ΓΔ: 1448.26 0.91% Τζίρος: 64.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:26:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το άγχος των τραπεζιτών  για το ’22, το τέλος του Libor και τα ρεκόρ της Σουηδίας

Νέα χρονιά - νέα άγχη για τις τράπεζες, η κατάργηση του Libor, το εντυπωσιακό +9% που θα γράψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021, το εμπόριο της ανθρώπινης αγωνίας και το απίθανο χρηματιστηριακό ρεκόρ της Σουηδίας.

Μπορεί το 2021 να αποτέλεσε ιστορική χρονιά για τις εγχώριες τράπεζες, αφού αντιμετώπισαν οριστικά την κληρονομία της κρίσης με τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το 2022 θα είναι μια εύκολη και αμέριμνη χρονιά για τον κλάδο. Διότι το φάσμα των «κόκκινων» πλέον δεν τρομάζει κανέναν, ωστόσο άλλες αγωνίες και άλλα άγχη θα πολιορκούν τις τραπεζικές διοικήσεις το 2022. Ποια θα είναι αυτά; Η πιστωτική επέκταση, η παραγωγή νέων εσόδων, η αποδοτικότητα και η κερδοφορία. Βλέπετε και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –Eurobank, Εθνική, Alpha και Πειραιώς- έχουν θέσει πολύ συγκεκριμένους και πολύ φιλόδοξους στόχους για το νέο έτος (αλλά και για τις χρήσεις που ακολουθούν), μεταξύ άλλων και για απόδοση ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 9% - 10%, η επίτευξη των οποίων δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Περιττό να σημειώσουμε ότι εκτός του άγχους της επίτευξης των στόχων οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα πρόσθετο άγχος που δημιουργεί η ανυπομονησία των μετόχων – επενδυτών για γρήγορα και απτά αποτελέσματα.

-- Στην ιστορία περνά το διατραπεζικό επιτόκιο Libor (London Inter-bank Offered Rate) σε λίγες ημέρες, δημιουργός του οποίου ήταν ο «δικός» μας, αείμνηστος Μίνως Ζομπανάκης. Από το νέο έτος, όλα τα δάνεια με επιτόκιο αναφοράς το Libor θα μεταπηδήσουν υποχρεωτικά σε νέο επιτόκιο αναφοράς. Τις ημέρες αυτές οι τράπεζες ολοκληρώνουν τις σχετικές προετοιμασίες και την ενημέρωση των δανειοληπτών για την παύση επιτοκιακών δεικτών Libor σε Ελβετικό Φράγκο (CHF LIBOR), σε Ιαπωνικό Γιέν (JPY LIBOR) και για το LIBOR σε Ευρώ (EURO LIBOR). Στη χώρα μας η συντριπτική πλειονότητα των δανείων σε ξένο νόμισμα είναι σε ελβετικό φράγκο, με επιτόκιο αναφοράς το Libor, και σύμφωνα με σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νέο επιτόκιο αναφοράς για τα «ελβετικά» δάνεια θα είναι ο δείκτης Saron - Swiss Average Rate Overnight, δηλαδή, ο μέσος δείκτης επιτοκίων του Ελβετικού Φράγκου διάρκειας μίας ημέρας. Υπάρχουν επίσης κάποιες λίγες δανειακές συμβάσεις σε ιαπωνικό γιέν οι οποίες επίσης θα μεταπηδήσουν σε νέο επιτόκιο αναφοράς, το TONAR.

-- Εννέα και κάτι θα «γράψει» η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021, όπως εκτιμούν πλέον αρκετοί οικονομολόγοι. Επίδοση κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, αν αναλογιστούμε πού ήταν τα πράγματα στις αρχές του έτους και τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας –την περασμένη άνοιξη όταν κάποιοι αισιόδοξοι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για ανάπτυξη το 2021 κοντά στο +6% αντιμετωπίζονταν με μια κάποια δυσπιστία και ένα ελαφρά ειρωνικό μειδίαμα.

-- Το εμπόριο της ανθρώπινης αγωνίας δεν είναι άγνωστη έννοια σε αρκετούς δικηγόρους. Και φαίνεται ότι ορισμένοι επιμένουν, ακόμη και μετά την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που είναι αρνητική για όσους έλαβαν στεγαστικά δάνεια ελβετικού φράγκου, να πουλάνε ελπίδα σε απελπισμένους, δυστυχώς χωρίς αντίκρισμα. Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν για καταχρηστικότητα, με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο για την προστασία του καταναλωτή, οι όροι που απηχούν νομοθετική ή κανονιστική διάταξη ενδοτικού δικαίου. Τέτοιος όρος, όπως έκρινε ο Άρειος Πάγος, είναι αυτός που επιβάλλει να πληρώνονται τα δάνεια ελβετικού φράγκου με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία. Οι δικηγόροι – έμποροι ελπίδας βλέπουν, όμως, στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «παράθυρο» δικαίωσης των δανειοληπτών, λέγοντας ότι με την απόφαση αφήνεται ανοικτή η δυνατότητα στα εθνικά δικαστήρια να κρίνουν ποιοι όροι δεν μπορούν να ελεγχθούν. Έτσι, όπως ισχυρίζονται, μπορεί να αλλάξει η νομολογία των δικαστηρίων στην Ελλάδα και να πουν ότι η ρήτρα των δανείων ελβετικού φράγκου μπορεί, τελικά, να ελεγχθεί για καταχρηστικότητα! Παραγνωρίζοντας, βέβαια, ότι αυτό έχει ήδη κριθεί οριστικά με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Αλλά αυτό λίγη σημασία φαίνεται πως έχει για τους εμπόρους ελπίδας, αφού προτεραιότητά τους είναι να κρατήσουν την πελατεία των απελπισμένων δανειοληπτών στα γραφεία τους.

