ΓΔ: 1428.82 0.34% Τζίρος: 12.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:14:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Το καλάθι πάει... Ευρώπη, ο αποτυχημένος φόρος και οι προθεσμιακές καταθέσεις

Η επιτυχία του καλαθιού που εξάγεται και στη Γαλλία, ο φόρος στην αμόλυβδη που διπλασιάστηκε με πενιχρό αποτέλεσμα, η ζωηρή ανταπόκριση καταθετών στα αυξημένα επιτόκια και η διανομή 8 εκατ. ευρώ από την Ideal.

Το καλάθι του νοικοκυριού υπήρξε μια έξω από τα συνηθισμένα ιδέα – κίνηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να δοθεί μια πραγματική λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα που ταλάνιζε, και ταλανίζει ακόμα, την κοινωνία: την ακρίβεια. Με το καλάθι ουσιαστικά διασφαλίστηκε ότι κάποια βασικά είδη τροφίμων θα προσφέρονται σε χαμηλότερη τιμή και θα παρακολουθούνται στενά οι τιμές και τα περιθώρια κέρδους των εμπόρων. Ο κ. Γεωργιάδης υιοθέτησε με ενθουσιασμό την ιδέα και προχώρησε με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή της, επιβάλλοντας ουσιαστικά (κάποιοι ίσως πουν και με κάπως ανορθόδοξα μέσα) την υιοθέτηση του μέτρου από όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο κ. Γεωργιάδης υπέπεσε σε πολλές επικοινωνιακές υπερβολές -από την ιστοσελίδα αλλά και τη στήλη ασκήσαμε πολλές φορές σχετική κριτική, ωστόσο δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν ήταν καλή ιδέα και μάλιστα μια καλή ιδέα που δούλεψε, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο στην Ελλάδα. Απόδειξη της επιτυχίας είναι ότι υπάρχει μια λίστα βασικών προϊόντων, όπου οι τιμές μένουν σταθερές ή μειώνονται, κόντρα στο ρεύμα της αγοράς. Έτσι, μπορεί πολλοί να επέκριναν το στιλ Γεωργιάδη, ωστόσο, η ιδέα δούλεψε και μάλιστα καλά και γρήγορα το καλάθι επεκτάθηκε και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. Επιτυχία που πιστώνεται ασφαλώς στην κυβέρνηση και τον υπουργό. Καθόλου τυχαία, τα... τζαρτζαρίσματα προς τον κ. Γεωργιάδη αυξήθηκαν, αλλά ο πρωθυπουργός προσέφερε πλήρη κάλυψη στον υπουργό.

-- Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Διότι το «καλάθι του νοικοκυριού» φαίνεται ότι θα έχει και διεθνή καριέρα, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν την ιδέα. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ προέτρεψε τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να δημιουργήσουν από τον Μάρτιο ένα καλάθι 50 βασικών προϊόντων, που θα τα πωλούν σε τιμές κόστους. Βασικά πρόκειται για την ίδια ιδέα, αν και οι Γάλλοι το κάνουν χωρίς να επιβάλλεται δια νόμου, αλλά με μια σύσταση από την κυβέρνηση. Φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται και στη Γαλλία -και ίσως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο κοντινό μέλλον- ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια «νησίδα» προσιτών βασικών προϊόντων για τους οικονομικά ασθενέστερους σε ένα πέλαγος ανατιμήσεων.

-- Η πρώτη δουλειά του υπουργού Οικονομικών της επόμενης κυβέρνησης μάλλον θα πρέπει να είναι μια διεξοδική μελέτη του καθεστώτος φόρων στα καύσιμα για να ληφθούν επειγόντως μέτρα εξορθολογισμού. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει σαφέστατα από στοιχεία που παραθέτει ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, σε ανάλυση που περιλαμβάνεται σε έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών («Το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα τις περιόδους των κρίσεων 2008-2021»). Τα στοιχεία, λοιπόν, δείχνουν ότι η Ελλάδα έφθασε να έχει την ακριβότερη αμόλυβδη της Ευρώπης λόγω των αυξήσεων των φόρων, αλλά τα αποτελέσματα για τα δημόσια έσοδα ήταν πενιχρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην αμόλυβδη ήταν 350 ευρώ το χιλιόλιτρο και ο κρατικός προϋπολογισμός εισέπραξε 1,863 δισ. Το 2021, με διπλάσιο ΕΦΚ, στα 700 ευρώ το χιλιόλιτρο, οι εισπράξεις ήταν οριακά αυξημένες στα 1,905 δισ. ευρώ. Διπλάσιος φόρος, στάσιμα έσοδα: Αυτό είναι ο ορισμός της αποτυχίας ενός φορολογικού μέτρου, που φαίνεται τελικά ότι ωφέλησε μόνο τα κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων, τα οποία δεν είναι τυχαίο ότι γιγαντώθηκαν και, όπως διαβάζαμε σε τελευταία ρεπορτάζ, έχουν γίνει τόσο ισχυρά ώστε να επιλέγουν αξιωματικούς στις διωκτικές αρχές. Αυτός ο παραλογισμός πρέπει κάποτε να τελειώσει και τώρα που έχουμε βγει από τα μνημόνια και επιστρέφουμε στην κανονικότητα της επενδυτικής βαθμίδας είναι ώρα να γίνουν από την αρχή οι σχετικοί υπολογισμοί.

