ΓΔ: 1450.95 -0.28% Τζίρος: 21.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:13:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Shutterstock

Το Brexit της Alpha και ο προβληματισμός Στουρνάρα για την επόμενη ημέρα

Η μετακόμιση της Alpha Bank από το Λονδίνο στο Λουξεμβούργο, η ασυνήθιστη επιφυλακτικότητα του διοικητή της ΤτΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία και ο διακοσμητικός ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  • Ένα δομικό χαρακτηριστικό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, είναι η αισιοδοξία. Ο κ. Στουρνάρας είναι φύσει θετικός και αισιόδοξος άνθρωπος και δεν δίσταζε να εκφράζει την αισιοδοξία του ακόμα και στις χειρότερες στιγμές της μεγάλης κρίσης που ταλάνισε τη χώρα τη δεκαετία του 2010. Γι’ αυτό όσοι τον άκουσαν χθες στη συνέντευξή του στον AΝΤ1 μάλλον προβληματίστηκαν από την εξαιρετικά επιφυλακτική και συγκρατημένη στάση του για την αποσωλήνωση της οικονομίας και τη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα.
  • Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η αποκαλούμενη αποσωλήνωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων πρέπει να γίνει «αρκετά βαθμιαία». «Όλοι θεωρούσαμε ότι το baseline θα είναι ένα λοκντάουν. Τώρα είμαστε στο τρίτο. Αυτό δείχνει ότι η πανδημία ήταν πολύ χειρότερη από αυτήν που περιμέναμε. Και οι  ειδικοί μάλιστα λένε ότι θα ζήσουμε με πανδημίες και να είμαστε έτοιμοι. Τα εμβόλια αντιμετωπίζουν εν μέρει την πανδημία. Η πανδημία θα αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά όταν ανακαλυφθούν και φάρμακα, ως αντιβίωση για τις πανδημίες. Άρα λοιπόν έχουμε δρόμο μπροστά μας. Είμαστε σε ένα πόλεμο, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Κι η οικονομική πολιτική πρέπει να είναι τέτοια που να διευκολύνει τις συνθήκες, τις οικονομικές συνθήκες, και ειδικά τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στον πόλεμο αυτό». Αυτά για όσους μετρούν μέρες για την εκτόξευση της οικονομίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.
  • Στη συνέντευξη, ο διοικητής δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της bad bank. Στην ερώτηση τι πρέπει να γίνει για να υλοποιηθεί η πρόταση της ΤτΕ απάντησε με λίγες μόνο λέξεις: «Να εγκριθεί από την κυβέρνηση κυρίως».
  • Την… έκανε η Alpha Bank από το Λονδίνο. Ποιος να το έλεγε πως οι ελληνικές τράπεζες θα εγκατέλειπαν τη βρετανική πρωτεύουσα, στον απόηχο του Brexit, και όμως το είδαμε και αυτό. Από τις αρχές του 2020 η Alpha Bank προχώρησε στη σύσταση καταστήματος της τράπεζας στο Λουξεμβούργο και μέχρι το καλοκαίρι ολοκλήρωσε τη μεταφορά του συνόλου των δραστηριοτήτων του Καταστήματος Λονδίνου στο νέο κατάστημα στο Λουξεμβούργο. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η Alpha Bank δήλωσε και στο Μητρώο Εταιρειών της βρετανικής πρωτεύουσας την παύση λειτουργίας του Καταστήματος Λονδίνου. Και όλα αυτά εξαιτίας του Brexit.
  • Για ζημιές 4 εκατ. ευρώ κάθε μήνα στην Άκτωρ έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Άρης Ξενόφος. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή τόνισε ότι «έχοντας αξιολογήσει την πρόοδο στην κοστολογική βάση των έργων και έχοντας διαπιστώσει το έλλειμμα επαρκούς εποπτείας των διεθνών δραστηριοτήτων, ομολογώ ότι έχουμε εκπλαγεί δυσάρεστα», προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η αύξηση κεφαλαίου να ανέλθει στο ύψος των 120 εκατ. ευρώ. «Πιστεύουμε ότι η προτεινόμενη ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ συνιστά ένα στέρεο υπόβαθρο ώστε να ανακτήσει η κατασκευή την απαιτούμενη δυναμική και να γυρίσει τις χρηματοδοτικές ροές της σε θετικό πρόσημο».
  • Σε ότι αφορά την αμφισβήτηση της διοίκησης από την Greenhill υπενθύμισε ότι το «υφιστάμενο Δ.Σ. του ομίλου και η διοίκησή του εξελέγη πρόσφατα με απόλυτη πλειοψηφία, σε ποσοστό 61% περίπου, από το ανώτατο όργανο, που είναι η γενική συνέλευση των μετόχων».
  • Σε νέα ιστορικά ρεκόρ οι αγορές στις ΗΠΑ καθώς τίποτα, μα τίποτα, δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους επενδυτές. Τη διάθεση για μετοχές δεν επηρέασε ούτε το σχέδιο Μπάιντεν για την αύξηση των φόρων των επιχειρήσεων και την επιβολή ελάχιστου διεθνούς συντελεστή φόρου. Αυτή η εβδομάδα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αρχίζουν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου οι τράπεζες.
  • Ο Ιωάννης Λιανός, όπως διαβάζουμε στο (βαρύ) βιογραφικό του, «είναι Καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Δικαίου του Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής και Διευθύνων, από την ίδρυσή του, του Κέντρου Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών της Νομικής Σχολής στο University College London (UCL)». Με αυτές τις περγαμηνές, ανέλαβε την απαξιωμένη ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και, μέχρι στιγμής, έχει βελτιώσει αρκετά, κατά κοινή ομολογία, τη λειτουργία της.
  • Δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος, όμως, από τη στάση της κυβέρνησης έναντι της Επιτροπής. Πέρυσι ζήτησε το αυτονόητο για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή να αναλάβει τον κατασταλτικό έλεγχο για τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού και όχι η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, που σε αυτό το πεδίο έχει να παρουσιάσει μηδενικό έργο. Η πρότασή του, όμως, δεν έγινε δεκτή.
  • Τώρα, η κυβέρνηση, ενσωματώνοντας οδηγία της ΕΕ, καθιερώνει νέο ελεγκτικό καθεστώς στις καταχρηστικές πρακτικές εις βάρος των παραγωγών αγροτικών προϊόντων (π.χ. καθυστερήσεις στις πληρωμές από σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες). Όμως, παρά τις αντιδράσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που έφθασε να εκδώσει ανακοίνωση της Ολομέλειας, οι αρμοδιότητες της Επιτροπής ακόμη και σε αυτό το πεδίο, «ψαλιδίζονται» από την κυβέρνηση και δίνεται καίριος ρόλος σε μια νέα επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Επιτροπή Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών), στην οποία θα προεδρεύει πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος μάλλον γνωρίζει καλύτερα τα θέματα των καταχρηστικών πρακτικών από τον καθηγητή Λιανό.
  • Με τις τηλεπικοινωνίες δεν μπορεί να ασχοληθεί η Επιτροπή, με το εμπόριο αγροτικών προϊόντων δεν της επιτρέπεται να αναλάβει την πλήρη ευθύνη των ελέγχων. Κάπως έτσι, ο κ. Λιανός ίσως αρχίζει να αντιλαμβάνεται αυτό που είναι κοινό μυστικό στην Ελλάδα από τη δεκαετία του '90: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει διακοσμητικό ρόλο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank και οι Ολλανδοί, το «στοίχημα» της Άκτωρ και ο πληθωρισμός

