ΓΔ: 894.37 0.13% Τζίρος: 54.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Patelis_Bloomberg

Το αθόρυβο ράλι, ο Πατέλης για τα εργασιακά και τα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς

Η άνοδος τιμών - συναλλαγών στο ΧΑ και οι προσδοκίες για τη συνέχεια, γιατί ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ζητά αυξήσεις μισθών, η ματαίωση της ΓΣ της Μπλε Κέδρος, τι «είδαν» οι αναλυτές στα μεγέθη της Πειραιώς, το Aegean Travel Packages και οι καλοκαιρινές διακοπές της στήλης.

Μόνο τις ήσυχες ημέρες του Αυγούστου δεν θυμίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μπορεί ο Γενικός Δείκτης χθες να έκλεισε με οριακά κέρδη (+0,05%) στις 870,24 μονάδες ωστόσο βρέθηκε στο «πράσινο» για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση όταν στο διάστημα αυτό οι ξένες αγορές παρουσίασαν αρκετές διακυμάνσεις. Από τα μέσα Ιουλίου που έχει ξεκινήσει η «αθόρυβη» ανάκαμψη στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο +9,6%. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική η ενίσχυση των συναλλαγών: χθες ανήλθαν στα 71,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 52,9% αφορούσε τις συναλλαγές στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Μεταξύ των τραπεζών ξεχωρίζει η Alpha Bank, καθώς χθες άλλαξαν χέρια μετοχές της αξίας 17,3 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 4,73 εκατ. αφορούν τη μετακίνηση πακέτου 5 εκατ. μετοχών) που αντιστοιχούν στο 23,6% των συνολικών συναλλαγών. Η χθεσινή εμπορευσιμότητα της μετοχής είναι η υψηλότερη των 45 τελευταίων συνεδριάσεων και είναι αξιοσημείωτη ακόμα και για τα δεδομένα της Alpha Bank, η οποία σταθερά πραγματοποιεί το 10% - 20% των καθημερινών συναλλαγών του ΧΑ.

-- Τα πολύ καλά αποτελέσματα των τραπεζών βοήθησαν, ωστόσο, η κινητήρια δύναμη της αγοράς είναι η εξαιρετική πορεία της οικονομίας και η απομάκρυνση των πρόωρων εκλογών. Η ισχυρή άνοδος χθες σε Wall Street και Ευρώπη δημιουργεί προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ανοδικής κίνησης της εγχώριας αγοράς και την προσέγγιση των 900 μονάδων.

-- Σημαντικό ρίσκο πάντως, για τις αγορές διεθνώς, αποτελεί η κατάσταση στην Ταϊβάν και η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές περιπλοκές.

-- Αυτονόητες οι αναφορές του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη χθες στην τηλεόραση του Alpha για την ανάγκη οι εταιρείες να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, απαντώντας στην γκρίνια περί αδυναμίας εύρεσης προσωπικού. «Αυξήστε τους μισθούς, βελτιώστε τις συνθήκες εργασίας. Δεν είμαστε στο 28% ανεργία, είμαστε στο 12%. Δεν είναι μόνο οι αποδοχές, πρέπει και ο εργαζόμενος να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και να τηρείται η εργασιακή νομοθεσία», τόνισε. Αυτό που είναι αρκετά περίεργο είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες όχι μόνο δεν συμμερίζονται τις επισημάνεις Πατέλη, αλλά αδυνατούν να κατανοήσουν τα περί ανάγκης ανταγωνιστικότερων αμοιβών και καλύτερων συνθηκών εργασίας.

