ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πώς η Folli χάλασε το deal Eurobank – HSBC, η επενδυτική βαθμίδα και το κόστος ενέργειας

Η πρόταση Καραβία για συστράτευση όλων με στόχο την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, τα 25 εκατ. της FF που δίχασαν Eurobank και HSBC, τα μέτρα - ασπιρίνη για το ρεύμα της βιομηχανίας και το «πάντρεμα» Goody's με Everest.

Την ανάγκη συστράτευσης κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδος και τραπεζών για την επίτευξη του στόχου επαναφοράς της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της τράπεζας. Ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι στο τέλος του 2022 το τραπεζικό σύστημα θα έχει μονοψήφιο δείκτη ΝΡΕ, που αποτελεί κομβικό σημείο για την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σε ότι αφορά τον έτερο κρίσιμο παράγοντα, το χρέος, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank αναγνώρισε ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ωστόσο, σημείωσε δυο σημαντικά στοιχεία: ότι η χώρα διατηρεί ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι 40 δισ. ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ και, επιπλέον, η μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους μειώνει δραστικά την αβεβαιότητα. Θα πρέπει όλοι να μεταδίδουμε τα μεγάλα αυτά πλεονεκτήματα σε όλες τις πλευρές, τόνισε, ώστε να επιτύχουμε την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

-- Δεν ικανοποίησαν τη βιομηχανία οι ανακοινώσεις Σκρέκα για την ενέργεια. Διότι μπορεί το πάγωμα των χρεώσεων ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις, για διάστημα 5 μηνών, να δίνει μια μεγάλη ανάσα, ωστόσο η ανάσα είναι προσωρινή: μετά την περίοδο αναστολής οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν τα χρήματα. Και καλά αν στο διάστημα αυτό υπάρξει εξομάλυνση της κατάστασης με αποκλιμάκωση των τιμών. Αν δεν υπάρξει όμως; Τότε η παρέμβαση Σκρέκα θα αποδειχθεί ασπιρίνη και θα απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις. Στην Ισπανία, έχει εφαρμοστεί μοντέλο όπου το κράτος παρέχει εγγυήσεις για να συνάπτουν διμερή συμβόλαια οι παραγωγοί ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές με τις βιομηχανίες και να καλύπτουν οι βιομηχανίες ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών τους αναγκών με φθηνό ρεύμα. Αυτή θα ήταν μια ουσιαστική λύση και για την Ελλάδα, αλλά στη δική μας περίπτωση, για να λειτουργήσει το μοντέλο, χρειάζονται εκτός από εγγυήσεις και κρατικές επιδοτήσεις. Έτσι, η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε μια διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες που προκαλεί καθυστερήσεις και η βιομηχανία καλείται προς το παρόν να αρκεστεί σε μέτρα - ασπιρίνες.

-- Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει γίνει γνωστό το άδοξο τέλος των συζητήσεων Eurobank με την HSBC, για την εξαγορά από την πρώτη της «ελληνικής HSBC». Έχουν γραφεί ουκ ολίγα για τους λόγους που οδήγησαν στο αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι ένας από τους βασικούς λόγους της ασυμφωνίας ήταν η... Folli Follie! Πώς συνέβη αυτό; Η Eurobank είχε καταθέσει την οικονομική της προσφορά με βάση τον ισολογισμό του 2020 και με την τότε «οικονομική φωτογραφία» έγιναν οι υπολογισμοί για το τι δίνουν, τι παίρνουν, τις δυνητικές νέες απώλειες και τις δυνητικές ανακτήσεις. Όμως, το 2021 και ενώ οι δυο πλευρές ήταν κοντά σε συμφωνία, η «αγγλική» πλευρά ζήτησε να εξαιρεθούν από το deal (δηλαδή να κρατήσουν..) κάποια εκατομμύρια που επιστράφηκαν από δάνεια προς τη Folli (ακούγεται για 25 εκατ. ευρώ) απαίτηση που δεν έγινε δεκτή. Και δεν ήταν η μόνη ετεροχρονισμένη απαίτηση των ανθρώπων που διαπραγματεύονταν για λογαριασμό του αγγλικού ομίλου.

