ΓΔ: 1995.2 -0.50% Τζίρος: 353.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άνδρας με ακουστικά συνεδρίου
Φώτο: Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου. Credits: Alexandros Michailidis / SOOC

Αρναούτογλου: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με ενεργειακό έλλειμμα στην αγορά υδρογόνου

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρα στήριξης για την Ελλάδα, που κινδυνεύει να καλύπτει μόλις το 50% της ζήτησης υδρογόνου την επόμενη δεκαετία.

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον αυξανόμενο κίνδυνο ενεργειακού ελλείμματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην αναδυόμενη αγορά υδρογόνου, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, ο κ. Αρναούτογλου επισημαίνει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να καλύπτει μόλις το ήμισυ της μελλοντικής ζήτησης σε υδρογόνο την επόμενη δεκαετία.

Παρά τη δυναμική ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το εκτιμώμενο κόστος εκκαθάρισης για την Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ

Την ίδια ώρα, χώρες όπως η Κίνα έχουν ήδη επιτύχει χαμηλότερο κόστος παραγωγής, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της τεχνολογικής αυτάρκειας στην ΕΕ.

Ο κ. Αρναούτογλου προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση στην ανάπτυξη των υποδομών μπορεί να περιορίσει τον ρόλο της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών στον ευρωπαϊκό ενεργειακό μετασχηματισμό.

Στην ερώτησή του προς την Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής ζητά να διευκρινιστεί με ποιους τρόπους προτίθεται η ΕΕ να στηρίξει κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, που κινδυνεύουν με έλλειμμα υδρογόνου, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή συνοχή. 

Επιπλέον, ερωτά αν υπάρχουν σχέδια για ειδικά χρηματοδοτικά ή διασυνδετικά προγράμματα που θα μειώσουν τις τιμολογιακές ανισότητες και αν θα ενισχυθεί η έρευνα και παραγωγή ευρωπαϊκής τεχνολογίας ηλεκτρόλυσης, προκειμένου οι επενδύσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και προσιτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιμάνι Καλαμάτας με βουνά
ESG

Καλαμάτα: Στόχος η κλιματική ουδετερότητα με 77 δράσεις σε τέσσερις άξονες

Μία από τις έξι ελληνικές πόλεις του ευρωπαϊκού προγράμματος «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις», η Καλαμάτα υλοποιεί 77 δράσεις για μείωση εκπομπών 94% έως το 2030, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγκριση από την Ε.Ε. για την εκταμίευση 2,44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε θετικά το 6ο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας, ύψους 2,44 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναγνωρίζοντας την ικανοποιητική ολοκλήρωση 32 οροσήμων και 7 στόχων, κυρίως σε υγεία, εκπαίδευση και φορολογία.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρναούτογλου: Ευκαιρία για την Ελλάδα η πράσινη οικονομία του υδρογόνου

Ο Σ. Αρναούτογλου ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και ζήτησε επιτάχυνση πολιτικών και έργων για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στην πράσινη μετάβαση.