ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα ρεκόρ του πληθωρισμού, οι έξυπνοι μετρητές και το ραντεβού Σταϊκούρα

Οι ελληνικές ιδιαιτερότητες που ανοίγουν την ψαλίδα του πληθωρισμού με την ευρωζώνη, ο αγώνας δρόμου του ΔΕΔΔΗΕ για τους μετρητές, η συνάντηση Σταϊκούρα με την ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας και η υποβάθμιση του Ερντογάν.

Τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη σημείωσε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα (μετά την Εσθονία), ο οποίος ανήλθε στο 12% έναντι 8,6% στην ζώνη του ευρώ. Η έξαρση του πληθωρισμού αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και εστία ανησυχίας σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, το ερώτημα είναι πώς στην Ελλάδα καταφέραμε να ανέλθουμε σε  θέση πρωταθλητή Ευρώπης στην ακρίβεια. Οι λόγοι φαίνεται ότι είναι πολλοί. Πρώτα πρώτα, η τεράστια δημοσιονομική στήριξη των 44 δισ. ευρώ, που διοχετεύτηκε στην οικονομία  οριζόντια και όχι αποκλειστικώς σε όσους είχαν ανάγκη στήριξης,  έχει δημιουργήσει ένα απόθεμα μετρητών με… υψηλή έφεση προς κατανάλωση. Όταν έχουν μπει σε χιλιάδες λογαριασμούς κάποια χιλιάδες ευρώ ανά λογαριασμό, λεφτά που δεν τα δούλεψε κανείς, σιγά μην κάτσει να προβληματιστεί αν ένα αγαθό ή μια υπηρεσία έχει 100 ή 110 ευρώ. Όπως λένε, τα εύκολα λεφτά εύκολα χάνονται. Δείτε τι γίνεται με τα κλιματιστικά, η αντικατάσταση των οποίων επιδοτείται από το κράτος: έχουν εξαφανιστεί από την αγορά τα πιο οικονομικά κλιματιστικά.

-- Η έξαρση του πληθωρισμού αποτυπώνει όμως και δυο ακόμα διαστάσεις, που ξέραμε και συζητούσαμε καιρό. Την αναποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων και την ολιγοπωλιακή ή και μονοπωλιακή διάρθρωση πολλών αγορών.  Μετά από δέκα χρόνια ατελείωτων και επώδυνων μεταρρυθμίσεων, με τους θεσμούς μάλιστα να έχουν εμπλακεί σε ένα micromanagement, ξοδεύοντας ατελείωτες ώρες και ενέργεια για την τιμή του γάλακτος ή τα φαρμακεία, φαίνεται ότι πολλά δεν λειτουργούν σωστά. Η δεύτερη διάσταση ασφαλώς είναι η δομή πολλών αγορών.  Βλέποντας την κατανομή του πληθωρισμού στην Ελλάδα υπηρεσίες, όπως οι αερομεταφορές, σημειώνουν αύξηση τιμής εισιτηρίων +48%. Πιθανότατα δηλαδή, η Aegean, εκμεταλλευόμενη τη θέση της στην αγορά και το πλεόνασμα ρευστότητας έχει μετακυλήσει το σύνολο της αύξησης των καυσίμων (+65%) στους καταναλωτές και μάλιστα ίσως και παραπάνω. καθώς τα καύσιμα αποτελούν έναν, όχι τον μοναδικό, συντελεστή κόστους μιας αεροπορικής εταιρίας.

-- Πάντως, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το πληθωριστικό φαινόμενο δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Η Fitch, για παράδειγμα, στην τελευταία της ανάλυση για την οικονομία, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα «κρυώσει» το δεύτερο εξάμηνο, ώστε ο μέσος όρος για το 2022 να διαμορφωθεί στο 7,3%. Ακολούθως, το 2023, προβλέπει μεγάλη υποχώρηση, σε μέσο ποσοστό 1,8%, ενώ το 2024 εκτιμά ότι θα πέσει ακόμη χαμηλότερα, στο 1%. Ας ευχηθούμε να έχει δίκιο ο οίκος αξιολόγησης.

-- Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ενέργειας έχει αποδυθεί ο ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση για τη λειτουργία των πρώτων «έξυπνων» μετρητών έως το Δεκέμβριο του 2022. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει από τη διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων των επτά σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και βρίσκεται σε εξέλιξη να αποκλειστεί ένας υποψήφιος. Οι υπόλοιποι έξι αφού λάβουν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού θα κληθούν να υποβάλουν τεχνικές και οικονομικές προσφορές. Θα προκριθούν τρεις, οι οποίοι και θα αναλάβουν το έργο για την εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών έως το 2030. Για το 2022. το πλάνο προβλέπει την εγκατάσταση 300.000 μετρητών, αλλά λόγω των παρατάσεων που έφεραν πίσω τον διαγωνισμό αυτό είναι ανέφικτο και οι προσδοκίες πλέον είναι για μερικές χιλιάδες. Αν προκύψουν και ενστάσεις από τους «κομμένους», τότε οι πρώτοι μετρητές θα εγκατασταθούν από το 2023.

-- Σε hub τεχνολογίας μετατρέπεται η Ελλάδα. Μπορεί η χώρα μας να μη φημίζεται για τη βαριά της βιομηχανία, αντιθέτως φημίζεται για την ιστορικών διαστάσεων αποβιομηχάνιση, όμως τα τελευταία χρόνια μια καινούρια «βιομηχανία» έχει κάνει την εμφάνισή της στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας. Τα κέντρα καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης, τα διάφορα hub και τα data centers που δημιουργούν εγχώριοι και ξένοι όμιλοι. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, έχουν γίνει το επίκεντρο τέτοιων επενδύσεων. Και τα Γιάννενα, επίσης, σε μικρότερο βαθμό. Microsoft, Cisco, Lamda Hellix, Pfizer, Deutsche Telekom, TeamViewer κ.α., αλλά και οι δικές μας Profile, Entersoft, Βιανέξ, ΕΛΠΕΝ και πολλές άλλες εταιρείες έχουν ξεκινήσει ή δρομολογούν τέτοια κέντρα καινοτομίας. Είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθώς αντιστρέφει και το brain drain που «σκότωσε» τη χώρα την προηγούμενη δεκαετία. Εκατοντάδες είναι τα στελέχη που επιστρέφουν από το εξωτερικό για να εργαστούν με καλούς μισθούς, ξανά στη χώρα μας.

-- Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών δεν επιθυμούσαν ιδιαίτερα να συναντούν τους ομολόγους τους από την Ολλανδία, που υποστήριζαν πάντα τις πιο σκληρές θέσεις στα δημοσιονομικά θέματα. Μάλλον αυτή η παράδοση σπάει: ο Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντήσει σήμερα κατ' ιδίαν την υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Σίγκριντ Καγκ, ένα «βαρύ» πολιτικό όνομα στη χώρα της, αφού είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε υπουργός Οικονομικών και, νωρίτερα στην καριέρα της, υπουργός Εξωτερικών. Το ενδιαφέρον είναι ότι η νέα κυβέρνηση Ρούτε, στην οποία συμμετέχει η Καγκ, έχει εγκαταλείψει τις αυστηρές θέσεις για τη δημοσιονομική πολιτική στο εσωτερικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η ίδια η υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να χωριζόμαστε στην Ευρώπη σε «περιστέρια» και «γεράκια» και να κοιτάξουμε την ουσία της οικονομικής πολιτικής. Μάλιστα, η Καγκ προκάλεσε αίσθηση τον Απρίλιο στην Ευρώπη, όταν κατέθεσε μαζί με την Ισπανίδα ομόλογό της, κοινή πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, μια κίνηση που ερμηνεύθηκε σαν μια προσπάθεια σύγκλισης των θέσεων Βορρά - Νότου.

-- Με αυτά τα δεδομένα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών στις Βρυξέλλες. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συζητήσουν, αλλά ένα θέμα που πιθανότητα θα έλθει στην κουβέντα είναι αυτό που προκαλεί τώρα μεγάλες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη: οι περισσότεροι Βόρειοι υπουργοί Οικονομικών, με πρώτο τον Γερμανό Κρίστιαν Λίντνερ, αντιτάσσονται στη δημιουργία ειδικού εργαλείου για τη στήριξη από την ΕΚΤ των υπερχρεωμένων οικονομιών, ώστε να μην αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού τους. Λένε ότι αυτό δεν χρειάζεται και απλώς θα πρέπει οι Νότιοι να «σφίξουν το ζωνάρι» για να έχουν μικρότερα ελλείμματα και να δανείζονται φθηνότερα. Προφανώς, αυτό είναι θέμα που «καίει» την Αθήνα και θα είχε ενδιαφέρον η θέση της υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, ιδιαίτερα αν αποφάσιζε να σπάσει το μπλοκ των χωρών του Βορρά.

