ΓΔ: 1393.49 -0.51% Τζίρος: 116.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:30:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Το άγχος του Κ. Μητσοτάκη, η παύση της Prelium, η ΕΠΑΝΤ και τα καύσιμα

Οι «κρυφές» δαπάνες που ανησυχούν τον πρωθυπουργό, η παύση εργασιών της Prelium παρά την καλή πορεία του ΧΑ, η «εξαφανισμένη» Κανονιστική Παρέμβαση της Επ. Ανταγωνισμού για τα καύσιμα και το «φως» στα τιμολόγια ρεύματος.

Ένα άγχος φαίνεται ότι διακατέχει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά, παρά την καλή πορεία της οικονομίας που αποτυπώνεται στον ρυθμό ανάπτυξης που είναι σημαντικά υψηλότερος του μ.ο. της ευρωζώνης, την υποχώρηση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα, την καλή πορεία των εσόδων κ.α.  Αυτό που ανησυχεί τον πρωθυπουργό είναι οι δαπάνες. Οι δαπάνες όχι κεντρικά αλλά τι ξοδεύεται… από εδώ και από εκεί: Οργανισμοί και εταιρείες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδρύματα, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κλπ. Πιθανές εστίες κακοδιαχείρισης και ελλειμμάτων, που σε μια κακή συγκυρία μπορεί να αποκαλύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι μια σοβαρή εστία αποσταθεροποίησης της χώρας κατά την κρίση του 2009 – 2010 ήταν η αποκάλυψη των αφανών υποχρεώσεων του Δημοσίου όπως ήταν αυτές του ΟΣΕ. Και επειδή στον πρωθυπουργό δεν αρέσουν οι εκπλήξεις και δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη, εδώ και καιρό έχει βάλει στο μικροσκόπιο της διάφορες «αόρατες» δαπάνες προσπαθώντας να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να ιδωθούν μια σειρά κινήσεων της κυβέρνησης όπως η ένταξη όλων των ΝΠΔΔ των Δήμων οργανικά στους Δήμους αλλά και η ενσωμάτωση των τοπικών δημοτικών εταιριών ύδρευσης σε κεντρικούς φορείς.


Η παύση της Prelium ΑΕΠΕΥ

Σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για το Χρηματιστήριο Αθηνών και τις επενδύσεις, μια ανώνυμη εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ), η Prelium ΑΕΠΕΥ, προχωρά σε οριστική παύση όλων των επενδυτικών και παρεπόμενων υπηρεσιών. Το σημειώνουμε ως αξιοσημείωτο. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας και προφανώς μετά τη λήψη των αποφάσεων η Prelium θα προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής άδειας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τώρα, σχετικά με το γιατί μια ΑΕΠΕΥ προχωρά σε παύση επενδυτικών υπηρεσιών σε μια τόσο θετική για το χρηματιστήριο συγκυρία είναι αρκετά αυτά που μπορούν να ειπωθούν. Ίσως ο ανταγωνισμός να είναι σκληρός και η εξεύρεση στελεχών δύσκολη και ακριβή, ίσως τα ρυθμιστικά κόστη να είναι αφόρητα.


Η Επ. Ανταγωνισμού και τα καύσιμα

Το τελευταίο τεύχος του καλαίσθητου και πλούσιου σε πληροφορίες ενημερωτικού δελτίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το 2023 κυκλοφόρησε χθες. Είναι και το τελευταίο τεύχος όπου τον πρόλογο υπογράφει ως πρόεδρος ο Ιωάννης Λιανός. Στο κείμενό του, εκτός από την καταγραφή της προόδου που έχει συντελεστεί στην Επιτροπή (επιτάχυνση αποφάσεων, περισσότεροι επιτόπιοι έλεγχοι, τεχνολογική και οργανωτική αναβάθμιση), ο κ. Λιανός προαναγγέλλει τις επόμενες μεγάλες υποθέσεις για τις οποίες θα εκδοθούν αποφάσεις το 2024, όταν πια θα βρίσκεται στη θέση της προέδρου η πρώην δικαστικός, Μαίρη Σαρπ. «Εκτός της ολοκλήρωσης, μεταξύ άλλων, και της υπόθεσης των τραπεζών το 2023», σημειώνει ο κ. Λιανός, «προχώρησαν αυτή τη χρονιά ιδιαίτερα κομβικές υποθέσεις, όπως αυτές πιθανής νόθευσης διαγωνισμών στην αγορά μελετητικών υπηρεσιών κτηματογράφησης και υποστηρικτικών υπηρεσιών και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στον κλάδο των οφθαλμολογικών προϊόντων, οι οποίες είναι σε φάση ολοκλήρωσης (πλέον το 2024)».

