ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skylakakis
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Το «λεφτά γιοκ» του Σκυλακάκη, οι νέες επενδύσεις των εφοπλιστών και τα ακριβά λάθη

Πού επενδύει το δίδυμο Μπάκου - Καυμενάκη, ο αναβαθμισμένος Αλ. Εξάρχου, τα λάθη αμερικανικών τραπεζών που κόστισαν εκατομμύρια, τα ΣΔΙΤ για δικαστήρια και το «όχι» του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών σε νέες παροχές.

Μπορεί να δίνει η κυβέρνηση εσχάτως την εντύπωση ότι κάπου κρύβει μια μηχανή εκτύπωσης ευρώ για να μοιράζει επιδόματα, η αλήθεια όμως είναι ότι λεφτά… δεν υπάρχουν. Το ξεκαθάρισε χθες (στον ΣΚΑΪ) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, που κάτι παραπάνω γνωρίζει για τα ταμεία του κράτους. Όπως είπε, με το τελευταίο πακέτο μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση (θυμίζουμε: είχε κόστος 3,2 δισ. ευρώ) έχει εξαντληθεί ο φετινός δημοσιονομικός χώρος για τέτοιες παρεμβάσεις. Και αν δεν ήταν αρκετή αυτή η επισήμανση Σκυλακάκη για να αντιληφθούμε τι ακριβώς συμβαίνει, ήλθε χθες και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό να ξεκαθαρίσει ότι τελείωσε η εποχή που η ΕΚΤ μοίραζε άφθονο χρήμα στις κυβερνήσεις. Όπως τόνισε, οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν τέλος στα μεγάλα προγράμματα στήριξης που εφάρμοσαν την περίοδο της πανδημίας και να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, καθώς και η ΕΚΤ σταματά τα δικά της προγράμματα στήριξης, ώστε να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

-- «Είναι χειρότερο από έγκλημα, είναι λάθος». Αυτή τη διάσημη ρήση που αποδίδεται σε έναν από τους συνεργάτες του Ναπολέοντα θυμούνται όλο και πιο συχνά στους κύκλους των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, τις τελευταίες ημέρες. Ένα λάθος σε καταχώρηση εντολής από ένα στέλεχος στο γραφείο συναλλαγών της Citi στο Λονδίνο, κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πριν λίγες ημέρες, καθώς βυθίστηκε κατά 8% ο σουηδικός δείκτης και τον ακολούθησαν, με μικρότερες απώλειες, οι άλλοι ευρωπαϊκοί. Χθες, έγινε γνωστό ότι απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ο υπεύθυνος για το λάθος από τη Citi.

-- Παράλληλα, χθες, όπως έγινε γνωστό από το Bloomberg, αποδόθηκε από τη διοίκηση της JP Morgan «σε λάθος» μία διατύπωση σε πρόσφατη έκθεση για τις κινεζικές μετοχές υψηλής τεχνολογίας, που είχε προκαλέσει τεράστιους κραδασμούς και απώλειες της τάξεως των 200 δισ. δολ. από τις κεφαλαιοποιήσεις κινεζικών μετοχών τεχνολογίας στις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας. Η «λάθος» διατύπωση ανέφερε ότι είναι «μη επενδύσιμες» (“uninvestable”) οι μετοχές των εταιρειών ίντερνετ της Κίνας για το επόμενο 12μηνο. Η λέξη “uninvestable” έχει πολύ μεγάλο βάρος και είχε συμφωνηθεί να απαλειφθεί από τις εκθέσεις για τις κινεζικές μετοχές τεχνολογίας. Πλην όμως ο… δαίμων του τυπογραφείου με κάποιο τρόπο την επανέφερε σε ορισμένες από αυτές που τελικά κυκλοφόρησαν με τη «βαριά» υπογραφή της JP Morgan και προκάλεσαν τεράστια αναστάτωση. Το λάθος μπορεί να αναγνωρίστηκε, όμως έχει συνέπειες για την τράπεζα, που αποβλήθηκε από τη θέση του επικεφαλής αναδόχου σε μια μεγάλη δημόσια εγγραφή κινεζικής εταιρείας, της Kingsoft Cloud Holdings. Τα εγκλήματα τιμωρούνται και τα λάθη πληρώνονται.

-- Ίσως να έχουμε κουράσει λίγο με τα νέα από την πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου - Καϋμενάκη -που παρεμπιπτόντως γεννούν και τα… κοκόρια τους με την άνοδο του πετρελαίου, καθώς εκτός από τα κέρδη που βγάζουν από  τη μεταφορά αργού με τα τάνκερ τους διαθέτουν και διυλιστήριο στον Περσικό Κόλπο- αλλά φαίνεται πως η συμμετοχή τους σε ένα από τα μεγαλύτερα deals του ΧΑ μεταξύ Μotor Oil και Ελλάκτωρ, με την είσπραξη 190 εκατ. για το ποσοστό τους και την καταγραφή υπεραξιών 55 εκατ μέσα σε 20 μήνες, τους έχει ανοίξει την όρεξη και ετοιμάζονται να ρίξουν πολλά λεφτά στην Ελλάδα. Μάλιστα κάποιες πηγές κάνουν λόγο για επενδύσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 500 εκατ. ευρώ (και στο μισό να είναι το ποσό πάλι είναι πολλά λεφτά).

