ΓΔ: 1448.63 0.94% Τζίρος: 70.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:00:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Η παρέμβαση Στουρνάρα, το πρόβλημα του ΤΧΣ, η Attica και τα 14 τρισ.

Τι κρύβουν οι αυστηρές παραινέσεις του διοικητή της ΤτΕ στους servicers, γιατί καθυστερεί η αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, πώς επιστρέφει η Attica Bank στην κανονικότητα και τα 14 τρισ. δολ. που έδωσαν... φτερά στις αγορές.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, εταιρείες περισσότερο γνωστές με τον διεθνή όρο servicers. Στην ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας επέλεξε να αναδείξει δυο θέματα: ότι οι servicers είναι σημαντικό να «προσφέρουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε πιστούχους», υπονοώντας ότι αυτό δεν γίνεται και, δεύτερον, μετέφερε τον προβληματισμό του για το «γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό καταγγελιών από ιδιώτες και επιχειρήσεις αναφορικά με τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι Εταιρείες Διαχείρισης», υπενθυμίζοντας την ανάγκη για την «ουσιαστική τήρηση του πρόσφατα αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας».  

-- Προφανώς ως επόπτης ο κ. Στουρνάρας μετέφερε στους servicers τις επισημάνσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταδίδοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα (loud and clear...) στους servicers για το πού θα εστιάσει την προσοχή της η ΤτΕ το επόμενο διάστημα.

-- Σε ό,τι αφορά τις μη βιώσιμες ρυθμίσεις, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης την απροθυμία των εταιρειών διαχείρισης να λάβουν την προβλεπόμενη άδεια ώστε να μπορούν να αναχρηματοδοτούν επιχειρήσεις, κάτι απολύτως απαραίτητο στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων οφειλών.

-- Από την πλευρά τους, servicers σημειώνουν ότι η αναχρηματοδότηση είναι αναγκαία, ωστόσο στην πράξη υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Με τι κόστος, και από που θα αντλήσουν ρευστότητα, ώστε να παρέχουν χρηματοδότηση; Καμία εγχώρια εταιρία διαχείρισης δεν έχει κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής, ενώ εάν ζητήσουν χρηματοδότηση από funds εκτιμάται ότι το κόστος θα προσεγγίσει το 10%, επίπεδο πολύ υψηλό. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, είναι απίθανο να διοχετεύσουν χρήματα για αναδιαρθρώσεις προβληματικών εταιριών, καθώς, ακόμα και αν η ρύθμιση είναι εξαιρετική και η επιχείρηση βιώσιμη, το δάνειο για κάποιο χρονικό θα αντιμετωπίζεται ως NPE, δηλαδή ως δάνειο με αυξημένες πιθανότητες αθέτησης, και αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις. Αντίστοιχο ζήτημα υπάρχει και για την επιστροφή στις τράπεζες θεραπευμένων «κόκκινων» δανείων, θέμα που ανέδειξε αναλυτικά το Business Daily.

-- Σε ό,τι αφορά τα παράπονα για τις πρακτικές των servicers η στήλη θα περιοριστεί σε ένα σχόλιο: πού να αρχίσουν και οι πλειστηριασμοί, που έχουν ήδη ανεβάσει στροφές, μετά το «πάγωμα» λόγω πανδημίας...

-- Πολλά γράφονται για τον νέο νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τον οποίο αναμένουμε εδώ και καιρό και ο οποίος θα επανακαθορίσει τον ρόλο του ταμείου σε μια κατεύθυνση πιο... επενδυτική. Ωστόσο, εντός του ΤΧΣ φαίνεται ότι παραμένει ένα θεμελιακό υπαρξιακό πρόβλημα. Ορισμένα μέλη του Ταμείου δεν μπορούν να δεχθούν ή να κατανοήσουν ότι οι συνθήκες άλλαξαν, ότι τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί και πλέον δεν βρισκόμαστε στο 2015 ή στο 2016 με την Ελλάδα σε καθεστώς βαριάς μνημονιακής εποπτείας. Δεν γίνεται να απαιτούν, να συμπεριφέρονται και να λειτουργούν ως... υπερδυνάμεις καθώς η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει.

 -- Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank, αύξηση που θα περιλαμβάνει και ιδιωτικά κεφάλαια. Στην αύξηση, εκτός του ΤΧΣ, θα συμμετέχει και η Ellington δημιουργώντας νέα δεδομένα και νέες προοπτικές για την τράπεζας. Βέβαια δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση: πέραν των νέων κεφαλαίων που θα πρέπει να «καούν» για την πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων θα πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά στον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας ώστε να λειτουργεί ως κανονική τράπεζα.