-- Ένα απίθανο χρηματιστηριακό ρεκόρ πέτυχε, εντελώς αθόρυβα, η Σουηδία μέσα στο 2021: οι πέντε από τις δέκα μετοχές του Stoxx 600 με τις υψηλότερες αποδόσεις έλκουν την καταγωγή τους από τη βορειοευρωπαϊκή χώρα που έχει πληθυσμό λίγο μικρότερο από τον ελληνικό (10,3 εκατ.), αλλά φαίνεται ότι παραδίδει μαθήματα όχι μόνο σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών, αλλά και δυναμικής επιχειρηματικότητας. Οι πέντε πρωταθλήτριες από τη Σουηδία έχουν φέρει φέτος αποδόσεις μεταξύ 119% και 145%, κλέβοντας την παράσταση στον 600άρη δείκτη, που συγκεντρώνει blue chips από ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως εξηγεί το Bloomberg, το μυστικό της επιτυχίας των Σκανδιναβών ήταν ότι η χρηματιστηριακή τους αγορά έχει μεγαλύτερη έκθεση σε μετοχές ανάπτυξης (growth stocks), που επωφελήθηκαν από την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη. Κορυφαία σε απόδοση, με 145%, ήταν η άγνωστη στην Ελλάδα EQT, που άρχισε την πορεία της ως private equity fund και μπήκε στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης το 2019, ενώ έκτοτε, με τα κεφάλαια που μάζεψε, πρωτοστατεί σε επιχειρηματικές συμφωνίες. Ακολούθησαν η Vitrolife, που ειδικεύεται σε θεραπείες γονιμότητας, η εταιρεία βιολογικών ερευνών AddLife, η εταιρεία ακινήτων SBB και η MIPS, που κατασκευάζει κράνη για αθλητικές δραστηριότητες.

-- Η στήλη σας εύχεται χρόνια πολλά και καλές γιορτές. Ας ελπίσουμε ότι το 2022  θα είναι μια καλύτερη χρονιά για όλους μας και μια χρονιά που θα διαψεύσει όσους υποστηρίζουν ότι η μη κανονικότητα είναι η νέα κανονικότητα. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανένδοτος Λιβανού κατά τραπεζών, η βίλα που δεν βγήκε στο σφυρί και το παζάρι στη ΔΕΗ

Πώς έσωσε στο παρά 1 η πρώην εκδότρια της Ναυτεμπορικής το διαμέρισμά της στην παραλιακή, οι διαπραγματεύσεις fund - διοίκησης ΔΕΗ για την ΑΜΚ, το πύρινο μήνυμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και η στήριξη της πράσινης μετάβασης από την Alpha Bank.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
Giorgos Pitsilis, AADE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τηλεαστέρας υποψήφιος διοικητής ΑΑΔΕ, η Ελευθεροτυπία και οι «φευγάτοι» Ιταλοί

Δημοσιογράφος καναλιού ανάμεσα στους υποψήφιους αντικαταστάτες του Γ. Πιτσιλή, τα σενάρια για Hellenic Train και Ιταλούς, το «φρένο» στην Ελευθεροτυπία, τα ζόρια του Ant1+, ο Τζ. Κουτσολιούτσος ως CEO περιορισμένης ευθύνης και η πρώτη διάφανη TV.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε ισχυρούς, οι έλεγχοι στην Πληροφορική και το deal στα νερά

Η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και στα... φουσκωμένα επιχειρηματικά πορτοφόλια, μια ντουντούκα για την κ. Κωνσταντοπούλου, οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού και η διαρροή από SSM για τα μερίσματα.
businessdaily-Peiraiws-Xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μεγάλου και η εμπιστοσύνη των αγορών, οι χρεώσεις στις τράπεζες και το νερό

Πώς κέρδισε η Πειραιώς την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών με συνέπεια λόγων και έργων, το πρέσινγκ του υπουργείου Οικονομικών για χαμηλότερες χρεώσεις στις συναλλαγές και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.