-- Όπως μαθαίνουμε, οι δύο εφοπλιστές πίνουν νερό στο όνομα του Αλέξανδρου Εξάρχου, ο οποίος ήταν αυτός που τους έπεισε να πάνε να πάρουν την Ελλάκτωρ και όταν το πράγμα σκάλωσε με τους Ολλανδούς βρήκε τρόπο διαφυγής και ήταν ο αρχιτέκτονας του deal με τη Motor Oil. Ακούγεται μάλιστα ότι ο Αλ. Εξάρχου αναβαθμίζεται από σύμβουλος των δυο επενδυτών σε επενδυτικό μέλος, βάζοντας και δικά του χρήματα στις επόμενες επενδυτικές κινήσεις (χωρίς να έχει βέβαια την οικονομική δύναμη  των εφοπλιστών).

-- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατασκευές, υποδομές, media και προμήθεια ρεύματος είναι οι στόχοι των επόμενων επενδυτικών τους κινήσεων. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι στον τομέα της προμήθειας ρεύματος υπάρχει μεγάλη προσφορά όπως η πώληση της Volterra που ανακοίνωσε πρόσφατα η AVAX. Το σημαντικό βέβαια είναι να δούμε κανονικές επενδύσεις και όχι επενδύσεις χαρτοφυλακίου, επενδύσεις που θα διευρύνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους για «επενδύσεις στην πατρίδα», όπως την είχαν διατυπώσει μετά την τοποθέτησή τους στην Ελλάκτωρ.

-- Πλησιάζει ο δεύτερος μεγάλος διαγωνισμός για την κατασκευή - αναβάθμιση δικαστικών μεγάρων στη χώρα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στον πρώτο, ύψους 120 εκατ. ευρώ, για την ανέγερση των τριών νέων Δικαστικών Μεγάρων Σερρών, Έδεσσας και Κιλκίς καθώς και την ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης υπήρξε συνωστισμός με επτά ενδιαφερόμενους. Ο δεύτερος αφορά την κατασκευή των νέων δικαστικών μεγάρων σε Λαμίας και  Βόλου και την ανακατασκευή των κτιρίων που χρησιμοποιούν τα δικαστήρια σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Όπως φαίνεται, στους διεκδικητές θα είναι και το κοινό σχήμα των ομίλων Κόκκαλη και Κοπελούζου (Intrakat – REDEX) καθώς και η ΤΕΚΑΛ με τους Λιβανέζους της JCC.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι φήμες για προσφυγή κατά της ΡΑΕ, η... άλωση της ΕΚΤ και οι εισροές στην ΜΥΤΙΛ

Γιατί οι Έλληνες τεχνοκράτες στην ΕΚΤ είναι δυσανάλογα πολλοί, ο προβληματισμός των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας για προσφυγή κατά της ΡΑΕ, οι εισροές 100 εκατ. στην μετοχή της Mytilineos λόγω MSCI, η συνέλευση της Intralot και η αναβάθμιση των δικτύων.
Patelis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πολιτικό ρίσκο στο ΧΑ, το ψαλίδι Πατέλη και η υπεροχή της Phoenix Mez

Οι κίνδυνοι στις αγορές και η απειλή της απλής αναλογικής στο Χρηματιστήριο, το ψαλίδισμα των λογαριασμών ρεύματος, η διανομή στους μετόχους της Phoenix και τα καλά νέα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ξένη κηδεμονία στο ΤΧΣ, τα εγκαίνια του FSRU και πώς η Citi βούλιαξε τις αγορές

Πώς οι Ευρωπαίοι διατηρούν τον έλεγχο της διοίκησης του ΤΧΣ και τον αποκλεισμό των τραπεζικών στελεχών από την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το τυπικό κώλυμα που δεν αφήνει την ΕΥΔΑΠ να μπει σε ΣΔΙΤ και η νέα παράταση για τη ΛΑΡΚΟ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ψάχνοντας λεφτά για μέτρα στήριξης, οι ακριβές ΑΠΕ, οι έρευνες για αέριο και η ΔΕΠΑ

Τα σχέδια για έξοδο στην αγορά ομολόγων μετά το Πάσχα, οι καταγγελίες για ρεύμα από φωτοβολταϊκά με αστρονομικές τιμές, οι «πονοκέφαλοι» στις έρευνες για αέριο και ο γρίφος για τη ΔΕΠΑ με τις πληρωμές σε ρούβλια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ανανεώσιμο ντίζελ της Motor Oil, το πρόβλημα των κατασκευαστικών και τα ομόλογα

Η μεγάλη επένδυση της Motor Oil για ανανεώσιμο ντίζελ και το «τρέξιμο» της μετοχής, γιατί προβληματίζει το υπ. Υποδομών η στροφή των τεχνικών εταιριών σε έργα ΑΠΕ, η Αττική Οδός και η Intrakat, τα αποτελέσματα της Ελλάκτωρ και η νέα έξοδος στην αγορά.
Kyriakos Mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σήμα Μητσοτάκη για τις έρευνες, η «εκεχειρία» στην Attica και ο Κουρμούσης στο ΤΧΣ

Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης για τις έρευνες για ΦΑ και πετρελαίου, το «βρείτε τα» της ΤτΕ προς την Attica Bank και η απειλή άλλων μέτρων, το ΦΕΚ για την τοποθέτηση Φ. Κουρμούση στο ΤΧΣ, το ζωντάνεμα του ΧΑ, η «βύθιση» της Wall Street και το call της Intralot.