-- Άμεση ήταν η ανταπόκριση των καταθετών στις αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων. Οι τράπεζες τις προηγούμενες εβδομάδες λάνσαραν καινούργια προϊόντα προθεσμιακών καταθέσεων, με αυξημένα επιτόκια, και πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να επωφεληθούν. Όπως μαθαίνουμε δεν πρόκειται για νέο χρήμα ή νέους πελάτες, αλλά για παλαιούς πελάτες των τραπεζών που είχαν σταματήσει να δεσμεύουν τα χρήματά τους μέσω προθεσμιακών καταθέσεων εξαιτίας των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Έτσι, με την διαμόρφωση πιο ελκυστικών επιτοκίων επιστρέφουν στις προθεσμιακές επιζητώντας το κάτι παραπάνω για τα χρήματά τους.

-- Ένα ακόμα hint για το χρόνο διενέργειας των εκλογών έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή. Όπως σημείωσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον πολίτη, να νιώθουμε, να ακούμε, να προσπαθούμε, ώστε οι εκλογές της άνοιξης να φέρουν μαζί τους και μία νέα άνοιξη στον τόπο», ενισχύοντας την καθολική, πλέον, εκτίμηση ότι η εκλογική αναμέτρηση θα διενεργηθεί την Κυριακή 9 Απριλίου.

– Το ποσό των 8 εκατ. ευρώ θα μοιράσει εντός του 2023 η Ideal Holdings στους μετόχους της, μέσω επιστροφής κεφαλαίου 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Η επιστροφή θα γίνει σε δύο δόσεις: Η μία τον Μάιο  και η άλλη μάλλον τον Νοέμβριο και λογικά θα μοιραστούν 0,10 ευρώ ανά μετοχή κάθε φορά. Σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής, η μερισματική απόδοση ανέρχεται στο 5%. Ο όμιλος ανακοίνωσε χθες τα pro forma οικονομικά μεγέθη του 2022 (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Three Cents που πουλήθηκε στην Coca Cola, ενώ η νεοαποκτηθείσα Byte περιλαμβάνεται στα μεγέθη του 2021). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 174 εκατ. ευρώ από 124 εκατ. ευρώ το 2021, τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 50% στα 27,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από 10 εκατ. ευρώ το 2021 προσέγγισαν τα 15 εκατ. ευρώ το 2022. Για το 2023, από την εταιρεία εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί περαιτέρω ανάπτυξη των μεγεθών, τόσο από τον βιομηχανικό τομέα, όσο και από τον τομέα της πληροφορικής. Στα ατού της εταιρείας και η καλή της χρηματοoικονομική βάση με 18 εκατ. ευρώ καθαρό δανεισμό. Στον ισολογισμό για τη χρήση του 2022 που θα δημοσιευτεί τον Απρίλιο θα καταγραφούν και τα λογιστικά κέρδη από την πώληση της Three Cents. Η διοίκηση αρχίζει κύκλο ενημέρωσης των αναλυτών για τις προοπτικές του ομίλου.

