ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το PSI και η κυπριακή αχαριστία, οι επενδυτές της Attica και το «καμπανάκι» ΙΟΒΕ

Τα όχι και τόσο αισιόδοξα στοιχεία για τη βιομηχανία από το ΙΟΒΕ, η δικαστική διένεξη της κυπριακής Λαϊκής Τράπεζας με το Ελληνικό Δημόσιο, τα σενάρια για την αύξηση της Attica Bank και η EFG στα "Pandora Papers".

Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς ιδιαίτερα για να υποστηρίξει πόσο πολιτικό κεφάλαιο, πόσο χρήμα, πόσο χρόνο και πόση ενέργεια έχει διαθέσει η Ελλάδα για την υποστήριξη της κυπριακής υπόθεσης. Από το 1974 και μετά το Κυπριακό αποτελεί σταθερά σημείο διένεξης της Ελλάδας με Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους και φυσικά τις ΗΠΑ, επενδύοντας άπειρο πολιτικό κεφάλαιο και αφήνοντας πολλές φορές στο περιθώριο άλλα θέματα που ενδιέφεραν τη χώρα μας. Επιπλέον με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, και τη συστηματική δουλειά που πραγματοποιήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή, έγινε δυνατή η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

-- Στο πλαίσιο αυτό είναι να απορεί κανείς, για να μην πούμε κάτι χειρότερο, με τη στάση των Κυπρίων αδελφών της Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι επιμένουν να κυνηγούν την Ελληνική Δημοκρατία στα Διεθνή Δικαστήρια ζητώντας από την Ελλάδα αποζημίωση για το PSI και τη μεταχείριση των ελληνικών υποκαταστημάτων της Λαϊκής από την Ελληνική Δημοκρατία.

-- Φαίνεται ότι οι Κύπριοι αγνοούν ότι το PSI δεν ήταν ελληνική επιλογή αλλά ευρωπαϊκή απαίτηση, που προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων και στις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, μια ακραία επιλογή που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας διάσωσης της Ελλάδας. Επιπλέον δεν πήγε κάποιος υπουργός οικονομικών της Ελλάδας στην Κύπρο για να πουλήσει ομόλογα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση αθέτησης. Αντίθετα, τραπεζικά στελέχη των κυπριακών τραπεζών, έσπευσαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα σε χαμηλές τιμές, προσβλέποντας σε ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις ποντάροντας στην τότε δοξασία ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί κούρεμα ομολόγων χώρας μέλους της ευρωζώνης.

-- Δύο μικρά ερωτήματα με αφορμή την υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη: Αν οι Κύπριοι της Λαϊκής δεν αντιλαμβάνονται τι κάνουν, κανείς από την κυπριακή κυβέρνηση δεν τους βοηθά λίγο να σταθμίσουν τα πράγματα πιο ψύχραιμα; Και αν οι Κύπριοι το θεωρούν καλό και δίκαιο αυτό που συμβαίνει, δεν υπάρχει κανείς στην ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει με ένα reality check την κυπριακή πλευρά;

-- Περίοδος διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων είναι η τρέχουσα για την Attica Bank με αντικείμενο ασφαλώς την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Έχοντας λάβει τέσσερις μη δεσμευτικές προτάσεις η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει τις επιλογές της, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν υπάρχει επενδυτής με προσφορά για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, το πιθανότερο είναι να έχουμε έναν συνδυασμό συμμετεχόντων: κάποιους νέους ιδιώτες επενδυτές, παλαιούς μετόχους όπως ο ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ, ενώ σημαντικό κομμάτι της αύξησης κεφαλαίου θα καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

-- Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το ΙΟΒΕ για την οικονομική συγκυρία. Στο Δελτίο καταγράφεται σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών στη βιομηχανία, επιδείνωση που αρκετοί αναλυτές αποδίδουν στην αναστάτωση και την αβεβαιότητα που προκαλεί η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και η διατήρηση των μεταφορικών σε εξωπραγματικά επίπεδα. Ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να προβληματίσει, ειδικά κάποιους στην κυβέρνηση που θεωρούν ότι έρχεται πάρτι ανάπτυξης, είναι η καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία υποχωρεί για τρίτο διαδοχικό μήνα. Ίσως φταίει η ανησυχία περί ανατιμήσεων, ίσως η ανησυχία για την πανδημία, ίσως και η σταδιακή απόσυρση των κρατικών μέτρων στήριξης. Όπως και να έχει η εικόνα που διαμορφώνεται δεν δημιουργεί και ιδιαίτερη αισιοδοξία. 

-- Ο μόνος τομέας που σημειώνει ρεκόρ αισιοδοξίας, και που βρίσκεται σε υψηλό 21,5 ετών, είναι ο τομέας των κατασκευών. Με την υποσημείωση, όμως, ότι αυτή η έκρηξη αισιοδοξίας οφείλεται αποκλειστικά στα δημόσια έργα, ενώ οι προσδοκίες για τα ιδιωτικά έργα μειώθηκαν σημαντικά.

