ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Η κακή μας τύχη, η κυριαρχία του ΟΤΕ, το ράλι του αλουμινίου και τα κέρδη των ΕΛΠΕ

Οι συνεχείς περιπέτειες από τη μεγάλη κρίση, στην πανδημία και τώρα στον πόλεμο, οι επιτυχίες του ΟΤΕ και το «ψαλίδισμα» των αμοιβών στους μετόχους, τα οφέλη της Mytilineos από τη νέα άνοδο του αλουμινίου και τα κέρδη των ΕΛΠΕ από την τιμή του πετρελαίου.

Δεν μας θέλει και πολύ η θεά Τύχη. Από το 2010 ο κανόνας είναι πως ό,τι μπορεί να πάει στραβά, πηγαίνει στραβά. Για μια δεκαετία βιώσαμε μια χωρίς προηγούμενο σε καιρό ειρήνης οικονομική ύφεση και ένα περιβάλλον αστάθειας, αβεβαιότητας και φόβου. Μνημόνιο, εκλογές, άλλα μνημόνια, ξανά εκλογές, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ξανά ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, Grexit, δημιουργικές ασάφειες και plan b Βαρουφάκη, capital controls, ανεργία, εκτόξευση κόκκινων δανείων... Και μετά από μια δεκαετία ταλαιπωρίας και εξευτελισμών, το 2019, με το που άλλαξαν οι συνθήκες, με το που άρχισε ο κόσμος να παίρνει μια ανάσα, να βγαίνει από τα δεσμά του φόβου και να ατενίζει πιο αισιόδοξα το αύριο ήρθε η πανδημία! Μια υγειονομική κρίση, από αυτές που βιώνει η ανθρωπότητα κάθε 50 χρόνια -και αν. Φόβος, πίεση, ανθρώπινες απώλειες, lockdown, μάσκες, να μην αγγίζει ο ένας τον άλλο, αβεβαιότητα για το αύριο. Και μετά από δυο χρόνια ακραίας υγειονομικής κρίσης, με το που άρχισε η κατάσταση να αποσυμπιέζεται, η ανησυχία να υποχωρεί, να μην είναι πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης οι νεκροί και διασωληνωμένοι, με το που πήραμε μια ανάσα, με το που πιστέψαμε ότι έρχεται ισχυρή ανάπτυξη και καλύτερες ημέρες, ξέσπασε πόλεμος! Ευτυχώς όχι στην άμεση γειτονιά μας, ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκεται μια μεγάλης κλίμακας πολεμική επιχείρηση στην Ευρώπη.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τις αγορές και την εικόνα χθες. Το ΧΑ βρέθηκε σε πορεία ελεύθερης πτώσης, με τις τράπεζες να γράφουν απώλειες κοντά στο -10%, ενώ βαρύτατες απώλειες σημείωσαν και οι περισσότερες μετοχές. Το μεγάλο ερώτημα όλων όσων παρακολουθούν τις αγορές δεν είναι άλλο από το «πότε αγοράζουμε;». Θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης; Θα επιβεβαιωθεί το «πολεμικό track record» που θέλει οι επιπτώσεις στις αγορές να είναι βραχύβιες και γρήγορα να ακολουθεί η ανάκαμψη των τιμών; Η αντίδραση της Νέας Υόρκης, που όχι μόνο κάλυψε τις αρχικές μεγάλες απώλειες, αλλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με μεγάλα κέρδη, δίνει πόντους στην εκτίμηση των αισιόδοξων.

-- Η στήλη συντάσσεται σταθερά με τους αισιόδοξους σε ότι αφορά τη δυναμική και τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς.

-- Χωρίς αντίπαλο μοιάζει να κινείται ο όμιλος ΟΤΕ. Η αναταραχή στους ομίλους Nova και Wind εξαιτίας των μετοχικών αλλαγών και η γνωστή …ραθυμία στην Vodafone Ελλάδος επιτρέπουν στον ΟΤΕ όχι μόνο να διατηρεί να υψηλά μερίδιά του στην αγορά, αλλά να ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τη θέση του. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν και τα οικονομικά στοιχεία για το 2021 που ανακοίνωσε χθες ο ΟΤΕ, με αύξηση εσόδων και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, με σημαντική ενίσχυση του πελατολογίου στην συνδρομητική τηλεόραση (8,5% σε ετήσια βάση παρά την πίεση από ανταγωνισμό και διεθνείς πλατφόρμες όπως η Netflix), και συνεχή αύξηση του πελατολογίου στις ευρυζωνικές συνδέσεις. Μόνο στο τέταρτο τρίμηνο ο ΟΤΕ προσέθεσε 49.000 καθαρές νέες συνδέσεις ευρυζωνικών υπηρεσιών, χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί ο διπλασιασμός ταχυτήτων με το ίδιο κόστος που έχει προαναγγείλει η διοίκηση. Η αδυναμία αντίδρασης από πλευράς ανταγωνισμού, αφού φαίνεται πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να πάρει σάρκα και οστά το νέο σχήμα Nova – Wind υπό τον όμιλο United, συνεχίζει να λειτουργεί προς όφελος της διοίκησης Μιχ. Τσαμάζ στον ΟΤΕ. Μάλιστα ο όμιλος διευρύνει την απόσταση που τον χωρίζει από τον ανταγωνισμό με βάση τις επενδύσεις. Γι’ αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η είσοδος της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων, καθώς και οι συνεργασίες που θα συνάψει με παρόχους.

-- Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση κάνει για τον ΟΤΕ η Pantelakis Securities: η διοίκηση υπερασπίστηκε χθες την απόφαση να περικόψει την πολιτική για τις αμοιβές των μετόχων στο 70% - 100% των ελεύθερων ταμειακών ροών, από 100% προηγουμένως, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί να διατηρήσει κάποια ευελιξία για να χρηματοδοτηθεί το αυξημένο επενδυτικό πρόγραμμα, με κεντρικό στόχο να καλυφθούν 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις με γρήγορες συνδέσεις οπτικής ίνας (FTTH). Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά η διοίκηση, όταν ανήγγειλε το πρόγραμμα αυξημένων επενδύσεων, είχε δηλώσει ότι δεν θα επηρεαστούν οι διανομές στους μετόχους. Και πάλι, βέβαια, η πολιτική αμοιβών παραμένει γενναιόδωρη, αφού φέτος θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. θα είναι το μέρισμα και άλλα 250 εκατ. οι επαναγορές μετοχών.

-- Όλο και πιο ευνοϊκό για παραγωγούς αλουμινίου, όπως η Mytilineos, γίνεται το διεθνές περιβάλλον, καθώς η διεθνής τιμή συνεχίζει την εκρηκτική ανοδική της πορεία, ξεπερνώντας χθες για λίγο και τα 3.500 δολ./τόνο, για να παραμείνει πάνω από τα 3.400 δολ., σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 60% σε 12μηνη βάση. Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι τιμές ειδικά στην Ευρώπη είναι τόσο υψηλές, που πλέον μπορεί κανείς να βγάλει κέρδος από φορτία αλουμινίου που μεταφέρονται ακόμη και από τη Μαλαισία, σε απόσταση 6.000 χιλιομέτρων. Στην αγορά επικρατεί πανικός λόγω της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία. Αν και εκτιμούν οι περισσότεροι ότι δεν θα στοχοποιηθεί απευθείας με κυρώσεις η ρωσική βιομηχανία αλουμινίου (αυτό έγινε το 2018 με κυρώσεις στη Rusal που προκάλεσαν τεράστια αναταραχή), δεν παύει να υπάρχει ο φόβος ότι οι κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στις συναλλαγές με τις ρωσικές βιομηχανίες, περιορίζοντας την παγκόσμια προσφορά του μετάλλου.

-- Αυτό που αποτελεί εφιάλτη για τους καταναλωτές καυσίμων, η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου, είναι ευλογία, ως γνωστόν, για τις πετρελαϊκές εταιρείες. Αυτό τον κανόνα επιβεβαίωσαν και τα -πολύ ικανοποιητικά- αποτελέσματα για το 2021 που ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ. Ειδικότερα, ο όμιλος σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία, σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη, που ανήλθαν σε 341 εκατ. ευρώ και θα διανείμει μεγάλο μέρισμα, 0,40 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή περισσότερα από 122 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κερδών προήλθε από την ανατίμηση των αποθεμάτων αργού και διυλισμένων προϊόντων. Όπως διαβάζουμε στις οικονομικές καταστάσεις: «Η εκτίμηση της Διοίκησης για τη συνολική επίδραση στα αποθέματα λόγω των διαφόρων μεταβολών των τιμών του αργού πετρελαίου και των πετρελαιοειδών κατά τη διάρκεια του έτους, ήταν θετική και ανήλθε περίπου στα €308 εκατ. (31 Δεκεμβρίου 2020: Αρνητική επίδραση €525 εκατ.)».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μια ταμπέλα – μνημείο, η πρόβλεψη της Τρ. Πειραιώς για άλμα του ΑΕΠ και το Open

Γιατί το ΥΠΟΙΚ διατηρεί την ταμπέλα του καταργηθέντος υπουργείου της κ. Κατσέλη, το μέρισμα επανεκκίνησης και η αναθεώρηση της Τρ. Πειραιώς για ανάπτυξη +6%, το ομόλογο της Lamda, ο Σαββίδης και το Open.