Φωτο: ΟΤΕ

Το «πανάρχαιο» δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ και οι διχασμένοι συνταξιούχοι της Εθνικής

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Μια πρόσφατη, πολυσέλιδη, μελέτη της UBS για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία προδίδει τους λόγους για τους οποίους η διοίκηση του ΟΤΕ βιάζεται για να αντικαταστήσει με οπτικές ίνες το δίκτυο χαλκού που συνδέει σπίτια και επιχειρήσεις με τα αλήστου μνήμης ΚΑΦΑΟ. Αυτό το «πανάρχαιο», στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, δίκτυο χαλκού, που στην ουσία δεν επιτρέπει και μεγάλες ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι το τελευταίο απόρθητο κάστρο του ΟΤΕ. Ο μοναδικός τομέας που διατηρεί πανίσχυρο μονοπώλιο. Έτσι, σήμερα, κάθε ανταγωνιστής του οργανισμού πληρώνει «διόδια», δηλαδή ένα μηνιαίο κόστος, για να διανύσει το λεγόμενο «τελευταίο μίλι» μέχρι τον τελικό πελάτη.
  • Από αυτό το δίκτυο χαλκού και τα «διόδια», προέρχονται και σημαντικότατα κέρδη του ΟΤΕ. Όμως αν αναπτυχθεί το 5G τότε οι πελάτες δεν θα χρειάζονται το δίκτυο χαλκού γιατί θα μπορούν να έχουν απίστευτες ταχύτητες πρόσβασης στο Internet μέσω ασύρματης σύνδεσης. Το «κάστρο» θα πέσει δίχως μάχη και ο οργανισμός θα χάσει το μονοπώλιο και φυσικά τα κέρδη. Γνωρίζοντας τον μεγάλο αυτό κίνδυνο, η διοίκηση του ΟΤΕ έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την εγκατάσταση οπτικών ινών παντού, ώστε κάθε σπίτι, κάθε γραφείο κάθε διαμέρισμα να αποκτήσει πολύ μεγάλες ταχύτητες, μέσω του δικτύου οπτικών ινών, και να μην έχει κάποιος κίνητρο να διακόψει τη σύνδεση σταθερής τηλεφωνίας. Εγχείρημα πολύ δύσκολο, πολύ απαιτητικό, που εμπεριέχει πολλές αβεβαιότητες...
  • Όλοι γνωρίζουν ότι η Εθνική και οι συνταξιούχοι της βρίσκονται σε σκληρή αντιπαράθεση, μέσα και έξω από δικαστικές αίθουσες, για το Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) και τη διακοπή χρηματοδότησής του από την τράπεζα, επειδή δεν αναγνωρίζει ότι έχει υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα. Σήμερα, οι συνταξιούχοι παίρνουν (αρκετά μειωμένη) επικουρική σύνταξη από το Ενιαίο Επικουρικό, με το γνωστό νόμο που πέρασε τον Ιούνιο ο ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Πετρόπουλου).
  • Η τράπεζα έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του νόμου και, κάπου εδώ, αρχίζουν τα παράξενα: πληροφορούμαι ότι στο ΣτΕ έχουν καταθέσει πρόσθετες προσφυγές, ενόψει αυτής της δίκης, συνταξιούχοι που τάσσονται υπέρ του νόμου 4618/19, με βάση τον οποίο μπορούν και πληρώνονται, αλλά και συνταξιούχοι που τάσσονται εναντίον του νόμου, συμβαδίζοντας στην πράξη με την Εθνική! Αυτή η μερίδα συνταξιούχων, προφανώς, προτιμά να ακυρωθεί ο ν. 4618/19 και να μείνουν απλήρωτοι, ελπίζοντας ότι κάποτε θα έλθει η πλήρης δικαίωσή τους και θα ξαναπάρουν τις παλιές, καλές επικουρικές παροχές του ΛΕΠΕΤΕ. Είναι σαν να πριονίζεις το κλαδί στο οποίο κάθεσαι, επειδή πιστεύεις ότι θα πέσεις σε ένα μεγαλύτερο και πιο βολικό κλαδί. Και επειδή ξεχνάς τον εντελώς υπαρκτό κίνδυνο να βρεθείς στο χώμα...
  • Κίνητρα για την εγκατάσταση συνταξιούχων από χώρες της Βόρειας Ευρώπης στην Ελλάδα, διαβάζω, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο να γίνουμε «Φλόριντα της Ευρώπης». Αμήν και πότε! Ας μου επιτραπεί μια μικρή συμβουλή: η όλη διαδικασία να μην απαιτεί κάποια αίτηση ή καταγραφή από τον ΕΦΚΑ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων να υποστεί σοκ από την εμπειρία. Και για να είμαι ειλικρινής δεν είναι μόνο ο ΕΦΚΑ: προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος αυτού είναι να μπορέσει να «τρέξει» έκτος Δημοσίου, κάτι που αποτελεί, μάλλον υπερβολικά φιλόδοξη απαίτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