ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η λοταρία με το ρεύμα, το διακομματικό ΔΣ της Intrakat και η πίεση στην αγορά

Πώς ο υπολογισμός των λιανικών τιμών ρεύματος από τους παρόχους έχει γίνει τυχερό παιχνίδι, ποιοι στελεχώνουν τη νέα διοίκηση της Intrakat, η βύθιση των εξαγωγών ελαιολάδου και η κάμψη πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ.

Ωραία πανηγύρισε η κυβέρνηση -και κέρδισε πολιτικούς πόντους- για την κατάργηση της μισητής ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά πρέπει και να καταφέρει να εφαρμόσει το νέο σύστημα τιμολόγησης του ρεύματος. Ορθότερα: να καταφέρουν οι εταιρείες να το εφαρμόσουν. Γιατί, όπως λένε στην αγορά, είναι πιο εύκολο να κερδίσεις λοταρία, παρά να πετύχεις αυτό που απαιτεί ο νέος νόμος. Να δώσεις, δηλαδή, από τον προηγούμενο μήνα την τιμή λιανικής για τον επόμενο. Οι εταιρείες -και ιδιαίτερα οι μη καθετοποιημένες, που αγοράζουν ρεύμα με την τιμή χονδρικής- μπορεί εύκολα να πέσουν έξω στους υπολογισμούς τους και να υποστούν μεγάλη ζημιά, αν… βήξει ο Πούτιν και ανεβάσει απότομα την τιμή του αερίου και, άρα, την τιμή χονδρικής του ρεύματος. Ή μπορεί να προσπαθήσουν να προστατευθούν από τα απρόοπτα, να δώσουν υπερβολικά υψηλή τιμή και να χάσουν ξαφνικά πολλούς πελάτες, αφού επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλο πάροχο χωρίς πέναλτι και ακόμη και αν υπάρχει οφειλή στον προηγούμενο.

-- Οι εναλλακτικοί πάροχοι είχαν δηλώσει εξαρχής ότι το νέο μοντέλο οδηγεί την αγορά σε αδιέξοδο και όσο πλησιάζουμε στην πρώτη ανακοίνωση τιμών, στις 25 Ιουλίου, φαίνεται πιο καθαρά ότι ίσως είχαν δίκιο. Αλλά και ο Κώστας Σκρέκας έχει το δικό του δίκιο: τώρα που δοξάστηκε ως ο υπουργός που «σκότωσε» τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μπορεί να αλλάξει τη δική του μεταρρύθμιση;

-- Οι εξαγωγές και τον Μάιο του 2022  κινήθηκαν ανοδικά, καταγράφοντας αύξηση 47,6% στα 4,78 δισ. ευρώ αν και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 60% στα 7,87 δισ. ευρώ καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Στα εξαγώγιμα προϊόντα, όλες οι κατηγορίες κινήθηκαν ανοδικά πλην του λαδιού που υποχώρησε κατά 14,6% σε αξία σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Αυτό, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου συμβαίνει γιατί το 80% των εξαγωγών λαδιού αφορούν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο  είναι το πλέον ποιοτικό λάδι και κατά συνέπεια έχει και ακριβή τιμή, γύρω στα 6 ευρώ το κιλό. Επειδή και στην Ευρώπη, όμως, η ακρίβεια είναι το υπ 'αριθμόν ένα πρόβλημα, οι καταναλωτές προτίμησαν δεύτερης ποιότητας λάδια, μειώνοντας τη ζήτηση για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η πορεία θα δείξει αν πρόκειται για μια συγκυριακή κατάσταση, ή οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή  για τη συνέχεια.

-- Δεν κράτησαν πολύ τα χαμόγελα στο Χρηματιστήριο. Η αντίδραση αποδείχθηκε εύθραυστη, με τις τράπεζες, αλλά και τη ΔΕΗ να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις. Η απομάκρυνση των πρόωρων εκλογών σίγουρα επηρέασε θετικά, αλλά με τους δείκτες σε Wall Street και Ευρώπη να δέχονται νέες ισχυρές πιέσεις χθες, η αισιοδοξία εξανεμίστηκε. Το γεγονός ότι ο Ιούλιος είναι μήνας κρίσιμων αποφάσεων από την ΕΚΤ, όσο κυρίως και το τι θα γίνει με το ρωσικό αέριο και αν θα έχουμε αποκατάσταση της ροής, είναι αποφάσεις που θα προκαλέσουν μεγάλη νευρικότητα και μεταβλητότητα στις αγορές.

-- Ένα ερώτημα που συζητείται πολύ στις αγορές κλήθηκε χθες να απαντήσει ο άνθρωπος που έχει ταυτίσει το όνομά του με τις διασώσεις υπερχρεωμένων χωρών, ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ -ο οποίος, παρεμπιπτόντως, αποχωρεί τον Σεπτέμβριο από τη θέση του και ακόμη δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Το ερώτημα είναι αν η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα οδηγήσει σε νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη, επειδή δεν θα αντέξουν οι πιο υπερχρεωμένες οικονομίες (βλ. Ιταλία και Ελλάδα) την αύξηση του κόστους δανεισμού. Ο Γερμανός τεχνοκράτης ήταν κατηγορηματικός. Όχι, σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. Τότε υπήρχαν οικονομίες που εκτέθηκαν στην αναταραχή των αγορών, έχοντας πολύ μεγάλες ανισορροπίες (χαμηλή ανταγωνιστικότητα, μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών). Σήμερα, υποστήριξε ο Ρέγκλινγκ, μπορεί να υπάρχει κάποια πίεση στα κόστη δανεισμού, αλλά όλες οι οικονομίες της ευρωζώνης είναι σε πολύ καλύτερη θέση και δεν υπάρχει κάποια που κινδυνεύει να αποκλειστεί από την αγορά. Μακάρι να έχει δίκιο.

