ΓΔ: 1271.2 0.51% Τζίρος: 103.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Το Τατόι ως συνέχεια του κράτους, η ώρα των mezz και το «άλμα» της Τρ. Πειραιώς

Η εγκατάλειψη του Κτήματος Τατοΐου από όλες τις κυβερνήσεις, η υποχρεωτική ανανέωση της θητείας Φλώρου, η άνοδος της Τρ. Πειραιώς και οι φήμες περί MSCI, τα mezz και οι προσδοκίες για τον Άρειο Πάγο, η εύλογη αξία της Ideal και η Intracom Properties.

Ευτυχώς δεν έβρεξε! Διότι μια καλή βροχή την Κυριακή ή τη Δευτέρα το πρωί θα είχε καταστήσει αδιάβατο από τη λάσπη και τη γενικότερη εγκατάλειψη το παρατημένο Τατόι, καθιστώντας μάλλον αδύνατη την ταφή του τέως Βασιλιά. Ευτυχώς, όμως, δεν έβρεξε, η Αθήνα ήταν για άλλη μια ημέρα (σχεδόν) ηλιόλουστη, ανοιξιάτικη και δεν υπήρξαν δυσάρεστα απρόοπτα.

-- Οφείλουμε ωστόσο να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η ακραία αδιαφορία του Ελληνικού Δημοσίου, για ένα περιουσιακό στοιχείο που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, δεν έχει καμία ιδεολογική προέκταση. Δεν έχουμε να κάνουμε δηλαδή με κάποιους κακούς, εμμονικούς, ιδεολογικά αγκυλωμένους πολιτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, που αφήνουν το Τατόι να σαπίζει γιατί θέλουν να χαθούν τα ίχνη ενός μισητού θεσμού. Τουναντίον, η υπόθεση των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι έρχεται να υπογραμμίσει την ιδιότυπη συνέχεια του ελληνικού κράτους, υπό το πρίσμα της ακραίας αδιαφορίας των ανθρώπων που αμείβονται από τους Έλληνες πολίτες για να υπηρετούν και να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών.

-- Το Τατόι σαπίζει στο έλεος του χρόνου, ακριβώς όπως σαπίζουν οι πανάκριβες ολυμπιακές εγκαταστάσεις των Αγώνων του 2004, όπως σαπίζουν τα Boeing της Ολυμπιακής παρατημένα στο Ελληνικό, όπως σαπίζουν εκατοντάδες ακίνητα του Δημοσίου, κληροδοτήματα κλπ. κλπ.

-- Την ανανέωση για ένα επιπλέον έτος της θητείας του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, αποφάσισε χθες το ΚΥΣΕΑ. Σημειώνουμε πάντως ότι, ακόμα και αν η κυβέρνηση ήθελε να προχωρήσει σε αλλαγή του αρχηγού, αυτό κατέστη αδύνατο μετά την εδώ και εβδομάδες πολυμέτωπη επίθεση κατά του κ. Φλώρου.  Με άλλα λόγια, η ανανέωση Φλώρου κατέστη υποχρεωτική μετά την ανάδειξή του σε θέμα κομματικού ανταγωνισμού.

-- Σίγουρα δεν ήταν ευχάριστη η πολυετής διαδικασία συρρίκνωσης των εξόδων για τις τράπεζες, με διαδοχικά προγράμματα εθελούσιας εξόδου χιλιάδων εργαζομένων και συνεχή μείωση του δικτύου καταστημάτων. Όμως, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) για το 9μηνο του 2022 δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα την πιο λιτή δομή σε όλη την Ευρώπη. Με ένα δείκτη κόστους προς έσοδα σημαντικά χαμηλότερο από το 40%, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος υπερβαίνει το 60% και σε ορισμένες χώρες φτάνει ή ξεπερνά το 80%, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι διαμόρφωσαν όλες τις προϋποθέσεις, από την πλευρά του κόστους, για υψηλή κερδοφορία τα επόμενα χρόνια. Πολλοί θα θέλαμε, βέβαια, καλύτερη εξυπηρέτηση στα τραπεζικά γκισέ και ευκολότερη πρόσβαση σε καταστήματα, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.

