ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού, Φωτο: Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η συνέντευξη Ι. Λιανού στο Business Daily, η χαμηλή πτήση του ΧΑ και ο κορονοϊός

Οι απαντήσεις από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα, η δυσκολία του ΧΑ να ακολουθήσει τα ξένα χρηματιστήρια και ο κλεφτοπόλεμος της Ευρώπης με τον κορονοϊό.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθηγητής Ιωάννης Λιανός, στο Business Daily και η οποία θα δημοσιευτεί αύριο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρεται στη συνέντευξη σε πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα: στη μεγάλη επιτόπια έρευνα στις τράπεζες που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2019 και η οποία θα ολοκληρωθεί σύντομα, στο βαθμό συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο, στην «ακινησία» στον επιχειρηματικό χάρτη, στην ιδιότυπη κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων που θα μπορούσε να οδηγεί στη δημιουργία καρτέλ, στις τηλεπικοινωνίες και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στις εξαγορές ελληνικών εταιριών από ξένα funds και τις κινήσεις του CVC, στην έρευνα για τα σούπερ μάρκετ και την task force που παρακολουθεί τις τιμές, στις ιδιαιτερότητες της εγχώριας οικονομίας και τις δυσκολίες εισόδου νέων παικτών, στη ρύθμιση για τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα και το ρόλο των τραπεζών αλλά και μεγάλων εταιριών όπως ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, στο πρόγραμμα επιείκειας και τον νέο μηχανισμό για την ανώνυμη παροχή πληροφοριών στην Επιτροπή αλλά και στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η αποκλειστική συνέντευξη του κ. Λιανού στο Business Daily θα δημοσιευτεί αύριο Τρίτη. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη συνέντευξη που συνδυάζει εικόνα και κείμενο (η πρώτη έγινε με τον Διοικητή της ΤτΕ).

-- Eurobank και Εθνική Τράπεζα παίρνουν τη σκυτάλη από την Τράπεζα Πειραιώς για τη δημοσίευση αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Η Eurobank θα παρουσιάσει τα μεγέθη για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα. Η Alpha Bank θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη 30 Νοεμβρίου.

-- Η εβδομάδα είναι πλούσια σε ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς αύριο ανακοινώνουν εννεάμηνο Φουρλής, ΟΠΑΠ, Μότορ Όιλ και Epsilon Net. Ακολουθούν εντός της εβδομάδας Quest, Aegean και ΕΧΑΕ.

-- Λίγες εβδομάδες πριν αποχαιρετίσουμε το 2021 το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται όχι απλά πίσω, αλλά πολύ πίσω σε σχέση με τις έως τώρα αποδόσεις των περισσοτέρων διεθνών αγορών. Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο κατά +12,7% όταν ο Stoxx 600 βρίσκεται στο +21,7%, η Γερμανία στο +17,5%, η Γαλλία στο +27,6%, η Ιταλία στο +22,5%, ο S&P 500 στο +25,3% και ο Dow Jones στο +17,9%. Στο ίδιο διάστημα αγορές όπως της Τουρκίας και της Βουλγαρίας καταγράφουν απόδοση +17% και +35,8%, αντίστοιχα, από τις αρχές του έτους. Η μεγάλη απόσταση του ΧΑ από τις άλλες αγορές την εφετινή χρονιά έρχεται σε συνέχεια της ακόμα μεγαλύτερης απόστασης του ΧΑ από τις ξένες αγορές τα προηγούμενα χρόνια. Μια κάποια παρηγοριά στους εγχώριους επενδυτές προσφέρουν το ότι ο δείκτης των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap ενισχύεται κατά +35,9% καθώς επίσης και ότι άλλες αγορές του Νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία επίσης βρίσκονται σε χαμηλή πτήση με +8,2% και +12,3% αντίστοιχα.

-- Συνεχίζεται για τα καλά ο κλεφτοπόλεμος των κυβερνήσεων στην Ευρώπη με τα μέτρα κατά του κορονοϊού, την ώρα που οι αντιδράσεις κατά των μέτρων περιορισμού παίρνουν μεγάλες διαστάσεις, αποτυπώνοντας την ψυχολογική κόπωση μεγάλης μερίδας πολιτών. Στο Βέλγιο χθες έγιναν βίαια επεισόδια, ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας κατά των μέτρων περιορισμού στην Ολλανδία, την Αυστρία, την Κροατία και την Ιταλία. Σημειώνουμε πάντως ότι τα πιο αυστηρά, και σύμφωνα με κάποιους ειδικούς και πιο αποτελεσματικά, μέτρα έχουν λάβει οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας (Μάριο Ντάγκι) και της Αυστρίας (Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ). Αυτό που συνδέει τους δυο είναι ότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος έχουν στόχο την επανεκλογή τους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H Attica Bank και το Πανεπιστήμιο του Τέξας, η γκρίνια των εμπόρων και η Τουρκία

Οι αιχμές Ι. Λιανού, η παράλογη ευφορία για την Attica Bank, ο σουλτάνος που κινδυνεύει να γίνει επαίτης, η γκρίνια των εμπόρων παρά το ρεκόρ τζίρου και η πτώση στο Χρηματιστήριο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Ταμείο Ανάκαμψης από τη θεωρία στην πράξη, οι έπαινοι του ΔΝΤ και οι τράπεζες

Τα εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα για τους διαγωνισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ενθουσιασμός της επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες χωρίς αντίκρισμα στις μετοχές και το νέο "Coca Cola effect".
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα tips Πατέλη για επενδύσεις - deals, το μέρισμα της Eurobank και η εμπλοκή στο ΤΧΣ

Η επένδυση στην τεχνολογία και τα νέα επιχειρηματικά deals που προανάγγειλε ο Α. Πατέλης, η κόντρα κυβέρνησης - Θεσμών για το ΤΧΣ, ο στόχος της Eurobank για τη διανομή μερίσματος, το αίσιο τέλος στην Attica Bank και η καθήλωση του ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα μαθηματικά της πανδημίας, η ΔΕΗ και ο MSCI και η Eurobank το 2030

Τι δείχνουν οι αριθμοί για τη διαχείριση της πανδημίας, πόσες εισροές περιμένουν οι αναλυτές στη μετοχή της ΔΕΗ μετά την ένταξη στον MSCI, το σχέδιο της Eurobank με ορίζοντα το 2030 και γιατί δεν φοβούνται τα ύψη οι αγορές.
Νίκος Καραμούζης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Καραμούζης και το ΧΑ, το αίσιο τέλος στην Attica και ένα απίστευτο χακάρισμα

Γιατί έκανε αίσθηση το άρθρο Καραμούζη για το ΧΑ, το χακάρισμα τραπεζικού λογαριασμού, το μεγάλο ενδιαφέρον για το project Skyline της Alpha, η Ellington στην Attica και οι πανηγυρισμοί Στάσση.
Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αδικαιολόγητη «βουτιά» της Jumbo, η διόρθωση που δεν έρχεται και ο Magic George

Πώς η Eurostat έδωσε τέλος στη μαγεία του σχεδίου Ηρακλής, γιατί η Jumbo δεν απειλείται με άμεση έξοδο από τον δείκτη MSCI, τι κρύβει η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του ΧΑ και τα στοιχήματα στην Coca Cola HBC.