ΓΔ: 907.36 0.36% Τζίρος: 19.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:56:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Attica bank, trapeza attikis
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η Attica Bank και οι Ολλανδοί, το «στοίχημα» της Άκτωρ και ο πληθωρισμός

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η κρίσιμη συνέλευση της Attica Bank, η «συμφωνία» Ολλανδών - εφοπλιστών για το πρόβλημα της Ελλάκτωρ και το φάσμα του πληθωρισμού.

Πόσο διαφορετική θα ήταν η δυναμική για την κυβέρνηση αν εξαρχής ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει ένα πρόσωπο όπως ο πρώην επίτροπος Χρ. Στυλιανίδης για τη θέση του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Κάτι όμως που δεν έγινε προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου και εντελώς αχρείαστη φουρτούνα στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση στις 11.30 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ανακοινώσει τον νέο υπουργό του νέου υπουργείου ελπίζοντας να κλείσει η περιπέτεια του ανασχηματισμού.

-- Ολοκληρώνοντας τις κυβερνητικές αλλαγές ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει την επόμενη εβδομάδα, με αφορμή τη ΔΕΘ να περάσει στην επόμενη ημέρα. Μεταξύ αυτών που εξετάζει το επιτελείο του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση των αυξήσεων του ρεύματος με επίκεντρο την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου και σε άλλες εισοδηματικές κατηγορίες. Στην ομιλία του πρωθυπουργού μεγάλη έμφαση θα δοθεί στις μεταρρυθμίσεις και στις πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

-- Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κρίσιμη Γενική Συνέλευση της Attica Bank που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου. Η συνέλευση αναμένεται να βάλει τα πράγματα στη σειρά και να αποκαταστήσει την ορατότητα για το μέλλον της τράπεζας. Παρά τα όσα λέγονται υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την τράπεζα και ακούγεται ότι είναι διψήφιος ο αριθμός των επενδυτών που έχουν ζητήσει στοιχεία της τράπεζας ενόψει της αύξησης κεφαλαίου. Βέβαια μόνο όταν ξεκινήσει η διαδικασία και ανοίξει το βιβλίο θα διαπιστωθεί το πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σε ότι αφορά τους Ολλανδούς, φαίνεται ότι είναι μεταξύ αυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην ΑΜΚ. Ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει κάποιες αιτιάσεις, για το πως ένα family office μπορεί να αποκτήσει μια τράπεζα. Ωστόσο δεν υπάρχει ζήτημα απόκτησης ελέγχου αλλά επένδυσης. Υπενθυμίζεται ότι οι ολλανδοί έχουν προχωρήσει σε σημαντική επένδυση και στην Alpha Bank αποκτώντας ποσοστό περίπου 2%, κινήσεις που δείχνουν το βαθύτερο ενδιαφέρον τους για τη χώρα μας.

-- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάκαμψη της Ελλάκτωρ αποτελεί ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου προβλημάτισαν, για άλλη μια περίοδο, για να το θέσουμε κομψά: οι  ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στο πρώτο εξάμηνο ήταν 60,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 37,5 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020, ο κύκλος εργασιών την ίδια περίοδο κατέγραψε πτώση της τάξης του 10% και διαμορφώθηκε σε 393,3 εκατ. ευρώ, η ρευστότητα του Ομίλου μειώθηκε στα 376 εκατ. ευρώ (έναντι €406 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020) ενώ τα Ίδια Κεφάλαια αποδιδόμενα στους μετόχους μειώθηκαν σε 183 εκατ. ευρώ έναντι 230 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.

-- Η παραπάνω εικόνα βέβαια αδικεί τον όμιλο, καθώς, είναι αποτέλεσμα ενός και μόνο τομέα: της κατασκευής, όπου σημειώθηκε «βύθιση» με πτώση τζίρου κατά 26% και μεγάλη αύξηση ζημιών. Όλοι οι υπόλοιποι τομείς έχουν θετική πορεία και ουσιαστικά επιδοτούν –χρόνια τώρα-τον τομέα των κατασκευών.