-- Μια πίεση τεχνικού χαρακτήρα θα έχει η αγορά στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης, καθώς «κόβει» ο ΟΤΕ το έκτακτο μέρισμα που διανέμει στους μετόχους μετά την πώληση του 54% της Telekom Romania. Το μέρισμα έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι 0,248 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή θα διανεμηθούν συνολικά 113,3 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι μέτοχοι την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου. Η καταβολή του μερίσματος θα αρχίσει την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου. Το «μπόνους» εκ Ρουμανίας στους μετόχους του ΟΤΕ έχει και μια ακόμη διάσταση, καθώς θα διατεθούν και 61 εκατ. ευρώ για επαναγορά ιδίων μετοχών. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές του ΟΤΕ που θα διανεμηθούν φέτος στους μετόχους ως αμοιβή, με τη μορφή μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών, θα ανέλθουν στα 480 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση. Καθόλου άσχημα.

-- Δεν χρειάζεται να πάει κανείς πολύ μακριά για να εξηγήσει το παγκόσμιο χρηματιστηριακό ράλι μετά την αρχική «βουτιά» που είχε προκαλέσει το ξέσπασμα της πανδημίας. Αρκεί να δει τα στοιχεία για ένα δείκτη κλειδί, την προσφορά χρήματος στις μεγάλες οικονομίες (ΗΠΑ, Κίνα, ευρωζώνη, Ιαπωνία). Δηλαδή, ένα δείκτη που κατ' εξοχήν επηρεάζεται από το χρήμα που έριξαν στο διεθνές σύστημα οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις σαν αντίδοτο στην κρίση της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η προσφορά χρήματος εκτινάχθηκε το 2020 από τα 82 στα 96 τρισ. δολάρια. Για να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών, αυτά τα 14 τρισ. δολ. αντιστοιχούν περίπου σε επτά φορές το ιταλικό ΑΕΠ. Όταν τόσο χρήμα στροβιλίζεται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ασφαλώς δεν είναι έκπληξη ότι τα χρηματιστήρια «απογειώθηκαν». Το θέμα, βέβαια, είναι τι θα γίνει από εδώ και κάτω, καθώς η προσφορά χρήματος μειώνεται ήδη σημαντικά φέτος: «μόνο» 4 τρισ. δολ. είναι η αύξηση ως τώρα και καταγράφηκε τους πρώτους μήνες του χρόνου, ενώ μετά τον Μάιο σημειώνεται σταθεροποίηση.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τηλε-συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζών και η καναδική σύμπτωση στην Folli

Τι συζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, ο νέος νόμος του ΤΧΣ, πού οφείλονται οι αντιδράσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά και μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση στην υπόθεση της Folli Follie.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πέμπτος τραπεζικός πόλος, το θαύμα της Intralot και ο Κασσελάκης στον ΣΕΒ

Η συζήτηση στις ΗΠΑ για τις μικρές τράπεζες και η παρέμβαση Στουρνάρα για τον πέμπτο πόλο, πώς ανασυγκροτήθηκε η Intralot, η ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ, η ανθεκτικότητα των εξαγωγών και η AutoWallis στην Ελλάδα.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι σπόντες Στουρνάρα στις τράπεζες, η ανοσία των καταθετών και η εγωιστική αλληλεγγύη

Οι επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ για την ποιότητα της κερδοφορίας των τραπεζών, οι μεγάλες ψυχολογικές αντοχές των εγχώριων καταθετών, οι προσδοκίες για τερματισμό της ανόδου των επιτοκίων, οι περιπέτειες Μακρόν με το ασφαλιστικό και η ελληνική εμπειρία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Σόιμπλε... επιστρέφει, το «παρών» Πανούση και η αλλαγή σχεδίων του Κ. Κόμαρεκ

Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για έξοδο κρατών από την ευρωζώνη, ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης δανείων, η απόφαση να μην εισέλθει στη Wall Street η Allwyn και ο ευρωπαϊκός φόρος που έπληξε τις μετοχές ΕΛΠΕ και Motor Oil.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι έξι προσφορές για Attica Bank, το πάθημα του τέως τραπεζίτη και τα «βαθιά λαρύγγια» του ΤΧΣ

Το παρασκήνιο για την ΑΜΚ της Attica Bank, η προσπάθεια να καταλήξει στο ΤΧΣ και γιατί κυβέρνηση και ΤτΕ θα περάσουν από κόσκινο δύο μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ. Τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.