ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού. Φωτο: BusinessDaily.gr

Το πόρισμα της Ε.Α. για τις τράπεζες, ο προϋπολογισμός και οι τραπεζικές μετοχές

Φτάνει η ώρα του πορίσματος για τις τράπεζες τρία χρόνια μετά την έφοδο της Επ. Ανταγωνισμού, γιατί υστερούν οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, η κατάθεση του προϋπολογισμού και η ρουμανική εκκρεμότητα του ΟΤΕ.

Κινητικότητα επικρατεί στους διαδρόμους της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ολοκλήρωση του πορίσματος για την πολύκροτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στις τράπεζες, που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2019, δηλαδή πριν από τρία ακριβώς χρόνια. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελίες και επικεντρώθηκε στον εντοπισμό καταχρηστικών συμπεριφορών και παραβάσεων του ανταγωνισμού. Η τότε έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε γίνει πρωτοσέλιδο, καθώς τα στελέχη της ΕΑ είχαν «κλειδώσει» σε γραφεία τις διοικήσεις των τραπεζών, διευθύνοντες συμβούλους και επιτελικά στελέχη, σηκώνοντας τα πάντα από τα γραφεία και τους υπολογιστές τους. Τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών είχαν τεθεί σε καραντίνα για πολλές ώρες. Είχαν προηγηθεί λίγες ημέρες πριν την έφοδο της Ε.Α. δηλώσεις του τότε υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε τονίσει ότι «εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές, ιδίως των 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα αν διαπιστωθούν παραβάσεις».

-- Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η ώρα της κρίσεως πλησιάζει και θα έχουμε νέα αναφορικά με τα αποτελέσματα της εφόδου της Επιτροπής Ανταγωνισμού γρήγορα, πιθανότητα τον επόμενο μήνα. Για να δούμε λοιπόν αν τα ευρήματα και το πόρισμα θα είναι το ίδιο εντυπωσιακά με την τότε έφοδο των ελεγκτών στις τράπεζες και τις δηλώσεις του τότε υπουργού!


Η ΕΚΤ και οι μετοχές των τραπεζών

Στην Ελλάδα διανύουμε εποχή συνεχούς βελτίωσης της αποτίμησης των τραπεζικών μετοχών, που είχε πέσει σε αδιανόητα χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια της κρίσης. Στην ευρωζώνη, όμως, τα πράγματι είναι πολύ διαφορετικά. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως φαίνεται σε ειδικό κεφάλαιο της τελευταίας έκθεσης για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, προσπαθεί να εξηγήσει γιατί οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών στην ευρωζώνη παραμένουν καθηλωμένες σε επίπεδα όχι πολύ υψηλότερα της προ πανδημίας εποχής, παρόλο που η κερδοφορία των τραπεζών έχει εκτιναχτεί σε πολυετή υψηλά, χάρη στα υψηλά επιτόκια. Η εξήγηση που δίνουν οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ είναι ότι έχει αυξηθεί πολύ το επιτόκιο χωρίς κίνδυνο, με αποτέλεσμα να πιέζεται η καθαρή παρούσα αξία των μελλοντικών μερισμάτων των τραπεζών. Επιπλέον, το ασφάλιστρο κινδύνου που ενσωματώνεται στις τραπεζικές μετοχές αυξήθηκε απότομα την περασμένη άνοιξη με τις καταρρεύσεις μεγάλων τραπεζών, κυρίως στις ΗΠΑ, χωρίς έκτοτε να υποχωρήσει σημαντικά. Παράλληλα, υπάρχει πάντα ως παράγοντας πίεσης των αποτιμήσεων και ο πιστωτικός κίνδυνος, που αυξάνεται με την άνοδο των επιτοκίων. Γιατί έχουν σημασία όλα αυτά για την ΕΚΤ; Επειδή οι χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών αυξάνουν το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και κάνουν δύσκολη την άντληση νέων κεφαλαίων από τις τράπεζες. Είπαμε, όμως: όλα αυτά συμβαίνουν στην ευρωζώνη, γιατί στα καθ’ ημάς οι αποτιμήσεις συνεχώς βελτιώνονται.


