Φώτο: Τράπεζα Πειραιώς

Τα Βατερλό των τραπεζών, η «επιστροφή» της Praxia και ο μη δημοφιλής υπουργός

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Κάθε Κυριακή και ένα Βατερλό. Ο λόγος για τις πολλές δικαστικές διαμάχες τραπεζών – Μαντωνανάκη, οι οποίες οδηγούν σταθερά σε πανωλεθρία των τραπεζών. Η τελευταία έχει να κάνει με μετοχές εταιρείας του Ομίλου Μαντωνανάκη, οι οποίες ήταν δεσμευμένες ως εγγυήσεις σε τράπεζες. Οι μετοχές ήταν ανώνυμες και σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να μετατραπούν σε ονομαστικές το αργότερο μέχρι το τέλος του 2019. Ωστόσο οι τράπεζες είτε απέτυχαν είτε δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε ονομαστικοποίηση μετοχών που δεν ήταν στην κυριότητά τους, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν (!) και να χαθούν οι εξασφαλίσεις!
  • Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν οι συνεχείς πανωλεθρίες είναι αποτέλεσμα των εξαιρετικά αποτελεσματικών νομικών ενεργειών του ομίλου Μαντωνανάκη ή των αναποτελεσματικών νομικών ενεργειών των τραπεζών ή της γενικότερης ακαμψίας των τραπεζών στην εξεύρεση λύσεων. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για συνδυασμό των παραπάνω.
  • Μπορεί η χθεσινή συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίο,υ Ν. Μπακατσέλο, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του «30ου Greek Economic Summit - Turning the Odds», να είχε μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο, τα βλέμματα πολλών στάθηκαν στους χορηγούς. Διότι μεταξύ των εταιριών - χορηγών, όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, EY, Microsoft, Παπαστράτος, Coca Cola, Καθημερινή κ.α. φιγουράριζε -και μάλιστα στην πρώτη θέση- ως Platium Sponsor, μια τράπεζα που δεν θα περίμενε κανείς: η Praxia Bank! 
  • Κατώτερη των προσδοκιών η χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,46% με μεγάλο «βαρίδι» τη μετοχή της Coca Cola HBC (-2,13%) ενώ ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σε αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης: ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Φουρλής, Lamda, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική. 
  • Αντίθετα, νέο άλμα (+2,99%) και νέο υψηλό 52 εβδομάδων σημείωσε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Η έκρηξη των συναλλαγών (χθες άλλαξαν χέρια περίπου 3 εκατ. μετοχές της τράπεζας αξίας 9,9 εκατ. ευρώ), κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι διάφορα χαρτοφυλάκια κλείνουν short θέσεις, θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί αναλυτικά την προηγούμενη εβδομάδα το Business Daily.   
  • Την υλοποίηση του πρώτου ενιαίου και πλήρως ψηφιοποιημένου συστήματος μισθοδοσίας όλων των αμοιβόμενων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν περιλαμβάνεται στις λίστες των πιο δημοφιλών υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο, φαίνεται ότι δίνει τη μάχη του για τα μεγάλα και δύσκολα θέματα, τα οποία θα καθορίσουν τη μακροπρόθεσμη πορεία της χώρας.
  • Μένει να το δούμε στην πράξη βέβαια, κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει το φιλόδοξο αυτό σχέδιο. Η πλήρης λειτουργία του συστήματος, που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 680.000 μισθοδοτούμενος από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αναμένεται, αν όλα πάνε καλά, τον Ιούλιο του 2021. Μακάρι να τα καταφέρει!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