-- Δεν είχαν ιδιαίτερο ελληνικό «χρώμα» τα Pandora Papers, η νέα μεγάλη διεθνής έρευνα στον κόσμο των offshore εταιρειών και της διακίνησης «μαύρου» χρήματος από ισχυρά πολιτικά πρόσωπα. Μια αναφορά στον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη δεν εκπλήσσει, δεδομένου ότι είναι γνωστές, όσο και αμφιλεγόμενες, οι δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου του. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη αναφορά που έχει κάποιο ελληνικό ενδιαφέρον: η Σβετλάνα Κριβονότζικ, η γυναίκα που έγινε από καθαρίστρια, πολυεκατομμυριούχος με πανάκριβο διαμέρισμα στο Μονακό και φέρεται να είναι μητέρα 18χρονης, σήμερα, κόρης του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν (εκτός γάμου, βεβαίως), αποκαλύπτεται ότι διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό μέσω offshore εταιρείας στην ελβετική τράπεζα EFG. Πρόκειται, βέβαια, για την τράπεζα του ομίλου Λάτση, που άλλοτε ήταν μητρική της Eurobank. Η βρετανική εφημερίδα Guardian εύλογα πιθανολογεί ότι τα κεφάλαια αυτού του λογαριασμού δεν ανήκαν, στην πραγματικότητα, στην Κριβονότζικ, αλλά στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

-- Εμείς έχουμε ξεχάσει ότι η Ελλάδα παραμένει μια βαριά υπερχρεωμένη χώρα, επειδή έχουμε εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού από την Ευρώπη και εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στα νέα δάνεια χάρη στην ΕΚΤ. Έτσι, καθημερινά συζητούμε για τις επόμενες παροχές και ελαφρύνσεις, σαν να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα με το χρέος. Ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όμως, δεν ξεχνάει ότι υπάρχουν ακόμη λόγοι ανησυχίας για το ελληνικό χρέος. Όταν ρωτήθηκε χθες, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ποια θα είναι τα δύσκολα σημεία της επόμενης αξιολόγησης από τους Θεσμούς, το πρώτο που είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Κάτι παραπάνω ξέρει, βέβαια, ο κ. Ρέγκλινγκ: ένα χρέος στο 200% του ΑΕΠ δεν θέλει και πολύ να χαρακτηριστεί «μη βιώσιμο», δηλαδή να φέρνει ετήσια επιβάρυνση στον προϋπολογισμό που θα ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ. Βεβαίως, σε αυτή την περίπτωση, οι Ευρωπαίοι δανειστές μας θα πρέπει να μαζευτούν και πάλι σε ένα τραπέζι και να απαντήσουν το πολύ δυσάρεστο ερώτημα, που τόσες αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει στο παρελθόν: τι διευκόλυνση θα πρέπει να γίνει πάλι στην Ελλάδα για επανέλθει το χρέος στη βιωσιμότητα και πόση λιτότητα θα χρειαστεί από την Ελλάδα για τον ίδιο σκοπό;

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ΥΠΕΣ και οι πολιτικές ευθύνες, η ερμηνεία για Moody's και το κενό στον τουρισμό

Τα ερωτήματα για τις ευθύνες του υπ. Εσωτερικών στην υπόθεση των e-mails, γιατί δεν ήταν έκπληξη η «ακινησία» του οίκου Moody's, ποιο δομικό πρόβλημα στον τουρισμό επισημαίνει ο Ευτ. Βασιλάκης και το πλεονέκτημα της Attica Bank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το χαμένο μήνυμα, πολυεθνικές στη σέντρα και τα χρωστούμενα των εφοπλιστών

Η αυλή στο Μέγαρο Μαξίμου, η επίθεση Μητσοτάκη στις πολυεθνικές, η ατάκα Βακάκη για τις μεταρρυθμίσεις, οι φόροι των εφοπλιστών, τι ενεχυριάζουν οι Έλληνες και η νέα εταιρεία του Λιβάνη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αισιοδοξία Μαξίμου, η υψοφοβία των 1.000 μον. και οι αγριάδες στην Attica Bank

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που έχει το Μαξίμου, οι παρακολουθήσεις αναζωπυρώνουν την πολιτική ένταση, οι ρευστοποιήσεις στις 1.000 μονάδες, η «προσγείωση» της Ελλάκτωρ και οι διακυμάνσεις της Attica που ζαλίζουν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αύξηση της Attica Bank, η απόβαση ξένων τραπεζών στην Αθήνα και το Frontier

Η νέα μετοχική σύνθεση της Attica Bank μετά την αύξηση, γιατί ανοίγουν γραφεία κορυφαίες τράπεζες στην Αθήνα, πότε περνά στην doValue το Frontier, η στήριξη από την ΕΚΤ και η γκρίνια των μικροεπενδυτών στους χρηματιστές.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι έξι προσφορές για Attica Bank, το πάθημα του τέως τραπεζίτη και τα «βαθιά λαρύγγια» του ΤΧΣ

Το παρασκήνιο για την ΑΜΚ της Attica Bank, η προσπάθεια να καταλήξει στο ΤΧΣ και γιατί κυβέρνηση και ΤτΕ θα περάσουν από κόσκινο δύο μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ. Τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Samaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «επίθεση» Σαμαρά σε Μητσοτάκη, τα κέρδη της ΔΕΗ και οι έξι της Attica Bank

Τι κρύβουν οι αιχμές της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού στα «Νέα», η δύσκολη πραγματικότητα για τα μεγέθη τις ΔΕΗ και οι επενδυτές που έχουν μείνει στο Virtual Data Room της Attica Bank.