-- Δύο παρατηρήσεις για το θέμα. Η πρώτη αφορά τον τουρισμό όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα εύρεσης εργαζομένων, ειδικά τη φετινή χρονιά. Οι τουριστικές επιχειρήσεις που είχαν την ευτυχία κατά την περίοδο 2010 – 2015 να σημειώνουν εντυπωσιακή ανάπτυξη, ενώ η ελληνική οικονομία βυθιζόταν στην κρίση, βολεύτηκαν με ένα στρεβλό μοντέλο απασχόλησης: με την ανεργία στο 28% ήταν εύκολο να βρουν εργαζόμενους για περιστασιακή απασχόληση με χαμηλούς μισθούς και πολλές φορές με «μαύρα», δηλαδή αδήλωτη εργασία. Και όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν ούτε να επεκτείνουν την τουριστική περίοδο, ώστε να μπορούν να προσφέρουν σταθερές δουλειές με ανταγωνιστικές αμοιβές, ούτε να αναπτύξουν ένα οικοσύστημα που να προσελκύει άτομα που θα τους βόλευε να δουλεύουν τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως είναι οι φοιτητές. Βολεύτηκαν με την κρίση και τώρα ψάχνονται και επιμένουν να αναζητούν κάτι που έχει παρέλθει οριστικά: εργαζόμενους σε καθεστώς οικονομικής κρίσης, διατεθειμένους να δουλέψουν πολύ, για μικρό χρονικό διάστημα, με λίγα χρήματα. Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τη δομή της ελληνικής οικονομίας. Αν εξαιρέσουμε κάποιες μεγάλες και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που προσφέρουν ανταγωνιστικές αμοιβές και εξαιρετικές συνθήκες εργασίας, οι περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (αυτό που συχνά αποκαλούμε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας…) επιβιώνουν με τα ψέματα. Φοροδιαφεύγουν, δεν μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές αμοιβές, καταφεύγουν συχνά στη «μαύρη» εργασία και δεν τηρούν τη νομοθεσία.

-- Με αρκετό ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι αναλυτές μεγάλων οίκων (Citi, JP Morgan, Deutsche Bank) τη χθεσινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, χωρίς να παραλείψουν να επισημάνουν, πέρα από τα προφανή (επιδόσεις πολύ καλύτερες από τις προσδοκίες), και μια παράμετρο με μεγάλη σημασία για τη μετοχή: η κατάσταση, σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας, εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η JP Morgan, «ενώ οι αναβαθμίσεις έχουν σημασία σε όλα τα επίπεδα, για μας η πιο σημαντική εξέλιξη είναι ο νέος στόχος για τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) στο 11%, από 10% προηγουμένως, τον οποίο η αγορά θα καλωσορίσει». Η Deutsche Bank σημειώνει για το ίδιο θέμα ότι ο δείκτης CET1 βρέθηκε στο 9,5% στο τέλος του β’ τριμήνου, δηλαδή πολύ κοντά στον στόχο για το 2022 (10%), αλλά σε βάση pro-forma ήδη ήταν στο 10,2%, ξεπερνώντας τον στόχο και οδηγώντας στην αναθεώρηση του στόχου στο 11%. Όπως τονίζει η Deutsche Bank, οι επιδόσεις της Πειραιώς ήταν από τις ισχυρότερες στον κλάδο και τα σύννεφα για την κεφαλαιακή επάρκεια γίνονται λιγότερο ανησυχητικά.

-- Κατά τα άλλα, γενική διαπίστωση είναι ότι τα μεγέθη της Πειραιώς ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα καθαρά κέρδη των 92 εκατ. για το β’ τρίμηνο να είναι περίπου διπλάσια από τον μέσο όρο προβλέψεων των αναλυτών. Η Citi, που συνιστά αγορά της μετοχής, τονίζει ότι τα ισχυρά αποτελέσματα του τριμήνου, που ήταν αποτέλεσμα της θετικής εξέλιξης των εσόδων από τόκους και προμήθειες, οδήγησαν τη διοίκηση της τράπεζας σε αναβάθμιση της καθοδήγησης για το 2022, κάτι που συνεπάγεται αναβάθμιση σε διψήφιο ποσοστό της μέσης πρόβλεψης των αναλυτών για τα κέρδη του 2022. Η JP Morgan τονίζει τη σημαντική αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,2 δισ. το β’ τρίμηνο και συνολικά κατά 1,5 δισ. από την αρχή του έτους. Η Deutsche Bank παρατηρεί ότι πέρα από τα βασικά έσοδα, που ξεπέρασαν κατά 7% τις προβλέψεις των αναλυτών, πάνω από τις προβλέψεις κινήθηκαν και τα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

