ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Τα χαμόγελα της ΤτΕ για Alpha, η αντίδραση της μετοχής και ο ελέφαντας του Α. Σιάμιση

Γιατί επικρατεί ικανοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ΑΜΚ της Alpha Bank, η διαρροή και η αναστάτωση στο Χρηματιστήριο και η αδυναμία συνεννόησης του CEO των ΕΛΠΕ με το Δημόσιο.
  • Πολλά χαμόγελα στην Τράπεζα της Ελλάδος προκάλεσε η ανακοίνωση της Alpha Bank για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αύξηση με στόχο «να ενισχύσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα», όπως σημείωσε η τράπεζα στην ανακοίνωσή της. Έχουν περάσει λίγες μόνο ημέρες από την παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, περί «εξαιρετικής συγκυρίας για την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών».
  • Η κεντρική τράπεζα γνωρίζει πολύ καλά πόσο δύσκολο και ευαίσθητο θέμα είναι οι ΑΜΚ για τους μετόχους των τραπεζών, οι οποίοι την τελευταία δεκαετία είναι μονίμως με το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν αυξήσεις. Έτσι, η αποφασιστικότητα της διοίκησης Β. Ψάλτη να επιταχύνει κατά πολύ το βηματισμό της τράπεζας και να προχωρήσει άμεσα σε ΑΜΚ με στόχο τη δημιουργία ισχυρών βάσεων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας ενόψει των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στον επόπτη.
  • Παρεμπίπτοντως, στο Eurogroup/Ecofin όπου βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο ο διοικητής της ΤτΕ (μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα) ακούστηκαν πολλές φωνές για την ανάγκη οι  ευρωπαϊκές τράπεζες να σχηματίσουν από νωρίς ρεαλιστικές προβλέψεις για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Όπως και για την ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων τους.
  • Τα πολλά πλοκάμια της διαρροής του σχεδίου αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank, διαρροή που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, αναζητούν οι άνθρωποι της τράπεζας. Δεδομένου ότι δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, είναι βέβαιο ότι από όλη αυτή τη μεγάλη αναταραχή υπήρξαν κάποιοι που δεν στεναχωρήθηκαν και κάποιοι άλλοι που χάρηκαν, ελπίζοντας σε ένα... βραχυκύκλωμα. Κάτι που δεν έγινε. Αντίθετα, είδαμε τους πάντες -κυβέρνηση, ΤτΕ, ΤΧΣ- να στηρίζουν την ΑΜΚ. Πέρα όμως από τις εντυπώσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την Παρασκευή κάποιοι προκάλεσαν ένα χρηματιστηριακό χάος κερδοσκοπώντας ασύστολα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να δει αναλυτικά τις συναλλαγές, όχι μόνο της Παρασκευής όπου είχαμε ρεκόρ συναλλαγών της τράπεζας τόσο στο ΧΑ όσο και στην αγορά παραγώγων, αλλά τις τελευταίας περιόδου. 
  • Νωρίς σήμερα το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, αναμένεται να ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες της ΑΜΚ και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Και αν έχουν βάση οι εκτιμήσεις για τιμή διάθεσης κοντά στο 1 ευρώ, τότε πολλοί θα μετανιώσουν που βιάστηκαν να ρευστοποιήσουν την Παρασκευή, υποθέτοντας τα χειρότερα. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή πολλοί ξένοι θεσμικοί δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αγορές της μετοχής της τράπεζας καθώς δεσμεύονταν από σύμβαση εμπιστευτικότητας έχοντας πρόσβαση στα νούμερα της ΑΜΚ. Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο η διοίκηση της Alpha Bank είχε πολλές επαφές με θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές παρέχοντας αρκετές λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό, που σημαίνει ότι από σήμερα η ορατότητα θα είναι πλήρης.
  • Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και τις διαψεύσεις Φ. Καραβία και Π. Μυλωνά για το ενδεχόμενο αυξήσεων κεφαλαίου σε Eurobank και Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα, καθίσταται πολύ πιθανή η δυναμική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών μετά το ξεπούλημα της Παρασκευής.
  • Την Παρασκευή συγκαλείται η επαναληπτική γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ για τις αλλαγές στο καταστατικό, στον απόηχο της αναβολής της πρώτης συνέλευσης, όπου το ΤΑΙΠΕΔ μπλόκαρε τις αποφάσεις, υποβάλλοντας τις δικές του προτάσεις. Το σχέδιο της διοίκησης για εκλογή όλων των μελών του δ.σ. από τη συνέλευση θεωρείται ακυρωμένο και, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου, θα περάσει η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για τον απευθείας διορισμό των τεσσάρων από τα 11 μέλη από το Δημόσιο.
  • Ίσως ο ίδιος δεν αισθανθεί την ανάγκη, πάντως ένας μέτοχος μειοψηφίας θα περίμενε σε αυτή τη συνέλευση να εξηγήσει ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, πώς «κατάφερε» να μην μπορέσει να συνεννοηθεί με τον ένα από τους δύο βασικούς μετόχους, το ΤΑΙΠΕΔ και να καταλήξουν στο καλάθι των αχρήστων οι προτάσεις του για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως είναι το καταστατικό της εταιρείας. 
  • Σίγουρο είναι ότι, πριν φθάσουμε στο «βραχυκύκλωμα», ο κ. Σιάμισιης, όταν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις αλλαγές, είχε εμφανισθεί βέβαιος ότι οι προτάσεις της διοίκησης είναι οι μόνες ορθές και επιβεβλημένες από τους νέους νόμους για την εταιρική διακυβέρνηση. Μάλιστα, σχολιάζοντας αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών, είχε διερωτηθεί αν θα πρέπει να πείσει ότι δεν είναι ελέφαντας. Να, όμως, που δεν είναι η μόνη ορθή λύση η εκλογή των μελών διοίκησης από τη γενική συνέλευση, αλλά υπάρχει και η νομότυπη λύση που πρότεινε το ΤΑΙΠΕΔ για τον απευθείας διορισμό των 2/5 από το Δημόσιο. 
  • Ίσως ο κ. Σιάμισιης, όταν βρεθεί ενώπιον των μετόχων, την Παρασκευή, να δώσει μια εξήγηση γιατί δεν «είδε» αυτή τη λύση και, το σπουδαιότερο ίσως, γιατί δεν είχε εξασφαλίσει εκ των προτέρων τη συναίνεση του ΤΑΙΠΕΔ, πριν υποβληθούν -και ακυρωθούν- οι προτάσεις του. Και ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτή τη ζωή δεν υπάρχουν αλάνθαστοι, υπάρχει και το “mea culpa”. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Brexit της Alpha και ο προβληματισμός Στουρνάρα για την επόμενη ημέρα

