ΓΔ: 1448.31 0.10% Τζίρος: 8.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:41:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Γιατί ο Στουρνάρας τυπώνει... δραχμές, η MIG και οι ζημιές των κεντρικών τραπεζών

Η «μαύρη» χρονιά για τις κεντρικές τράπεζες και η ελληνική εξαίρεση, η αντεπίθεση της Τρ. Πειραιώς για τη MIG, τα ρεκόρ τζόγου και ένα μικρό κουίζ για την Τράπεζα της Ελλάδος και το Νομισματοκοπείο.

Ήταν μια «μαύρη» χρονιά το 2022 για τις κεντρικές τράπεζες, αν κρίνει κάποιος από την εικόνα των οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Η Fed αναμένεται να εμφανίσει ζημιές για πρώτη φορά από το 1915, οι τράπεζες του Ευρωσυστήματος υπολογίζεται ότι είχαν ζημιές της τάξεως των 800 δισ. ευρώ και… πάει λέγοντας. Το πώς έφθασαν σε αυτές τις ζημιές, δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί: στήριξαν τις οικονομίες στη διάρκεια της πανδημίας με τεράστιες αγορές ομολόγων για να χορηγήσουν ρευστότητα και μετά ήλθε ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις επιτοκίων που έριξαν τις τιμές των ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών, οδηγώντας σε αυτές τις τεράστιες απώλειες. Είναι λάθος, όμως, να βλέπουμε στην προκειμένη περίπτωση το ποτήρι μισοάδειο. Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν αυτές τις ζημιές, ενώ αν δεν είχαν στηρίξει το οικονομικό σύστημα στη διάρκεια της πανδημίας εκείνη η μεγάλη κρίση σίγουρα θα είχε εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο, ίσως σε μια επανάληψη της κρίσης του 2008.

-- Πού τοποθετείται σε αυτή τη σκακιέρα η Τράπεζα της Ελλάδος; Στην πλευρά των… νικητών! Όχι μόνο δεν έγραψε ζημιές το 2022, αλλά αναμένεται και πάλι να διανείμει μέρισμα στο υπουργείο Οικονομικών και τους ιδιώτες μετόχους. Πώς εξηγείται αυτό; Η ΤτΕ είχε σχετικά περιορισμένη συμμετοχή στο πρόγραμμα PSPP (Public Sector Purchase Programme) και οι αγορές τίτλων που πραγματοποίησε ήταν περιορισμένες. Η ΤτΕ συμμετείχε κανονικά στις αγορές ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας, ωστόσο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν ήταν τόσο χαμηλές όσο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα η ΤτΕ να κερδίζει και σήμερα χρήματα και από αυτές τις αγορές. Επιπλέον, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της ΤτΕ παραμένει κερδοφόρο, καθώς στηρίζεται σε τίτλους που εμφανίζουν θετικές αποδόσεις, όπως έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και άλλους επιλεγμένους τίτλους και επενδυτικές επιλογές, που φέρνουν κέρδη, παρά τις δυσκολίες στο ευρύτερο περιβάλλον. Σημειώνεται ότι στο σκέλος της διαχείρισης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου οι υπηρεσίες της ΤτΕ πετυχαίνουν εξαιρετικές αποδόσεις και μάλιστα σε συστηματική βάση.

-- Γεγονός είναι ότι, ενώ αρκετοί υπουργοί Οικονομικών στην ευρωζώνη θα προβληματιστούν από τα αποτελέσματα των κεντρικών τους τραπεζών, ο Χρ. Σταϊκούρας θα πάει… ταμείο.

-- Στην Τράπεζα Πειραιώς, πέραν των θεμάτων γοήτρου, δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να κινδυνέψει ο σχεδιασμός τους για την επόμενη μέρα της MIG αλλά κυρίως το deal Αttica - ANEK που θα διέσωζε την ΑΝΕΚ και θα δημιουργούσε ένα ισχυρό ακτοπλοϊκό σχήμα ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του ανταγωνισμού και το οποίο, προϊόντος του χρόνου, θα έφερνε κέρδη στην τράπεζα με την πώλησή του. Η εμφάνιση όμως του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου, που δεν συμφωνούσε με τα σχέδια της Πειραιώς -κυρίως στο πλάνο για τα πλοία- προκάλεσε συναγερμό στην Τρ. Πειραιώς αφού ο γνωστός ακτοπλόος της SeaJet είχε συγκεντρώσει επίσημα το 5,48% της MIG και μαζί με φίλιες δυνάμεις το 10%. Οι προθέσεις του φάνηκαν στη συνέλευση της περασμένης Δευτέρας, όπου καταψήφισε τις προτάσεις της διοίκησης για δευτερεύοντα θέματα δίνοντας «ραντεβού» στην επαναληπτική συνέλευση της ερχόμενης Δευτέρας, όπου οι μέτοχοι θα έπρεπε να ψηφίσουν για τη μεταβίβαση του 79% της Attica που κατείχε η MIG σε θυγατρική της Πειραιώς με αντάλλαγμα δάνεια 443 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει η Πειραιώς στη MIG.

