ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: INTRALOT

Intralot: «Ποντάρει» στην παροχή τεχνολογίας στοιχήματος στις ΗΠΑ

Η απελευθέρωση της αγοράς δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη των εργασιών στις ΗΠΑ. Η ελληνική εταιρεία εξοπλίζει τις λοταρίες σε Washigton DC και Montana και βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με άλλες δύο.

Η νομιμοποίηση του αθλητικού στοιχήματος στις ΗΠΑ δημιουργεί ένα νέο πεδίο δράσης για την Intralot, δεδομένου ότι οι κρατικές λοταρίες που αναπτύσσουν το συγκεκριμένο παιχνίδι θα χρειαστούν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Intralot κ. Χρυσόστομος Σφάτος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, «ήδη παρέχουμε τεχνολογικό εξοπλισμό για το αθλητικό στοίχημα στις λοταρίες Washington DC και Montana και είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις για την παροχή τεχνολογίας για το αθλητικό στοίχημα σε άλλες δύο πολιτείες». Σημειώνεται πως μέσω της θυγατρικής της στις ΗΠΑ, η Ιntralot έχει παρουσία σε 12 πολιτείες, όπου διαχειρίζεται τα λοταριακά παιχνίδια των τοπικών λοταριών.

Για την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών έως 130 εκατ, η διοίκηση τόνισε πως αναμένει τις εγκρίσεις από τις χρηματιστηριακές αρχές για να ξεκινήσει η διαδικασία, κάτι που προσδιορίζεται να γίνει στα μέσα Ιουνίου,

Τα 125 εκατ. από τα 130 εκατ της αύξησης θα αξιοποιηθούν για την επαναγορά του 33,2% της θυγατρικής στις ΗΠΑ Intralot Inc που είχε ανταλλαχθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χρεών της εισηγμένης εταιρείας.

Έτσι, η μητρική Intralot όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ελέγχει το 100% της αμερικανικής εταιρείας και θα ωφεληθεί από τις λειτουργικές ροές της εταιρείας και τα μερίσματα που εκείνη θα μοιράζει.

Για να υλοποιηθεί η αύξηση των 130 εκατ. ευρώ o ιδρυτής της εταιρείας Σωκράτης Κόκκαλης θα καλύψει πλήρως το ποσοστό του που ανέρχεται στο 28% μετά την τελευταία μείωση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω διαγραφής ιδίων μετοχών και θα συμμετάσχει και η αμερικανική Standard General ως στρατηγικός επενδυτής. Ειδικότερα, η Standard General έχει δεσμευτεί να καλύψει αδιάθετες μετοχές έως το 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου -είναι το όριο ώστε να μην υποχρεωθεί αν το ξεπεράσει να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια προσφορά- και με ανώτατη τιμή τα 0,58 ευρώ ανά μετοχή. Έτσι, μετά την αύξηση οι δύο μέτοχοι θα ελέγχουν περίπου το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της Intralot και από κοινού θα συνεργαστούν για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Ερωτώμενη η διοίκηση από ξένους αναλυτές αν η συμφωνία με τη Standard General περιλαμβάνει και άλλες πτυχές, πλην της κάλυψης των αδιάθετων, η διοίκηση απάντησε πως δεν υπάρχει καμία περαιτέρω συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

H υστέρηση των εσόδων και τα τζάκποτ

Για το γεγονός πως το πρώτο τρίμηνο η αγορά της Βόρειας και Νότιας Αμερικής υστέρησε σε κέρδη σε σχέση με τις άλλες αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία,  τα στελέχη της εταιρείας τόνισαν πως πέρσυ υπήρξαν δύο μεγάλα τζάκποτ με τα έσοδα και κατ΄επέκταση τα κέρδη να ήταν αυξημένα. Βεβαίως, εκτιμούν πως αντίστοιχα τζάκποτ θα εμφανιστούν και κατά τη διάρκεια του 2022.

Σχετικά  με την αναχρηματοδότηση ομολόγου 250 εκατ που είχε εκδώσει η θυγατρική στις ΗΠΑ και λήγει το 2025, η διοίκηση τόνισε πως ο σχεδιασμός παραμένει αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2022, η Intralot εμφάνισε σταθερά έσοδα, αύξηση λειτουργικών κερδών και μείωση καθαρών ζημιών με τη διοίκηση να εστιάζει στη μείωση των λειτουργικών εξόδων αλλά και του χρηματοοικονομικού κόστους.

