ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ο ανασχηματισμός από το... Κονέκτικατ, το άδοξο «τέλος» Ζαββού και η Eurobank

Τα λάθη σχεδιασμού και οι αναταράξεις του ανασχηματισμού, το μέρισμα της Eurobank, οι ελπίδες της Ελλάκτωρ για το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατάργηση της θέσης υφυπουργού για τα τραπεζικά.

Ενός κακού μύρια έπονται και στην πολιτική. Έτσι η προσπάθεια του Πρωθυπουργού για φυγή προς τα εμπρός, μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του Αυγούστου, μέσω του ανασχηματισμού είχε άδοξο τέλος. Η απόφασή του για την υπουργοποίηση Αποστολάκη τροφοδότησε νέες ισχυρές πιέσεις προς την κυβέρνηση και τον ίδιο και μάλιστα από κάθε κατεύθυνση.

-- Διότι, πριν τη σφοδρή αντίδραση Τσίπρα, που ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι αν ο κ. Αποστολάκης αποδεχθεί το υπουργείο αυτό θα αποτελέσει «αποστασία» (αλήθεια πότε θα προχωρήσουμε λίγο μπροστά στον τόπο αυτό έστω και σε επίπεδο λεξιλογίου...;) η αναγγελία του κ. Αποστολάκη προκάλεσε ένα μεγάλο σοκ και μια μικρή επανάσταση στη ΝΔ. Ειδικά το κομμάτι που αποκαλείται πατριωτικό έμεινε εμβρόντητο από την επιλογή ενός τόσου στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα για το νέο υπουργείο. Και μάλιστα ενός στρατιωτικού των ειδικών δυνάμεων (ο κ. Αποστολάκης ήταν «βατράχι» έχοντας διατελέσει διοικητής Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών) που υπέγραψε την συμφωνία των Πρεσπών! Περιττό να σημειώσουμε ότι και πολλοί, πολλοί άλλοι -εντός και εκτός ΝΔ- δυσκολεύτηκαν να βρουν τα θετικά σημεία της επιλογής Αποστολάκη.

-- Έτσι, το «όχι» του κ. Αποστολάκη, μετά την σφοδρή αντίδραση Σύριζα, λειτούργησε μάλλον λυτρωτικά για την ΝΔ. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν πολιτικές επιπτώσεις, καθώς, η εξέλιξη της υπόθεσης αντικατοπτρίζει προχειρότητα, κακές επιλογές, φτωχό σχεδιασμό, ελλιπή προετοιμασία. Και δεν είναι μόνο το συμβάν Αποστολάκη. Πως γίνεται, για παράδειγμα, να σημειώνεις την καλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την ίδια στιγμή να αντικαθιστάς το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου; Ή να προχωράς στην αποκαθήλωση του υπουργού Τουρισμού όταν η πορεία του τουρισμού την εφετινή χρονιά ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις;

-- Όπως και να το δει κανείς η αρχική διαρροή για τον ανασχηματισμού (με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται εκτός Ελλάδος), οι διαρροές στη συνέχεια για το πότε θα γίνει (σήμερα - αύριο – τέλος εβδομάδας) και όσα επακολούθησαν δείχνουν μια προχειρότητα.

-- Τελικά ίσως δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει ανασχηματισμός από το Κονέκτικατ.

-- Παρεμπιπτόντως αυτή η οξύτητα του κ. Τσίπρα κατά της υπουργοποίησης Αποστολάκη από πού πηγάζει; Ο κ. Τσίπρας δεν είχε προτείνει τον Νοέμβριο του 2020 την τοποθέτηση υπουργού κοινής αποδοχής στο Υπουργείο Υγείας;

-- Με σταθερά βήματα προχωρά στην επίτευξη των στρατηγικών της στόχων η Eurobank κάτι που επιβεβαίωσαν χθες τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Η διοίκηση της τράπεζας έχει κερδίσει το στοίχημα των «κόκκινων» δανείων προχωρώντας πρώτη στις μεγάλες τιτλοποιήσεις και πλέον όλο το βάρος μετατοπίζεται στην κερδοφορία και την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) της τάξης του 10%, και την διανομή μερίσματος από την επόμενη χρήση.

-- Δεν μας έκανε σοφότερους το χθεσινό conference call της Ελλάκτωρ, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Η διοίκηση δεν είχε να πει πολλά για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του ομίλου. Σημειώνουμε μόνο την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου, Ευθύμιου Μπουλούτα, κλείνοντας την παρουσίαση να αναφερθεί εκτενώς στις προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης και την κατασκευαστική δραστηριότητα που έρχεται, ύψους άνω των άνω των 40 δις. ευρώ.

--  Το βασικό πρόβλημα του πρώην υφυπουργού Γιώργου Ζαββού, ήταν ο Γιώργος Ζαββός. Του καταλογίζουν προβλήματα συμπεριφοράς, ύφους και αδυναμία συνεργασίας. Μάλιστα κάποιοι που τον γνωρίζουν καιρό σημειώνουν ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς επιδεινώθηκαν μετά την υπουργοποίησή του. Φαίνεται ότι είχε μοναδικό ταλέντο στο να δημιουργεί τριβές και εντάσεις με όποιους και αν συνεργάστηκε: από τις εμπορικές τράπεζες μέχρι την Τράπεζα της Ελλάδος και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης δεν είχε περάσει απαρατήρητη η κομπορρημοσύνη του τέως υφυπουργού που συχνά – πυκνά πανηγύριζε για συμφωνίες και διαπραγματεύσεις που είχε πετύχει μετά από «προσωπική διαπραγμάτευση».

