ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η αναμονή για τη FED, οι insiders στην Intracom, η Παγκρήτια και οι συστημικές

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το διεθνές τραπεζικό σύστημα και την Ελλάδα, η γενναία δημόσια τοποθέτηση του Θ. Πλεύρη για τον πατέρα του, η ΑΜΚ της Παγκρήτιας, το «πάγωμα» των αγορών εν αναμονή της FED, οι inside αγορές στην Intracom, η Τιτάν και ο φόρος στα διυλιστήρια.

Μια οσμή επερχόμενης κρίσης στην παγκόσμια οικονομία αναδύεται από τις δύο βασικές εκθέσεις του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκαν χθες και καλύπτουν τις οικονομικές προβλέψεις και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε μια σοβαρή επιβράδυνση, με τον ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί από 6% το 2021 σε 2,7% το 2023. Είναι η χειρότερη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας από το 2001, με εξαίρεση τα δύο μεγάλα επεισόδια ύφεσης στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση και το 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας. Παράλληλα, το απότομο σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες εκθέτει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα σε πολλούς κινδύνους αποσταθεροποίησης, κάτι που γίνεται βέβαια καθημερινά ορατό στη συμπεριφορά των αγορών.

-- Όμως, μέσα σε αυτό το σκοτεινό τοπίο, το ΔΝΤ βλέπει και ένα καλό νέο: το διεθνές τραπεζικό σύστημα, μετά την οδυνηρή εμπειρία της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν έχει πλέον αρκετά κεφάλαια για να αντέξει τους οικονομικούς κραδασμούς χωρίς να ξαναδούμε την οικονομική κρίση να μετεξελίσσεται σε τραπεζική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ταμείο προχώρησε σε ένα παγκόσμιο στρες τεστ των τραπεζών, με βάση ένα δυσμενές σενάριο διεθνούς ύφεσης το 2023. Το αποτέλεσμα της άσκησης εκπλήσσει ευχάριστα: ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, CET1 υποχωρεί στο σενάριο ύφεσης από το 14,1% στο 11,4% το 2023 και σε κανένα εθνικό τραπεζικό σύστημα δεν πέφτει χαμηλότερα από τα ελάχιστα όρια, αν και σημαντικός αριθμός τραπεζών στις αναδυόμενες αγορές (29% του συνόλου) θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως, όσο άσχημα και αν εξελιχθεί η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, «κανόνια» τύπου Bear Sterns και Lehman Brothers μάλλον δεν θα ξαναδούμε. Και αυτή η κρίση, όσο σοβαρή και αν γίνει, δεν θα κλονίσει συθέμελα το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Κάτι είναι κι αυτό…

-- Χωρίς αμφιβολία, αν ο βουλευτής του Σύριζα, Γιώργος Τσίπρας, διάβαζε τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα σύμφωνα με τις οποίες η χώρα μας θα παρουσιάσει το 2023 ρυθμό ανάπτυξης υπετριπλάσιο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,8% έναντι 0,5%), την ώρα που μεγάλες οικονομίες, όπως η γερμανική και η ιταλική, προβλέπεται ότι θα διολισθήσουν σε ύφεση θα φώναζε οργισμένος: αυτοί ή παίρνουν ναρκωτικά ή τα παίρνουν! Και επειδή είναι δύσκολο ένας ολόκληρος οργανισμός να το έχει ρίξει στα ναρκωτικά (σε αντίθεση με έναν αρθρογράφο των FT...) θα επιλέξουμε την εκδοχή του «τα πήραν». Διότι, για να επεκτείνουμε τη λογική του κ. Τσίπρα, πόσο αντικειμενικός μπορεί να είναι ένας οργανισμός που έχει πάρει τόσα εκατομμύρια τόκους από τα μνημονιακά δάνεια που χορήγησε την Ελλάδα;

– Με φαντασιώσεις δεν αντιμετωπίζεται η πραγματικότητα...

-- «Με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι αποκτήνωση», υπογράμμισε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, χωρίς να μασήσει τα λόγια του για τον πατέρα του. «Ο πατέρας μου ποτέ δεν έχει κρύψει την ιδεολογία του, που η δημοκρατία του επιτρέπει να έχει. Ο χαιρετισμός με κάνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα για δύο λόγους, ο πρώτος ότι έγινε μέσα στη δικαστική αίθουσα και ο δεύτερος μπροστά σε μια γυναίκα που το παιδί της δολοφονήθηκε από έναν ναζί», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

-- Τελικώς συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας οι συστημικές τράπεζες. Δεν το ήθελαν, είναι λίγο ανορθόδοξο τράπεζες να μετέχουν με σημαντικά ποσοστά σε μια μικρή τράπεζα, αλλά τελικώς η τροπή του εγχειρήματος ήταν τέτοια που οι συνθήκες τις υποχρέωσαν να μπουν στην αύξηση και να καλύψουν το ποσοστό τους. Οι παλαιοί μέτοχοι κάλυψαν περίπου το 35% της τράπεζας, όπως ανακοινώθηκε χθες, και οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για τη διάθεση των αδιάθετων μετοχών. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα συμμετάσχει η Lyktos του Μιχάλη Σάλλα, η οποία ελέγχει το 19,95% του μετοχικού κεφαλαίου. Αν δεν συμμετάσχει, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το δίδυμο Μπάκου - Καϋμενάκη είναι έτοιμο να καλύψει το ποσοστό της. Επίσης, φαίνεται να «κλειδώνει» η συμμετοχή του εφοπλιστή Νίκου Μουνδρέα, ο οποίος θα καλύψει το ποσοστό που ελέγχει στην Παγκρήτια η Alpha Ocean (7,92%) του κ. Θ. Αγγελόπουλου.