Οι πωλήσεις του ομίλου Intralot κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν στα 97,7 εκατ (+0,1% σε ετήσια βάση), τα κέρδη ebitda αυξήθηκαν κατά 4,9% στα 26,1 εκατ και οι καθαρές ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν στα 5,7 εκατ σε σχέση με 6,9 εκατ το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τα καθάρα έσοδα αν αφαιρεθούν τα κέρδη των νικητών (GGR) ανήλθαν στα  79,8 εκατ, αυξημένα κατά 1,2%.

Τα λειτουργικά έξοδα των εταιρειών του ομίλου στην Ελλάδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά 12,5% σε ετήσια βάση. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές για το Α’ τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν στα  17,3 εκατ., μειωμένες κατά 7,3 εκατ. σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, επηρεασμένες κυρίως από τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά την τρέχουσα περίοδο, σε αντίθεση με επιστροφές κατά το Α’ τρίμηνο του 2021. Οι καθαρές επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν στα 4,3 εκατ., τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα έφτασαν τα 98 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός  υποχώρησε στα 500,6 εκατ. ευρώ. O δείκτης καθαρής μόχλευσης (Net Debt/ LTM EBITDA) διαμορφώθηκε στο 4,5x στο τέλος του Α’ τριμήνου 2022.

To μίγμα των πωλήσεων

Τα Παιχνίδια Λοταρίας είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον κύκλο εργασιών αποτελώντας το 61,9% των εσόδων, με τον Αθλητικό Στοιχηματισμό να έπεται με συμβολή 18,8% στον κύκλο εργασιών του ομίλου για την τρίμηνη περίοδο. Τα Συμβόλαια Τεχνολογίας αποτέλεσαν το 7,7% και τα VLTs το 11,2% των συνολικών εσόδων του ομίλου, ενώ οι Ιπποδρομίες / Κυνοδρομίες αποτέλεσαν το 0,5% των συνολικών εσόδων.

Η Βόρεια και Νότια Αμερική συνεισέφεραν 52,3 εκατ ευρώ στον ενοποιημένο τζίρο, η Ευρώπη 35,8 εκατ, οι άλλες αγορές 15,3 εκατ. ενώ υπήρξαν και απαλοιφές 5,7 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο μεικτών κερδών, 3,5 εκατ. συνεισέφερε η Ευρώπη, 11,4 εκατ. η Βόρεια και Νότια Αμερική, 13 εκατ. οι άλλες αγορές ενώ υπήρξαν και απαλοιφές 2,7 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς πλήρωσε η Intralot ομόλογα 254 εκατ. με ετήσιο όφελος 5 εκατ. δολ.

Η αναχρηματοδότηση ομολόγου 254 εκατ. δολ έγινε με δανειακή σύμβαση και όχι με έκδοση νέων τίτλων, με αποτέλεσμα η εταιρεία να βγαίνει κερδισμένη. Παράλληλα εξασφαλίστηκαν 50 εκατ. για τις αναπτυξιακές ανάγκες της θυγατρικής στις ΗΠΑ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιntralot: Εξασφαλισμένη η αύξηση κεφαλαίου από Σ. Κόκκαλη και Standard General

Με την αύξηση η εταιρία αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα των αρνητικών κεφαλαίων, η μετοχή θα επανέλθει σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης ενώ η κεφαλαιοποίηση θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το deal της Intralot με Standard General και τα επόμενα βήματα στις ΗΠΑ

Ανάληψη νέων έργων και διεύρυνση υφιστάμενων συμβολαίων επιδιώκει η εισηγμένη, σε συνεργασία με τον νέο στρατηγικό επενδυτή. Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου των 130 εκατ., αποφασίζει τους όρους η Διοίκηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Αναστήθηκαν» τα McDonald’s στην Ελλάδα με... συνταγή της Premier Capital

Η Premier Capital που διαχειρίζεται τα καταστήματα McDonald΄s στην Ελλάδα κατάφερε να αντιστρέψει την καθοδική πορεία του σήματος, να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, να επεκτείνει το δίκτυο και να εμφανίσει κέρδη μετά από 10ετίες ζημιών.