-- Κάτι συμβαίνει στην Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ και θα πρέπει οι μέτοχοι και η επενδυτική κοινότητα να ενημερωθούν. Στις 27 Ιουλίου η ετήσια γενική συνέλευση για τα πεπραγμένα του 2021 με τυπικά μεταξύ άλλων θέματα ημερήσιας διάταξης (έγκριση διανομής μερίσματος, εκλογή νέου ΔΣ και αγορά ιδίων μετοχών) αναβλήθηκε επειδή δεν υπήρξε απαρτία. Είχαμε τότε επισημάνει ότι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη μεγάλη απαρτία αλλά οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας -ο κ. Μιχαήλ Ευμορφίδης με ποσοστό 37,62% και ο κ. Παύλος Ευμορφίδης με ποσοστό 37,50%- επέλεξαν να μην καταθέσουν τις μετοχές τους. Στη χθεσινή επαναληπτική συνέλευση εκπροσωπήθηκε το 84,74% του μετοχικού κεφαλαίου αλλά η γενική συνέλευση «αποφάσισε ομοφώνως να μην εισέλθει στη συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης και στη λήψη αποφάσεων και να εξουσιοδοτηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο να συγκαλέσει εκ νέου την Τακτική Γενική Συνέλευση με δημοσίευση νέας πρόσκλησης».

-- Ματαίωση γενικής συνέλευσης εισηγμένης είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Πόσο μάλλον για μια νέα εταιρεία στο ΧΑ, όπως η Μπλε Κέδρος. Οι αποφάσεις είναι νομότυπες αλλά η επενδυτική κοινότητα, δεδομένου ότι μιλάμε για εταιρεία εισηγμένη σε οργανωμένη αγορά, πρέπει να μάθει που οφείλεται αυτή η δυστοκία στη λήψη αποφάσεων.

-- Μετά από αρκετό καιρό ακούστηκαν ξανά κάποιοι, αδύναμοι είναι αλήθεια, ψίθυροι περί συγχωνεύσεων συστημικών τραπεζών. Λίγο η υπερένταση που υπάρχει με τα διάφορα deals, λίγο η «απελευθέρωση» της Εθνικής Τράπεζας από τις δεσμεύσεις που της είχε επιβάλει η DG Comp, λίγο και η κεκτημένη ταχύτητα από τις ατελείωτες συγχωνεύσεις στις τράπεζες την προηγούμενης δεκαετίας, κάποια σενάρια επανήλθαν, τα οποία ωστόσο δεν διατηρούν την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία ήταν στο σύνολό τους συγχωνεύσεις ανάγκης τις οποίες επέβαλε η μεγάλη δημοσιονομική κρίση και η πλήρης αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Οι συστημικές τράπεζες εδώ και καιρό πλέον δεν βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης και με δεδομένο το μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης της τραπεζικής αγοράς μια συγχώνευση συστημικών τραπεζών δεν βγάζει νόημα.

-- Μπορεί στην εποχή μας, η τεχνολογική εξέλιξη να έχει φτάσει σε σημείο που οι αλγόριθμοι να επιλέγουν για εμάς πριν από εμάς (που λέει ο λόγος…), ωστόσο, στην Aegean Airlines φαίνεται ότι επιμένουν λίγο πιο παραδοσιακά. Διότι η νέα υπηρεσία Aegean Travel Packages, αν και λανσάρεται μέσα από μια ωραία, λαμπερή, ψηφιακή βιτρίνα -το site της Aegean- ωστόσο φαίνεται ότι, πίσω από τη βιτρίνα, όλη η δουλειά εξακολουθεί να γίνεται με... στυλό, μολύβι και τηλέφωνο. Σαν να βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1990!

-- Με τη νέα υπηρεσία Aegean Travel Packages, μπορεί κάποια – κάποιος να πραγματοποιήσει κράτηση αεροπορικού εισιτηρίου και ξενοδοχείου, ταυτόχρονα -με ένα κλικ. Τουλάχιστον στη θεωρία, γιατί στην πράξη τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη εμπειρία που έχει μεταφερθεί στη στήλη: μέσω της ιστοσελίδας της Aegean, ο ενδιαφερόμενος επέλεξε την υπηρεσία Aegean Travel Packages, συμπλήρωσε τις απαιτούμενες πληροφορίες (προορισμός, ημέρες αναχώρησης και επιστροφής, αριθμός ατόμων) και στη συνέχεια επέλεξε από τις διαθέσιμες προσφορές με ξενοδοχεία. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τα στοιχείων των επιβατών, πλήρωσε το απαιτούμενο ποσό μέσω πιστωτικής κάρτας και ολοκλήρωσε την κράτηση. Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά η υπόθεση είχε και συνέχεια. Αρκετές ώρες αργότερα, έλαβε email με το οποίο πληροφορήθηκε ότι δεν υπήρχε τελικά διαθεσιμότητα, η κράτηση ακυρώθηκε και τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν. Εντάξει συμβαίνουν αυτά, σκέφτηκε ο παθών, και επιχείρησε ξανά να κάνει κράτηση μέσω του Aegean Travel Packages. Ακολούθησε ξανά την παραπάνω διαδικασία, επέλεξε το πακέτο με ξενοδοχείο της αρεσκείας του, πλήρωσε μέσω πιστωτικής κάρτας και ολοκλήρωσε την κράτηση. Τουλάχιστον έτσι νόμιζε. Διότι κάποιες ώρες μετά δέχθηκε τηλεφώνημα, προφανώς από τον εξωτερικό συνεργάτη της Aegean που διαχειρίζεται την νέα υπηρεσία, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι δεν υπήρχε διαθεσιμότητα στις τιμές που αναφέρονταν στην προσφορά και αν επιθυμεί να γίνει τελικά η κράτηση του πακέτου θα πρέπει να αποδεχθεί πρόσθετη χρέωση αρκετών ευρώ.

