ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το δώρο Τσίπρα – Βαρουφάκη στην Ιταλία και η χρονοκαθυστέρηση στην Intralot

Πώς η εμπειρία με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει οπλίσει με ψυχραιμία τις αγορές της Ιταλίας, η εκτίναξη της Intralot με ρεκόρ συναλλαγών για το 2022, οι μετοχές του νερού που μένουν στο Υπερταμείου και το ομόλογο win - win για Δημόσιο και τράπεζες.

Με αξιοσημείωτη ψυχραιμία αντέδρασαν οι αγορές στις δραματικές πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική μας Ιταλία, που οδήγησαν στην παραίτηση του Μάριο Ντράγκι και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ναι μεν υπήρξε μια αναστάτωση, τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ωστόσο γρήγορα τα ιταλικά ομόλογα ανέκαμψαν όπως και το ιταλικό χρηματιστήριο. Είναι αρκετά πιθανό, με βάση τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται, επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας να είναι η Τζόρτζια Μελόνι, πολιτικός που προέρχεται από κόμμα με νεοφαστιστικές ρίζες, κόμμα που κατηγορεί το ευρώ και την Ευρώπη ως τους βασικούς υπεύθυνους για τα προβλήματα της Ιταλίας. Παρ' όλα αυτά, οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα. Ή πιο σωστά ανησυχούν αλλά δεν πανικοβάλλονται. Η ψυχραιμία των αγορών είναι δώρο του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησής του, Γιάνη Βαρουφάκη. Διότι αν κάποιος διαχειριστής έχει ζήσει Τσίπρα με τα «εμείς θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν» και Βαρουφάκη (τι να πρώτο-θυμηθεί κανείς…) βλέπει με άλλο μάτι ριζοσπάστες όπως την κ. Μελόνι, τον Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων…

-- Τη χρυσή τομή επιχειρεί να βρει η κυβέρνηση σχετικά με τη σχέση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ με το Υπερταμείο, μετά την απόφαση του ΣτΕ ότι οι συμμετοχές αυτές θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος. Με δύο παρεμβάσεις στο σχέδιο νόμου για τα υπεράκτια αιολικά, η κυβέρνηση αφήνει τις συμμετοχές στο Υπερταμείο αλλά απαγορεύει την πώλησή τους. Επίσης, ο έλεγχος των δύο εταιρειών δεν θα ασκείται από το εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου αλλά από τη γενική συνέλευση, δηλαδή τον βασικό μέτοχο που είναι το υπουργείο Οικονομικών. Παραμένουν όμως οι εταιρείες στο ενεργητικό του Υπερταμείου, ώστε να μη χρειαστεί να αναπληρωθούν από άλλα assets. Eπίσης, τα μερίσματα των δύο εταιρειών θα τα διαχειρίζεται το Υπερταμείο με τη γνωστή ποσόστωση: το 50% των μερισμάτων θα πηγαίνει για τη μείωση του χρέους, το 27% θα ενισχύει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το 23% θα πηγαίνει στο Υπερταμείο, το οποίο αναπτύσσει επενδυτική δραστηριότητα.

-- Με τη γνωστή χρονοκαθυστέρηση αντέδρασε η αγορά στην επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Intralot, με την οποία η εταιρία αλλάζει σελίδα. Μετά από πολύμηνη χαμηλή πτήση η μετοχή έκλεισε χθες στα 0,65 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο +12,07%, πραγματοποιώντας παράλληλα τις μεγαλύτερες συναλλαγές του 2022. Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση για την κάλυψη της αύξησης και το πώς διαμορφώνεται το νέο μετοχολόγιο. Το γεγονός ότι μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει περί τα 70 εκατ. ευρώ στην Intalot (όσο περίπου ήταν και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πριν την ΑΜΚ) στην τιμή των 0,58 ευρώ και επιπλέον 55 εκατ. ευρώ ο Σωκράτης Κόκκαλης αποτελούν μείζονος σημασία γεγονότα, τα οποία, αφού μέχρι τώρα η αγορά δεν αξιολόγησε ιδιαίτερα, θα έχει τώρα όλο το χρόνο μπροστά της να τα δει και να αξιολογήσει τι σημαίνουν για την εταιρεία. Σημειώνουμε μόνο ότι λίγους μήνες πριν η αγορά είχε οδηγήσει την τιμή της Intralot στα 0,8650 ευρώ με την εταιρεία να βρίσκεται με αρνητικά ίδια κεφάλαια, να αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας και τη μετοχή να διαπραγματεύεται σε καθεστώς επιτήρησης.