-- Στο πάγο βρίσκονται τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, με τα μάτια όλων είναι καρφωμένα στη Fed και οι πάντες αναμένουν με αγωνία τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα δημοσιευτούν αύριο Πέμπτη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,1%, ενώ σημειώνουμε ότι τον προηγούμενο μήνα που τα στοιχεία του πληθωρισμού ήταν λίγο χειρότερα των εκτιμήσεων της αγοράς οι δείκτες στη Wall Street βυθίστηκαν κατά περίπου 5%. Το τι λαγός θα βγει αύριο από το... καπέλο θα δώσει το έναυσμα είτε για νέο σφυροκόπημα είτε για ανοδική αντίδραση.

-- Το «πάγωμα» αποτυπώνεται και στην δική μας αγορά, με τις συναλλαγές να θυμίζουν τις όμορφες ημέρες του Αυγούστου (όμορφες για όσους είμαστε διακοπές, όχι την κυβέρνηση που έτρεχε με το θέμα των παρακολουθήσεων...) ενώ η εξαφάνιση των ξένων επενδυτών από το ΧΑ φαίνεται και από την κατακόρυφη πτώση των συναλλαγών στις τράπεζες. Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να διατηρήσει μέρος των πρόσφατων κερδών και να παραμείνει πάνω από το επίπεδο των 800 μονάδων και δεδομένων των γενικότερων συνθηκών οι τιμές καλά κρατούν. Ωστόσο, η φθίνουσα αυτή πορεία κουράζει και ο κανόνας λέει πως ό,τι δεν πάει πάνω... πέφτει.

--Από την άλλη πλευρά, για τους υπομονετικούς -όσους έχουν μείνει στο ΧΑ...- η συγκυρία δημιουργεί ευκαιρίες, καθώς έχει προσγειώσει πολλές μετοχές σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα. Η μετοχή της Τιτάν για παράδειγμα έκλεισε χθες με πτώση -1,45%, στα 10,88 ευρώ, πλησιάζοντας τα χαμηλά 52 εβδομάδων (10,7 ευρώ), επίπεδα ιδιαίτερα ελκυστικά δεδομένης της υψηλής κερδοφορίας και της μερισματικής απόδοσης, σημαντικά υψηλότερη του 4%, της μετοχής. Η εταιρεία παράγει αξία και αργά η γρήγορα η αξία αυτή θα αποτυπωθεί και στις αποτιμήσεις.

Στις 5,6 και 7 Οκτωβρίου η εταιρεία Strongview Holdings που ανήκει στον Δημήτρη Θεοδωρίδη αγόρασε συνολικά 184.200 μετοχές της Intracom Holdings έναντι 298.000 ευρώ. Ο κ. Θεοδωρίδης είναι μέλος του ΔΣ της εισηγμένης. Το γεγονός ότι η ευρύτερη οικογένεια Κόκκαλη αγοράζει μετοχές της Intracom σε αυτά τα επίπεδα, δείχνει την εμπιστοσύνη που έχουν στις προοπτικές της εταιρείας, μετά μάλιστα και τη μετεξέλιξή της σε επενδυτική εταιρεία. Η εταιρεία έχει αποτίμηση στο ΧΑ 137 εκατ. ευρώ και ταμείο 191 εκατ. ευρώ (με στοιχεία πρώτου εξαμήνου), στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και τα 70 εκατ. ευρώ που εισέπραξε τον περασμένο Ιούλιο από την πώληση της Intrakat. Από τον Ιούλιο τρέχει και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών με κατώτατη τιμή τα 0,3 ευρώ και ανώτατη τα 10 ευρώ.

-- Με δρομέα που έχει… παγώσει στην εκκίνηση μοιάζει η μετοχή της Intralot. Μετά την αύξηση κεφαλαίου στην τιμή των 0,58 ευρώ, έκανε μια εκτίναξη ως τα 0,69 ευρώ και έκτοτε κάνει μικρές διακυμάνσεις γύρω από τα 0,60 ευρώ. Αυτή η εποχή της σταθεροποίησης φαίνεται ότι χρειάζεται έναν ισχυρό καταλύτη για να τερματιστεί. Ένα ορόσημο που έχει μπροστά της η εισηγμένη είναι η έξοδος από το μακράς διαρκείας καθεστώς επιτήρησης, για την οποία έχει πλέον τις προϋποθέσεις, με τη βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης που έγινε δυνατή με την αύξηση κεφαλαίου. Πιο μακρινό ορόσημο -και με αρκετά στοιχεία αβεβαιότητας, λόγω της αστάθειας στις αγορές- είναι η αξιοποίηση της αμερικανικής θυγατρικής με κάποια κίνηση στο NYSE ή στο NASDAQ. Σε κάθε περίπτωση, όσοι θιασώτες της μετοχές θέλουν να περιμένουν, μάλλον μπορούν να το κάνουν χωρίς πολλή αγωνία, αφού η μετοχή ακολουθεί το δικό της μοτίβο σταθεροποίησης, χωρίς να επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις συνθήκες στην αγορά.