-- Έχει εξάψει τη φαντασία πολλών στην αγορά η ξαφνική συγχώνευση των εταιρειών εστίασης της Vivartia, που αποτελεί και την πρώτη σημαντική επιχειρηματική κίνηση στον όμιλο μετά την εξαγορά του από τη CVC. Η Goody's απορροφά την Everest και την Pasteria για να δημιουργηθεί ένας αυτοτελής όμιλος του κλάδου εστίασης, που θα ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Vivartia στα τρόφιμα. Στο σχέδιο συγχώνευσης που δημοσιεύθηκε, πέραν των αναμενόμενων αναφορών σε ένα νέο όμιλο που θα πρωταγωνιστήσει στην εστίαση, υπάρχει και μια αναφορά σε μελλοντικά deal, καθώς τονίζεται ότι η νέα εταιρεία θα μπορέσει, λόγω μεγέθους, να «εκμεταλλευτεί αποδοτικότερα και με μεγαλύτερη ευελιξία τυχόν επιχειρηματικές ευκαιρίες και να πετύχει καλύτερους όρους συνεργασίας στον ευρύτερο χώρο των υπηρεσιών εστίασης».

-- Το μέλλον θα δείξει τι σημαίνουν όλα αυτά, δηλαδή αν η νέα εταιρεία θα παραμείνει στην ομπρέλα της Vivartia και θα μεγαλώσει με εξαγορές, ή αν προορίζεται από τη CVC για πώληση. Πάντως, η συγκυρία δεν είναι ακόμη καλή για τον τομέα εστίασης της Vivartia, που δέχθηκε βαρύ πλήγμα το 2020 από τα μέτρα για την πανδημία, με απώλεια του 42% του τζίρου και «γκρέμισμα» των EBITDA από 21,6 στα 2,9 εκατ. ευρώ.

-- Τώρα που τελείωσε η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, θα πιάσουν τα μολύβια τα τμήματα ανάλυσης των διεθνών οίκων για να προχωρήσουν σε νέες επενδυτικές αξιολογήσεις της μετοχής. Η νέα «φουρνιά» αναλύσεων θα έχει αρκετό ενδιαφέρον, αφού η εταιρεία θα έχει πλέον πολύ πιο στιβαρή οικονομική θέση, μετά την άντληση 1,35 δισ. ευρώ φρέσκων κεφαλαίων, αλλά, από την άλλη, η κερδοφορία τόσο για το 2021, όσο και για το 2022, δεν φαίνεται πως είναι αρκετή για να δικαιολογήσει πολύ υψηλές αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο. Έτσι, το αν θα δει ένας αναλυτές το ποτήρι της ΔΕΗ μισοάδειο ή μισογεμάτο εξαρτάται από το πώς αποτιμά το μεγάλο σχέδιο επενδύσεων των 9,3 δισ. ευρώ, τον πράσινο μετασχηματισμό της ΔΕΗ και την προοπτική μεγάλης βελτίωσης της κερδοφορίας από το 2023 και μετά. Αν έχει πραγματικά πείσει η διοίκηση Στάσση ότι μπορεί να κάνει πραγματικότητα όσα υπόσχεται, θα φανεί στις επόμενες αναλύσεις.

-- Πάντως, ένα στοιχείο που ξεφεύγει από τα τυπικά των αναλύσεων, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την πορεία της ΔΕΗ, είναι ο τρόπος που θα παρεμβαίνει στο εξής η κυβέρνηση στη λειτουργία της. Για παράδειγμα, όπως λένε αναλυτές, δεν έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση η πρόσφατη απόφαση να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να προσφέρει εκπτώσεις στους πελάτες της, παίρνοντας ένα μέρος του βάρους της κοινωνικής πολιτικής που θα έπρεπε να ασκείται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Ένα βάρος, μάλιστα, που προς το παρόν είναι απροσδιόριστο, αφού δεν έχει γνωστοποιηθεί από πλευράς της ΔΕΗ πόσο επιβάρυναν τα δικά της οικονομικά αυτές οι εκπτώσεις.

-- Μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις εδώ και αρκετές ημέρες είχε χθες η Wall Street με τον Nasdaq, μάλιστα, να υποχωρεί κατά 1,6%. Η αγορά θορυβήθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος «σκαρφάλωσε» στο 6,2%, στα υψηλότερα επίπεδα τριών δεκαετιών, στέλνοντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 1,57%, με ημερήσια άνοδο που ξεπέρασε το 8%, καθώς είναι αμφίβολο πλέον πόσο ψύχραιμος θα μείνει ο Τζερόμ Πάουλ της Fed μπροστά σε αυτή την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό είναι και το μεγάλο ερώτημα της περιόδου, που θα κρίνει αν μπορούν τα χρηματιστήρια να συνεχίσουν ανέμελα την ανοδική τους πορεία, ή αν θα πάμε σε μια σοβαρή διόρθωση: πόσο θα συνεχίσουν οι κεντρικές τράπεζες στις δύο όχθες του Ατλαντικού να εκλαμβάνουν ως παροδική την άνοδο του πληθωρισμού και πόσο πιθανό είναι να έλθουν πιο νωρίς οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ;

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Εurobank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «φως το αληθινό» του CVC, η αισιοδοξία Καραβία, οι εθελούσιες και οι παρενέργειες

Η προφητεία του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank για την ανάπτυξη, ο επενδυτικός «έρωτας» του CVC με την Ελλάδα, οι παρενέργειες της μείωσης καταστημάτων - προσωπικού στις τράπεζες και το ρεκόρ της βενζίνης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ταμείο Ανάκαμψης vs ΕΣΠΑ, η ηρεμία Σταϊκούρα και οι αστειότητες της MLS

Πώς ο υπουργός Οικονομικών έβαλε στη θέση του τον Ευκλ. Τσακαλώτο, γιατί όλοι αγάπησαν το Ταμείο Ανάκαμψης, το «πρασίνισμα» των «κόκκινων» δανείων της Vivartia και η απίθανη απάντηση MLS στην Επ. Κεφαλαιαγοράς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το deal Eurobank – HSBC, το «φλερτ» του CVC με Δωδώνη και οι εμβολιασμοί

Η πρόταση της Eurobank που εξετάζεται από την HSBC, η προσέγγιση του CVC με τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η κόντρα ΔΕΗ - βιομηχανιών για τα τιμολόγια ρεύματος και το κρίσιμο στοίχημα των εμβολιασμών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι φήμες για προσφυγή κατά της ΡΑΕ, η... άλωση της ΕΚΤ και οι εισροές στην ΜΥΤΙΛ

Γιατί οι Έλληνες τεχνοκράτες στην ΕΚΤ είναι δυσανάλογα πολλοί, ο προβληματισμός των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας για προσφυγή κατά της ΡΑΕ, οι εισροές 100 εκατ. στην μετοχή της Mytilineos λόγω MSCI, η συνέλευση της Intralot και η αναβάθμιση των δικτύων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πλατφόρμα που δεν λειτουργεί, η θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία και το γύρισμα στο ΧΑ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ χωρίς να λειτουργεί, το σίριαλ με τη θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού, η πανωλεθρία των πρωινών αγοραστών στο ΧΑ, τα αποτελέσματα της Πειραιώς και τα δυο θέματα που ξεχώρισαν στην περιοδεία της Eurobank.
Skylakakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «λεφτά γιοκ» του Σκυλακάκη, οι νέες επενδύσεις των εφοπλιστών και τα ακριβά λάθη

Πού επενδύει το δίδυμο Μπάκου - Καυμενάκη, ο αναβαθμισμένος Αλ. Εξάρχου, τα λάθη αμερικανικών τραπεζών που κόστισαν εκατομμύρια, τα ΣΔΙΤ για δικαστήρια και το «όχι» του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών σε νέες παροχές.