ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Η τηλε-συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζών και η καναδική σύμπτωση στην Folli

Τι συζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, ο νέος νόμος του ΤΧΣ, πού οφείλονται οι αντιδράσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά και μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση στην υπόθεση της Folli Follie.
  • Με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών συναντήθηκε χθες, διαδικτυακά φυσικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Στην τηλεδιάσκεψη, ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Attica Bank για το επερχόμενο stress test της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι το δυσμενές σενάριο προβλέπει ότι η ύφεση στη χώρα μας κατά την τριετία 2021 - 2023 θα ανέλθει στο -3,6% σωρευτικά, ενώ μεγάλη «ανάσα» αποτελεί η σημαντική μείωση της ελάχιστης εποπτικής απαίτησης για την κεφαλαιακή επάρκεια. 
  • Όλα αυτά καθιστούν την δοκιμασία μάλλον ήπια, ωστόσο τα δύσκολα για τις τράπεζες θα αρχίσουν προς το τέλος του έτους, όταν ξεκινήσει για τα καλά η επάνοδος της οικονομίας στην κανονικότητα.
  • Η χθεσινή συζήτηση ΤτΕ - τραπεζών δεν περιορίστηκε στο θέμα των stress test αλλά και σε άλλα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τον κλάδο, με πρώτο πρώτο τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Η στήλη δεν έμαθε αν στη συνάντηση με την ΤτΕ συζητήθηκε και το θέμα των πλειστηριασμών και της παράτασης του «παγώματος» που επιδιώκει η κυβέρνηση, θέμα που έχει προκαλέσει έναν μικρό πανικό στις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Πάντως, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει την συμφωνία των Θεσμών για παράταση, και μάλλον δύσκολα θα εξασφαλίσει κάτι τέτοιο. 
  • Στους θεσμούς έχει προωθήσει η κυβέρνηση τον νόμο για την δρομολογούμενη αλλαγή του καταστατικού του ΤΧΣ, μέσω της οποίας το Ταμείο θα μπορεί να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών (της Τράπεζας Πειραιώς για την ακρίβεια) ως απλός μέτοχος. Καταλαβαίνω ότι το ΤΧΣ πίεσε πολύ για να μπορέσει να διατηρήσει τα ειδικά δικαιώματα που διαθέτει και ως απλός επενδυτής, χωρίς όμως να τα καταφέρει. 
  • Μπορεί με το καλημέρα οι επενδύσεις σε πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα να συναντούν αντιδράσεις στην Κοζάνη ωστόσο για την κατάσταση αυτή σημαντικές είναι οι ευθύνες ορισμένων εταιριών που βιάζονται να προχωρήσουν σε μεγάλης κλίμακας επενδύσεις. Όπως η Interphoton Investment που έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για εγκατάσταση πλωτού φ/β, ισχύος 500 MW στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης. Και μαζί την πληρώνει και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, παρά το γεγονός ότι σχέδιό της περιλαμβάνει μια κατά πολύ μικρότερη επένδυση για την εγκατάσταση πλωτών φ/β ισχύος 50 MW στην ίδια λίμνη.
  • Λέμε και γράφουμε για την αγορά, αλλά για ποια ακριβώς αγορά μιλάμε; Διότι, αν από την κεφαλαιοποίηση των 51 δισ. ευρώ αφαιρέσουμε την Coca Cola HBC (9 δισ.), τον ΟΤΕ (5 δισ.), τις 4 συστημικές τράπεζες (περίπου 6 δισ. ευρώ) και άλλα 16 δισ. ευρώ που είναι η αξία άλλων 11 blue chips (ΟΠΑΠ, Prodea, ΔΕΗ, Jumbo, Mytilineos, Περιστέρης, Τιτάν, Lamda Develpoment και τα δυο διυλιστήρια) απομένει μια αξία 15 δισ. ευρώ για όλες τις άλλες εισηγμένες. Δηλαδή, περίπου όσο είναι η αξία της... GameStop (και μάλιστα μετά την χθεσινή βουτιά του -30%).
  • Οπότε για ποια αγορά μιλάμε;
  • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος είναι μικρός, εξού και οι συμπτώσεις που ξεφυτρώνουν συχνά - πυκνά στη ζωή μας. Έτσι και στην περίπτωση της Folli Follie μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση είναι ότι τόσο η Callian Capital η οποία στις αρχές του 2020 είχε καταθέσει πρόταση για την εξαγορά των απαιτήσεων των ομολογιούχων της Folli Follie με χρηματοδότηση που θα παρείχε η ίδια (τότε κάποιοι ανησυχούσαν, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσουν στοιχεία, ότι η Callian αποτελεί δούρειο ίππο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου) όσο και η μητρική εταιρία της Arena, η Westmain Corp., που παρείχε την ενδιάμεση χρηματοδότηση (με λιαν υψηλό επιτόκιο και σημαντικές εξασφαλίσεις) στη Follie στην πρόσφατη συμφωνία εξυγίανσης έχουν έδρα το Τορόντο του Καναδά.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παρέμβαση Στουρνάρα, το πρόβλημα του ΤΧΣ, η Attica και τα 14 τρισ.

