ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού, Φωτο: BusinessDaily.gr

Το διαζύγιο Σαράντη - Estee Lauder, η πώληση κτιρίου της ΤτΕ και τα καμώματα Λιανού

Οι επόμενες κινήσεις από τον όμιλο Σαράντη με μετρητά 55,2 εκατ., η παρέμβαση χωρίς προηγούμενο από τον πρόεδρο της Επ. Ανταγωνισμού, η πώληση κτιρίου της ΤτΕ σε εφοπλιστή, οι συζητήσεις για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το νέο εργαλείο της ΕΚΤ.

Διαχειρίσιμες φαίνεται να είναι οι απώλειες για τον όμιλο Σαράντη μετά την αποχώρησή του από το joint venture με την Estee Lauder. H Εstee Lauder επέλεξε να δραστηριοποιηθεί μόνη της στην ελληνική αγορά και αγόρασε από τον όμιλο Σαράντη το 49% που κατείχε στην κοινοπραξία. Η κοινή εταιρεία ενοποιούνταν στον ισολογισμό της Σαράντης με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι απώλειες επικεντρώνονται στην κερδοφορία και το cash flow από τα μερίσματα που απέδιδε η θυγατρική. Από τα 60 εκατ. ευρώ EBITDA που ανακοίνωσε η Σαράντης για το 2021, τα 11,8 εκατ. ευρώ προήλθαν από την κοινοπραξία με την Estee Lauder. Όπως αναφέρει η εισηγμένη εταιρεία, με τα 55,2 εκατ. ευρώ που εισέπραξε ως τίμημα για την πώληση του 49% θα ενισχυθεί το πλάνο των εξαγορών ώστε να αντικατασταθεί η κερδοφορία του joint venture με δραστηριότητες που εντάσσονται στις στρατηγικές κατηγορίες προϊόντων του ομίλου όπως αυτά της προσωπικής φροντίδας, της οικιακής φροντίδας, της Υγείας και της επαγγελματικής χρήσης.

-- Δεν έχει προηγούμενο η κίνηση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννη Λιανού, να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των αντιρρήσεων του για την επιλογή της κυβέρνησης για την τοποθέτηση της Χαράς Νικολοπούλου στη θέση αντιπροέδρου στην Επιτροπή. Αφού εξέφρασε τις αντιρρήσεις του προφορικά στον αρμόδιο υπουργό, Αδ. Γεωργιάδη, προφανώς χωρίς αποτέλεσμα, προχώρησε στη δημοσιοποίηση των αντιρρήσεών του μέσω επιστολής προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ακυρώσει τον διορισμό. «Θεωρώ ότι έχω χρέος να σας ενημερώσω έστω και αν αυτό δεν μου έχει ζητηθεί», τεκμηριώνει κάπως γραφικά την πρωτοβουλία του και εν συνεχεία «θάβει» την κ. Νικολακοπούλου ως ανεπαρκή, αρνήτρια της αξιολόγησης και χωρίς διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Έτσι ο κύριος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού εργαλειοποίησε τον κομματικό ανταγωνισμό προκειμένου να πετύχει αυτά που θεωρεί «χρέος» ότι πρέπει να πετύχει.

-- Και φαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Λιανός προσπαθεί μέσω κομματικών επαφών να προκαλέσει πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει αυτά που επιδιώκει. Απλά τις προηγούμενες φορές οι επαφές έγιναν τηλεφωνικά και όχι με επιστολές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε για τις ανορθόδοξες αυτές τακτικές.

-- Το πιο ωραίο της υπόθεσης είναι ότι μετά από όλα αυτά ο Ι. Λιανός δήλωσε, λίγο πολύ, ότι όλα είναι καλά, ότι σέβεται τις αποφάσεις τις κυβέρνησης και ότι θα συνεργαστεί με την νέα αντιπρόεδρο. 

 -- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της Τράπεζας της Ελλάδος για την πώληση κτιρίου της στον Πειραιά, κίνηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ΤτΕ για την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της. Το κτίριο που πουλήθηκε βρίσκεται στην Οδό Εθνικής Αντιστάσεως, δίπλα στον Πύργο του Πειραιά και πρόκειται για κτίριο μεγάλης ιστορικής αξίας ενώ η εύλογη αξία του εκτιμάται σε 3,5 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία του αγοραστή του ακινήτου δεν δημοσιοποιήθηκαν ωστόσο οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι πρόκειται για εφοπλιστή που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας.

-- Σενάρια επί σεναρίων γράφονται τις τελευταίες εβδομάδες για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τις συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές. Αναφέρονται και διάφορα ποσοστά που ενδιαφέρουν τους αγοραστές. Φαίνεται, όμως, πως η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν είναι διατεθειμένη να περιορίσει το ποσοστό της κάτω από το επίπεδο που θα της επιτρέπει να ενοποιεί τα αποτελέσματα της θυγατρικής εταιρείας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων με την Macquarie, όσο και με κάποιους άλλους ενδιαφερόμενους. Τι μπορούν, συνεπώς, να αποκτήσουν τα ξένα funds αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο; Ένα 20% - 25% με αυξημένο ρόλο στη διοίκηση και άλλους όρους. Σήμερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 37,93% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Γ. Περιστέρης το 11,06% και η Atale Enterprises του Βαγγ. Μαρινάκη το 6%. Οι τρεις μέτοχοι ελέγχουν άνω του 51% που φαίνεται να επιθυμούν οι επενδυτές. Το ερώτημα είναι αν θέλει κάποιος να τους προσφέρει αυτό το πλειοψηφικό ποσοστό στη σημερινή αποτίμηση των 1,95 δισ. ευρώ.

