ΓΔ: 892.82 -2.19% Τζίρος: 13.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:16:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Folli Follie: Σπίτια Κουτσολιούτσου στο σφυρί, στο Λουξεμβούργο οι νέες εταιρείες

Ρευστοποίηση της περιουσίας των βασικών μετόχων και ίδρυση των δύο εταιρειών του «νέου» ομίλου Folli Follie στο Λουξεμβούργο προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης που θα συζητηθεί στο δικαστήριο στις 3 Φεβρουαρίου.

Σε δύο νέες εταιρίες που θα δημιουργηθούν στο Λουξεμβούργο θα μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie. Αυτό προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί με τους ομολογιούχους ενώ παράλληλα περιλαμβάνει τη ρευστοποίηση της περιουσίας της οικογένειας Κουτσολιούτσου, με εκποίηση και των τριών κατοικιών τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί με τους ομολογιούχους και θα τεθεί προς επικύρωση στο Πρωτοδικείο στις 3 Φεβρουαρίου ο «νέος» όμιλος Folli Follie που θα προκύψει από τη διαδικασία εξυγίανσης θα διαρθρωθεί γύρω από δύο νέες εταιρείες που θα ιδρυθούν στο Λουξεμβούργο και θα ελέγχονται κατά 90% από τους ομολογιούχους και κατά 10% από την «παλιά» Folli Follie.

Οι κύριοι πιστωτές της Folli Follie, δηλαδή οι κάτοχοι των ομολόγων που είχε εκδώσει η εταιρεία, έχει συμφωνηθεί ότι θα υποστούν γενναίο «κούρεμα» των απαιτήσεών τους, αλλά τελικά θα λάβουν, με βάση το σχέδιο εξυγίανσης, κάτι περισσότερο από όσα θα λάμβαναν σε περίπτωση εκκαθάρισης του προβληματικού ομίλου, που βρέθηκε στο επίκεντρο του μεγαλύτερου στα ελληνικά χρηματιστηριακά χρονικά σκανδάλου παραποίησης οικονομικών στοιχείων από μια εισηγμένη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο εξυγίανσης που περιήλθε σε γνώση του Business Daily, «οι ομολογιούχοι προβλέπεται να λάβουν μετοχές και έντοκους χρεωστικούς τίτλους (ομολογίες) έκδοσης του Νέου Ομίλου συνολικού ποσού 60 εκατ. ευρώ». Σημειώνεται ότι ως νέος όμιλος ορίζονται οι δύο νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν με έδρα το Λουξεμβούργου, η μία (AssetsCo) με ρόλο εταιρείας holding των στοιχείων ενεργητικού της Folli Follie και η δεύτερη (OpsCo), ως εταιρεία λειτουργίας που θα αναλάβει, μέσω αντίστοιχων τοπρικών θυγατρικών, τις παλαιές (αλλά συρρικνωμένες) δραστηριότητες της FF στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Σημειώνεται ότι οι νέες εταιρείες θα ιδρυθούν στο Λουξεμβούργο κατ' απαίτηση των ομολογιούχων, στόχος των οποίων είναι να αποφύγουν εμπλοκές με την ελληνική Δικαιοσύνη κατά την υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία θα διέπεται άλλωστε από το αγγλικό δίκαιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, οι λοιποί ανέγγυοι πιστωτές θα λάβουν ομολογίες συνολικού ποσού 1,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 20% των απαιτήσεών τους, ενώ το υπόλοιπο 80% θα απομειωθεί. Οι υποχρεώσεις σε συνδεδεμένα μέρη, δηλαδή σε εταιρείες του παλαιού ομίλου, θα διαγραφούν στο σύνολό τους. Έτσι, η εταιρεία υπολογίζεται ότι θα πληρώσει το 32% των οφειλών της, ενώ ποσό 349 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 68% των υποχρεώσεων, θα διαγραφεί. Χωρίς τη συμφωνία εξυγίανσης, πάντως, έχει εκτιμηθεί ότι η Folli Follie θα μπορούσε να αποδώσει μόνο το 23% των οφειλών και θα έμενε ανεξόφλητο ποσό 456 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 77% των υποχρεώσεων.

