ΓΔ: 908.36 0.47% Τζίρος: 22.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:33:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

ESG με κριτήρια... απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και το ύστατο αντίο στον Γ. Αρώνη

Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης για τις εκλογές και τις γονικές παροχές, το Χρυσό της Solidus και η κοινωνική ευθύνη με όρους... διαφήμισης, η αντίδραση του Δήμου Σαλαμίνας στην υποθαλάσσια ζεύξη και η… υποψηφιότητα Καραγιάννη στην Θεσσαλονίκη.

Απέρριψε για άλλη μια φορά τη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι προφανώς και προσβλέπει σε νίκη στις επόμενες εκλογές, ενώ σχολιάζοντας εμμέσως αναφορές του Αλέξη Τσίπρα και άλλων στελεχών του Σύριζα περί εκλογικής νίκης της αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές σημείωσε δηκτικά: «Κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

-- Σε ότι αφορά την οικονομία υπογράμμισε την αισιοδοξία του για τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια ενώ χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική είναι η εξαγγελία για τις γονικές παροχές. Η ειδική αυτή αναφορά δεν είναι τυχαία καθώς η μεγάλη μείωση (έως κατάργηση) του φόρου γονικής παροχής στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα βάλει σε κίνηση πολλά, πολλά, γρανάζια.

 -- Η στήλη οφείλει μια ειδική μνεία στη Solidus Χρηματιστηριακή και το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο που... απέσπασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο τον περασμένο Ιούλιο, μέσω του Στέφανου Ντούσκου. Σε μια εποχή που φοριέται πολύ το ESG και η σημασία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι αξιοσημείωτο πώς μια χρηματιστηριακή εταιρία στήριζε τον Στέφανο Ντούσκο, έναν μεγάλο αθλητή, ενός όμως μη δημοφιλούς αθλήματος. Είναι εντυπωσιακό το ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας στην κωπηλασία είχε υποστήριξη από μια χρηματιστηριακή και όχι από κάποια ας πούμε πιο παραδοσιακή και πιο μεγάλη εταιρία. Μάλιστα, ο Στέφανος Ντούσκος, που ως νέος είχε κατακτήσει μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά τουρνουά, δήλωσε μετά την κατάκτηση του Χρυσού Μεταλλείου, πως παρά τις προσπάθειές του δεν είχε κατορθώσει να βρει μεγάλες εταιρείες να τον στηρίξουν. Για την ακρίβεια είχε βρει παντού κλειστές πόρτες και δεν είχε λάβει ευρώ από κάποια μεγάλη ή μεσαία ή έστω πιο μικρή επιχείρηση.

-- Από ρεπορτάζ που έκανε η στήλη, εκ του προχείρου, προκύπτει ότι αθλητές μη δημοφιλών αθλημάτων, όχι μόνο είναι χαμένοι από χέρι, στην προσπάθεια εξεύρεσης χορηγού, αλλά στις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν τριτοκοσμικές συμπεριφορές. «Τι θα κερδίσω εγώ από τη χορηγία», «πόσοι βλέπουν κωπηλασία (ή τένις ή πινγκ πονγκ...)», «με 1.000 ευρώ διαφήμιση σε ένα γήπεδο με βλέπει όλη η Ελλάδα, γιατί να τα δώσω σε σένα» κλπ κλπ. Και δεν μιλάμε για χορηγίες προς νέους αθλητές ή εφήβους ή αθλητές με μικρές διακρίσεις. Μιλάμε για αθλητές που έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας ή έχουν άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις.

--Εκεί, δίπλα στα δύσκολα αθλήματα, τα λιγότερο δημοφιλή θα έπρεπε να στέκονται οι επιχειρήσεις και ο επιχειρηματικός κόσμος αν πράγματι θέλουν να προσφέρουν κοινωνικό έργο και να βοηθήσουν τον αθλητισμό. Διότι φαίνεται ότι πολλές εγχώριες και πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και μιλούν νυχθημερόν για το ESG και τη σπουδαιότητα της κοινωνικής συνεισφοράς, αντιμετωπίζουν το ESG με όρους… απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.

-- Διπλό μπράβο στη Solidus Χρηματιστηριακή, λοιπόν.

-- Είχε προκαλέσει αρκετή προσοχή η εντατική επικοινωνιακή εκστρατεία του υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη με τα έργα της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βόρειας Ελλάδας, το τελευταίο διάστημα. Όλα εξηγούνται όμως υπό το πρίσμα των εκλογών καθώς φαίνεται ότι ο κ. Καραγιάννης θέλει να πολιτευτεί στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της συμπρωτεύουσας. Πρόκειται για πολύ δύσκολη εκλογική περιφέρεια, ειδικά για νέους πολιτευτές, αν και ο κ. Καραγιάννης έχει τη στήριξη του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Να δούμε αν η στήριξη αυτή θα είναι αρκετή.