Το μείγμα του προϋπολογισμού

Το πέρασμα σε μια νέα περίοδο δημοσιονομικής σταθερότητας σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός που καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Γιατί από το 2024 και (ελπίζουμε…) και για πολλά χρόνια ακόμη το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα σταθεροποιηθεί πάνω από το κρίσιμο όριο του 2% του ΑΕΠ, ώστε να αποφύγουμε άλλες περιπέτειες με το χρέος. Ο προϋπολογισμός στην τελική του μορφή δεν θα έχει σοβαρές διαφορές από το προσχέδιο. Η σημαντικότερη, ίσως, την οποία έχει προαναγγείλει ο Κ. Χατζηδάκης, είναι ότι θα ενσωματωθεί πρόβλεψη για πολύ μεγαλύτερη αύξηση των επενδύσεων (15,1% από 12,1% στο προσχέδιο). Επίσης, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες Υγείας και Παιδείας: ο κ. Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει μεγάλες αυξήσεις και αύριο θα μάθουμε τα ποσά που θα διατεθούν στους δύο κρισιμότερους τομείς της κοινωνικής πολιτικής. Δημοσιονομική σταθερότητα, μαζί με αυξημένες επενδύσεις και δαπάνες κοινωνικής πολιτικής είναι μια εξαιρετική συνταγή που θα μπορούσε να δώσει αρκετούς επικοινωνιακούς πόντους στην κυβέρνηση. Λέμε «θα μπορούσε», γιατί υπάρχει πάντα ο θόρυβος των αντιδράσεων στο νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, που δεν λέει να κοπάσει…


Ο ΟΤΕ και η εκκρεμότητα της Ρουμανίας

Ο ΟΤΕ είχε πουλήσει το 54% της Telekom Romania Communications (σταθερή τηλεφωνία) το 2021 έναντι 296 εκατ. ευρώ και είχε διατηρήσει τη συμμετοχή του στην Telekom  Romania Mobile (TRM) με δραστηριότητα στην κινητή τηλεφωνία. Από τότε μέχρι σήμερα τουλάχιστον τρεις φορές ρουμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν προαναγγείλει και την πώληση της TRM χωρίς όμως να επιβεβαιωθούν. Η αλήθεια είναι πως η διοίκηση του ΟΤΕ επιθυμεί να απεμπλακεί από την εταιρεία που είναι ζημιογόνος  και μάλιστα από το Μάιο του 2023  ο CFO του ΟΤΕ Μπάμπης Μαζαράκης είχε αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της TRM με στόχο την αναδιάρθρωση και την πώλησή της. Το πρόσφατο δημοσίευμα ρουμανικής εφημερίδας που αναφέρει πως έχει κλείσει το deal για την πώληση της TRM σε ρουμανικό όμιλο συνδρομητικής τηλεόρασης φαίνεται να έχει βάση, καθώς από τον ΟΤΕ δεν σχολιάζουν το δημοσίευμα, αλλά ούτε και το διαψεύδουν.

-- Αν πωληθεί η ΤRM θα κλείσει ένας κύκλος ρευστοποιήσεων θυγατρικών του ΟΤΕ στο εξωτερικό που δρομολόγησε τα τελευταία χρόνια η Deutche Telekom και ο CEO Μιχάλης Τσαμάζ. Ειδικότερα ο ΟΤΕ έχει αποχωρήσει από Βουλγαρία, Σερβία Αλβανία, Σκόπια και τώρα από τη Ρουμανία που ήταν και το τελευταίο του asset στο εξωτερικό. Στο 9μηνο ο τζίρος της TRM αντιστοιχούσε στο 8,2% του συνολικού τζίρου του ΟΤΕ και τα ebitda στο 1,3% του συνολικού ebitda. Eνόψει της αποχώρησής του από το τιμόνι του ΟΤΕ μετά από 23 χρόνια στη θέση του CEO, ο Μ. Τσαμάζ φαίνεται να κλείνει και αυτή την εκκρεμότητα.


