ΓΔ: 1419.24 0.88% Τζίρος: 81.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Ρευστοποιήσεις κερδών στο ΧΑ, «βαραίνει» το κλίμα στις ξένες αγορές

Οι επενδυτές πήραν κέρδη χθες σε μια καθαρά διορθωτική συνεδρίαση. Υπό πίεση και τα διεθνή χρηματιστήρια ενώ το κλίμα αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω από την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ.

Την πορεία διόρθωσης των ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησε χθες η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία τελευταία επιβεβαιώνει τα συμπτώματα κόπωσης αλλά και τεχνικής τελμάτωσης, μετά τη δυστοκία άμεσης υπέρβασης των 1.350 μονάδων.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings να προχωρήσει στην υπβάθμιση, κατά μια βαθμίδα (από το επίπεδο AAA στο AA+), του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε η Fitch η απόφαση αντανακλά την εκτίμησή του πως η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί την προσεχή τριετία και πως το άχθος του δημοσίου χρέους είναι υψηλό και αυξανόμενο.

Η εγχώρια αγορά προέρχεται από ένα ιστορικής μορφής ράλι, καθώς από τον περασμένο Οκτώβριο που ξεκίνησε την αντίδραση από το χαμηλό των 792,90 μονάδων, καταγράφει ράλι άνω του 67% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

O FTSE 25 ενισχύεται άνω του 68% αυτό το 10μηνο, ο Mid Cap κερδίζει κοντά στο 73% παρά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο +111,19%, παρά το τριήμερο πτώσης που συμπλήρωσε χθες. Ποτέ άλλοτε τα τελευταία πολλά χρόνια η αγορά δεν παρουσίασε αντίστοιχη δυναμική μέσα σε δέκα μήνες, καθώς ακόμη και το 2019 τα συνολικά κέρδη της χρονιάς ήταν στο 50% για τον Γ.Δ. και στο +101% για τις τράπεζες.

Θυμίζουμε ότι αυτό το 10μηνο το ΧΑ κλείνει θετικά τους εννέα μήνες, καθώς μόνο ο Μάρτιος ήταν διορθωτικός σε ποσοστό 6,61%, που σημαίνει ότι η αγορά ουσιαστική και σοβαρή διόρθωση, πλην αυτή του Μαρτίου, δεν έχει κάνει. Η ελληνική αγορά έχασε το υπερδεκαετές bull market των διεθνών αγορών, οπότε βρίσκεται πλέον σε τροχιά επιστροφής, ακολουθώντας την πορεία επιστροφής της οικονομίας, που προσδοκά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια απομόνωσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα επενδυτικά assets της χώρας βρίσκονται σε διαρκή ανατίμηση, με τα ομόλογα ήδη να παρουσιάζουν εικόνα αντίστοιχη ή και καλύτερη χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα. Είναι τέτοια η δυναμική που έχει διαμορφωθεί ώστε στις τελευταίες 44 εβδομάδες, μόλις δέκα είναι πτωτικές, κάτι που επίσης ως στατιστικό στοιχείο, δεν είναι σύνηθες.

Τα κέρδη από τον περασμένο Οκτώβριο τόσο στον FTSE 25 όσο και στον Mid Cap αλλά και χαμηλότερα είναι λίαν ελκυστικά, οπότε εύλογα ανά πάσα στιγμή μπορούν να βγουν σοβαρότερες κινήσεις κατοχύρωσής τους. Η μετοχή της Aegean Airlines που χθες διόρθωση άνω του 2%, καταγράφει κέρδη 190% από τις αρχές Οκτωβρίου 2022, όταν είχε πέσει στα 4,42 ευρώ, ενώ προ ημερών έκλεισε στα 13,34 ευρώ που είναι ιστορικά υψηλά.

Η Πειραιώς ενισχύεται σε ποσοστό 238,5% από εκείνη την ημέρα, ενώ σε επίπεδο 12μήνου, το ράλι φτάνει στο +276% που τη φέρνει μακράν στην κορυφαία θέση των αποδόσεων σε Large και Mid Cap αλλά και στο σύνολο του ΧΑ αν εξαιρεθούν δύο – τρεις περιφερειακές μετοχές (Δομική Κρήτης, MIG κ.λπ.).

