ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Samaras
Φωτο: ΑΠΕ

Η «επίθεση» Σαμαρά σε Μητσοτάκη, τα κέρδη της ΔΕΗ και οι έξι της Attica Bank

Τι κρύβουν οι αιχμές της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού στα «Νέα», η δύσκολη πραγματικότητα για τα μεγέθη τις ΔΕΗ και οι επενδυτές που έχουν μείνει στο Virtual Data Room της Attica Bank.

Με πολλές αιχμές και αμφισβητώντας βασικές επιλογές του πρωθυπουργού, η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, το Σάββατο στην εφημερίδα «Τα Νέα», προκάλεσε αίσθηση. Aπό πολλούς ερμηνεύτηκε ως «επίθεση» Σαμαρά κατά Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε πολλές αιχμές για τον ανασχηματισμό: «σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται κι ένα “μήνυμα”, υπάρχει “συμβολισμός”. Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Ότι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Ή ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη...». Αιχμές περιελάμβανε και για τη διεύρυνση προς το κέντρο, υπογραμμίζοντας ότι «στις εκλογές του 2019 το εκλογικό σώμα έδωσε “αυτοδυναμία” στη ΝΔ, εκφράζοντας την αντίθεσή του, μεταξύ άλλων, στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στο Μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα και τις Πρέσπες. Ταυτόχρονα έδωσε καθαρή εντολή στη ΝΔ για εκκαθάριση των σκευωριών του ΣΥΡΙΖΑ και για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η μεσαία τάξη. Όποιος θέλει να υπηρετήσει αυτές τις θέσεις, για τις οποίες έλαβε αυτοδυναμία η ΝΔ, είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό σημαίνει “διεύρυνση”... Αλλά όταν "επιλέγονται" άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται “διεύρυνση” –αυτό λέγεται “μετατόπιση”». Αυτά σημείωσε στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς και άλλοι τα ερμήνευσαν ως δυσαρέσκεια αναφορικά με τον ανασχηματισμό, άλλοι ως αμφισβήτηση του πρωθυπουργού.

-- Υπάρχει όμως και άλλη μια διάσταση: της προσωπικής πικρίας για την υπόθεση Novartis. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για την αποκάλυψη των σκοτεινών πτυχών της υπόθεσης Novartis, υπόθεση που ο πρώην πρωθυπουργός συνδέει με την υστεροφημία του. Με άλλα λόγια τα κίνητρα δεν είναι αντιπολιτευτικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά μια αντίδραση για την υπόθεση Novartis. Υπόθεση για την οποία ομολογουμένως η κυβέρνηση είναι σε αρκετά δύσκολη κατάσταση, αναλογιζόμενη τις πολιτικές περιπλοκές που θα είχε το «μέχρι το τέλος» που ζητά ο πρώην πρωθυπουργός.  

-- Πόσα είναι τα κέρδη α’ εξαμήνου της ΔΕΗ; Φαίνεται απλή ερώτηση, αλλά δεν είναι. Η διοίκηση προτιμά να «βγάζει στη βιτρίνα» τα «επαναλαμβανόμενα» EBITDA, δηλαδή τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, όπως εμφανίζονται ύστερα από ένα μικρό… μασάζ για να αφαιρεθούν όσα η διοίκηση ορίζει ως «εφάπαξ επιπτώσεις». Σε αυτή τη γραμμή, βλέπουμε το ποσό των 471,5 εκατ. ευρώ και μια αύξηση, σε ετήσια βάση, κατά 3,1%. Όχι άσχημα, θα πει κάποιος, αν ληφθούν υπόψη και όσα συμβαίνουν στην αγορά ενέργειας (πέρυσι υπήρχαν τα υπερκέρδη από την αφύσικη πτώση της τιμής χονδρικής, φέτος έχουν χαθεί).

-- Κατεβαίνοντας, όμως, στις γραμμές της κατάστασης αποτελεσμάτων, η εικόνα αλλάζει. Το «πραγματικό» EBITDA, χωρίς το «μασάζ», είναι μειωμένο κατά 10,7%, στα 434 εκατ. ευρώ. Και κάπου εκεί τα κέρδη… εξαφανίζονται: μπαίνουν στην εξίσωση οι αποσβέσεις, οι χρηματοοικονομικές δαπάνες (τόκοι) και τα αποτελέσματα των συνδεδεμένων εταιρειών και «τρώνε» 408,6 εκατ. ευρώ. Άλλα 11,6 εκατ. ευρώ «τρώνε» οι απομειώσεις αξίας στοιχείων ενεργητικού. Και, κάπως έτσι, φτάνουμε στη γραμμή που ενδιαφέρει τους μετόχους: στα κέρδη προ φόρων. Όπου εμφανίζεται το απογοητευτικό ποσό των 13,8 εκατ. ευρώ, έναντι 51,2 εκατ. ευρώ που είχαν καταγραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2020. Πρόκειται για μια μείωση κατά 73%!