-- Στην Πειραιώς αποφάσισαν να κινηθούν θεσμικά αλλά και αποφασιστικά. Ενίσχυσαν το ποσοστό τους στη MIG από 31,2% σε σε 36,22% ώστε να μην υπάρχει θέμα με την υπερψήφιση της ημερήσιας διάταξης της συνέλευσης, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι ξεπερνώντας το 33,33% θα έπρεπε να υποβάλουν δημόσια πρόταση. Επιπλέον, η τράπεζα θα μπορούσε να κάνει χρήση του δικαιώματος μετατροπής του ομολογιακού δανείου ύψους 160 εκατ. ευρώ που είχαν χορηγήσει στη MIG σε μετοχές, κίνηση που θα προκαλούσε ζημία στους μετόχους μειοψηφίας, εξαιτίας το dilution που θα επακολουθούσε. Έτσι, το επιτελείο της Τρ. Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση, δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον μέτοχο δεν συμφωνεί με τον σχεδιασμό της τράπεζας να παραδώσει τις μετοχές του και μάλιστα σε μια τιμή που κανείς δεν είχε φανταστεί, αφού η «σφήνα» Ηλιόπουλου εκτόξευσε τη μετοχή της MIG από τα 0,035 ευρώ σε 0,1284 ευρώ χθες, δηλαδή πραγματοποιήθηκε ένα άλμα +266%.

-- Η τιμή της δημόσιας πρότασης θα καθοριστεί βάσει της ανώτερης τιμής που αγόρασε μετοχές της MIG η τράπεζα πριν ανακοινώσει την πρόθεσή της για την υποβολή δημόσιας πρότασης. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί η δημόσια πρόταση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί συνολικά ένα δίμηνο για την έγκριση, τη διενέργεια της περιόδου αποδοχής και της εκκαθάρισης.

-- Ασφαλώς κερδισμένος από την υπόθεση, και μάλιστα σημαντικά κερδισμένος, είναι ο Μάριος Ηλιόπουλος αφού για να αποκτήσει αυτό το 5,48% εκτιμάται ότι δαπάνησε περί τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα αξίζει 6,6 εκατ. ευρώ. Το κέρδος του μπορεί να είναι και μεγαλύτερο αν κατέχει περισσότερες μετοχές της MIG από αυτές που εμφανίζει.

-- Κουίζ: Γιατί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έδωσε εντολή στο Νομισματοκοπείο να προχωρήσει άμεσα στην εκτύπωση δραχμών και συγκεκριμένων νέων ολοκαίνουργιων χαρτονομισμάτων αξίας 5.000 δραχμών; Μιλάμε για τα γνωστά μας πεντοχίλιαρα που στη μια πλευρά αποτυπώνεται ο Θ. Κολοκοτρώνης  και στην άλλη η γέφυρα προς την όμορφη Καρύτενα. Hint: Για τη λήψη της απόφασης εκτύπωσης δραχμών καθοριστική ήταν η δυναμική παρέμβαση βουλευτού, όχι βεβαίως του Π. Λαφαζάνη, αλλά εν ενεργεία βουλευτού.

-- Με τις αναβολές των αποφάσεων και την είσοδο στην τελική ευθεία για τις εκλογές, είχαμε ξεχάσει την προμήθεια των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, για την οποία έχουν μπει σε… ναυμαχία η γαλλική Naval και η ιταλική Fincantieri. Να, όμως, που το θέμα παραμένει «ζεστό»: σήμερα συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, στις 12 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η Naval Group καταθέτει νέα, βελτιωμένη πρόταση για τις κορβέτες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των Γάλλων για την προμήθεια είναι τόσο έντονο, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα ο CEO της εταιρείας, Πιερ Ερίκ Πομεγιέ.

-- Το διαφαινόμενο ρεκόρ του τζόγου για το 2022 επιβεβαιώθηκε με τα τελικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Οι Έλληνες πόνταραν πέρυσι 29,2 δισ. ευρώ στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, στα καζίνο, στον Ιππόδρομο, στα Λαχεία και στον ηλεκτρονικό τζόγο. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ έστω και αν τα 29,2 δισ. είναι  ανακυκλούμενα ποσά, δηλαδή κέρδη που επανεπενδύθηκαν από τους παίκτες. Ρεκόρ με 2,34 δισ. κατεγράφη και στα ακαθάριστα έσοδα GGR (κέρδη) των εταιρειών. Τα Gross Gaming Revenues προκύπτουν αν από τα συνολικά έσοδα αφαιρεθούν τα κέρδη που επιστρέφονται στους νικητές και αποτελούν τον πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για το μέγεθος μιας αγοράς. Χαρακτηριστική είναι και η διείσδυση του ηλεκτρονικού τζόγου που από τα 29,2 δισ. είχε τη μερίδα του λέοντος με 21,3 δισ. ευρώ.