Η μετοχή της Cenergy Holdings ενισχύεται κατά 167,32% από τις αρχές Οκτωβρίου 2022, η Mytilineos είναι στο +161,19%, η ΔΕΗ +107%, Εθνική +105%, Alpha Bank +98,64%, Jumbo +97,5%, Viohalco +90%, Eurobank +83,4%, Τιτάν +75% κ.ο.κ. Στο μεσαίο χώρο, η AVAX είναι στο +96%, Intrakat +94,64%, Αλουμύλ +91,19%, ΕΧΑΕ +83,20%, Epsilon Net +82,58%, ενώ σημαντικά είναι τα κέρδη στις μικρές κατασκευαστικές Δομική Κρήτης και ΕΚΤΕΡ που κερδίζουν από 252% και 91% αντίστοιχα.

Που επικεντρώθηκαν οι πωλητές

Εύλογα λοιπόν χθες οι μεγαλύτερες πωλήσεις έγιναν σε τίτλους που ήταν οι πλέον φορτωμένοι με κέρδη όπως Mytilineos (-3,49%), Viohalco (-2,72%), Aegean Airlines (-2,14%), Alpha Bank (-2,11%), Cenergy Holdings (-1,86%), ΕΧΑΕ (-3,81%), AVAX (-3,43%), Intrakat (-2,15%) κ.λπ.

Κάθε διορθωτική κίνηση λοιπόν έως τώρα λειτουργεί άκρως εποικοδομητικά για όλη την αγορά καθώς επαναφορτίζει με ρευστότητα τους κωδικούς, διορθώνει τις ακρότητες ενώ επιτρέπει και σε άλλους «παίκτες» να μπουν στο παιχνίδι.

Μένει να δούμε αν ολοκληρώθηκε, σε αυτή τη φάση η διόρθωση, ή αν η αγορά θα κινηθεί σε μεγαλύτερη και πιο ξεκάθαρη αποφόρτιση, καθώς περιθώρια περαιτέρω πτώσης χωρίς να αλλοιωθούν τα τεχνικά κεκτημένα, υπάρχουν μεγάλα. Ήδη πάντως στο ευρύτερο ταμπλό φαίνεται πως έχει ξεκινήσει μια διόρθωση, καθώς o τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε τρεις σερί πτωτικές συνεδριάσεις με συνολική αποφόρτιση 2,80%.

Ο Mid Cap μετά τα αλλεπάλληλα υψηλά 13 ετών έχει μπει σε τροχιά διόρθωσης, καθώς η χθεσινή ήταν η τρίτη διαδοχική πτωτική, ενώ στις οκτώ τελευταίες κλείνει αρνητικά στις έξι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας φάνηκε ότι η αγορά είχε τελματώσει τεχνικά καθώς κινήθηκε με πολύ οριακές διακυμάνσεις, δείχνοντας αδυναμία να σπάσει το «ταβάνι» των 1.350 μονάδων, οπότε η διόρθωση ήρθε φυσιολογικά, ώστε να δημιουργηθεί σκαλί επαναφόρτισης.

Πάντως, κάθε μικρή ή μεγαλύτερη έως τώρα διόρθωση, φαίνεται πως είναι αφορμή για νέες εισροές, καθώς ούτε χθες έλειψαν οι «μάχες» αγοραστών – πωλητών, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο που είχε μεγάλη ενδοσυνεδριακή διακύμανση. Αρχικά έφτασε να κερδίζει έως 1,90%, κατόπιν βούτηξε έως το χαμηλό των 1.068,18 μονάδων όταν έχανε 1,71%, ενώ στο τέλος έκλεισε στις 1.078,74 μονάδες με πτώση 0,74%.

Μάλιστα, οι συναλλαγές για δεύτερη συνεχή ημέρα διατηρήθηκαν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς μετά τα 120 εκατ. ευρώ της Δευτέρας, χθες ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 103,54 εκατ. ευρώ, με το ήμισυ αυτών, ήτοι 52,1 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες, όπου δέσποσε η Πειραιώς με τζίρο 18,58 εκατ. ευρώ.

Διόρθωσαν και οι ευρωπαϊκές αγορές

Σημειώνεται πως χθες διόρθωσαν και οι ευρωπαϊκές αγορές και μάλιστα σημαντικά, χάνοντας έως 1,44%, ενώ μεικτή ήταν η εικόνα των αμερικανικών δεικτών. Αναλυτές κρίνουν εύλογες τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από τους επενδυτές, μετά το ράλι του Ιουλίου, ενώ σε αυτό συνέδραμαν και τα απογοητευτικά στοιχεία που εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης.