-- Στις 77 σελίδες του ενημερωτικού δελτίου, όμως, δεν είναι ενδιαφέροντα μόνο όσα γράφονται αλλά και κάτι που δεν έχει γραφτεί. Σε προηγούμενο ενημερωτικό, η Επιτροπή είχε προαναγγείλει Κανονιστική Παρέμβαση στην αγορά των καυσίμων, αφού είχε διαπιστώσει προηγουμένως σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού. Μάλιστα, είχε προσδιοριστεί με σαφήνεια ο χρόνος ανακοίνωσης της Κανονιστικής Παρέμβασης: Οκτώβριος 2023. Φυσικά, η Κανονιστική Παρέμβαση δεν έχει δημοσιευτεί και, στο μεταξύ, ο κ. Λιανός αποχώρησε. Στο ενημερωτικό δελτίο, όσο και αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει έστω και μια σύντομη αναφορά σε αυτή την κρίσιμη Κανονιστική Παρέμβαση. Κάθε εξήγηση για αυτή την «εξαφάνιση», δεκτή.


«Φως» στα τιμολόγια

Καθαρίζει αρκετά το… τοπίο στην ομίχλη των πολύχρωμων λογαριασμών ρεύματος με την αρκετά καλή δουλειά που έχει κάνει η ΡΑΑΕΥ στο ειδικό εργαλείο σύγκρισης τιμών που δημοσίευσε από χθες στην ιστοσελίδα της. Εκεί μπορεί να βρει ένας καταναλωτής συγκεντρωμένες σε έναν ευανάγνωστο πίνακα τις βασικές πληροφορίες όχι μόνο για τα ειδικά (πράσινα) τιμολόγια, αλλά και για τις άλλες κατηγορίες τιμολογίων (κυμαινόμενα, σταθερά, δυναμικά). Δηλαδή, την πάγια χρέωση, την τελική χρέωση με τις εκπτώσεις και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των εκπτώσεων. Στον πίνακα μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες και για τα κίτρινα (κυμαινόμενα) τιμολόγια, όχι όμως για όλα: μόνο για αυτά που η τιμή προσδιορίζεται εκ των προτέρων (ex ante). Αυτά είναι μόνο πέντε, ενώ τα υπόλοιπα, που είναι και πολύ περισσότερα, θα ενταχθούν στον πίνακα στις αρχές του επόμενου μήνα, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί οι τιμές τους με βάση την τιμή χονδρικής του Ιανουαρίου. Όσοι καταναλωτές έχουν επιλέξει αυτή την κατηγορία τιμολογίων και είναι, κατά τεκμήριο, οι πλέον τζογαδόροι, θα πρέπει να περιμένουν ένα μήνα για να μάθουν τι θα πληρώσουν, αλλά φαίνεται ότι έχουν ένα καλό σύμμαχο: τις τιμές χονδρικής, που εκτός απροόπτου θα υποχωρήσουν αρκετά σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

-- Και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που δείχνει πώς γίνεται ο ανταγωνισμός σε αυτή την αγορά: ένας από τους μεγάλους εναλλακτικούς παρόχους, ο πρώτος που έσπευσε να ενημερώσει με ηλεκτρονικά μηνύματα τους συνδρομητές του ότι θα είναι πολύ ακριβό το ειδικό τιμολόγιό του και τους συμφέρει να μην το επιλέξουν, είναι αυτός που φαίνεται στον πίνακα της ΡΑΑΕΥ να έχει μπει πολύ γερά στη μάχη τιμών του ειδικού τιμολογίου, με μια χρέωση ευθέως ανταγωνιστική προς την αντίστοιχη της ΔΕΗ, που έχει τη χαμηλότερη της αγοράς για τις καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες. Μάλλον κατάλαβαν ότι δεν θα «έγραφε» καλά στους καταναλωτές μια υψηλή τιμή στο πράσινο τιμολόγιο και άλλαξαν άρδην την πολιτική τους…

-- Πάντως, με την έναρξη λειτουργίας του νέου εργαλείου της ΡΑΑΕΥ, φαίνεται πως έπεσε θύμα του μεγάλου ενδιαφέροντος των καταναλωτών. Για αρκετή ώρα χθες το βράδυ η σελίδα ήταν «πεσμένη», προφανώς εξαιτίας του μεγάλου αριθμού επισκεπτών.