Τι κρύβουν οι αυστηρές παραινέσεις του διοικητή της ΤτΕ στους servicers, γιατί καθυστερεί η αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, πώς επιστρέφει η Attica Bank στην κανονικότητα και τα 14 τρισ. δολ. που έδωσαν... φτερά στις αγορές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανησυχία της βιομηχανίας για το αέριο, το μήνυμα Στουρνάρα και οι αγορές

Οι φόβοι των βιομηχάνων για ευρωπαϊκούς περιορισμούς στην παροχή φυσικού αερίου, η παρέμβαση Στουρνάρα υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων, η ΓΣ της Μπλε Κέρδος και γιατί σήμερα είναι «μεγάλη» ημέρα για τα χρηματιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ξένη κηδεμονία στο ΤΧΣ, τα εγκαίνια του FSRU και πώς η Citi βούλιαξε τις αγορές

Πώς οι Ευρωπαίοι διατηρούν τον έλεγχο της διοίκησης του ΤΧΣ και τον αποκλεισμό των τραπεζικών στελεχών από την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το τυπικό κώλυμα που δεν αφήνει την ΕΥΔΑΠ να μπει σε ΣΔΙΤ και η νέα παράταση για τη ΛΑΡΚΟ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πτήση των τραπεζών, το real estate της ΤτΕ, η Prodea και η κατάντια του Facebook

Οι εξαιρετικά ελκυστικές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών, οι ουρές επενδυτών για δύο ακίνητα της ΤτΕ, η εξαγορά εταιρείας που ετοιμάζει η Prodea και οι διαφημίσεις για απάτες στο Facebook.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα deal της Πειραιώς, η επιλογή Κουρμούση για το ΤΧΣ και η διαταγή Μακρόν

«Τρέχει» για την επόμενη ημέρα η Τράπεζα Πειραιώς, το παρασκήνιο της επιλογής του Φ. Κουρμούση στο ΤΧΣ, οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τις τραπεζικές μετοχές και η «βύθιση» της EDF μετά τη διαταγή Μακρόν για πωλήσεις φθηνού ρεύματος σε ανταγωνιστές.
trapezes-banks
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Egon Zehnder στην ΕΧΑΕ, το «νέο» ΤΧΣ και οι ανορθόδοξες τραπεζικές πωλήσεις

Τα βήματα για την επιλογή του νέου CEO της ΕΧΑΕ, οι διαδόσεις περί Αλ. Πατέλη, η περίεργη τακτική πωλήσεων συστημικής τράπεζας, η ένταση στις σχέσεις ΥΠΟΙΚ - τραπεζών, η συνεργατική διάθεση της νέας διοίκησης του ΤΧΣ και η ΑΜΚ της Attica Bank.