-- Στα τέλη Ιουλίου ο τέως υφυπουργός είχε αποστείλει non paper στα μέσα ενημέρωσης με το οποίο υπογράμμιζε την εξεύρεση λύσης στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου αναφέροντας: «Κατόπιν επιτυχούς προσωπικής διαπραγμάτευσης, διάρκειας τριών μηνών, του αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Ζαββού με τους Θεσμούς και δη με την ΕΚΤ/SSM, η ΕΚΤ μόλις εξέδωσε γνωμοδότηση με την οποία ενέκρινε το σχέδιο διάταξης που υπέβαλε ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γ. Ζαββός  σχετικά με την παροχή  της δυνατότητας…». Λίγες ημέρες η γνωμοδότηση της ΕΚΤ διέψευδε πλήρως τα περί οριστικής λύσης του κ. Ζαββού, ωστόσο, όλα αυτά έχουν πια μόνο ιστορική αξία.

-- Τώρα το γιατί κάποιος, και μάλιστα υφυπουργός κυβέρνησης, αισθάνεται την ανάγκη να προτάξει την επιτυχή «προσωπική διαπραγμάτευση», μόνο υπό το πρίσμα της επιστήμης της ψυχολογίας μπορεί να εξεταστεί.

-- Στα πρακτικά τώρα: οι αρμοδιότητες του κ. Ζαββού, τα τραπεζικά, θα περάσουν στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, τερματίζοντας έτσι μια παρέκκλιση που είχε καθιερωθεί επί Σύριζα όταν ο κ. Φλαμπουράρης ανέλαβε την ευθύνη του τραπεζικού τομέα. Στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ όρισε υφυπουργό με ευθύνη τα τραπεζικά, κίνηση που προκάλεσε αρκετές αιτιάσεις καθώς πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Πλέον μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό η θέση του κ. Ζαββού καταργήθηκε. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αισιοδοξία Μαξίμου, η υψοφοβία των 1.000 μον. και οι αγριάδες στην Attica Bank

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που έχει το Μαξίμου, οι παρακολουθήσεις αναζωπυρώνουν την πολιτική ένταση, οι ρευστοποιήσεις στις 1.000 μονάδες, η «προσγείωση» της Ελλάκτωρ και οι διακυμάνσεις της Attica που ζαλίζουν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «αόρατος» Βαρουφάκης, το free float της Ελλάκτωρ και οι αλλαγές στον MSCI

Η λαμπερή απουσία του πρώην ΥΠΟΙΚ από το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η φημολογία για Ελλάκτωρ, το μέρισμα της Eurobank, η επιμονή του επόπτη για τα MERL, ο «κόφτης» στην Epsilon Net και η αντίστροφη μέτρηση για τον MSCI.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πρόωρες εκλογές, η υβριδική... διαρροή, τα στεγαστικά και το βήμα σημειωτόν για το αέριο

Η διαρροή περί υβριδικής απειλής, η αντίστροφη μέτρηση για πρόωρες εκλογές, το ζωντάνεμα των στεγαστικών δανείων, η ανάκαμψη του ομολόγου της Ελλάκτωρ, τα ηλεκτρικά ταξί και οι φορτιστές, οι πιέσεις στον ΟΠΕΚ για αύξηση παραγωγής και το ράλι του bitcoin.
Prem Watsa, Fairfax, Πρεμ Γουάτσα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση με κυβερνητική εντολή, η διαρροή στη ΔΕΗ και ο ενθουσιασμός Γουάτσα

Η φημολογία για επικείμενη παραίτηση στελέχους εισηγμένης με κυβερνητική εντολή, πού στρέφονται οι υποψίες για τη διαρροή στη ΔΕΗ, το ρεκόρ των margin accounts, το φάσμα της διόρθωσης στα χρηματιστήρια και τα ενθουσιώδη λόγια του επικεφαλής της Fairfax.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Ελλάκτωρ, η ΔΕΠΑ Υποδομών και ο απόηχος του ανασχηματισμού

Η μεγάλη άνοδος της τιμής του ομολόγου της Ελλάκτωρ, η αποσφράγιση των προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, πως η “κακή στιγμή” του ανασχηματισμού θύμισε το φάσμα του πολιτικού κινδύνου και η καρατόμηση Χρυσοχοϊδη.
ellaktor_office
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «κόκκινα» δάνεια των πυρκαγιών, το ράλι της Ελλάκτωρ και οι ψηφιακοί νομάδες

Οι εκτιμήσεις για το ύψος των «κόκκινων» δανείων εξαιτίας των πυρκαγιών, η οικονομικά ανορθόδοξη άποψη του ότι η καταστροφή (από τις φωτιές) θα μετατραπεί σε ευκαιρία, το αποχαιρετιστήριο Υπουργικό Συμβούλιο και το λειψό κάλεσμα των ψηφιακών νομάδων.