-- Και μια κρίσιμη σημείωση: Σε αυτά τα 13,8 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται και ποσό 155 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από αναστροφή πρόβλεψης για χαμένες απαιτήσεις (πέρυσι η διοίκηση εκτίμησε ότι αυτά τα λεφτά θα χαθούν από απλήρωτους λογαριασμούς και τα αφαίρεσε από τα κέρδη, φέτος λέει ότι δεν θα χαθούν και τα προσθέτει στα κέρδη). Μετά από όλα αυτά, μένει στους μετόχους να αποφασίσουν: έχει επιστρέψει η ΔΕΗ στην κερδοφορία, ή παραμένει ζημιογόνος; Δεύτερη κρίσιμη σημείωση: τα χειρότερα έρχονται στο τρίτο τρίμηνο, όπου έγινε και το μεγάλο άλμα της τιμής χονδρικής.

-- Με όσα συμβαίνουν στις ελληνικές τράπεζες εδώ και χρόνια, η επικοινωνία με τους θεσμικούς επενδυτές δεν είναι και ό,τι ευκολότερο. Ειδικά, μάλιστα, όταν πρέπει να εξηγηθεί στους επενδυτές γιατί αξίζει να ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους σε μια ελληνική τράπεζα που υλοποιεί ένα δύσκολο σχέδιο εξυγίανσης ισολογισμού και ανάπτυξης των εργασιών της. Έχει αξία, λοιπόν, από αυτή την άποψη, η διάκριση που έλαβε το τμήμα Ενημέρωσης Επενδυτών της Τράπεζας Πειραιώς από την έγκυρη έκδοση Institutional Investor. Κατατάχθηκε δεύτερο στις προτιμήσεις των θεσμικών επενδυτών (buy-side) και τρίτο καλύτερο συνολικά στην κατάταξη των τραπεζών στις αναδυόμενες αγορές.

-- Και σήμερα θα είναι ανοιχτό τελικά το Virtual Data Room για την Attica Bank, οπότε αύριο, το βράδυ της Τρίτης, θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για το αν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή παρέμεναν έξι ενεργοί επενδυτές στο Virtual Data Room.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το PSI και η κυπριακή αχαριστία, οι επενδυτές της Attica και το «καμπανάκι» ΙΟΒΕ

Τα όχι και τόσο αισιόδοξα στοιχεία για τη βιομηχανία από το ΙΟΒΕ, η δικαστική διένεξη της κυπριακής Λαϊκής Τράπεζας με το Ελληνικό Δημόσιο, τα σενάρια για την αύξηση της Attica Bank και η EFG στα "Pandora Papers".
Prem Watsa, Fairfax, Πρεμ Γουάτσα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση με κυβερνητική εντολή, η διαρροή στη ΔΕΗ και ο ενθουσιασμός Γουάτσα

Η φημολογία για επικείμενη παραίτηση στελέχους εισηγμένης με κυβερνητική εντολή, πού στρέφονται οι υποψίες για τη διαρροή στη ΔΕΗ, το ρεκόρ των margin accounts, το φάσμα της διόρθωσης στα χρηματιστήρια και τα ενθουσιώδη λόγια του επικεφαλής της Fairfax.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι έξι προσφορές για Attica Bank, το πάθημα του τέως τραπεζίτη και τα «βαθιά λαρύγγια» του ΤΧΣ

Το παρασκήνιο για την ΑΜΚ της Attica Bank, η προσπάθεια να καταλήξει στο ΤΧΣ και γιατί κυβέρνηση και ΤτΕ θα περάσουν από κόσκινο δύο μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ. Τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι γερμανικές εκλογές, η πίεση στην ΕΤΕ και η πιθανή μετοχική σύνθεση της Attica

Το γέλιο που οδήγησε στα τάρταρα τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών, πώς θα διαμορφωθεί η μετοχική σύνθεση της Attica Bank αν καλύψει την ΑΜΚ το ΤΧΣ, η πολύ καλή πορεία του Mexico, η πίεση στην Εθνική και η αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ.
Σωκράτης Λαζαρίδης, ΕΧΑΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επίμονη εκλογολογία, το ομόλογο της Alpha και ο θόρυβος για Σ. Λαζαρίδη

Γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει περί εξάντλησης της συνταγματικής θητείας, «ανοίγει» αύριο το βιβλίο για το ομόλογο της Alpha, ο θόρυβος περί κυβερνητικής εμπλοκής στην ΕΧΑΕ, τα αίτια της καχεξίας του Γενικού Δείκτη και η «έκρηξη» της ΤτΕ.