-- Κατακόκκινο και χθες το ταμπλό στο ΧΑ με την εικόνα των ξένων αγορών να είναι ακόμα χειρότερη. Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μετατραπούν σε... θεσμικούς επενδυτές και να περιμένουν υπομονετικά την έξοδο από το τούνελ.

-- Με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την Κριστίν Λαγκάρντ να μιλάει για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να σταματήσει τον κατακερματισμό της αγοράς ομολόγων, χρησιμοποιώντας ένα νέο εργαλείο παρέμβασης, που βρίσκεται αυτόν τον καιρό στα σκαριά. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στο Bloomberg, πάντως, για το περιεχόμενο αυτής της ενημέρωσης, προς το παρόν η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν είχε πολλά να πει στους υπουργούς για τα χαρακτηριστικά του νέου εργαλείου, εκτός από το ότι τα μέτρα στήριξης, προφανώς με αγορές τίτλων από την ΕΚΤ, θα ενεργοποιούνται όταν υπάρχουν πολύ μεγάλες και πολύ απότομες αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού. Κάπου εδώ φαίνεται ότι βρίσκεται και το μεγάλο ερώτημα, που θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις στο συμβούλιο της ΕΚΤ και μπορεί να κωδικοποιηθεί ως εξής: πόσο ακριβότερα από τη Γερμανία θα πρέπει να δανείζεται η Ιταλία ή η Ελλάδα για να αγοράζει τα ομόλογά τους η ΕΚΤ και να δανείζονται φθηνότερα; Ας ελπίσουμε να δοθεί μια απάντηση γρήγορα και να είναι πειστική, γιατί στην αγορά ομολόγων επικρατεί έντονη νευρικότητα και πολλά μπορεί να πάνε στραβά, πολύ γρήγορα.

-- Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Η δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας του επόμενου κύκλου του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» άρχισε στις 25 Μαΐου, με προγραμματισμό να διαρκέσει για περίπου δέκα ημέρες. Οι μέρες πέρασαν, προβλήματα δεν εντοπίστηκαν, αλλά επικρατεί σιγή για τα επόμενα βήματα. Με την πλατφόρμα τεσταρισμένη και τον οδηγό έτοιμο εδώ και μήνες, το πιο δύσκολο βήμα φαίνεται πως είναι να «πέσουν» οι υπουργικές υπογραφές. Εξίσου αργά κινούνται και οι Δήμοι που πρέπει έως το τέλος του μήνα να καταθέσουν τις χωροταξικές μελέτες για την τοποθέτηση φορτιστών σε δημόσιους χώρους. Στο πρόγραμμα των 80 εκατ, ευρώ έχουν ενταχθεί 328 από τους 332 δήμους της χώρας. Ως τις αρχές Απριλίου, το 30% από αυτούς είχαν καταθέσει σχέδια. Σήμερα, λιγότερο από δύο βδομάδες πριν το πέρας της προθεσμίας, μόλις το 50% των δήμων έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «πρασίνισμα» των «κόκκινων», πωλήσεις από retail και η συντριβή των short

Πώς οι servicers πέτυχαν την επιστροφή στην κανονικότητα (πρώην) «κόκκινων» δανείων 35 δισ., τρέχουν στην Attica για την ΑΜΚ, οι πωλήσεις από τη «μαρίδα», το ράλι των αγορών παρά τα επιτόκια και τα άλμα της Intrakat.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H Attica Bank και το Πανεπιστήμιο του Τέξας, η γκρίνια των εμπόρων και η Τουρκία

Οι αιχμές Ι. Λιανού, η παράλογη ευφορία για την Attica Bank, ο σουλτάνος που κινδυνεύει να γίνει επαίτης, η γκρίνια των εμπόρων παρά το ρεκόρ τζίρου και η πτώση στο Χρηματιστήριο.
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η συνέντευξη Ι. Λιανού στο Business Daily, η χαμηλή πτήση του ΧΑ και ο κορονοϊός

Οι απαντήσεις από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα, η δυσκολία του ΧΑ να ακολουθήσει τα ξένα χρηματιστήρια και ο κλεφτοπόλεμος της Ευρώπης με τον κορονοϊό.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ολονυκτία στην Alpha Bank, η αντίδραση της ΤΕΝΕΡΓ και ο Άρειος Πάγος

Οι μαραθώνιες, εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις για το Galaxy, η ισχυρή ανάκαμψη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά τις πιέσεις λόγω Τέξας και η συνταγματικότητα του νόμου για την απιστία τραπεζιτών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το τέλος της εμπλοκής της ΤτΕ με τα «κόκκινα» και η μεγάλη εβδομάδα για MIG

Πώς έφθασαν ως το Χρηματιστήριο Αθηνών οι παγωμένοι άνεμοι από το Τέξας, με ποιο τρόπο σηματοδότησε ο Γ. Στουρνάρας τη λήξη της πρωτοβουλίας του για τα «κόκκινα» δάνεια και οι ειδικοί όροι στο διαγωνισμό για ΔΕΔΔΗΕ.