-- Διακομματικό, αν μη τι άλλο, είναι το νέο ΔΣ της Ιntrakat, το οποίο θα συγκροτηθεί σε σώμα την ερχόμενη Παρασκευή. Πρόεδρος θα είναι η Νίκη Τζαβέλλα, γνωστό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο Χάρης Παμπούκης, πρώην υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου θα είναι ένα από τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ. Η κυρία Τζαβέλλα επιστρέφει μετά από 15 χρόνια στην Παιανία, καθώς το διάστημα 2000 - 2007 ήταν αντιπρόεδρος της Intracom. Όπως είχε γράψει η στήλη, διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο κ. Αλ. Εξάρχου, ο οποίος συμμετέχει με 20% στην εταιρεία Winex που απέκτησε το 31,7% της Intrakat (από 40% έχουν οι εφοπλιστές Δ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης). Στα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη ξεχωρίζουν τα ονόματα των έμπειρων manager Στάθη Τσοτσορού, o οποίος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος και CEO των ΕΛΠΕ και Αθανάσιου Σχίζα, πρώην CEO στη ΓΑΙΑ ΟΣΕ και στην Εγνατία Οδό.

-- Η κατάσταση στην αγορά μήνα - μήνα βαίνει σταθερώς επιδεινούμενη, κάτι που επιβεβαιώνουν καθημερινά οι καταναλωτές. Και όχι μόνο. Την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά καταγράφουν και οι εταιρείες ερευνών. Όπως π.χ. η IRI, που στην έρευνα του Μαΐου για τα σούπερ μάρκετ καταγράφει πως σε ετήσια βάση η αξία των πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,7%, ο όγκος των πωλήσεων κατά 3,1% και οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,6%.

-- Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αξία των πωλήσεων σε ετήσια βάση μειώθηκε στους κλάδους των τροφίμων κατά 0,1%, ενώ στο ίδιο διάστημα το 2021 είχαν αυξηθεί κατά 1,8%. Στους κλάδους των προϊόντων υγείας και ομορφιάς οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,9% και στα προϊόντα καθαρισμού σπιτιού, η αξία των πωλήσεων μειώθηκε κατά 4,2%. Και μία παρατήρηση: για δεύτερη χρονιά τα προϊόντα καθαρισμού και ατομικής υγιεινής συνεχίζουν να παρουσιάζουν μείωση στην αξία των πωλήσεων. με απλά λόγια οι εταιρείες καταγράφουν μείωση του τζίρου τους. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ελέγχεται από θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων, «ούτε ψύλλος στον κόρφο» των διοικήσεων τους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Που σκάλωσε το deal Intrakat - εφοπλιστών, η διένεξη ΑΔΜΗΕ - ΡΑΕ και τα funds

Γιατί δεν θα μείνουν άπραγα τα funds που έχουν επενδύσει στον ΑΔΜΗΕ στη διένεξη για το wacc, τι γίνεται με την Intrakat, 25 χρόνια υπομονή για το Ελληνικό και οι κοβέρτες του Πολεμικού Ναυτικού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ανανεώσιμο ντίζελ της Motor Oil, το πρόβλημα των κατασκευαστικών και τα ομόλογα

Η μεγάλη επένδυση της Motor Oil για ανανεώσιμο ντίζελ και το «τρέξιμο» της μετοχής, γιατί προβληματίζει το υπ. Υποδομών η στροφή των τεχνικών εταιριών σε έργα ΑΠΕ, η Αττική Οδός και η Intrakat, τα αποτελέσματα της Ελλάκτωρ και η νέα έξοδος στην αγορά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αγωνία για τη Moody's, η αδιαθεσία Σκρέκα και η «μπηχτή» Άδωνι σε Σπίρτζη

Οι προσδοκίες για αναβάθμιση από τη Moody's, η αναβολή του ταξιδιού Σκρέκα στο Αζερμπαϊτζάν, το «καρφί» για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ, το «πάγωμα» των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων και η ανάκαμψη της Αλουμύλ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο τελευταίος κλείνει τα φώτα, το τέλειο V της οικονομίας, η Fourlis και η Τουρκία

Το κυβερνητικό σχέδιο για να σβήνουν τα φώτα οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα στοιχήματα για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ο πονοκέφαλος στη Fourlis για την παρουσία στην Τουρκία και τα ρεκόρ της Autohellas.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ΕΤΕ και οι Σαουδάραβες, το «κάρφωμα» της Total, η Intrakat και ο Αστέρας

Τι συμβαίνει με την Εθνική και τους Σαουδάραβες, το «κάρφωμα» της Total για τις έρευνες στην Κρήτη, οι κυπριακές κινήσεις του CVC, η αντίδραση της Επ. Κεφαλαιαγοράς σε χορηγία της Intrakat και η πώληση βουλγαρικής θυγατρικής της Δέλτα.
ELPE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η δικαίωση του μακαρίτη, η χαμηλή πτήση των ΕΛΠΕ και τα ψυχολογικά της ΝΔ

Η προφητεία για τη διακοπή αερίου από τον Β. Πούτιν, οι νεοδημοκρατικές πιέσεις στον Κ. Μητσοτάκη, η καταιγίδα στα ομόλογα και η υστέρηση της μετοχής των ΕΛΠΕ παρά τα σούπερ κέρδη και μερίσματα.