Τι προβλέπεται για την οικογένεια των βασικών μετόχων

Οι προβλέψεις της συμφωνίας εξυγίανσης που αφορούν την οικογένεια των βασικών μετόχων δεν αφήνουν αμφιβολία ότι θα επιδιωχθεί η ρευστοποίηση της περιουσίας τους για να πληρωθούν οι πιστωτές και να χρηματοδοτηθεί ο νέος όμιλος. Στο σημείο της συμφωνίας, όπου απαριθμούνται τα περιουσιακά στοιχεία που θα ρευστοποιηθούν, αναφέρεται ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνονται

  • «οποιαδήποτε και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ανήκουν στην οικογένεια Κουτσολιούτσου, συμπεριλαμβανομένων (χωρίς περιορισμό) των ακινήτων που βρίσκονται στην Κηφισιά Αττικής, στη Νήσο Σπετσών και στη Νήσο Αστυπάλαια» (σημειώνεται ότι στην Κηφισιά βρίσκεται η πολυτελής κατοικία της οικογένειας).

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Folli Follie έχει στραφεί ήδη από το 2018 κατά της οικογένειας των βασικών μετόχων, σε μια προσπάθεια να δεσμεύσει και να κατασχέσει περιουσιακά τους στοιχεία και ήδη έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις.

Η λίστα των περιουσιακών στοιχείων

Από τα ακίνητα της Folli Follie, τα δύο σημαντικότερα, δηλαδή το Μινιόν και το μεγάλο ακίνητο στο Κορωπί, θα αποτελέσουν εξασφάλιση για το δάνειο ενδιάμεσης χρηματοδότησης που θα δοθεί από την αμερικανική Arena με πολύ υψηλό επιτόκιο (έως 10% πάνω από το Euribor). Το δάνειο των 13 εκατ. ευρώ θα έχει πρώτη προτεραιότητα εξόφλησης και θα χρησιμοποιηθεί για να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρεία, αλλά και για να πληρωθούν οι αμοιβές συμβούλων.

Εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η συμφωνία εξυγίανσης μνημονεύει σειρά στοιχείων ενεργητικού της Folli Follie που θα αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των πιστωτών και τη χρηματοδότηση του νέου ομίλου:

  • Μετοχές της Dufry (η αξία τους στη συμφωνία εξυγίανσης αναφέρεται ότι ανέρχεται σε περίπου 99 εκατ. ευρώ, όμως με τις τρέχουσες τιμές έχει υποχωρήσει στα 40 εκατ. ευρώ).
  • Το σκάφος αναψυχής "Plaralope" (το χρησιμοποιούσε η οικογένεια Κουτσολιούτσου).
  • Το ναυπηγείο της Αίγινας, ιδιοκτησίας της εταιρείας Planaco.
  • Η επιστροφή φόρου από τις επιχειρήσεις του ομίλου στο Χονγκ Κονγκ (η διαφορά του φόρου προκύπτει εκ του γεγονότος ότι πληρώνονταν φόροι εισοδήματος για πλασματικά κέρδη).
  • Μερίσματα που θα ληφθούν μετά την εκκαθάριση των εταιρειών Luxco I και II.
  • Ποσό 2 εκατ. ευρώ σε μετρητά, που παραμένει δεσμευμένο σε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα.
  • Ακίνητο στο Βουκουρέστι, ιδιοκτησίας της θυγατρικής στη Ρουμανία.
  • Μετρητά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ύψους 2,963 εκατ. ευρώ, που παραμένουν δεσμευμένα με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
  • Διαμέρισμα στο Χονγκ Κονγκ.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οριστική η έξοδος Κουτσολιούτσου από τη «νέα» Folli Follie

Το αναθεωρημένο σχέδιο εξυγίανσης δίνει στους ομολογιούχους τον πλήρη έλεγχο της νέας εταιρείας λειτουργίας. Παράλληλα, το Μινιόν δεσμεύεται ως ενέχυρο για το νέο δάνειο 13 εκατ. από αμερικανικό fund.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σκλαβενίτης: Δύσκολο στοίχημα η επιστροφή σε κερδοφορία

Το 2018, ο νέος όμιλος κατάφερε να εμφανίσει λειτουργικά κέρδη 17,749 εκατ. ευρώ. Όμως οι ζημιές προ φόρων ήταν υψηλές, ξεπερνώντας τα 60 εκατ. ευρώ. Πολύτιμες «ανάσες» προσφέρει η ευνοϊκή διάρθρωση του δανεισμού, με το 75% των υποχρεώσεων να λήγουν σε περισσότερα από πέντε χρόνια.