ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Η χλιαρή αντίδραση στην υπερκάλυψη ρεκόρ, η Attica και το ultracar αλά ελληνικά

Γιατί η μετοχή της ΔΕΗ δεν συγκινήθηκε από την υπερκάλυψη ρεκόρ, η συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη, το Δ.Σ. της Attica αποφασίζει τους όρους της ΑΜΚ, το ερωτηματικό της ιδιωτικής συμμετοχής και τα ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για το ελληνικό ultracar.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, εν μέσω επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης, επιδείνωση που οδήγησε στην επιβολή αυστηρών μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Εν πολλοίς, όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο, δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά χωρίς rapid test, παρά μόνο σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και στην εκκλησία –δόξα τω θεώ! Πρόκειται για μια περίεργη επιλογή της κυβέρνησης, να εξαιρέσει τις εκκλησίες από τα μέτρα, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο, τμήμα ιερωμένων δεν ασκεί εποικοδομητικό ρόλο, για να το θέσουμε κομψά, στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

-- Την ίδια ώρα, πολλές φωνές, διατυπώνουν ενστάσεις και προβληματισμούς όχι για τα μέτρα καθαυτά, αλλά για το πως θα εφαρμοστούν στην πράξη. Τι θα κάνει για παράδειγμα ένας καταστηματάρχης όταν κάποιος πελάτης μπαίνει στο κατάστημα χωρίς rapid; Τι θα κάνουν οι τράπεζες; Θα καλούν την αστυνομία; Ή θα μαλώνουν με τον καθένα στους δρόμους; Ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος διαμαρτυρήθηκε: ποιος και πως θα ελέγχει τον κόσμο;  

-- Πάντως, τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνεται στο άκουσμα των 6.700 νέων κρουσμάτων χθες. Διότι χθες πραγματοποιήθηκαν 420.000 τεστ, νούμερο πολύ υψηλό, ενώ ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται στο 1,6%, αρκετά χαμηλότερα από το όριο συναγερμού του 2%. Από τα κρούσματα, το 25% αφορούν παιδιά και νέους κάτω των 18 ετών.

-- Κατά τα λοιπά, συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. της Attica Bank για να αποφασίσει τους όρους της αύξησης κεφαλαίου, όροι που μάλλον θα καθορίσουν αν θα έχουμε ή όχι ιδιωτική συμμετοχή στην αύξηση. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την κατάσταση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το αν θα χρειαστεί, και ποιου ύψους, νέα αύξηση κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί προδικάζουν ότι τελικά στην ΑΜΚ θα συμμετέχουν μόνο οι γνωστοί (ΤΧΣ, ΕΦΚΑ και ΤΜΕΔΕ). Επισημαίνουμε μόνο ότι αντίστοιχη απαισιοδοξία διατυπωνόταν και για το αν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, κάτι που τελικώς διαψεύστηκε. Οπότε ας περιμένουμε λίγες ώρες για τις σχετικές ανακοινώσεις.

-- Χλιαρή ήταν η αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ στα πολύ θετικά χθεσινά νέα για τη στιγμιαία κάλυψη της έκδοσης. Όπως έγινε γνωστό, λίγο μετά την εκκίνηση της χθεσινής συνεδρίασης, μία ώρα μετά το άνοιγμα το βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό, είχε καλυφθεί το σύνολο της αύξησης και μάλιστα στο άνω εύρος της τιμής διάθεσης, δηλαδή στα 9 ευρώ. Όπως σημειώνουν αναλυτές, εκδηλώθηκε σημαντική προσφορά, προφανώς από επενδυτές που, έχοντας κατοχυρώσει το προνόμιο συμμετοχής στην αύξηση, πουλάνε τις μετοχές τους προσβλέποντας ότι θα τις αγοράσουν πίσω στα 9 ευρώ. Σημειώνεται ότι η μετοχή έκλεισε χθες με μικρή άνοδο +0,32%, στα 9,27 ευρώ, ενώ στο κλείσιμο υπήρχαν ανεκτέλεστες εντολές πώλησης περίπου 86.000 μετοχών της εταιρίας.

-- Σε ότι αφορά την ελληνική προσφορά οι ιδιώτες επενδυτές που είναι εγγεγραμμένοι μέτοχοι στο μετοχολόγιο της εταιρείας την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 (ημερομηνία καταγραφής), όσοι δηλαδή είναι κάτοχοι της μετοχής έως και την 29/10/2021, θα δικαιούνται προνομιακής κατανομής επί των Νέων Μετοχών που θα επιμεριστούν στην εγχώρια Δημόσια Προσφορά. Η προνομιακή κατανομή θα είναι ανάλογη του ποσοστού συμμετοχής του κάθε επενδυτή που έχει το προνόμιο. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ θα έχουν περιθώριο ουσιαστικά μέχρι αύριο Πέμπτη, νωρίς το μεσημέρι. Καλό είναι να μιλήσουν πριν με την τράπεζα ή τη χρηματιστηριακή τους.