Παράταση για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Στις 31 Ιανουαρίου μεταφέρεται η υποβολή των προσφορών στον διαγωνισμό της μονάδας ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ για την αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Το «διπλό» έργο, συνολικού ύψους 23,65 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην αποκατάσταση της λιμενολεκάνης του διαύλου ναυσιπλοΐας, καθώς και στην οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα με την υπό κατασκευή Περιφερειακή Οδό, ώστε η κίνηση από το λιμάνι να διοχετεύεται απευθείας στην Εγνατία. Δεδομένου ότι οι δύο παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρονικά περιθώρια, με την εικοσαήμερη παράταση, είναι σφιχτά, καθώς ειδικά για το πρώτο έργο ο χρόνος ολοκλήρωσης ανέρχεται σε 18 μήνες.


Η επιβεβαίωση για τη ΔΕΗ

Πριν αλέκτωρα φωνήσαι, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες της στήλης για νέο μεγάλο deal της ΔΕΗ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στις 22 Δεκεμβρίου γράψαμε στο BD «πριν αποχαιρετήσουμε το 2023 θα ανακοινωθεί ένα ακόμα σημαντικό deal από τη ΔΕΗ στον στρατηγικό τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» και τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε το deal με με δυο ομίλους για κατασκευή υπεράκτιου αιολικού. 


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πόρισμα της Ε.Α. για τις τράπεζες, ο προϋπολογισμός και οι τραπεζικές μετοχές

Φτάνει η ώρα του πορίσματος για τις τράπεζες τρία χρόνια μετά την έφοδο της Επ. Ανταγωνισμού, γιατί υστερούν οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, η κατάθεση του προϋπολογισμού και η ρουμανική εκκρεμότητα του ΟΤΕ.
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το διαζύγιο Σαράντη - Estee Lauder, η πώληση κτιρίου της ΤτΕ και τα καμώματα Λιανού

Οι επόμενες κινήσεις από τον όμιλο Σαράντη με μετρητά 55,2 εκατ., η παρέμβαση χωρίς προηγούμενο από τον πρόεδρο της Επ. Ανταγωνισμού, η πώληση κτιρίου της ΤτΕ σε εφοπλιστή, οι συζητήσεις για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το νέο εργαλείο της ΕΚΤ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H Attica Bank και το Πανεπιστήμιο του Τέξας, η γκρίνια των εμπόρων και η Τουρκία

Οι αιχμές Ι. Λιανού, η παράλογη ευφορία για την Attica Bank, ο σουλτάνος που κινδυνεύει να γίνει επαίτης, η γκρίνια των εμπόρων παρά το ρεκόρ τζίρου και η πτώση στο Χρηματιστήριο.
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η συνέντευξη Ι. Λιανού στο Business Daily, η χαμηλή πτήση του ΧΑ και ο κορονοϊός

Οι απαντήσεις από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα, η δυσκολία του ΧΑ να ακολουθήσει τα ξένα χρηματιστήρια και ο κλεφτοπόλεμος της Ευρώπης με τον κορονοϊό.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πολιτικό μπλέξιμο, τα σύννεφα στο χρηματιστήριο και η φορολογία στον τζόγο

Η κυβέρνηση δημιουργεί θέμα... πολιτικής σταθερότητας, η ανησυχία για τις επιπτώσεις στο ΧΑ, αλλαγές στη φορολογία στα τυχερά παιχνίδια, φιλανθρωπία και ξέπλυμα, η «ασπίδα» στον Κ. Καραμανλή και η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ουρές επενδυτών για Mytilineos, ο δικηγόρος των 37.000 ευρώ και η τύχη της Folli

Ποιοι μεγάλοι οίκοι έκλεισαν συναντήσεις με τη Mytilineos στη Νέα Υόρκη, τα βραχυκυκλώματα στα POS, οι ζημιές στη Θεσσαλία, η κόντρα της κυβέρνησης με την Ολυμπία Οδό και τα επόμενα πρόστιμα της Επ. Ανταγωνισμού.