ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tsipras-Alexis
Φωτο: ΑΠΕ

Ο μπαλαντέρ του Κ. Μητσοτάκη, η βαριά ατμόσφαιρα στη Lamda και η Folli Follie

Πώς ο Αλέξης Τσίπρας και οι ακρότητες του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται σύμμαχοι του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, γιατί επικρατεί σκεπτικισμός για το project στο Ελληνικό, τι φοβάται ο Γ. Σάμιος της Folli Follie και η αργία που κρατά σήμερα κλειστή τη Wall Street.

Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019 στηρίχθηκε στο λεγόμενο αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ή μέτωπο της λογικής: στη συσπείρωση γύρω από τον Κ. Μητσοτάκη πολλών ετερόκλητων ομάδων που ανυπομονούσαν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εκπαραθυρώνεται από την εξουσία. Πολίτες από τα δεξιά, το κέντρο αλλά και την αριστερά, που ψήφισαν Κ. Μητσοτάκη για διαφορετικούς λόγους: άλλοι που είχαν τρομάξει από την διαπραγμάτευση του 2015, τους οικονομικούς πειραματισμούς και τα capital controls, άλλοι που εξοργίστηκαν από τη διαχείριση του μεταναστευτικού και το κάλεσμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα, άλλοι για την ανοχή προς τους λεγόμενους «μπαχαλάκηδες» και το θέμα της ασφάλειας, άλλοι γιατί πίστεψαν στη φιλελεύθερη στροφή της οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που πρέσβευε ο Κ. Μητσοτάκης.

-- Όπως είναι μάλλον φυσιολογικό σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά την αλλαγή κυβέρνησης, το αντί – ΣΥΡΙΖΑ μένος φθίνει. Η οικονομία έχει βρει το δρόμο της και οι μνήμες από τις περιπέτειες που προκάλεσαν οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ ξεθωριάζουν ενώ πολλές από τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για αλλαγές στην ασφάλεια, τα πανεπιστήμια, τις μεταρρυθμίσεις κ.α. δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνοντας λιγότερο ελκυστικό το αφήγημα της κυβέρνησης που οδηγεί αναπόδραστα σε διαρροές δυνάμεων σε σχέση με το 2019. Πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός, για το οποίο ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει ένας ακούσιος βοηθός. Ένας μπαλαντέρ: ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι οι ακραίες φωνές που ανθίζουν όλο και πιο συχνά τελευταία στον ΣΥΡΙΖΑ, φωνές που καταγγέλλουν πραξικοπήματα, αυταρχισμό, σκάνδαλα, που ενθαρρύνουν τις ύβρεις, που διχάζουν, που κλείνουν το μάτι στη βία και αντιδρούν σε όλα προσφέρουν μέγιστη υπηρεσία στον Κ. Μητσοτάκη: επαναφέρουν τις μνήμες του 2015 και βοηθούν στην αναθέρμανση του «μετώπου της λογικής».

-- Εν τω μεταξύ η χθεσινή συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Καθημερινή περιλάμβανε δυο ρουκέτες κατά του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «αδικαιολόγητα ανασφαλή» -βαριά κουβέντα για έναν πρώην πρωθυπουργό που φιλοδοξεί να αναλάβει ξανά τα ηνία της χώρας- αλλά και ότι είναι χειρότερος από τον Κ. Μητσοτάκη στην επιλογή συμβούλων!

-- Μια κάπως βαριά ατμόσφαιρα επικρατεί για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό. Πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν αν το επιτελείο της Lamda έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απαιτούν τα μεγάλης κλίμακας έργα αστικής ανάπτυξης τη στιγμή μάλιστα που το Ελληνικό δεν αποτελεί απλά ένα μεγάλης κλίμακας έργο, άλλα ένα γιγαντιαίο project: πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη. Καθόλου τυχαία και η κυβέρνηση, η οποία έκανε ό,τι απαιτούνταν προκειμένου να ξεκινήσει το έργο, έχει πάρει αποστάσεις και η εκκίνηση του έργου δεν αποτελεί πια… σημαία.

-- Η Lamda Development προσπαθεί να διασκεδάσει τους πολλούς ψιθύρους για την πρόοδο του έργου με πράξεις: σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, αλλαγές στη διοικητική ομάδα και ενίσχυσή της με νέα στελέχη όπως η κ. Ελένη Βρεττού που αναλαμβάνει καθήκοντα Chief Strategy και ΙR Officer. Οι άνθρωποι της Lamda πρέπει να καταφέρουν να εμφυσήσουν ξανά αισιοδοξία και εμπιστοσύνη για το project στην επενδυτική κοινότητα: η μετοχή της Lamda Develpoment βρίσκεται στα 6,775 ευρώ πολύ κοντά στα χαμηλά 52 εβδομάδων (6,5 ευρώ) και μακριά από τα υψηλά 52 εβδομάδων (8,43 ευρώ) και ακόμα πιο μακριά από τα επίπεδα των 9,3 ευρώ που είχε βρεθεί η μετοχή της στις 5 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, όταν κάποιοι ήλπιζαν ότι με την αλλαγή της κυβέρνησης το έργο θα ξεκινούσε.