-- Με ένα εντυπωσιακό +5,45% η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συνέχισε χθες τη θεαματική πορεία που καταγράφει την εφετινή χρονιά, με κέρδη +16,45% έναντι +5,54% του Γενικού Δείκτη και +12,91% του τραπεζικού δείκτη. Μετά το χθεσινό άλμα, η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας επανήλθε, μετά από καιρό, πάνω από το όριο των 2 δισ. ευρώ. Στην αγορά ακούγονται πολλά, από το ενδιαφέρον της ΙΟΝ (που αν επιμείνει στην αγορά των μετοχών του ΤΧΣ θα πρέπει να επανέλθει με premium από την τρέχουσα τιμή) μέχρι το ενδεχόμενο ένταξης της μετοχής στον MSCI. Στην πραγματικότητα, όμως, η κινητήρια δύναμη της μετοχής είναι η θεαματική πρόοδος της εξυγίανσης και του μετασχηματισμού της τράπεζας, πρόοδος που μόλις έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητή από την επενδυτική κοινότητα.

-- Μεγάλα κέρδη δεν αποκόμισε μόνον η Πειραιώς αλλά και οι άλλες συστημικές (Alpha +1,84%, Εθνική +1,54%, Eurobank +2,61%), καθώς η αγορά δεν ανησυχεί για τα πολιτικά και «παίζει» την επερχόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την επιστροφή της αγοράς στον δείκτη ανεπτυγμένων αγορών της MSCI.

-- Και μιας ο λόγος για τον MSCI, να πούμε ότι η αγορά φαίνεται ότι προεξοφλεί την επιστροφή της Motor Oil στον δείκτη. Η μετοχή, που χθες έκλεισε με οριακή πτώση (-0,09%), φλερτάρει με τα υψηλά 52 εβδομάδων (23,08 ευρώ).

-- Έρχεται η ώρα των mezz; Με κέρδη πάνω από +3% έκλεισαν χθες το Galaxy Mezz (+3,67%), το Sunrise Mezz (+3,12%) και το Phoenix Vega Mezz (+2,36%) ενώ το Cairo Mezz βρέθηκε στο +0,12%, το οποίο όμως έχει «δυσκολότερο» waterfall αποπληρωμών για τους επενδυτές. Οι ειδικού τύπου (και υψηλού κινδύνου) αυτοί τίτλοι για αρκετές εβδομάδες κινήθηκαν σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, θυμίζοντας λίγο ευθεία γραμμή, καθώς ο θόρυβος για τους πλειστηριασμούς και για κάποιες δικαστικές αποφάσεις κλόνισε την αγορά και έκοψε τη φόρα των αγοραστών. Ωστόσο, οι δικαστικές αποφάσεις είναι συντριπτικά υπέρ των servicers και πολλοί πιστεύουν ότι στις 26 Ιανουαρίου που ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει το ακανθώδες αυτό ζήτημα θα βάλει τέλος στο δικαστικό μπέρδεμα, που κάποια στιγμή δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στους servicers για την υλοποίηση των business plan. Αν φύγει η αβεβαιότητα αυτή, σε συνδυασμό  με την πολύ καλή πορεία της αγοράς ακινήτων αλλά και γενικότερα της οικονομίας, εύλογα μπορεί να περιμένει κανείς ότι τα business plan θα επανέλθουν σε τροχιά επίτευξης των στόχων. Εξέλιξη που ασφαλώς δεν θα αφήσει ανεπηρέαστα τα mezz.

-- Εύλογη αξία τα 5,3 ευρώ ανά μετοχή δίνει για την Ideal Holdings ανάλυση της Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ. Η τιμή αυτή είναι σχεδόν 51% πάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της εταιρείας. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η Ideal λειτουργεί ως ένα private equity fund αλλά το γεγονός ότι είναι εισηγμένη της προσδίδει πλεονεκτήματα όπως περισσότερη διαφάνεια, οι  μέτοχοι μπορεί ανά πάσα στιγμή να ρευστοποιήσουν τη συμμετοχή τους, ενώ τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντίτιμο για εξαγορά (όπως π.χ στην περίπτωση της Byte).

-- Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής το 2022 ο τζίρος της εταιρείας θα ανέλθει στα 173,2 εκατ. ευρώ, το 2023 στα 186,7 εκατ. ευρώ και το 2024 στα 200,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η εκτίμηση για τα EBITDA είναι στα 29,3 εκατ. για το 2022, στα 32,2 εκατ. ευρώ το 2023 και στα 34,7 εκατ. ευρώ το 2024. Στον τζίρο θα συμβάλλει περισσότερο η δραστηριότητα στην πληροφορική, αλλά στα EBITDA η δραστηριότητα στη βιομηχανία.

-- Χθες η μετοχή της Ideal έκλεισε στα 3,49 ευρώ (-0,29%) ενώ από τις αρχές του χρόνου εμφανίζει απώλειες -2,79%. Η μέγιστη 52 εβδομάδων είναι τα 4,09 ευρώ και η ελάχιστη τα 2,85 ευρώ.