Η μετακόμιση της Alpha Bank από το Λονδίνο στο Λουξεμβούργο, η ασυνήθιστη επιφυλακτικότητα του διοικητή της ΤτΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία και ο διακοσμητικός ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί η Alpha δεν θα αντλήσει 800 εκατ., οι «αδύναμες» τράπεζες και η Aegean

Η απόφαση της Alpha Bank να αντλήσει όσα ακριβώς κεφάλαια χρειάζεται, η μετάλλαξη Δέλτα που χτύπησε την Aegean, τα «καμπανάκια» Στουρνάρα για μη συστημικές τράπεζες και η «βουτιά» της Intralot.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της Πειραιώς, η επιτυχία της ΕΤΕ με την ασφαλιστική και τα μηνύματα Στουρνάρα

Πώς η κυβέρνηση έκανε έξαλλα τα πολυκαταστήματα, τα νέα κέρδη των σούπερ μάρκετ, η κρίσιμη Συνέλευση της Πειραιώς και η αθέατη επιτυχία της ΕΤΕ στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τηλε-συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζών και η καναδική σύμπτωση στην Folli

Τι συζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, ο νέος νόμος του ΤΧΣ, πού οφείλονται οι αντιδράσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά και μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση στην υπόθεση της Folli Follie.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ενστάσεις των τραπεζών στις δηλώσεις Στουρνάρα και η πασαρέλα για το Υπερταμείο

Η τελική διαπραγμάτευση για το Galaxy, το πρόβλημα που δεν επιτρέπει στην Jumbo να λειτουργήσει με click away, οι νέες σωτήριες ιδέες του Γιάνη και η περίεργη λεπτομέρεια στο deal για το 18,3% της Ελλάκτωρ.