-- «Ό,τι ξέρετε, ξέρουμε»: αυτή ήταν, λίγο πολύ, η απάντηση που έδωσαν χθες διοικητικά στελέχη της Motor Oil σε δημοσιογράφους, σε εκδήλωση για τις επενδύσεις του ομίλου στις ΑΠΕ, όταν ρωτήθηκαν πόσα τελικά εκτιμούν ότι πληρώσει το δεύτερο μεγάλο διυλιστήριο της χώρας για την ευρωπαϊκή έκτακτη εισφορά με συντελεστή 33%. Ανέφεραν ότι περιμένουν από το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, να ξεκαθαρίσει πώς, τελικά, θα επιβληθεί αυτός ο φόρος, ενώ σημείωσαν με έμφαση δύο θέματα που παραμένουν ανοικτά: αν ο φόρος θα επιβληθεί μόνο στα κέρδη του 2022, ή θα επεκταθεί και στη χρήση του 2023, κάτι που αφήνεται ανοικτό από την απόφαση της Ε.Ε. Επιπλέον, αν θα γίνει κάποιος συμψηφισμός με τις τεράστιες ζημιές που είχαν τα διυλιστήρια το 2020, λόγω της πανδημίας. Αυτές οι «λεπτομέρειες» πίσω από μια γενική απόφαση μπορεί να κρύβουν διαφορές στην τελική επιβάρυνση εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα υπερκέρδη στα καύσιμα, τα επιτόκια καταθέσεων και τα υψηλά 7μήνου στο ΧΑ

Τα υπερκέρδη 2,1 δισ. από HelleniQ Energy και Motor Oil, οι δύο τράπεζες που αύξησαν τα επιτόκια καταθέσεων, η αναρρίχηση των δεικτών του ΧΑ σε υψηλά 7μήνου, οι εισροές στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι απογοητευμένοι της Intralot και ο καλλωπισμός τιμών του ομίλου Viohalco.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού το πάνε τα Χρηματιστήρια, ο ανέμελος Γ. Μπρατάκος, η Intrakat και η Αττική Οδός

Η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου για τις αγορές, η υψοφοβία στο ΧΑ, οι ανέμελες ημέρες του Γ. Μπρατάκου, τι είδαν οι οίκοι στη Eurobank, τι είπε ο Αλ. Εξάρχου για συμμετοχή της Intrakat σε κοινοπραξία για την Αττική Οδό, τα πονταρίσματα των 20 δισ. και τα οικονομικά των εισηγμένων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Intracom ως asset play, η καθυστέρηση στη ΛΑΡΚΟ και η ρήξη Μητσοτάκη - ΠΑΣΟΚ

Τα 250 εκατ. ρευστότητας της Intracom και η χρηματιστηριακή της αποτίμηση, γιατί αργεί ακόμη η επιλογή επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ, πώς ο Ν. Ανδρουλάκης έκαψε τις γέφυρες με τη ΝΔ, το ακριβό... σπορ της έκδοσης τραπεζικών ομολόγων και η αντίδραση στο ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο περιορισμός των «Ελλήνων» στο ΔΣ του ΟΠΑΠ, τι μετράνε στη Eurobank και το ΧΑ

Οι νέοι συσχετισμοί στη διοίκηση του ΟΠΑΠ μετά την αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, η «πράσινη» απογραφή στη Eurobank, οι αποφάσεις για την αύξηση της Intralot, ο καταστροφικός Μάιος στο ΧΑ και οι αργές διαδικασίες εξυγίανσης επιχειρήσεων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αξιοποίηση του «μαξιλαριού», ο... πλανητάρχης Πλακιωτάκης και ο Γ. Κοντόπουλος

Οι ελιγμοί της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, το σχέδιο... ευρωπαϊκής κυριαρχίας του υπουργού Ναυτιλίας με τα καράβια LNG των Ελλήνων εφοπλιστών, η προσέλκυση επενδυτών και εταιρειών στο ΧΑ και το «ξύπνημα» της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς ξαναμπλέξαμε, το bear market των αγορών και η αντίδραση της Intralot

Τα χρηματιστήρια υπό την απειλή των κανονιών, η «βουτιά» στην Ευρώπη, η αναζήτηση νέας ισορροπίας στην Αθήνα, η ενίσχυση της μετοχής της Intralot από τον Σ. Κόκκαλη και οι νέοι μπελάδες της Coca Cola HBC στη Ρωσία.