-- Σφοδρά αντιδρά ο Δήμος Σαλαμίνας στο έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης του νησιού με το Πέραμα. Μεταξύ των βασικών αντιρρήσεων που προβάλει ο δήμος είναι η τύχη των περίπου 500 εργαζομένων στις κοινοπραξίες των φεριμπότ. Ασφαλώς και πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους αλλά όχι με τον τρόπο που το εννοεί ο Δήμος, δηλαδή να τορπιλιστεί ένα έργο που θα κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Διότι με τη λογική του Δήμου Σαλαμίνας θα είχαμε μείνει στην εποχή που η κινητήρια δύναμη των πλοίων ήταν οι κωπηλάτες, εξασφαλίζοντας έτσι 5.000 θέσεις εργασίας ή και 10.000 θέσεις κωπηλατών για την 24ώρη ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού.

-- Βαριά οδύνη προκάλεσε στους τραπεζικούς κύκλους η τόσο πρόωρη απώλεια του Γιώργου Αρώνη. Ο εκλιπών επί πολλά έτη ανώτατο στέλεχος της Alpha Bank, άφησε το στίγμα του στην τραπεζική αγορά την τελευταία 20ετία. Ήταν βασικό μέλος της γενιάς των στελεχών που πρωτοστάτησαν και ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της τραπεζικής αγοράς, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην μεγάλη επέκταση και ανάπτυξη του κλάδου τη δεκαετία του 2000. Όσοι τον γνώρισαν θα τον θυμούνται για την απλότητα και τη σεμνότητά του. Αυτοδημιούργητος, αγαπητός, σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή, έχοντας το χάρισμα να συνδέεται με τον καθένα. Λάτρης της μουσικής, μέχρι και το ξέσπασμα της πανδημίας κάθε εβδομάδα για πολλά χρόνια, έπαιζε μουσική και τραγουδούσε στην ψαροταβέρνα Πεζούλας. Λάτρης της ιστορίας και των βιβλίων, μικρόβιο που κόλλησε από τον Γιάννη Κωστόπουλο, έβλεπε την μεγάλη εικόνα. Ενθουσιασμένος όταν ανακάλυπτε μικρά ιστορικά διαμάντια, όπως το βιβλίο «Η Ελλάδα του Όθωνα», του Εντμουντ Αμπου, αγόραζε δεκάδες και τα δώριζε σε φίλους και συνεργάτες. Έδωσε σκληρή μάχη με την λευχαιμία, την οποία κέρδισε, αλλά δεν άντεξε στη δεύτερη, άνιση, μάχη με τον καρκίνο. Καθόλου τυχαία, σχεδόν όλοι οι αποχαιρετισμοί και οι συλλυπητήριες επιστολές που ακολούθησαν την θλιβερή είδηση της απώλειας του Γιώργου Αρώνη περιελάμβαναν μια λέξη: «Φίλος».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωκράτης Λαζαρίδης, ΕΧΑΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επίμονη εκλογολογία, το ομόλογο της Alpha και ο θόρυβος για Σ. Λαζαρίδη

Γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει περί εξάντλησης της συνταγματικής θητείας, «ανοίγει» αύριο το βιβλίο για το ομόλογο της Alpha, ο θόρυβος περί κυβερνητικής εμπλοκής στην ΕΧΑΕ, τα αίτια της καχεξίας του Γενικού Δείκτη και η «έκρηξη» της ΤτΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εν αναμονή της «προσγείωσης» της Τρ. Πειραιώς και τα ΕΛΠΕ χωρίς «Πετρέλαια»

Πώς o Κυρ. Πιερρακάκης και το Δημόσιο νίκησαν τη γραφειοκρατία που δεν κατάφερναν να ελέγξουν οι τράπεζες, πώς θα υποδεχθεί η αγορά τις νέες μετοχές της Τρ. Πειραιώς και γιατί τα ΕΛΠΕ ψάχνουν επωνυμία χωρίς «Πετρέλαια».
LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νέα ΓΓ Υποδομών, η 11η ημέρα πτώσης της Lamda και τα ΣΜΕ του κ. Αθανασίου

Η ασυνήθιστη ηρεμία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ποια στενή συνεργάτης του κ. Καραγιάννη αναλαμβάνει ΓΓ στο υποδομών, η άρση της ασυλίας Πολάκη και η ατελείωτη πτώση της Lamda που διαψεύδει την αισιοδοξία του διευθ. συμβούλου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.