ΓΔ: 806.82 0.16% Τζίρος: 1.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:32:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η φωτιά και ο ΑΔΜΗΕ, τα τραπεζικά μπόνους, το event της Alpha και το πετρέλαιο Καλαμάτας

Η αναζήτηση υπαιτίων για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, το μοντέλο για τα bonus στις τράπεζες, η εκδήλωση της Alpha Bank για τα δάνεια σε επιχειρήσεις και οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στη διοίκηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) το πόρισμα της Πυροσβεστικής για την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα τον περασμένο Αύγουστο που έκαψε 100.000 στρέμματα και 130 κατοικίες. Σύμφωνα με το πόρισμα, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα, η φωτιά προκλήθηκε από τον πυλώνα Χ4 44 του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ στη Βαρυμπόμπη και οφείλεται στη δημιουργία ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων.

-- Σε ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ αντικρούει το πόρισμα και αναφέρει πως η φωτιά ξέσπασε σε μεγάλη απόσταση από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και ότι το πρώτο βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ σημειώθηκε τουλάχιστον μισή ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι πυλώνες του ΑΔΜΗΕ άντεξαν τη φωτιά, λόγω της καλής συντήρησής τους, με αποτέλεσμα να επανέρχονται τακτικά σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της φωτιάς και να διατηρηθεί η ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου Αττικής.

-- Ο ΑΔΜΗΕ που είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανήκει κατά 51% στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά 24% στην κινεζική State Grid. Καλύπτει την υψηλή τάση και φέρνει το ρεύμα από τα εργοστάσια στις παρυφές των πόλεων. Η αγορά πάντως δεν έδειξε να επηρεάζεται από τις εξελίξεις, ούτε να ανησυχεί για ενδεχόμενες αγωγές αποζημιώσεων, με την μετοχή να κλείνει στα 2,19 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 0,46%. Βέβαια η εγχώρια αγορά δεν φημίζεται για την αποτελεσματικότητά της, καθώς πολλές φορές αντιδρά με χρονοκαθυστέρηση στα νέα.

-- Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι «στο πόρισμα που έχει υποβληθεί στις δικαστικές αρχές, γίνεται λόγος για κάποιο προβληματικό πυλώνα του ΑΔΜΗΕ στον οποίο υπήρχε ένα θέμα στους μονωτήρες και από εκεί υπήρξε κάποιος σπινθηρισμός με αποτέλεσμα να ξεκινήσει πυρκαγιά». Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τη στιγμή που η σχετική εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, πώς μια κρατική υπηρεσία, η Πυροσβεστική, όχι μόνο κάνει διαρροή του πορίσματος της, αλλά τοποθετείται και επισήμως, προδικάζοντας την εισαγγελική απόφαση.

-- Παρότι οι τράπεζες απελευθερώθηκαν από τα δεσμά του ΤΧΣ σε ότι αφορά τις αμοιβές και τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αρχίσουν άμεσα να μοιράζουν μπόνους στα στελέχη τους. Από τη μια πλευρά οι αμοιβές είναι καθηλωμένες εδώ και πολλά χρόνια, με τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα απώλειας στελεχών (με τις μεγάλες συμβουλευτικές εταιρίες να σαρώνουν τα πάντα…), από την άλλη όμως οι τράπεζες και εξακολουθούν να βαρύνονται με υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και δεν έχουν ακόμα επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης κερδοφορίας. Παράλληλα, υλοποιούν ή θα υλοποιήσουν το επόμενο διάστημα νέα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων, που καθιστά ακόμα πιο ευαίσθητο το ζήτημα των πρόσθετων αμοιβών των στελεχών. Όλα αυτά προσπαθούν να ζυγίσουν οι διοικήσεις των τραπεζών και να δουν πώς θα κινηθούν. Κάποιες εισηγήσεις, όπως πληροφορείται η στήλη, προτείνουν ως μπόνους να δοθούν stock options με ορίζοντα 5ετίας σε επίπεδο μέχρι Γενικών Διευθυντών.

-- Μπορεί η Alpha Bank να κινείται σε ρυθμούς αποτελεσμάτων αυτή την εβδομάδα -αύριο δημοσιεύει τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου- αυτό όμως δεν εμπόδισε την τράπεζα να «τρέξει» ένα μεγάλο εταιρικό event σε πελάτες της στις αρχές της εβδομάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και παραβρέθηκαν επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς σχεδόν από όλους τους κλάδους της οικονομίας αλλά και εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Εκεί, ο επικεφαλής της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή, Γιάννη Εμίρη, παρουσίασαν το πλέγμα υπηρεσιών και χρηματοδοτήσεων που προσφέρει η Alpha Bank στις επιχειρήσεις. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, απεύθυνε χαιρετισμό μέσω video.