-- Πάμε για πρωτάθλημα αν δεν πτωχεύσουμε! Αυτό είπε, λίγο πολύ, χθες σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της υπο εξυγίανση τελούσης FF Group, δηλαδή της Folli Follie, Γεώργιος Σάμιος. «Ο Όμιλος μας δικαιούται να διεκδικεί την θέση του πρωταθλητή στον κλάδο. Έχει την τεχνογνωσία, τους εργαζόμενους και τα μέσα, όχι απλά να διατηρηθεί, αλλά να αναπτυχθεί περαιτέρω». Λίγο παρακάτω βέβαια προειδοποιούσε ότι, αν δεν αποδεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί τα οποία έχουν δεσμευθεί από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και, εν συνεχεία, από τις ανακριτικές αρχές), το πλάνο εξυγίανσης δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί όπως σχεδιάστηκε και πλέον όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά, περιλαμβανομένης και της πτώχευσης. Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν και μεγάλη σημασία για τους μετόχους μειοψηφίας οι οποίοι έμειναν με τον μουτζούρη.

-- Η Ημέρα του Προέδρου: Σήμερα οι Αμερικανοί τιμούν τους προέδρους Τζ. Ουάσιγκτον και Α. Λίνκολν και είναι εθνική αργία, που θα κρατήσει κλειστή τη Wall Street. Δεν θα μας ενδιέφερε και πολύ εδώ στην Ελλάδα, αλλά όσοι ασχολούνται με το χρηματιστήριο μάλλον θα καταλάβουν ότι κάτι συμβαίνει, γιατί πλέον μεγάλο μέρος των καθημερινών συναλλαγών έρχονται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Θυμίζουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα: στις 17 Ιανουαρίου, η αργία προς τιμήν του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κράτησε κλειστή την αγορά της Νέας Υόρκης και οι συναλλαγές στο ΧΑ είχαν πέσει στα 51 εκατ. ευρώ. Εκτός από την αμερικανική αργία, όμως, η σημερινή είναι και η επόμενη ημέρα μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας. Και όσοι προσπαθούν να «διαβάσουν» τις προθέσεις του Κρεμλίνου λένε ότι η λήξη των αγώνων ίσως σηματοδοτεί και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «μυστική» σύσκεψη Μητσοτάκη, το Ενεργειακό Ταμείο και το «ξύπνημα» της Lamda

Η εβδομαδιαία συνάντηση στο Μαξίμου για τα ενεργειακά και η ιδέα για ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, το ελπιδοφόρο «ξύπνημα» της μετοχής της Lamda και ο CEO της D. Telekom που εντυπωσιάστηκε από το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι τρέχει με τη μετοχή της ΔΕΗ, το ξεχασμένο Σχέδιο Μάρσαλ και ένα μικρό κουίζ

Η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στο ιστορικά αδικημένο αμερικανικό σχέδιο βοήθειας, οι επίμονοι πωλητές στη ΔΕΗ, η αμήχανη κατάσταση σε επενδυτικό όμιλο που έχει αποκτήσει πολλές συμμετοχές στην Ελλάδα και το ομόλογο της Lamda Develpment.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα του Marina Tower, τα ρούβλια και η αγανάκτηση της ΝΔ με τον Π. Καμμένο

Η επιτάχυνση των έργων στο Ελληνικό και οι προσδοκίες για τη μετοχή της Lamda, γιατί η κουβέντα για την αγορά αερίου με ρούβλια δεν έχει και πολύ νόημα και γιατί η ΝΔ θα έπρεπε να είναι πιο... σεμνή και ταπεινή στην κριτική για τον Π. Καμμένο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η γενναία παραδοχή Αθανασίου, το «διάβασμα» των αγορών και η «επέλαση» του ΟΠΑΠ

Η αυτοκριτική για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Lamda στην εκκίνηση του project στο Ελληνικό, η αδυναμία προβλέψεων για τις αγορές, η νέα αθέτηση πληρωμών από τη Ρωσία, η άνοδος του ΟΠΑΠ κόντρα στο ρεύμα και το ράλι του δείκτη της Νορβηγίας.
Ελληνικό, Lamda Development
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επόμενη ημέρα για τη Lamda, Δικαιοσύνη εκτός τόπου και χρόνου και τα funds στη ΔΕΗ

Γιατί η αποχώρηση του Helikon δημιουργεί προσδοκίες για τη μετοχή της Lamda, πόσα funds θα μετέχουν στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, τι θα πει ο πρωθυπουργός στη Γλασκόβη, η προτροπή Πικραμμένου στους δικαστές «να ανοίξουν τα μάτια τους» και το νέο επεισόδιο Γιάνη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το επινίκιο γεύμα για το Ελληνικό, οι παράλληλοι μονόλογοι και η μάχη του Frontier

Η σύσκεψη των παράλληλων μονολόγων για τις ΜμΕ, το πρωθυπουργικό γεύμα για το Ελληνικό, οι διαγκωνισμοί των υποψηφίων επενδυτών για το Frontier της ΕΤΕ και γιατί οι επαγγελματίες της αγοράς ψάχνουν τα... χάπια τους.