ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Eurobank

Η αναβολή από την Eurobank, το στοίχημα του ΧΑ και τα κρατικά αυθαίρετα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Κάποιοι λένε ότι ο Ηρακλής ίσως ήταν η αφορμή. Ο λόγος για την μη λήψη απόφασης από το Δ.Σ. της Eurobank για την επιλογή επενδυτή για το Project Cairo (η μεγάλη τιτλοποίηση 7,4 δισ. ευρώ) και το Project Europe (πώληση έως του 80% της εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων FPS). Μπορεί η διαπραγμάτευση με την Pimco να μην πήγε όπως θα περίμενε η Eurobank, όταν ανακοίνωσε με πολλές προσδοκίες το deal το περασμένο καλοκαίρι, και πολλοί στο εσωτερικό της τράπεζας να μην είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την περιπέτεια της αποκλειστικής διαπραγμάτευσης, ωστόσο δεν είναι εύκολη η απόφαση για μια τόσο θεαματική ανατροπή.
  • Πολύ περισσότερο που, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη Eurobank, οι δυο προσφορές είναι κοντά σε ότι αφορά το τίμημα. Θυμίζω ότι η Pimco είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων της Eurobank με ποσοστό άνω του 5%. Έτσι η αναβολή της απόφασης μέχρι την ψήφιση του «Ηρακλή» μπορεί να βοηθά ώστε να ζυγιστούν κάποια πράγματα καλύτερα. 
  • Ένα τριπλό στοίχημα θα πρέπει να κερδίσει η ελληνική κεφαλαιαγορά. Όπως σημείωσε χθες ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γεώργιος Χαντζηνικολάου στην εκδήλωση παρουσίασης μελέτης του ΙΟΒΕ για την ενίσχυση της αποταμίευσης και της κεφαλαιαγοράς θα πρέπει πρώτων η ελληνική αγορά να εμπλουτιστεί με νέο αίμα δυναμικών εισηγμένων εταιριών, νέας γενιάς, που να είναι ελκυστικές για επένδυση, να μπορέσει να κινητοποιήσει αποταμιευτικούς πόρους και να δημιουργηθούν επενδυτικά προϊόντα που να συνδυάζουν τα παραπάνω. Και για να γίνει αυτό απαιτούνται κίνητρα, κάτι που έχει γίνει από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Δύσκολο στοίχημα ειδικά σε μια χώρα που κάνει τα εύκολα (και αυτονόητα σε όλο τον κόσμο), δύσκολα.
  • Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό Δημόσιο στην προσπάθεια αξιοποίησης της περιουσίας του είναι ότι όταν έχτιζε δεν... εκδίδονταν άδειες. Οπότε τώρα δεν μπορεί να μεταβιβάσει ακίνητα τα οποία έχουν αυθαίρετα χτίσματα (του δημοσίου...) ενώ η διαδικασία νομιμοποίησής τους είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη. Πιο ταιριαστό πρόβλημα για ένα χαοτικό κράτος, σαν το ελληνικό, δεν νομίζω να υπάρχει.
  • Με όλα αυτά τα προβλήματα και την γνωστή αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης είναι πραγματικά άξιο απορίας πως η κυβέρνηση δεν αγχώνεται με το πως θα ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις πολύ μεγάλες προσδοκίες που έχουν σχηματιστεί (και που φυσικά η ίδια υποδαυλίζει με κάθε ευκαιρία).  
  • Όπως διάβασα χθες σε ανάλυση του BusinessDaily, «το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή οι δαπάνες για συντάξεις και υγεία, διαμορφώθηκε στο διάστημα 1994 – 2009 στα 89 δις. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού χρέους της χώρας». Κατά τα άλλα το PSI ήταν αυτό που κατέστρεψε τα Ταμεία... 
  • Με λίγα λόγια, οι κυβερνήσεις έβαζαν τα ασφαλιστικά ταμεία να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, με λεφτά που προορίζονταν για την κάλυψη μακροπρόθεσμων συνταξιοδοτικών παροχών, και με τη ρευστότητα προχωρούσαν σε βραχυπρόθεσμες παροχές μικροπολιτικού χαρακτήρα: συνταξιούχοι ετών 45, εφάπαξ - τζακπότ και συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς που λάμβαναν ως εργαζόμενοι. Στην ορολογία της οικονομικής απάτης, αυτό θα το λέγαμε «αεροπλάνακι» ή «πυραμιδικό» σχήμα, που λειτουργεί με τον ακόλουθο βασικό κανόνα: οι παλιοί επενδυτές πληρώνονται την απόδοσή τους από τα λεφτά των νέων. Μέχρι να εξαντληθούν οι νέοι και να έλθει η κατάρρευση...
  • Δεν βγαίνουν τα κουκιά στο οργανωμένο λιανεμπόριο ακόμη και για μεσαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που έχουν κινηθεί συνετά ως τώρα. Τα περιθώρια κέρδους στον κλάδο έχουν πέσει πολύ κοντά στο μηδέν (περίπου 0,80% ήταν το 2018), ο τζίρος αυξάνεται με αργούς ρυθμούς, οι τιμές βρίσκονται σταθερά υπό πίεση και, όπως μαθαίνω, υπάρχουν αλυσίδες που δεν αντέχουν να μείνουν άλλο στην κούρσα και αναζητούν έναν ισχυρό αγοραστή. Η αλυσίδα που δέχεται τις κρούσεις είναι μεγάλη, κερδοφόρα και με ισχυρό ξένο μέτοχο. Να δούμε, λοιπόν, αν θα έχουμε... γάμους.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι προβληματισμοί για το PayZy, η αποτίμηση της Τρ. Πειραιώς και η ανία στο ΧΑ

