ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το ομόλογο της Πειραιώς και ποια είναι η εταιρεία που κατέθεσε αίτηση εισαγωγής στο ΧΑ

Το timing της έκδοσης ομολόγου Tier1 από την Τρ. Πειραιώς, η δυναμική εταιρεία πληροφορικής που θέλει να εισέλθει στην Εναλλακτική Αγορά και τα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.
  • Σιγήν ιχθύος τηρεί η Τράπεζα Πειραιώς για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier1). Από την τράπεζα δεν γίνεται κανένα σχετικό σχόλιο, ενώ πηγές που βρίσκονται κοντά στην τράπεζα υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο έκδοσης. Ασφαλώς πρόκειται για κινήσεις που δεν προαναγγέλλονται, ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι της τράπεζας παρακολουθούν στενά τις συνθήκες στις αγορές και είναι έτοιμοι να… πυροβολήσουν.
  • Από την άλλη πλευρά πάντως, παράγοντες της αγοράς ποντάρουν, και μάλιστα με βεβαιότητα, ότι η έξοδος της Πειραιώς στις αγορές για την έκδοση Tier1 θα πραγματοποιηθεί άμεσα και συγκεκριμένα σήμερα Δευτέρα. Για να δούμε...
  • Η πρώτη αίτηση εισαγωγής στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) του Χρηματιστηρίου, μετά από δέκα χρόνια, υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΧΑ, Σωκράτης Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.
  • Όπως μαθαίνουμε, πρόκειται για μια εξαιρετικά δυναμική εταιρία πληροφορικής, που ιδρύθηκε το 2001, τη Real Consulting, και η οποία έκτοτε έχει σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη. Με περισσότερους από 300 πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η Real Consulting έχει υλοποιήσει, και υλοποιεί, εξαιρετικά σύνθετα και απαιτητικά έργα πληροφορικής. Είναι στρατηγικός συνεργάτης της SAP και μακροχρόνιος συνεργάτης της Microsoft.
  • Η οικονομία και η χώρα αλλάζουν σελίδα και μαζί τους και το Χρηματιστήριο Αθηνών που μετά από μια μακρά περίοδο χειμέριας νάρκης αρχίζει, σιγά – σιγά, και ξυπνά. Και φαίνεται ότι μετά την πρώτη αίτηση που έρχεται μετά από μια 10ετία ισχνών αγελάδων θα ακολουθήσουν γρήγορα και άλλες. Και η προσέλκυση νέων εταιριών είναι μόνο το ένα από αυτά στα οποία δουλεύουν εντατικά (και αθόρυβα) οι άνθρωποι του ΧΑ τα τελευταία χρόνια.
  • Κερδισμένη βγήκε η μετοχή των ΕΛΠΕ από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά δεν έχει μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανόδου, τουλάχιστον σύμφωνα με ανάλυση της Edison. Η τιμή στόχος τίθεται από τον οίκο στα 6,91 ευρώ, δηλαδή περίπου 6,5% πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής (6,49 ευρώ). Όπως σημειώνει ο οίκος, η μετοχή διαπραγματεύεται με premium έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου, καθώς αποτιμάται 6,7 φορές τα προβλεπόμενα EBITDA για το 2022, έναντι 5,5 φορές για τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου. Η Edison σημειώνει ότι ήταν δύσκολο το α' τρίμηνο εξαιτίας της πτώσης ρεκόρ στην κατανάλωση καυσίμων στην Ελλάδα, αλλά τα επόμενα τρίμηνα οι συνθήκες θα βελτιωθούν. Πάντως, η νέα πρόβλεψη για τα προσαρμοσμένα EBITDA του 2021 έχει υποστεί «ψαλίδισμα» 7% σε σχέση με την προηγούμενη. Για τις νέες επενδύσεις με στόχο την πράσινη στροφή, ύψους 3,5 με 4 δισ. ευρώ, ο οίκος σημειώνει ότι αναμένεται να υποστηρίξουν τον στόχο των ΕΛΠΕ για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 50% έως το 2030.
  • Αρκετά έντονες διακυμάνσεις σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου της Aegean. Την προηγούμενη εβδομάδα το δικαίωμα έκανε ένα -12,58% την Τετάρτη, ακολούθησε ένα +9,85% την Πέμπτη και +1,72% την Παρασκευή 4.05 κλείνοντας στα 0,59 ευρώ.
  • Το δικαίωμα στην ΑΜΚ της Aegean Airlines εισήχθη για διαπραγμάτευση την Πέμπτη 27 Μαΐου με τιμή εκκίνησης τα 0,5640 ευρώ. Θυμίζουμε ότι στη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσης υποχώρησε κατά 20%, ενώ την αμέσως επόμενη κέρδισε 9,09%. Πάντα με καλούς γενικά όγκους συναλλαγών. Η διαπραγμάτευση του δικαιώματος στην ΑΜΚ ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 4 Ιουνίου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αφωνία της Aegean για Λασκαρίδη, οι γκρίνιες στην ΕΥΔΑΠ και η χαμηλή πτήση ΑΔΜΗΕ

Οι απαξιωτικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Aegean για την κυβέρνηση, όταν η εταιρεία επιβιώνει χάρη σε κρατικές ενισχύσεις, οι αναθέσεις έργων της ΕΥΔΑΠ και η πτωτική πορεία της μετοχής του ΑΔΜΗΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η DG Comp στα ΕΛΤΑ, τα παράλογα της Πειραιώς και οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί

Το γεύμα και η συμφωνία απόψεων Μητσοτάκη - Στουρνάρα, οι πανηγυρισμοί κυβερνητικών στελεχών για την ΑΜΚ της Πειραιώς, γιατί η DG Comp «σκαλίζει» την αύξηση των ΕΛΤΑ, το ακατανόητο +29,95% της Πειραιώς και το τσουρούφλισμα των πρωινών αγοραστών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πρόοδος στο Ελληνικό, οι αναταράξεις στην Aegean και η αμήχανη συνάντηση

Η αμήχανη συνάντηση εφοπλιστών - διοίκησης Ελλάκτωρ, η ευρύτερη σημασία της αύξησης της Πειραιώς, η αθόρυβη αλλά ουσιαστική πρόοδος στο Ελληνικό και τα δύο «καρφιά» του Δ. Κουτσολιούτσου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φυγή ξένων από το ΧΑ, τα «γερμανικά» του Στουρνάρα και η εκτίναξη της Aegean

Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από την Αθήνα εν μέσω πανδημίας, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην Handelsblatt, η άνοδος και οι κίνδυνοι για τη μετοχή της Aegean και τα 160 εκατ. πρόσθετων κερδών της Mytilineos από τις ΑΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τραπεζική αμνησία του ΣΥΡΙΖΑ, το κακό τρίμηνο της Aegean και η φτώχεια των ΑΧΕ

Οι τέσσερις πρώην υπουργοί που ξέχασαν την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς με 0,003 ευρώ, οι κακές εκπλήξεις στις αερομεταφορές το καλοκαίρι και οι χρηματιστές που ζουν με ψίχουλα.