-- Εγκρίθηκε χθες από την επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση της Intracom Holdings η απόσχιση του κλάδου των ακινήτων και η εισφορά του σε νέα εταιρεία 100% θυγατρική της εισηγμένης με την επωνυμία Intracom Properties. Η Intracom Properties θα προικοδοτηθεί με έξι επενδυτικά ακίνητα συνολικής επιφάνειας κτηρίων 41.327 τ.μ σε συνολική επιφάνεια γης 88,5 στρεμμάτων. Η εύλογη αξία κτηρίων και οικοπέδων εκτιμήθηκε  από ανεξάρτητο εκτιμητή στα 63,3 εκατ. ευρώ. Μέρος των παραπάνω ακινήτων  ιδιοχρησιμοποιούνται, ενώ κάποια εξ αυτών εκμισθώνονται σε τρίτους ή σε συνδεδεμένες εταιρείες αφήνοντας ήδη υψηλά ετήσια έσοδα.  Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Intracom Ηoldings, Δημήτρη Κλώνη η εταιρεία δεν προβλέπεται να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ, αν και στόχος της θα είναι η  επίτευξη ικανοποιητικών ετήσιων αποδόσεων και λιγότερο οι δραστηριότητες ανάπτυξης ακινήτων (development).

-- Χθες η μετοχή της εταιρίας αντέδρασε με ένα εντυπωσιακό +4,06% στα 1,898 ευρώ, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά τα 1,924 ευρώ και προσεγγίζοντας τα υψηλά 52 εβδομάδων (1,94 ευρώ).

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Sunrise vs. Galaxy Cosmos: «Ακτινογραφία» στα δύο νέα Mezz του Χρηματιστηρίου

Αρχίζει σήμερα η διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά των μετοχών των δύο οχημάτων με κύρια περιουσιακά στοιχεία ομόλογα μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας - mezzanine. Πώς προσδιορίζεται η αξία τους και από τι θα εξαρτηθεί η πορεία τους.
Μετοχές, Χρηματιστήριο Αθηνών, Επενδύσεις
ΑΓΟΡΕΣ

Cairo Vs Phoenix Mezz: Το crash test δύο ριψοκίνδυνων επενδυτικών στοιχημάτων

Γιατί το Phoenix Vega Mezz έχει σχεδόν διπλάσια κεφαλαιοποίηση από το Cairo Mezz. Ποιες οι ομοιότητες και ποιες οι κρίσιμες διαφορές στη δομή των δυο εταιρειών. Κλειδί η πορεία της αγοράς ακινήτων και των ανακτήσεων «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα βήματα του ΤΧΣ, το ψέμα που κόστισε 30 χιλ. ευρώ και η ευχή Στουρνάρα

Πορεία χωρίς παρεκκλίσεις χαράζει το ΤΧΣ για τα placements, η παραίνεση Στουρνάρα για μακροπρόθεσμους επενδυτές στις τράπεζες, η επίσκεψη Β. Ψάλτη στην Κρήτη, η νέα εθελουσία της Τρ. Πειραιώς και οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα κέρδη ρεκόρ των τραπεζών, ξεδιψώντας με σαμπάνια και η ντρίπλα της Coca Cola HBC

Η αμηχανία των τραπεζών με την εκτόξευση της κερδοφορίας τους, οι πωλήσεις Coca Cola HBC στη Ρωσία, οι διεργασίες για νέο φορέα των σούπερ μάρκετ, σε ποια περιοχή της χώρας πίνουν την περισσότερη σαμπάνια και η νέα εξαγορά της Autohellas.
Agores, Pliromi, Karta, Cards, Sales, Ekptoseis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ψηφιακή «έξοδος» των τραπεζών, τα 13 χρόνια χωρίς investment grade και ο Κασιδιάρης

Γιατί οι τράπεζες κλείνουν τις εφαρμογές ηλεκτρονικού πορτοφολιού, πώς έμεινε η Ελλάδα χωρίς επενδυτική βαθμίδα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, το ταμείο με 182 εκατ. της Ελλάκτωρ και οι χειρισμοί για το κόμμα Κασιδιάρη.
Mitsotakis-Kyriakos-Tourismos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πολιτική λύση για τους πλειστηριασμούς, το ρίσκο για το ΑΕΠ και οι τράπεζες

Η αγχωμένη αναζήτηση διεξόδου για τους πλειστηριασμούς και τους ευάλωτους από το Μέγαρο Μαξίμου, η σιγουριά της Φρανκφούρτης για την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζών, η ανάπτυξη το 2023 και οι δημόσιες επενδύσεις, η Τιτάν και η Τουρκία.