Φωτο: Shutterstock

Οι δημόσιες σχέσεις των τραπεζών και το ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Για επιτόκιο που δεν μπορεί να πέσει κάτω του 4% είχαν κάνει λόγο πηγές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις αρχές της εβδομάδας για το ομόλογο ύψους 600 εκατ. ευρώ που θα εκδώσει ο όμιλος. Για αποδόσεις κοντά στο 6% με 7% έγραψε χθες το Bloomberg επικαλούμενο ανεπίσημες ενδείξεις από τιμές που προσφέρουν οι επενδυτές. Οπότε ένα επιτόκιο που θα κυμανθεί στη ζώνη του 6% μπορεί να χαιρετιστεί από την εταιρία και σαν επιτυχία. Ωστόσο το μέτρο της επιτυχία της έκδοσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι το αν, και πόσο, θα πετύχει χαμηλότερο επιτόκιο από το τρέχον επιτόκιο δανεισμού της εταιρίας που σήμερα κυμαίνεται κοντά στο 6%. Γιατί αν το επιτόκιο δεν είναι χαμηλότερο τότε μάλλον έγινε πολύ κακό για το τίποτα. Εκτός βέβαια αν τα μηνύματα που είχε η εταιρία από τις τράπεζες ήταν ότι η ανανέωση των δανείων θα γινόταν σε υψηλότερα επίπεδα.
  • Η μετοχή της εταιρίας σημείωσε χθες νέες σημαντικές απώλειες (-1,39%), κλείνοντας κοντά στα χαμηλά της ημέρας, και μάλιστα κόντρα στην ανάκαμψη της αγοράς. Η ομολογιακή έκδοση μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για τον όμιλο και την αναβάθμιση του διεθνούς προφίλ του, όμως η δομή της έκδοσης έχει πολλά «αλλά» για τους μετόχους με σημαντικότερο ότι το ομολογιακό δάνειο δεν θα εκδοθεί από ένα όχημα ειδικού σκοπού με την εγγύηση της εταιρείας, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες εκδόσεις, αλλά από μια εταιρεία ειδικού σκοπού, την Ellaktor Value Plc, με την εγγύηση των εσόδων από τις τρεις πιο αποδοτικές δραστηριότητες (αιολικά, παραχωρήσεις, διαχείριση απορριμάτων), με (μεγάλη) εξαίρεση τις δραστηριότητες του κατασκευαστικού τομέα, όπου και παραμένουν τα σοβαρότερα προβλήματα. Με απλά λόγια, οι νέοι ομολογιούχοι έχουν τις καλύτερες εγγυήσεις για το κεφάλαιο που θα δεσμεύσουν, ενώ αυτή η διευθέτηση δεν είναι πολύ ισορροπημένη για τους μετόχους.
  • Και μιας ο λόγος για επιτόκια και αποδόσεις, στο -0,02% διαμορφώθηκε η απόδοση των εντόκων του ελληνικού δημοσίου εξάμηνης διάρκειας στη χθεσινή δημοπρασία. Και το ερώτημα που σχηματίζεται είναι για ποιον λόγο κάποιος, μια τράπεζα, να αγοράζει έντοκο το ελληνικού δημοσίου με αρνητική απόδοση; Έχει τόση ρευστότητα που δεν ξέρει την να την κάνει; Είναι τέτοιο το περίσσευμα ρευστότητας, που κινδυνεύει αντί για μηδενικό επιτόκιο από την κεντρική τράπεζα να χρεωθεί αρνητικό επιτόκιο του -0,50% (η απάντηση είναι όχι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι μικρότερη από το όριο, πάνω από το οποίο η ΕΚΤ επιβάλει το επιτόκιο του -0,5%, οπότε δεν κινδυνεύουν με χρεώσεις); Φοβάται μην συμβεί κάτι κακό και προτιμά να οδηγήσει χρήματα στην... ασφάλεια του ελληνικού Δημοσίου; Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω, ωστόσο αν έπρεπε να δώσω μια εξήγηση θα έλεγα ότι είναι μάλλον θέμα δημοσίων σχέσεων. Οι τράπεζες θέλουν να διατηρούν μια καλή σχέση με τον ΟΔΔΗΧ και να πουσάρουν το καλό κλίμα στην οικονομία. 
  • Στο Λονδίνο βρίσκονται επιτελεία των συστημικών τραπεζών, για να συμμετάσχουν στα συνέδρια που διοργανώνουν για τις τράπεζες η Autonomous και η Goldman Sachs. Περιττό να σημειώσω ότι το κλίμα είναι «η μέρα με τη νύχτα», σε σχέση με τέτοιες μέρες πέρυσι, όταν οι τραπεζικές μετοχές «βυθίζονταν» εξαιτίας της αβεβαιότητας και της ανησυχίας για το ενδεχόμενο νέων ανακεφαλαιοποιήσεων. Τώρα τα επιτελεία των τραπεζών θα είναι με τον αέρα του +100% του τραπεζικού δείκτη.
  • Ανακοινώθηκε και επίσημα χθες το νέο οργανόγραμμα της Alpha Bank. Ολοκληρώθηκαν όλες οι σχετικές ενέργειες για τη νέα διοικητική δομή και οι σχετικές αλλαγές, γνωστοποιήθηκαν σε όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα. 
  • Μπορεί οι προσδοκίες καταναλωτών και επιχειρήσεων να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όμως η κατάσταση στην Ευρώπη, και την ευρωπαϊκή οικονομία, δεν είναι καλή και ήδη καταγράφονται πολλά ανησυχητικά στοιχεία. Μεγάλες βαριές βιομηχανίες εμφανίζουν διψήφια πτώση στις παραγγελίες απο ευρωπαϊκές χώρες. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα είναι προσωρινό, γιατί, όπως γνωρίζουμε από το παρελθόν, οι θεωρίες περί «θωρακισμένης ελληνικής οικονομίας» δεν έχουν επιβεβαιωθεί...
  • Πόσο ευπρόσδεκτες είναι οι επενδύσεις από την Κίνα στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες; Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερακάκη, δέχθηκε σχετική ερώτηση από την ενημερωτική ιστοσελίδα ευρωπαϊκών θεμάτω euractiv, η οποία μάλιστα αναφερόταν σε συγκεκριμένη εταιρεία, την Huawei, που βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο των Αμερικανών. «Είναι ευπρόσδεκτες οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα», απάντησε ο κ. Πιερακάκης. Οι Αμερικανοί δεν έχουν την ίδια γνώμη, πάντως. Γι' αυτό και ο Λευκός Οίκος, όταν ανακοίνωσε την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ, τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, στο πλαίσιο της συνάντησης, θα «δώσει έμφαση στη σημασία της τηλεπικοινωνιακής ασφάλειας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G)». Φαίνεται ότι όσα ειπωθούν για αυτό το θέμα τον Ιανουάριο, στη συνάντηση των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο, ίσως κρίνουν και την τύχη της Huawei στο διαγωνισμό για το 5G, που αναμένεται ως το τέλος του 2020. Έως τότε θα δούμε πόσο πραγματικά ευπρόσδεκτες είναι οι κινεζικές εταιρείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο κούκος που δεν φέρνει την άνοιξη στην Άβαξ και οι αδελφοί Καλλιτσάντση

Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο των αδελφών Καλλιτσάντση από ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ολιγοήμερη παράταση για το Galaxy, ο μουτζούρης του ΕΤΜΕΑΡ και οι δυσθεώρητες υποχρεώσεις της ΑΒΑΞ.