Τεχνητή νοημοσύνη στην ενέργεια

-- Σε στρατηγική συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», προχωράει η Avokado, που σύντομα θα φέρει νέα τεχνολογικά προϊόντα στον κλάδο της ενέργειας. Η spin off εταιρεία της Mytilineos είναι σε διαδικασία υπογραφής MoU για τη σημαντική συνεργασία που στοχεύει στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων από το «πάντρεμα» startup με academia. Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, θα δημιουργηθεί η καλύτερη ελληνική ομάδα αλγοριθμικών ερευνητών, που θα βρει λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά ενέργειας.


Νέα αρχή για τη Μίνα Γκάγκα

Η Μίνα Γκάγκα έγινε ευρέως γνωστή όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επέλεξε για τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας τον Αύγουστο του 2021 έως και την λήξη της θητείας της κυβέρνησης τον περασμένο Μάιο. Πριν από λίγες ημέρες, η πνευμονολόγος, που είχε διατελέσει Διευθύντρια της 7ης Πνευμολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» από το 2006, αποχαιρέτησε τους συναδέλφους της μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας στη δημόσια υγεία. Το επόμενό της βήμα, όπως «πρόδωσε» το ΓΕΜΗ, θα είναι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς συνέστησε τη δική της εταιρεία «Anapnoe Ιατρικές Υπηρεσίες» η οποία όπως είναι αναμενόμενο ειδικεύεται στην πνευμονολογία, τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας όσο και σε πιο εξειδικευμένα και επιστημονικά επίπεδα.


Τα δύο πρόσωπα της Υφαντής

Θετική πορεία, αρκετά πάνω από τον πληθωρισμό, είχαν οι πωλήσεις της βιομηχανίας τροφίμων Υφαντής το 2022, όμως τα κέρδη περιορίστηκαν σημαντικά λόγω της αύξησης του κόστους. Συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 190,1 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 16,5% ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ομίλου εμφάνισαν μείωση κατά 35,56% στα 12,6 εκατ. ευρώ. Η μείωση των αποτελεσμάτων ίσως είναι και ο λόγος που η διοίκηση πρότεινε τη μη διανομή μερίσματος για την περυσινή χρονιά.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος του Κ. Μητσοτάκη, η παύση της Prelium, η ΕΠΑΝΤ και τα καύσιμα

Οι «κρυφές» δαπάνες που ανησυχούν τον πρωθυπουργό, η παύση εργασιών της Prelium παρά την καλή πορεία του ΧΑ, η «εξαφανισμένη» Κανονιστική Παρέμβαση της Επ. Ανταγωνισμού για τα καύσιμα και το «φως» στα τιμολόγια ρεύματος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο συμβιβασμός στις τράπεζες, οι φωνές ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ και η αλλαγή στον ΟΤΕ

Ο επίλογος στην έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού για τις τράπεζες, η εύκολη αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ, η έξοδος του μακροβιότερου CEO του ΟΤΕ, η Λαγκάρντ κόντρα στις αγορές και πώς θα άλλαζε η Ελλάδα με εξαγωγές 100 δισ.
Siamisis, ELPE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Φεύγει με συμβιβασμό ο Ι. Λιανός, αμηχανία Σιάμισιη και οι αλλαγές στην Alpha

Η αντικατάσταση του προέδρου της Επ. Ανταγωνισμού και ο συμβιβασμός με τις τράπεζες, οι δυσκολίες προσαρμογής των ΕΛΠΕ στη νέα εποχή, η μεταγραφή από Alpha Bank στην EOS Capital, το χάος με τα τιμολόγια ρεύματος και η αποσύνθεση στην Παιδεία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αποτελέσματα των τραπεζών, η επιστολική ψήφος και κανένας καλός δεν χάνεται

Αρχίζει σήμερα η δημοσίευση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου των τραπεζών, η επιστροφή του Α. Σπηλιωτόπουλου, η έξοδος των κερδοσκόπων, μικροί εργολάβοι στην επίθεση, οι νέες εφαρμογές του Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ραντεβού στις 8 Μάϊου.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.