, οι ελπίδες για παρέμβαση της ΕΚΤ και οι συζητήσεις των εργολάβων για το μεγάλο έργο της επέκτασης του Μετρό.