ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η αγκύρωση με τη μετοχή του ΟΤΕ και το deal Παγκρήτιας - Praxia

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Αγκύρωση ονομάζουν οι ψυχολόγοι το φαινόμενο της πρόσδεσης των ατόμων στις πληροφορίες που γνωρίζουν. Πρόκειται για πανίσχυρο μηχανισμό, οι άνθρωποι έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη να «γνωρίζουμε», που ακόμα και όταν δεν υπάρχει καμία σχετική πληροφορία τείνουμε να πιανόμαστε από οποιαδήποτε πληροφορία, εμφανιστεί εμπρός μας.
  • Γιατί τα λέω αυτά; Διότι πολλοί εγχώριοι επενδυτές και traders και κυρίως το retail, η λεγόμενη μαρίδα, εβδομάδες τώρα χαζεύουν τη μετοχή του ΟΤΕ να καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο, αλλά μένουν μακριά, σχολιάζοντας «μα, πού θα πάει βρίσκεται στα υψηλά 52 εβδομάδων». Όλοι αυτοί έχουν «αγκυρωθεί» στα 10 ευρώ, επίπεδα όπου για πολύ μεγάλο διάστημα κινούνταν η μετοχή, και άλλοι ακόμα χαμηλότερα στα 8 και 7 ευρώ που διαπραγματευόταν η μετοχή το 2016. Μάλιστα κάποιοι θυμούνται το 1, και κάτι, ευρώ που είχε γράψει η μετοχή του ΟΤΕ το 2012! Οπότε εύλογος ο προβληματισμός «μα που μπορεί να πάει η μετοχή»;
  • Αυτό που πια έχουν ξεχάσει οι περισσότεροι, είναι ότι οι Γερμανοί της Deutsche Telekom, εξαγόρασαν τον ΟΤΕ στα 26 ευρώ ανά μετοχή το 2008. Βέβαια, το timing για τους Γερμανούς μόνο καλό δεν ήταν τότε καθώς ακολούθησε η τέλεια καταιγίδα για την Ελλάδα. Ωστόσο η χώρα τελικά έμεινε όρθια, ενώ ο ΟΤΕ σήμερα είναι μια πολύ διαφορετική, προς το καλύτερο, εταιρεία σε όλα τα επίπεδα!  
  • Με ορμή συνέχισε και η χθες η μετοχή της Lamda Development ανακτώντας μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 5,91% μετά το +4,79% της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις λόγω της πολύ μεγάλης αύξηση κεφαλαίου που ανακοίνωσε το περασμένο φθινόπωρο (και η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία προχθές Δευτέρα) και από τα 8,5 ευρώ που βρίσκονταν είχε πιεστεί κοντά στα 6,7 ευρώ.  
  • Στις ράγες έχει μπει η υπόθεση της απορρόφησης της Praxiabank από την Παγκρήτια. Το due diligence είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί γρήγορα, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για εξαιρετικά εύκολο έλεγχο, δεδομένου ότι τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Praxia είναι ελάχιστα και δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να ελεγχθούν εις βάθος! Ουσιαστικά, τις εβδομάδες αυτές θα προσδιοριστεί η αξία των συστημάτων και της τεχνολογικής υποδομής που έχει δημιουργηθεί στην Praxia προκειμένου να καθοριστούν οι τελικοί όροι της συναλλαγής. Η συγχώνευση θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών. Από την Παγκρήτια αποφεύγουν το παραμικρό σχόλιο για το στόχο της κίνησης, παραπέμποντας στην ολοκλήρωση της συναλλαγής, ωστόσο είναι δεδομένου ότι το deal αναβαθμίζει κατά πολύ την Παγκρήτια και το ρόλο της στην αγορά.
  • Στη χώρα των ελαστικών προθεσμιών, άλλη μια προθεσμία φαίνεται ότι παίρνει παράταση. Ο Ιβάν Σαββίδης ήθελε να ολοκληρώσει το deal με την πλευρά Στέγγου για το Πόρτο Καρράς ως τις 15 Δεκεμβρίου, αλλά οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για μετάθεση της προθεσμίας ένα μήνα αργότερα, στην καλύτερη περίπτωση. Οι πηγές μας λένε ότι έχουν ανακύψει αρκετά θέματα που επηρεάζουν την τιμολόγηση του deal και χρειάζεται χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το βαρύ κλίμα στον ΟΤΕ, ο μύθος για τα δάνεια στις ΜμΕ και η ανησυχία Στουρνάρα

Γιατί φαίνεται να επικρατεί μια κακή διάθεση στους διαδρόμους του ΟΤΕ, τι είπε ο Στουρνάρας για την ενεργειακή κρίση και τις τράπεζες, ο Φ. Καραβίας και ο «μύθος» για τις ΜμΕ, η υπογραφή του Frontier και το ράλι της REDS.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το shadow book της Alpha, το «βουνό» μετρητών της Jumbo και η πίεση στον ΟΤΕ

Η καλή προετοιμασία της Alpha και τα σημεία που ξεχώρισαν στο ομόλογο, τα μετρητά που δεν μπορούν να αγγίξουν οι μέτοχοι της Jumbo, η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ και πως η Moody's... αντέγραψε την Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «καμπανάκι» Στουρνάρα στις τράπεζες, οι διευκρινίσεις της Εθνικής και η αντιπολίτευση στον ΟΤΕ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.