-- Σε 393 προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προχωρεί ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), το 49% του οποίου απέκτησε από τη ΔΕΗ η Macquarie. Με το δίκτυο να είναι σε κακή κατάσταση, καθώς τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης όχι μόνο δεν έγιναν επενδύσεις αλλά πολλά αφέθηκαν στην τύχη, ο ΔΕΔΔΗΕ «τρέχει» να προλάβει και να αποφύγει τα χειρότερα. Η εγκεκριμένη από το ΑΣΕΠ προκήρυξη θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες ενώ οι ειδικότητες απασχόλησης που ζητεί η εταιρεία είναι διπλωματούχοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μηχανολόγοι, χημικοί μηχανικοί κ.α. (68 θέσεις), πτυχιούχοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί (47 θέσεις), και ηλεκτροτεχνικοί δικτύων (278 θεσεις).

-- Γνωρίζουμε την Καλαμάτα ως τόπο προέλευσης κορυφαίου ελαιόλαδου, όμως εσχάτως έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή και ως κόμβος διακίνησης ρωσικού πετρελαίου κίνησης. Τον Απρίλιο, ενώ οι περισσότερες εταιρείες στη Δύση έκοβαν τις προμήθειες ρωσικού αργού και προϊόντων πετρελαίου, οι εξαγωγές ντίζελ κίνησης προς την Ελλάδα διπλασιάστηκαν! Το πετρέλαιο, όμως, δεν κατέληγε σε συνήθεις προορισμούς: τα τάνκερ σταματούσαν έξω από την Καλαμάτα και το μεταφόρτωναν σε άλλα πλοία για να πάρει τον δρόμο του προς τους τελικούς αγοραστές. Οι Έλληνες εφοπλιστές αγόραζαν αυτό το πετρέλαιο με μεγάλες εκπτώσεις, οπότε μιλάμε για μια πολύ επικερδή δραστηριότητα. Ασφαλώς δεν έκαναν κάτι παράνομο, αλλά το πόσο ηθικές είναι αυτές οι δουλειές σηκώνει αρκετή συζήτηση.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank, trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι γκρέμισε τις τραπεζικές μετοχές, η πίεση στην ΜΥΤΙΛ και τα έργα στο Σύνταγμα

Τα δημοσιεύματα που πυροδότησαν τις πωλήσεις στις τράπεζες, η πτώση της Mytilineos, η καταβαράθρωση των ισχυρών της Wall Street, η μετεξέλιξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, η συνεργασία Alpha - Nexi και η πονεμένη ανάπλαση της Αθήνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το στοίχημα Κοντόπουλου για νέα IPOs, ο διαγωνισμός για την Αριάδνη και η Alpha

Οι στόχοι Γ. Κοντόπουλου για την είσοδο νέων εταιρειών στο ΧΑ, η «μάχη» της Alpha για το 1 ευρώ, ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για την Αριάδνη, το ακαταδίωκτο του Γ. Τράγκα και η αφύπνιση της μετοχής της ΕΥΔΑΠ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το deal, τα μαλλιοτραβήγματα, ποιοι μπαίνουν στην Alpha και η εμπλοκή στον ΑΔΜΗΕ

Η επίθεση Χ. Καρώνη στον Ν. Κούλη πριν την ανακοίνωση του deal Viva Wallet – JP Morgan, η έκρηξη συναλλαγών στην Alpha Bank και η αναζήτηση των αγοραστών, η δύσκολη θέση της κυβέρνησης στην υπόθεση του ΑΔΜΗΕ και η παράξενη ψυχραιμία της αγοράς φυσικού αερίου.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αυτό που έρχεται (και δεν έχουν καταλάβει) και η κυπριακή πώληση – έκπληξη NPEs

Η ενεργειακή κρίση και η συνέντευξη business as usual του Κ. Σκρέκα για την κλιματική αλλαγή, γιατί προκάλεσε αίσθηση η πώληση πακέτου NPEs από την Τρ. Κύπρου και τα εμπόδια για την κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανένδοτος Λιβανού κατά τραπεζών, η βίλα που δεν βγήκε στο σφυρί και το παζάρι στη ΔΕΗ

Πώς έσωσε στο παρά 1 η πρώην εκδότρια της Ναυτεμπορικής το διαμέρισμά της στην παραλιακή, οι διαπραγματεύσεις fund - διοίκησης ΔΕΗ για την ΑΜΚ, το πύρινο μήνυμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και η στήριξη της πράσινης μετάβασης από την Alpha Bank.
goldman_sachs
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι καραμπόλες στις εθελούσιες, ο μετασχηματισμός της Alpha και η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Οι... βόλτες στελεχών από τράπεζα σε τράπεζα με γεμάτες τσέπες από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το ομαδικό παιχνίδι του Β. Ψάλτη, η επανασύνδεση της ΔΕΗ με το σήμερα και η πρόβλεψη της Goldman για ράλι και το 2022.