ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuuterstock

Η διάσωση της Praxia, η κούρσα τιτλοποιήσεων και η δίκη Εθνικής - συνταξιούχων

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Έσωσε την παρτίδα η Παγκρήτια στο αδιέξοδο της Praxiabank. Η υπόθεση για την Praxia δεν πήγαινε καλά, εναλλακτικές δεν υπήρχαν, οπότε το ενδιαφέρον της Παγκρήτιας αποτέλεσε κάτι σαν μάννα εξ ουρανού. Επιπλέον η υπόθεση, βοήθησε να ξεπεραστούν παλαιά πάθη και αντιπαλότητες τέτοιας έντασης, που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.
  • Θέμα ωρών είναι όπως όλα δείχνουν η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την doValue για την μεγάλη τιτλοποίηση της Eurobank, το project Cairo, υπόθεση που έχει ταλαιπωρήσει πολύ την τράπεζα. Δεν ήταν μόνο το άδοξο τέλος με την Pimco, αλλά η ένταξη της συναλλαγής στην Ηρακλή (κατόπιν απίτησης του επόπτη) αλλά και οι καθυστερήσεις στην νομοθέτηση του «Ηρακλή» που πήγαν το χρονοδιάγραμμα του Σχεδίου Επιτάχυνση αρκετούς μήνες πίσω. Όλες οι πληροφορίες λένε ότι οι ανακοινώσεις γράφονται και πολύ σύντομα θα τις διαβάσουμε όλοι μας.  
  • Την δική της μέγα – τιτλοποίηση προετοιμάζει εντατικά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να βλέπει παθητικά Eurobank και Alpha να… απομακρύνονται αφήνοντας πίσω τους το πρόβλημα των κόκκινων δανείων (ή τέλος πάντων το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος). Όπως μαθαίνω θα είναι μεν μεγάλη αλλά αρκετά χαμηλότερη του Cairo, πολύ περισσότερο του Galaxy.
  • Η αγορά δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει ακόμα το όφελος για την ΔΕΗ από τα προγράμματα συνταξιοδότησης και εθελούσιας εξόδου. Όπως εκτιμούν άνθρωποι που παρακολουθούν στενά τα της ΔΕΗ σήμερα υπάρχουν περίπου 3.000 εργαζόμενοι, σχετικά μεγάλης ηλικίας, και οι οποίοι έχουν πλαφονάρει: αμείβονται με τη μέγιστη αμοιβή, βάση των ετών απασχόλησης και τα ισχύοντα στη ΔΕΗ, περίπου 65.000 ευρώ ετησίως. Πολύ χονδρικά οι εργαζόμενοι αυτοί «κοστίζουν» στην εταιρεία περίπου 200 εκατ. ετησίως ή 25% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης.
  • Κοσμοσυρροή στην χθεσινή εκδήλωση του e κυκλος, του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το θέμα ήταν εξαιρετικά επίκαιρο, «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις», οι ομιλητές εξαιρετικοί  -εκτός του κ. Βενιζέλου μίλησε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και οι κ.κ. Π. Αποστολίδης και Γιώργος Σαββαϊδης- και η ανταπόκριση στην εκδήλωση ήταν πολύ μεγάλη.
  • Η «μητέρα των μαχών» της Εθνικής με τους συνταξιούχους ενώπιον της Δικαιοσύνης αρχίζει σήμερα, στον Άρειο Πάγο. Η τράπεζα έχει ασκήσει αναίρεση για προηγούμενη, ευνοϊκή για τους συνταξιούχους απόφαση. Αν κερδίσει αυτό το δικαστήριο, απαλλάσσεται οριστικά από το βάρος της χρηματοδότησης του Λογαριασμού Επικούρησης, αν το χάσει τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Εν τω μεταξύ, άλλη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, που δημοσιεύθηκε πριν τη δίκη στον Άρειο Πάγο, εν είδει… ορεκτικού, δικαιώνει πλήρως τους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει, κρίνοντας εν πολλοίς ότι η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να καλύψει τις παροχές του ΛΕΠΕΤΕ.
  • Στη χώρα των ελαστικών προθεσμιών, άλλη μια προθεσμία φαίνεται ότι παίρνει παράταση. Ο Ιβάν Σαββίδης ήθελε να ολοκληρώσει το deal με την πλευρά Στέγγου για το Πόρτο Καρράς ως τις 15 Δεκεμβρίου, αλλά οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για μετάθεση της προθεσμίας ένα μήνα αργότερα, στην καλύτερη περίπτωση. Οι πηγές μας λένε ότι έχουν ανακύψει αρκετά θέματα που επηρεάζουν την τιμολόγηση του deal και χρειάζεται χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σιωπηλό «θαύμα» στο Ελληνικό, η μάσκα του Π. Μυλωνά και η προκαταβολή φόρου

Η πρόοδος στο Ελληνικό και οι «πρόδρομοι δείκτες» για την εκκίνηση της επένδυσης, το μυστήριο με τη μάσκα του κ. Μυλωνά, η μείωση της προκαταβολής φόρου για όλους πλην τραπεζών, τα χαμόγελα στην ΕΧΑΕ και η σημερινή δοκιμασία της ανθεκτικότητας του ΧΑ.