-- Το κεντρικό πρόβλημα της Άκτωρ είναι η κληρονομία πολλών έργων που όχι μόνο δεν αφήνουν κέρδη αλλά –για διάφορους λόγους- οδηγούν σε μεγάλες ζημιές και το ότι η εταιρία δεν έχει κατορθώσει να αναλάβει νέα –κερδοφόρα- έργα. Στο σκέλος αυτό, των φτωχών επιδόσεων σε νέα έργα, η αντιπολίτευση των εφοπλιστών ασκεί έντονη κριτική στη διοίκηση επισημαίνοντας ότι δεν έχει έρθει κανένα καινούργιο έργο και ταυτόχρονα έχουν χαθεί πολλά, με πρώτο πρώτο την παραχώρηση της Εγνατία Οδού, του μεγαλύτερου δημόσιου έργου. Παράλληλα χάθηκαν κι άλλα μικρότερα: η ηλεκτροδότηση σιδηροδρομικών γραμμών, το Κέντρο Προσφύγων στην Μυτιλήνη κι άλλα μικρότερα έργα στην Ελλάδα κ.α.

-- Η προβληματική κατάσταση της κατασκευής αποτελεί, παραδόξως, ένα σημείο όπου συμφωνούν οι δυο πλευρές: διοίκηση και εφοπλιστές. Από πολύ διαφορετικές οπτικές βέβαια. Σε κάθε περίπτωση η ανόρθωση της Άκτωρ είναι το μεγάλο στοίχημα της διοίκησής της για το 2021, και τους επόμενους μήνες όλο το βάρος θα δοθεί στον τομέα της κατασκευής με στόχο να φτάσει σε break even μέχρι το τέλος του έτους. Η εξυγίανση της εταιρίας άλλωστε, είναι προϋπόθεση για να μπορέσει να διεκδικήσει και αναλάβει νέα έργα

-- Πολλή συζήτηση γίνεται για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού και τον κίνδυνο περιπλοκών στις οικονομίες, ωστόσο, εκτός από τις κεντρικές τράπεζες, που δεν φαίνεται να ανησυχούν, και οι περισσότεροι οικονομολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Όπως τονίζουν, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός είναι παροδικό φαινόμενο που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη βάση σύγκρισης με πέρυσι και την πρόσκαιρη συμφόρηση που σημειώνεται στις μεταφορές.

-- Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε: «σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες που σχετίζονται με διάφορα σημεία συμφόρησης στην προσφορά που προκλήθηκαν από την πανδημία. Οι εξελίξεις στους μισθούς και το κόστος εργασίας ανά μονάδα που καθορίζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού δεν εμφανίζουν την ίδια μεταβλητότητα με τον πληθωρισμό. Επομένως, βάσει αυτών των στοιχείων θα συνιστούσα προσοχή όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Brexit της Alpha και ο προβληματισμός Στουρνάρα για την επόμενη ημέρα

Η μετακόμιση της Alpha Bank από το Λονδίνο στο Λουξεμβούργο, η ασυνήθιστη επιφυλακτικότητα του διοικητή της ΤτΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία και ο διακοσμητικός ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα της ΤτΕ για Alpha, η αντίδραση της μετοχής και ο ελέφαντας του Α. Σιάμιση

Γιατί επικρατεί ικανοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ΑΜΚ της Alpha Bank, η διαρροή και η αναστάτωση στο Χρηματιστήριο και η αδυναμία συνεννόησης του CEO των ΕΛΠΕ με το Δημόσιο.
Αλέξης Τσίπρας, Σύριζα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το καμπανάκι της Attica Bank, το βιβλίο του Αν. Καλλιτσάντση και η «αλλαγή» Τσίπρα

Τα διδάγματα για τις άλλες τράπεζες από την κατάληξη της τιτλοποίησης Artemis, η εξιστόρηση της τελευταίας διετίας στην Ελλάκτωρ από τον Αν. Καλλιτσάντση, η αναπαλαίωση συνθημάτων του '80 από τον Αλ. Τσίπρα και ο «σκληρός» Χάρης Θεοχάρης.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της Πειραιώς, η επιτυχία της ΕΤΕ με την ασφαλιστική και τα μηνύματα Στουρνάρα

Πώς η κυβέρνηση έκανε έξαλλα τα πολυκαταστήματα, τα νέα κέρδη των σούπερ μάρκετ, η κρίσιμη Συνέλευση της Πειραιώς και η αθέατη επιτυχία της ΕΤΕ στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση σε μεγάλη ΑΧΕ, το ρίσκο της ΤτΕ και το «όχι» Μητσοτάκη σε εκλογές

Η φημολογούμενη παραίτηση στη Euroxx, οι περιπλοκές στην αύξηση της Πειραιώς και το προνόμιο στους παλαιούς μετόχους, οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάκτωρ, η αισιοδοξία για τον τουρισμό και η βύθιση της τουρκικής λίρας.