Γιατί δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό του CEO του ΟΤΕ για τη νέα υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών, οι εκτιμήσεις της JP Morgan για την αποτίμηση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, τα εγκαίνια της Eurobank στη Θεσσαλονίκη και η κατάρρευση των συναλλαγών στο ΧΑ.
SEV, SEB, Papalexopoulos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί θα «καούν» οι σορτάκηδες, οι βίλες με ΕΝΦΙΑ Παγκρατίου και η διεύρυνση του ΣΕΒ

Οι προφητείες καταστροφής που θα διαψευστούν, οι όροι της ΕΚΤ για στήριξη, το επιτυχημένο άνοιγμα του ΣΕΒ, οι χλιδάτες βίλες με αντικειμενική αξία όσο ένα δυάρι, η επίσκεψη Στ. Ιωάννου στην Κύπρο και η συνεδρίαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο περιορισμός των «Ελλήνων» στο ΔΣ του ΟΠΑΠ, τι μετράνε στη Eurobank και το ΧΑ

Οι νέοι συσχετισμοί στη διοίκηση του ΟΠΑΠ μετά την αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, η «πράσινη» απογραφή στη Eurobank, οι αποφάσεις για την αύξηση της Intralot, ο καταστροφικός Μάιος στο ΧΑ και οι αργές διαδικασίες εξυγίανσης επιχειρήσεων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο σχέδιο της Πειραιώς, το ΤΕΑ της Eurobank και η ανθεκτικότητα των αγορών

Η εντυπωσιακή πρόοδος του Sunrise και το επόμενο ραντεβού του Χρ. Μεγάλου με τους επενδυτές, το νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Eurobank, η επίσκεψη Βασ. Ψάλτη στη Λάρισα και η ανθεκτικότητα των αγορών στις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα tips Πατέλη για επενδύσεις - deals, το μέρισμα της Eurobank και η εμπλοκή στο ΤΧΣ

Η επένδυση στην τεχνολογία και τα νέα επιχειρηματικά deals που προανάγγειλε ο Α. Πατέλης, η κόντρα κυβέρνησης - Θεσμών για το ΤΧΣ, ο στόχος της Eurobank για τη διανομή μερίσματος, το αίσιο τέλος στην Attica Bank και η καθήλωση του ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ποδαρικό της Eurobank στον MSCI, οι τουρκικές τράπεζες και η «λάμψη» της Ideal

Το τέλος στη συρρίκνωση του αριθμού ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI, το θεαματικό ράλι της Ideal με πενιχρές συναλλαγές, τα δισεκατομμύρια των ψηφιακών έργων και οι περιπέτειες των τουρκικών τραπεζών.