-- Από τα αρχαία χρόνια είναι γνωστό ότι «πενία τέχνας κατεργάζεται» και στον ΟΔΔΗΧ το έχουν υπόψη τους, ιδιαίτερα αυτό τον καιρό που είναι δύσκολη η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων για δανεισμό. Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες… πνίγονται στη ρευστότητα, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σκέφθηκαν μια λύση win – win, για να τοποθετήσουν κάποια κεφάλαια οι τράπεζες με ασφάλεια και να πάρει εύκολα ένα δάνειο το Δημόσιο, χωρίς να μπλέκει με τη διεθνή αγορά. Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΔΔΗΧ διέθεσε αποκλειστικά στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και όχι μέσα από την «κανονική» διαδικασία της κοινοπρακτικής έκδοσης που απευθύνεται σε όλη την αγορά ένα νέο ομόλογο 5ετούς διάρκειας, το πρώτο που εκδίδεται με κυμαινόμενο επιτόκιο εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια. Με αυτό το ομόλογο, αντλήθηκε ποσό 1 δισ. ευρώ, με επιτόκιο μόλις 1,13% (Euribor πλέον 1,23%). Για τις τράπεζες δεν ήταν κακό deal, αφού πήραν ένα τίτλο που τις προστατεύει από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων. Το δε ελληνικό Δημόσιο άνοιξε άλλο ένα κανάλι για τον δανεισμό του, μέσω του οποίου παρακάμπτεται η αβεβαιότητα της ευρωπαϊκής αγοράς. Όλοι κερδισμένοι, λοιπόν.

-- Όσο εμείς πηγαίνουμε από αναβολή σε εμπλοκή και από εμπλοκή σε αναβολή στον σχεδιασμό για την εξεύρεση αγοραστή που θα «αναστήσει» τη ΛΑΡΚΟ, στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία δουλεύει «ρολόι», σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής σιδερονικελίου στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Η στήλη πληροφορείται, μάλιστα, ότι καλύπτει και τη ζήτηση από πρώην πελάτες της ΛΑΡΚΟ, που από καιρό έχουν σταματήσει να προμηθεύονται σιδηρονικέλιο από την ελληνική βιομηχανία, ορισμένοι μάλιστα αμέσως μόλις τέθηκε σε εκκαθάριση ενόψει της ιδιωτικοποίησης. Και στη Βόρεια Μακεδονία είχε προβλήματα το εργοστάσιο σιδηρονικελίου, αλλά πουλήθηκε έναντι 80 εκατ. ευρώ στο fund GSOL, το οποίο προχώρησε σε επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ και έθεσε τη μονάδα επιτυχώς σε λειτουργία, με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 20.000 τόνων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαχειριστεί τόσο άσχημα την κρατική βιομηχανία σιδηρονικελίου του Μποδοσάκη, που δεν θα είναι υπερβολή αν ειπωθεί ότι δουλεύουμε για… τους ανταγωνιστές μας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ονόματα από Μητσοτάκη, η νέα θέση Τσαμάζ και το κοινοπρακτικό της Intralot

Η κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού για τα οικονομικά συμφέροντα, η ισχυρή εισηγμένη που περιμένει τον Μ. Τσαμάζ, οι υπογραφές στο δάνειο της Intralot, οι ισχυρές επιδόσεις της Παπουτσάνης και η τελευταία καθυστέρηση για την Εγνατία.
businessdaily-Peiraiws-Xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μεγάλου και η εμπιστοσύνη των αγορών, οι χρεώσεις στις τράπεζες και το νερό

Πώς κέρδισε η Πειραιώς την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών με συνέπεια λόγων και έργων, το πρέσινγκ του υπουργείου Οικονομικών για χαμηλότερες χρεώσεις στις συναλλαγές και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα απόνερα με τον ιππόδρομο, Ινδία υπέρ Ελλάδας, νέες ποινές και φυλακές

O πλειστηριασμός ακινήτου του ΟΔΙΕ και η εμπλοκή της Intralot, οι κεντρικές τράπεζες δεν χρεωκοπούν, οι διπλωματικές προεκτάσεις της ελληνο-ινδικής προσέγγισης, τρικλοποδιές στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και η έκθεση για τον Γιάννη Κωστόπουλο.
Kasselakis-SYRIZA
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σουξέ Κασσελάκη σε επιχειρηματίες, τα calls της Τρ. Πειραιώς και η Viva

Η συνεστίαση που οργάνωσε fund manager με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι τριγμοί της αμεσοδημοκρατίας, πληροφορίες για πρόταση εξαγοράς της Intralot, το μήνυμα Ψάλτη στην Κύπρο, υπόνοιες σαμποτάζ στην Cosmote και οι τεράστιες αποκλίσεις στην αποτίμηση της Viva Wallet.
Intralot
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έρχεται το ομόλογο της Intralot, οι τιμές στο ρεύμα και η επιτροπή Χατζηδάκη

Στα μέσα Φεβρουαρίου το ενημερωτικό για το ομόλογο των 130 εκατ. της Intralot, η ευχάριστη έκπληξη από τις τιμές χονδρικής στο ρεύμα, η εισαγωγή από την Τουρκία ακόμη και ζωοτροφών και η περιπέτεια μιας φοροαπαλλαγής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το βασικό σενάριο για Πειραιώς, ιππικό της ΕΥΔΑΠ στη Ζάκυνθο και ζόρια στο RRF

Το σύνολο των μετοχών της Τρ. Πειραιώς σχεδιάζει να διαθέσει η κυβέρνηση, η συνδρομή της ΕΥΔΑΠ στο σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης στην Ζάκυνθο, η προσφυγή για την Αττική Οδό, οι αλλαγές στην Παιδεία και οι εκπτώσεις του ΟΤΕ.