Τα τελικά στοιχεία των δεικτών PMI που ανακοινώθηκαν χθες επιβεβαίωσαν ότι η δραστηριότητα των εργοστασίων της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό από την εποχή της επέλασης του πρώτου κύματος της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, ο τελικός δείκτης PMI του τομέα της μεταποίησης της HCOB, που καταρτίζει η S&P Global, υποχώρησε στο 42,7 τον Ιούλιο από το 43,4 τον Ιούνιο.

Η Γερμανία έδειξε σημαντική αδυναμία στη μεταποίηση, ενώ επιδείνωση έδειξαν τα στοιχεία και για χώρες όπως Γαλλία και Ιταλία, δεύτερη και τρίτη οικονομία της ΕΕ αντίστοιχα.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,26% κλείνοντας στις 16.240,40 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,22% στις 7.406,08 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μικρότερες απώλειες 0,43% και έκλεισε στις 7.666,27 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,97% με κλείσιμο στις 29.356,16 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,44% στις 9.502,90 μονάδες. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε σε ποσοστό 0,89% και έκλεισε στις 467,16 μονάδες.

Τι λένε οι αναλυτές

Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη ανάλυσή του, το στέλεχος της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης είχε τονίσει πως «ορισμένες κεφαλαιοποιήσεις στο ΧΑ έχουν φθάσει σε επίπεδα που θεωρούνται ιδιαίτερα απαιτητικά και ίσως χρήζουν επανεξέτασης των προοπτικών τους. Η επιλεκτική αυτή στάση αναμένεται να γίνει πιο έντονη όσο θα εισερχόμαστε στον πυρήνα των δημοσιεύσεων εξαμήνου όπου θα γίνει πιο ξεκάθαρο το πρόκριμα στην εικόνα των φετινών επιχειρηματικών επιδόσεων».

Σε επίπεδο τεχνικών δεδομένων, ο αναλυτής σημειώνει πως «οι 1.350 μονάδες αποδείχθηκαν πολύ σκληρές για να “πέσουν” με την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης και παρά τις διαρκείς προσπάθειες των αγοραστών να κρατήσουν την επαφή με τα υψηλά της Αγοράς, η αδυναμία υπέρβασης εκφράστηκε με μια μάλλον αναμενόμενη υποχώρηση προς τις 1.325 μονάδες ενεργοποιώντας πτωτικό σήμα από τον MACD.

Η κόπωση της Αγοράς είναι αναμενόμενη μετά το ισχυρό ράλι που έχει προηγηθεί ειδικά όταν προσεγγίζονται μακροχρόνιες αντιστάσεις με χαμηλό σχετικά συναλλακτικό τζίρο που αποδίδεται εν μέρει και στην εποχικότητα. Ακόμα και έτσι ωστόσο τα τεχνικά δεδομένα δεν γυρίζουν αρνητικά, ο Γενικός Δείκτης έχει περιθώρια να υποχωρήσει έως και τις 1.270 μονάδες χωρίς να βάλει σε σκέψεις τους αγοραστές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ηχηρό «παρών» από αγοραστές στο ΧΑ, εύκολη υπέρβαση των 1.300 μονάδων

Στο +41,68% ανέβασε πλέον τα κέρδη από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό +67,88%. Με επιτόκιο επενδυτικής βαθμίδας η πρώτη έκδοση ομολόγων μετά τις εκλογές.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αστερισμό υψηλών τζίρων το ΧΑ, στήριγμα τα κέρδη των εισηγμένων

Πάνω από 3 δισ. ευρώ συνολικά οι συναλλαγές του τελευταίου 10ημέρου. Υψηλή κερδοφορία και μερισματική απόδοση από τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Προβληματίζει η «ακινησία» του οίκου Moody's.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η εκτίναξη τζίρου στις τραπεζικές μετοχές και το ρεκόρ κερδών των εισηγμένων

Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές έχουν διακινήσει τζίρο 438 εκατ. Το ευρύτερο ταμπλό του ΧΑ αρχίζει να «ξυπνάει», με υποστήριξη από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Σχεδόν 8 δισ. τα κέρδη για το 2023 έως τώρα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.