-- Με λίγα λόγια η νέα υπηρεσία της Aegean δεν φαίνεται να λειτουργεί με ψηφιακά μέσα που να εξασφαλίζουν κρατήσεις σε πραγματικό χρόνο, κάτι που στην εποχή μας είναι άξιο απορίας.

-- Σήμερα είναι η τελευταία αυγουστιάτικη παρουσία της στήλης, καθώς, όπως και οι περισσότεροι θα περάσει σε mode καλοκαιρινών διακοπών. Πολλές ευχές για καλή συνέχεια του καλοκαιριού, χωρίς πολλές ειδήσεις, για να θυμηθούμε αυτό που λέγαμε παλαιότερα ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις. Ραντεβού σε περίπου ένα μήνα: την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου.  

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Πειραιώς και ποια είναι η εταιρεία που κατέθεσε αίτηση εισαγωγής στο ΧΑ

Το timing της έκδοσης ομολόγου Tier1 από την Τρ. Πειραιώς, η δυναμική εταιρεία πληροφορικής που θέλει να εισέλθει στην Εναλλακτική Αγορά και τα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μια ταμπέλα – μνημείο, η πρόβλεψη της Τρ. Πειραιώς για άλμα του ΑΕΠ και το Open

Γιατί το ΥΠΟΙΚ διατηρεί την ταμπέλα του καταργηθέντος υπουργείου της κ. Κατσέλη, το μέρισμα επανεκκίνησης και η αναθεώρηση της Τρ. Πειραιώς για ανάπτυξη +6%, το ομόλογο της Lamda, ο Σαββίδης και το Open.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νέα εξαγορά (;) της Πειραιώς, το βήμα σημειωτόν της Attica, οι ξένες αγορές και το ΧΑ

Οι πληροφορίες για νέο «χτύπημα» από την Πειραιώς στον χώρο του asset management, τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Attica Bank, η κίνηση του χρηματιστηρίου κόντρα στο διεθνές ρεύμα και η έξοδος της TotalEnergies από την Κρήτη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο σχέδιο της Πειραιώς, το ΤΕΑ της Eurobank και η ανθεκτικότητα των αγορών

Η εντυπωσιακή πρόοδος του Sunrise και το επόμενο ραντεβού του Χρ. Μεγάλου με τους επενδυτές, το νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Eurobank, η επίσκεψη Βασ. Ψάλτη στη Λάρισα και η ανθεκτικότητα των αγορών στις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν.
Lagarde, EKT, ECB
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η δύσκολη αποστολή της Λαγκάρντ, η S&P για τις τράπεζες και η ορμή του ΧΑ

Πώς αναμένεται να εξηγήσει η πρόεδρος της ΕΚΤ την απόφαση να μην αυξηθούν φέτος τα επιτόκια, ποιο πρόβλημα των τραπεζών επισημαίνει η S&P, το ράλι στο ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες, γιατί κερδίζει ύψος η Aegean και το άλμα για το δικαίωμα της Intrakat.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αφωνία της Aegean για Λασκαρίδη, οι γκρίνιες στην ΕΥΔΑΠ και η χαμηλή πτήση ΑΔΜΗΕ

Οι απαξιωτικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Aegean για την κυβέρνηση, όταν η εταιρεία επιβιώνει χάρη σε κρατικές ενισχύσεις, οι αναθέσεις έργων της ΕΥΔΑΠ και η πτωτική πορεία της μετοχής του ΑΔΜΗΕ.