ΓΔ: 902.09 0.10% Τζίρος: 46.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το λαϊκό προσκύνημα στη Νέα Υόρκη και η επόμενη ημέρα της Praxia Bank

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Λαϊκό προσκύνημα, που λέει ο λόγος, από σήμερα στην Νέα Υόρκη. Υπουργοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων και πολλοί, πολλοί άλλοι θα βρεθούν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Capital Link. Το παρών θα δώσουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο επικεφαλής της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης καθώς και ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Από πλευράς Eurobank θα είναι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Βασιλείου.
  • Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της Eurobank τρέχει με… χίλια, προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Fortress με στόχο την ανακοίνωση της συναλλαγής μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Εκτιμάται ότι η νομοθέτηση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», που όμως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.
  • Κρίσιμη εβδομάδα για την Praxia Bank. Για την τράπεζα έχουν γραφεί πολλά και έχουν ακουστεί πολλά ονόματα, από την Attica Bank μέχρι την Εθνική Τράπεζα (η διοίκηση της οποίας διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή της σε συζητήσεις).
  • Το ζήτημα της Praxia μπήκε στο τραπέζι μετά την άρνηση του μετόχου, του Μπομπ Ντάιαμοντ της Atlas Capital, να εισφέρει τα κεφάλαια που είχε υποσχεθεί για την ανάπτυξη της τράπεζας. Και, από τη στιγμή που ο μέτοχος δεν είναι διατεθειμένος να βάλει πρόσθετα λεφτά στην τράπεζα, άρχισε η κουβέντα για την επόμενη ημέρα. Πολλά από αυτά που γράφηκαν, όπως η σύμπραξη με την Attica Bank, στερούνταν νοήματος: η Attica Bank χρειάζεται χρήματα, όπως και η Praxia χρειάζεται χρήματα και, ως γνωστόν, οι συγχωνεύσεις μπορεί να κάνουν πολλά, αλλά χρήματα δεν γεννούν.
  • Σήμερα αναμένεται να υποβληθούν προσφορές για την Praxia και πολλοί εκτιμούν ότι από ελληνικής πλευράς η πιο σοβαρή πρόταση θα είναι της Viva, η οποία φαίνεται ότι έχει πολλές φιλοδοξίες. Άλλες πλευρές, πάντως, αμφιβάλλουν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από την Viva και ο λόγος είναι ότι, μετά την εξαγορά, θα απαιτηθεί αύξηση κεφαλαίου κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, που είναι πολλά χρήματα για την Viva.
  • Πηγές που είναι κοντά στη διοίκηση της Praxia κάνουν λόγο για πολλή παραφιλολογία και θόρυβο χωρίς καμία ουσία. Είναι βέβαιο ότι η διευθύνουσα σύμβουλος της Praxia Bank, Αναστασία Σακελλαρίου, εργάζεται νυχθημερόν για την εύρεση επενδυτών. Η είσοδος ξένων επενδυτών στην τράπεζα αποτελεί το σενάριο που εμφανίζει τις περισσότερες πιθανότητες ενώ μεταξύ των fund που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περιλαμβάνονται ορισμένα ιδιαίτερα σοβαρά σχήματα.
  • Σε κενό αέρος βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τραπεζικές μετοχές, με τον δείκτη των τραπεζών να υποχωρεί κατά 6,57%. Η Πειραιώς έχασε τα 3 ευρώ όπως και η Εθνική Τράπεζα, η μόνη που είχε ξεπεράσει την τιμή της ανακεφαλαιοποίησης του 2015. Τα κέρδη για τον κλάδο είναι εξαιρετικά μεγάλα από τις αρχές του χρόνου, ενώ το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει βαρύνει τις τελευταίες ημέρες, με τα ελληνοτουρκικά να αποτελούν πρόσθετη εστία προβληματισμού. Να δούμε αν θα βελτιώσει το κλίμα η ψήφιση του «Ηρακλή» αυτή την εβδομάδα, και η οποία θα σημάνει την εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για την υλοποίηση των μεγάλων συναλλαγών της Eurobank (Project Cairo) και της Alpha Bank (Project Galaxy). 
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αδικαιολόγητη «βουτιά» της Jumbo, η διόρθωση που δεν έρχεται και ο Magic George

Πώς η Eurostat έδωσε τέλος στη μαγεία του σχεδίου Ηρακλής, γιατί η Jumbo δεν απειλείται με άμεση έξοδο από τον δείκτη MSCI, τι κρύβει η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του ΧΑ και τα στοιχήματα στην Coca Cola HBC.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τραπεζική αμνησία του ΣΥΡΙΖΑ, το κακό τρίμηνο της Aegean και η φτώχεια των ΑΧΕ

Οι τέσσερις πρώην υπουργοί που ξέχασαν την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς με 0,003 ευρώ, οι κακές εκπλήξεις στις αερομεταφορές το καλοκαίρι και οι χρηματιστές που ζουν με ψίχουλα.