-- Σε δύσκολους καιρούς, η Ελλάδα κράτησε σταθερή βαθμολογία από τη Fitch (ΒΒ με θετική προοπτική), σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε ο οίκος αξιολόγησης την Παρασκευή. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, με την Τουρκία, που υποβαθμίστηκε ακόμη πιο χαμηλά στη ζώνη του "junk", δηλαδή από το B+ στο B. Αισίως, δηλαδή, έφτασε να απέχει πέντε σκαλοπάτια από το investment grade, ενώ εμείς μόνο δύο -μάλιστα, η βαθμολογία της Τουρκίας έχει αρνητική προοπτική, δηλαδή έρχεται και νέα υποβάθμιση στο άμεσο μέλλον. Στην πραγματικότητα, όλοι καταλαβαίνουν ότι η Fitch δεν υποβάθμισε γενικώς την Τουρκία, αλλά τον... Ερντογάν, που έχει πάρει προσωπικά τα ηνία της οικονομικής πολιτικής και αποφασίζει ακόμη και για τα επιτόκια. Όπως έγραψε η Fitch, η πολιτική Ερντογάν προκαλεί την έξαρση του πληθωρισμού και αποθαρρύνει την είσοδο ξένων κεφαλαίων. Επιπλέον, η χώρα έχει σοβαρό πρόβλημα συναλλαγματικών διαθεσίμων, τα οποία, εάν αφαιρεθούν τα swaps συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας με κρατικές εμπορικές τράπεζες, είναι αρνητικά κατά 64 δισ. δολ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπύρος Θεοδωρόπουλος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μαυρίλα επιστρέφει, βροχή ερωτήσεων στην Epsilon Net και ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

Οι 100 ημέρες που μοιάζουν με χίλιες, το ρεκόρ απαισιοδοξίας των καταναλωτών, το «στρίμωγμα» της Epsilon Net από τους αναλυτές, οι μειώσεις τιμών από τον Σπ. Θεοδωρόπουλο, τα μπρος - πίσω με το market pass και οι ευκαιρίες στην Κορέα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το American Dream του ΣΥΡΙΖΑ, οι ζημιές σε βιομηχανίες και η Μ. Λάτση

Ο Στέφανος Κασσελάκης, η ηγετική ομάδα και το αμερικανικό όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι βαριές ζημιές σε βιομηχανίες της Λάρισας, οι επενδύσεις της Μ. Λάτση, η ευαισθησία του Χρ. Σταϊκούρα και οι Γερμανοί τουρίστες που ξοδεύουν λίγα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Εγνατία και τα διόδια, η επιστροφή Καραμανλή και ο Σταϊκούρας στα ΚΤΕΛ Λαμίας

Το πικρό ποτήρι της αύξησης διοδίων στην Εγνατία, η επιστροφή Καραμανλή σε ρόλο προέδρου συνεταιρισμού, η επίσκεψη Σταϊκούρα στα ΚΤΕΛ Λαμίας, τα τραπεζικά κέρδη σε Ελλάδα - Κύπρο και οι εξαγωγές κρασιού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι δεσμοί Χατζηδάκη – Στουρνάρα, το πάρτι στα φάρμακα και οι business στην Αλβανία

Η συνάντηση Χατζηδάκη - Στουρνάρα και η φιλία τους από τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ο αναβαθμισμένος ρόλος του νέου ΥΠΟΙΚ, οι ξέφρενες ανατιμήσεις φαρμάκων, το βιβλίο του Μπ. Παπαδημητρίου και η εξαΰλωση των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η slow motion επανεκκίνηση των τρένων, ο ιταλικός θρίαμβος και οι έξυπνοι μετρητές

Το πολύ χαλαρό χρονοδιάγραμμα επιστροφής των τρένων, οι κατηγορίες για τον διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ και ο ιταλικός θρίαμβος στο Ecofin που βολεύει την Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι μετασεισμοί ενός προστίμου, η απόφαση ΣτΕ για τον Ευαγγελισμό και η DBRS

Η δυσφορία για το πρόστιμο στην ΑΒ Βασιλόπουλος που έφτασε ως το Μαξίμου, τα κριτήρια της DBRS για αναβάθμιση της Ελλάδας, η απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή του Ν. Πατέρα, ο «αόρατος» φορέας Σταϊκούρα, η απουσία Κοντόπουλου και η ομιλία Πούτιν.