-- Το ρεκόρ στα πονταρίσματα και τα κέρδη γέμισε και τα ταμεία του κράτους αφού αυξήθηκαν τα έσοδα από τα δικαιώματα του Δημοσίου και από τη φορολογία των παικτών. Συνολικά πέρυσι από δικαιώματα και φόρους το κράτος εισέπραξε 743 εκατ. ευρώ.  Τα αντίστοιχα μεγέθη του 2021 σε πονταρίσματα, GGR και έσοδα Δημοσίου ήταν 22,55 δισ. ευρώ, 1,6 δισ. ευρώ και 550 εκατ ευρώ.

-- Όπου φτωχός και η μοίρα του. Διότι δεν ήταν μόνο οι ισχυρότατοι φονικοί σεισμοί υπεύθυνοι για τις τεραστίων διαστάσεων καταστροφές που σημειώθηκαν σε Νότια Τουρκία – Συρία. Ήταν και οι κακοτεχνίες και οι αυθαιρεσίες. Είναι σοκαριστικά τα βίντεο που δείχνουν την κατάρρευση πολυόροφων πολυκατοικιών σε δευτερόλεπτα, λες και ήταν ζωσμένες με εκρηκτικά, ενώ άλλα κτήρια -προφανώς καλύτερης κατασκευής- να παραμένουν όρθια. Ένας μεγάλος αριθμός πολυκατοικιών στις περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος ήταν κτίρια που χτίστηκαν με πολύ κακής ποιότητας τσιμέντο ή χρησιμοποιήθηκε λιγότερο τσιμέντο από όσο έπρεπε και λιγότερα σίδερα. Έτσι, υπό την πίεση των ισχυρότατων σεισμών τα κτίρια κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, καταδικάζοντας χιλιάδες σε τραγικό θάνατο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Χάος με τα κομμένα χόρτα, τα 750 φύλλα της Αυγής, το ρεύμα και οι επενδυτές

Μια δημόσια διοίκηση που δεν μπορεί να μαζέψει ούτε... χόρτα, γιατί προβληματίζει τους επενδυτές το ρεύμα, τα μουσεία στα Ιωάννινα, το κινεζικό πλήγμα στην Ικτίνος, ο «ξαφνικός θάνατος» της καθημερινής Αυγής και η εμφυλιοπολεμική δήλωση Μακρόν.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μάχη τραπεζών για μερίσματα, «ευχαριστώ» Στουρνάρα σε Αλβανούς και ο Πατέλης

Ποια ποιοτικά στοιχεία των τραπεζών κοιτάζει ο SSM, ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει τη συμβολή των μεταναστών στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για την Τρ. Πειραιώς και τα χαμόγελα στον ΟΠΑΠ για το Eurojackpot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα βήματα του ΤΧΣ, το ψέμα που κόστισε 30 χιλ. ευρώ και η ευχή Στουρνάρα

Πορεία χωρίς παρεκκλίσεις χαράζει το ΤΧΣ για τα placements, η παραίνεση Στουρνάρα για μακροπρόθεσμους επενδυτές στις τράπεζες, η επίσκεψη Β. Ψάλτη στην Κρήτη, η νέα εθελουσία της Τρ. Πειραιώς και οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα κέρδη της ΤτΕ, τα γιουρούσια στο Χρημ. Ενέργειας και η θλιβερή επικαιρότητα

Οι πολλές απογοητεύσεις στην υπόθεση του Qatargate, πώς η ΤτΕ θα παραμείνει σε κερδοφόρο τροχιά το 2022, το σίριαλ Παγκρήτιας - Χανίων, η ζωηράδα της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, οι πιέσεις για αλλαγές στο ΔΣ του Χρημ. Ενέργειας, η Lamda Development και τα υπερκέρδη της Motor Oil.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αρχαιοελληνικά μαθήματα Στουρνάρα, τα υπερκέρδη των ΕΛΠΕ και το deal της ΤΕΝΕΡΓ

Η μεγάλη επιτυχία ΜΥΤΙΛ - ΕΤΕ, η νευρικότητα για το deal της ΤΕΡΝΕΡΓ, η ξεχωριστή ομιλία Στουρνάρα στα μέλη του SSM, η προσπάθεια των ΕΛΠΕ να... κρύψουν τα υπερκέρδη, γιατί η ΤτΕ βρίσκει φθηνές τις μετοχές και το call της Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ρεκόρ Ανδρουλάκη στην ΤτΕ, το δίδυμο της Attica Bank και η Αττική Οδός

Η δίωρη επίσκεψη του προέδρου του ΚΙΝΑΛ στην Τράπεζα της Ελλάδος, η συμφωνία ΤΧΣ - Ellington για τη διοίκηση της Attica Bank, η δύσκολη αριθμητική των αποζημιώσεων από την Αττική Οδό και οι αιχμές Πιερρακάκη για τη σταθερή τηλεφωνία.