-- Η Volterra Aνανεώσιμες, θυγατρική του ομίλου Avax πωλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 στη ΔΕΗ έναντι περίπου 70 εκατ. ευρώ και η Avax έγραψε λογιστικά κέρδη της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ. Δεν πωλήθηκε, όμως, όλη η Volterra. Η Avax διατήρησε ορισμένες άδειες σε ΑΠΕ αλλά και σε άλλα αδειοδοτικά στάδια και κυρίως τις εμπορικές δραστηριότητες στον τομέα της λιανικής και χονδρικής του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Πλέον η Volterra δεν ενοποιείται στον ισολογισμό της Avax και λογίζεται ως διακοπείσα δραστηριότητα. Η είδηση όμως είναι πως εδώ και ένα χρόνο, ευνοημένη και από το μοντέλο της αγοράς με τις επιδοτήσεις, «παράγει» κέρδη και δεν χρειάζεται κεφαλαιακές ενέσεις από τη μητρική. Έχει ένα μερίδιο της τάξης του 3% και οι πελάτες της είναι κυρίως εταιρείες μέσης τάσης και λιγότερο νοικοκυριά.

– Την αξιοποίηση κτηρίου της στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε η ΕΥΑΘ, τονίζοντας μάλιστα με αρκετή υπερηφάνεια, όπως φαίνεται και από σχετική δήλωση του διευθύνοντας συμβούλου Άνθιμου Αμανατίδη, ότι το κτήριο παρέμενε αναξιοποίητο από το 2005. Ασφαλώς και αξίζουν πολλά μπράβο στην διοίκηση της ΕΥΑΘ που αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, ωστόσο το θέμα δημιουργεί μια κάποια αμηχανία: δεν είναι και πολύ κολακευτικό για μια εισηγμένη εταιρία να δηλώνει ότι αξιοποιεί ένα ακίνητο μετά από 18 χρόνια αχρησίας.

-- Την έναρξη των εργασιών κατασκευής του Αγωγού Φυσικού Αερίου προς τη Δυτική Μακεδονία εγκαινιάζει σήμερα ο ΔΕΣΦΑ στην Κοζάνη. Πρόκειται για έναν αγωγό 156 χλμ  με προϋπολογισμό κατασκευής σχεδόν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ η ένταξή του στο σύστημα της χώρας αναμένεται εντός του τρίτου τριμήνου του έτους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Panteliadis-Aristotelis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μητσοτάκης στη Γαλλία, οι παρεμβάσεις στην αγορά, σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές

Τι υπογραμμίζει ο Αρ. Παντελιάδης για τις παράλληλες εισαγωγές, τρώγοντας τη σκόνη της Ρουμανίας στους έξυπνους μετρητές, έρχονται (;) έξι επιπλέον Rafale, ο διοικητής της ΤτΕ έγινε... παππούς, η αντίδραση στις παρεμβάσεις στην αγορά και οι έλεγχοι στην Πληροφορική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο του turnaround, ο Χατζηδάκης και τα ακίνητα και οι εξαγορές της Ideal

Οι συντηρητικοί επενδυτές που «έριξαν» 33 δισ. σε ελληνικό 30ετές ομόλογο, οι επισημάνσεις Χατζηδάκη για τα ακίνητα, τα επόμενα deals της Ideal, οι περιπέτειες του Flyover, η Reds έτοιμη για έξοδο από το ΧΑ και το καζίνο στο Μαρούσι.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κυπριακό άγχος του ΑΔΜΗΕ, το μέρισμα της Aegean, Τέμπη και ανθρώπινα λάθη

Οι επιφυλάξεις στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ, ο... κρυφός χορηγός του σούπερ μερίσματος της Aegean, το λουκέτο για νοθεία στα καύσιμα, οι γκρίνιες μικροεπενδυτών για Πειραιώς, τα ανθρώπινα λάθη στα Τέμπη και οι πολιτικές ευθύνες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα POS στις χρηματιστηριακές, ο φορέας ακινήτων, τα καύσιμα και η Βουλγαρία

Γιατί γκρινιάζουν οι ΑΧΕ για το POS, ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για τον Φορέα Ακινήτων, τα καύσιμα και το παράδειγμα της Βουλγαρίας, η καταιγίδα νόμων, Τεχνητή Νοημοσύνη και αειφορία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «ασυλία» τραπεζιτών, το τζάκποτ της ΑΑΔΕ και ο Μυτιληναίος για Μητσοτάκη

Tο σχέδιο Φλωρίδη να επαναφέρει τις αυτεπάγγελτες διώξεις για τραπεζικά στελέχη, οι έπαινοι Μυτιληναίου για τον πρωθυπουργό, η υπερκάλυψη του ομολόγου της Ideal, η πρόταση των Public στη Vodafone και η κλήρωση των 100.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.