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η κρίσιμη συνέλευση της Attica Bank, η «συμφωνία» Ολλανδών - εφοπλιστών για το πρόβλημα της Ελλάκτωρ και το φάσμα του πληθωρισμού.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα της ΤτΕ για Alpha, η αντίδραση της μετοχής και ο ελέφαντας του Α. Σιάμιση

Γιατί επικρατεί ικανοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ΑΜΚ της Alpha Bank, η διαρροή και η αναστάτωση στο Χρηματιστήριο και η αδυναμία συνεννόησης του CEO των ΕΛΠΕ με το Δημόσιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ενστάσεις των τραπεζών στις δηλώσεις Στουρνάρα και η πασαρέλα για το Υπερταμείο

Η τελική διαπραγμάτευση για το Galaxy, το πρόβλημα που δεν επιτρέπει στην Jumbo να λειτουργήσει με click away, οι νέες σωτήριες ιδέες του Γιάνη και η περίεργη λεπτομέρεια στο deal για το 18,3% της Ελλάκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανάκριση Κασσελάκη, η αιώνια λάμψη του χρυσού και το χρώμα του… ρεύματος

Η μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών στο ομόλογο της Alpha, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο LSE, ο δραστήριος Φ. Σαχινίδης, τι είπε ο Γ. Στουρνάρας για τον χρυσό, ο αεροδιάδρομος ηλικίας 50 ετών, τα δύσκολα για τη Vodafone και οι καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου.
Vasilis Psaltis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα μηνύματα Ψάλτη στη Ν. Υόρκη, η ενοχλημένη Κρ. Λαγκάρντ και ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Τι είπε ο CEO της Alpha Bank για έσοδα από τόκους και το μέρισμα, πώς απάντησε η Λαγκάρντ στις επικρίσεις από το προσωπικό της ΕΚΤ, το ερώτημα για τη θέση Βαρβιτσιώτη στον όμιλο Προκοπίου και η μάχη για τον ΒΟΑΚ.