-- Το βέβαιο είναι ότι η έκδοση της ΔΕΗ οδεύει για υπερκάλυψη ρεκόρ, καθώς χθες οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ! Σε περίπου 200 με 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν οι προσφορές και στο ελληνικό βιβλίο που σημαίνει ότι οι συνολικές προσφορές θα προσεγγίσουν τα 3,5 δισ. ευρώ έναντι του 1,35 δισ. ευρώ που ζητά η εταιρεία. Οι πιο αισιόδοξοι της εταιρείας ελπίζουν ακόμα και για το 4…

-- Η χώρα που ήταν έτοιμη να πιστέψει ότι κάποιος είχε 600 δισ. και θα αγόραζε όλα μας τα χρέη είχε όλη την καλή διάθεση να πιστέψει ότι ένας Έλληνας μηχανικός θα μπορούσε να έχει σχεδιάσει ένα ultracar με ιπποδύναμη 3.000 αλόγων, τελική ταχύτητα 500 χλμ. την ώρα και επιτάχυνση στα 100 χλμ./ώρα σε 1,6 δευτερόλεπτα (οι νόμοι της Φυσικής δυσκολεύονται να συμφωνήσουν με αυτούς τους αριθμούς, αλλά ποιος τους ρωτάει;). Όμως, στα αποκαλυπτήρια του πολυσυζητημένου αυτοκινήτου, με την ελληνοπρεπή επωνυμία Chaos, από τον δημιουργό του, Σπύρο Πανόπουλο το μόνο που είδαν όλοι, εύπιστοι και δύσπιστοι, δεν ήταν ένα «ζωντανό» αυτοκίνητο που τρέχει, αλλά μερικές φωτογραφίες με μπόλικη επεξεργασία με Photoshop -μάλιστα διαπιστώθηκε από κάποιους παρατηρητικούς ότι είχε εντεθεί ως φόντο ένα βιομηχανικό υπόστεγο που ανήκει σε ξένη εταιρεία. Φαίνεται ότι ακόμη και οι Έλληνες μηχανικοί, που καθένας τους κάνει... για δέκα ξένους, όπως έχει δηλώσει ο Σπ. Πανόπουλος, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να μετατρέψουν το όνειρο του ελληνικού ultracar σε πραγματικότητα. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Samaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «επίθεση» Σαμαρά σε Μητσοτάκη, τα κέρδη της ΔΕΗ και οι έξι της Attica Bank

Τι κρύβουν οι αιχμές της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού στα «Νέα», η δύσκολη πραγματικότητα για τα μεγέθη τις ΔΕΗ και οι επενδυτές που έχουν μείνει στο Virtual Data Room της Attica Bank.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η... θαυματουργή απογείωση της Attica Bank, οι νέες παροχές και το χρέος

Πώς έφθασε η Attica Bank να αξίζει περισσότερο από την Τρ. Πειραιώς, πώς βρέθηκαν λεφτά για επιδόματα ενώ το έλλειμμα φτάνει το 10%, τι θα πουν οι Θεσμοί για το χρέος και τα απόνερα της παραμονής Πάουελ.
Νίκος Καραμούζης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Καραμούζης και το ΧΑ, το αίσιο τέλος στην Attica και ένα απίστευτο χακάρισμα

Γιατί έκανε αίσθηση το άρθρο Καραμούζη για το ΧΑ, το χακάρισμα τραπεζικού λογαριασμού, το μεγάλο ενδιαφέρον για το project Skyline της Alpha, η Ellington στην Attica και οι πανηγυρισμοί Στάσση.
Ελληνικό, Lamda Development
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επόμενη ημέρα για τη Lamda, Δικαιοσύνη εκτός τόπου και χρόνου και τα funds στη ΔΕΗ

Γιατί η αποχώρηση του Helikon δημιουργεί προσδοκίες για τη μετοχή της Lamda, πόσα funds θα μετέχουν στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, τι θα πει ο πρωθυπουργός στη Γλασκόβη, η προτροπή Πικραμμένου στους δικαστές «να ανοίξουν τα μάτια τους» και το νέο επεισόδιο Γιάνη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι γερμανικές εκλογές, η πίεση στην ΕΤΕ και η πιθανή μετοχική σύνθεση της Attica

Το γέλιο που οδήγησε στα τάρταρα τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών, πώς θα διαμορφωθεί η μετοχική σύνθεση της Attica Bank αν καλύψει την ΑΜΚ το ΤΧΣ, η πολύ καλή πορεία του Mexico, η πίεση στην Εθνική και η αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ.